Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

W przytulisku gminnym w Boguchwale przebywa od dwóch dni sunia - mix labradora.
Sunia ma na imię Kala :)
Suczka pojawiła się w miejscowości Wola Zgłobieńska jeszcze kilka dni wcześniej. Niestety była tak silnie wystraszona, że nie podchodziła do ludzi, trzymając się z dala niestety spędziła kilka dni i nocy na ostrym mrozie. W końcu jednej z kobiet udało się jakoś zbliżyć do suni, potem zaalarmowano Straż Miejską z gminy i sukę złapano.
Dziś była u niej wetka....niestety po tych oględzinach okazało się,że sytacja jest dramatyczna:-(:-( Sunia jest przede wszystkim bardzo wystraszona i nieufna, co tez mocno utrudniło dokładniejsze zbadanie jej w warunkach przytuliskowych. Na pewno wiadomo, że jest bardzo wyeksploatowana i tyle co odkarmiła szczeniaki, a stan jej sutków jest tragiczny:placz::placz: Są potwornie odmrożone, wymagają specjalnego leczenia, nie wiadomo, czy nie trzeba będzie nawet przeprowadzic jakiejś amputacji. Sunia bardzo cierpi:placz::placz: W przytulisku nie ma warunków odpowiednią opiekę.
Koniecznie, jak najszybciej potrzebny jakiś tymczas!!!
Najprawdopodobniej potrzebne będzie smarowanie odmrożeń , zmiana opatrunków i wogóle odpowiednia opieka, nie ma szans dopilnowac tego w przytulisku, gdzie przychodzi tylko 2 razy dziennie osoba na sprzątnie boksów i karmienie psów:shake: Sprawa jest bardzo pilna!! Nie możemy pozwolić, aby ona na tym zimnie długo czekała na pomoc:shake::-(:-(

Póki co trudno powiedzieć coś więcej o psie , jego stanie i charakterze, jest bardzo wystraszona, ale nie agresywna, najprawdopodobniej przeżyła jakąś traume i musi poczuć sie bezpiecznie , aby normalnie zacząć się zachowywać. Nietrudno sie domyśleć , że to prawdopodobnie ofiara jakiegoś pseudohodowcy:-(:-( Z relacji osób z Woli Zgłobieńskiej, gdzie porzucona sunia sie pojawiła wynika, że bardzo boi sie ona mężczyzn, mniej kobiet. W tej chwili dostała z gabinetu weterynaryjnego trochę lepszą karmę i ma apetyt. Odmrożone sutki potrzebują jednak pilnego leczenia!!!!

Zamieszczam fotki suni autorstwa naszego wolontariusza rozia:

Serdecznie proszę w imieniu suni o każdą pomoc, na tę chwilę przede wszystkim potrzebny DT i być może jakieś środki na leczenie ( o tym jeszcze dokładniej napiszę jak będzie zrobione więcej badań)

Kala obecnie mieszka w hoteliku Pieseczkowo w sąsiedniej miejscowości, czuje się dobrze i pilnie szukamy jej domu !

Kontakt :
do mnie 727 906 679 , r.szyszka@op.pl
do wetki p. Justyny 602 670 139

Edited by majuska
  • Replies 322
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

majuska napisał(a):
dziewczyny może która jaki banerek zrobi, żeby przyciągnąć więcej osób....plissss

Majuska, jasne, że zrobię, tylko mi mózg odtajeje, bo się zdrzemnęłam i jakaś zmarznięta i nieprzytomna jestem... Rano będzie!

Posted (edited)

Becia66 napisał(a):
jak dotrzeć do dziewczyn na dogo od labradorów ? może one mają jakiś dt.

To watek labradory w potrzebie na dogo.
http://www.dogomania.pl/threads/134478-Labradory-w-potrzebie/page34

Wiem, że labradorami zajmuje się Izatemka

a tu są adresy dwóch labradorowych portali
www.labradory.info
www.labradory.org

Jeśli chodzi o dt to nie wiem czy mają bezpłatne.
Bubu z Orzechowiec jest u nich na płatnym tymczasie.

Edited by barb
wstawienie linku
Posted (edited)

izatemka napisał(a):
Melduję się na wątku.
Czy jesteście w stanie pomóc z transportem, jakby co?

jeśli zajdzie taka potrzeba to staniemy na głowie.

Edited by Becia66
Posted

No to kaska idzie na ta dziolche tylko dajcie znac komu przekazac?

Jak bedzie miala na imie?

Co do transportu to za zwrotem kosztow (bo niestety bezrobocie:-/) prawdopodobnie bedziemy do dyspozycji

Posted

SZPiLKA23 napisał(a):
No to kaska idzie na ta dziolche tylko dajcie znac komu przekazac?

Jak bedzie miala na imie?

Co do transportu to za zwrotem kosztow (bo niestety bezrobocie:-/) prawdopodobnie bedziemy do dyspozycji

super Szpileczko, to już połowa sukcesu :lol:

Posted

Szpileczko, to by było super gdybyście dali rade dysponować wozem i kierowcą, jasne, że koszty paliwa pokryjemy:multi::multi: Zreszta od biedy wóz mogę swój wypożyczyć do transportu ( ja niestety jestem nieczynna jako kierowca na dłuższe trasy:placz: ) Do Radomia jest stosunkowo niedaleko od nas i Wawa też bez tragedii, ale wiadomo, że im bliżej tym więcej kasy na leczenie zostaje.

Izatemka dzięki za szybki odzew, ja trochę z opóźnieniem odpisuję ( zwłaszcza na labkowych forach ) bo mam malutkiego bobasa w domu i z czasem trochę kiepsko.

Posted

Wieści z ostatniej chwili:

Nasz wetka podjęła decyzję o operacji, nie można czekać, jeżeli tylko uda jej się poprzekładać zaplanowane na jutro zabiegi ( a będzie stawać na rzęsach ) to operacja będzie jutro - najprawdopodobniej beda usuwane te listwy mleczne. Póki co ma 2 pomysły na awaryjne kilkudniowe DT na opiekę pooperacyjną, ale jeszcze nie zaklepane na 100%, więc trzymajcie kciuki... Na pewno jednak długoterminowy tymczas potem będzie potrzebny. Póki co wiemy, że się troszkę ośmieliła, podchodzi do ludzia i ma apetyt, być może jej stan psychiczny nie jest aż taki tragiczny, nie wiadomo jeszcze jak zareaguje na próby założenia obroży i wsiadanie do samochodu.
Być może będą potrzebne również opatrunki żelowe, gdyby ktoś miał do odstapienia będziemy wdzięczni.
Bardzo dziękujemy za odzew i pomoc !!!

Posted

Jak tylko będę mieć jakiekolwiek nowe wieści to będe od razu pisać.
Operacja jest konieczna , bo zaczęła sie jej skóra oddzielać od ciała na tych odmrożeniach podobno, ja dokładnie nie wiem jak to może wyglądać, bo żaden ze mnie fachowiec i odmrożeń nigdy nie widziałam.

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
Majuska, jasne, że zrobię, tylko mi mózg odtajeje, bo się zdrzemnęłam i jakaś zmarznięta i nieprzytomna jestem... Rano będzie!

A moge prosic tez o awaryjny plakacik z nr konta? Ja w pracy to nic nie podzialam

Co do transportu to oczywiscie służymy autem, dzis TZ poszedl na rozmowę w sprawie pracy a wiec czasowo moze byc roznie ale postaramy sie bardzo jak bedzie taka potrzeba