Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

może być ludzki, nie powiedziano mi co, tylko że musi brać, wątroba jest w kiepskim stanie, powinna być na specjalnej diecie, ale to niewykonalne

• Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Już pisałam na katowickim wątku.
Hepatil complex, dawkuje się raz dziennie. 50 kapsułek kosztuje ok. 20-22 zł. Może to? Oczywiście możemy zasponsorować z katowickiego konta, tak myślę :smile:.

Posted

maciaszek napisał(a):
Już pisałam na katowickim wątku.
Hepatil complex, dawkuje się raz dziennie. 50 kapsułek kosztuje ok. 20-22 zł. Może to? Oczywiście możemy zasponsorować z katowickiego konta, tak myślę :smile:.

aeriel napisała na psim że kupiła Buni 2 opakowania Hepatilu, ja jestem za zwróceniem jej kosztów:)

Posted

Biedna Bunia:(
Zastanawiam się teraz co Bunia może jeść przy chorej wątrobie?? co mogę jej przywozić na wolontariat a czego raczej unikać??
Tak bardzo przydałby się domek dla Buni!

Posted

pewnie to tak samo jak przy ludziach, gdyby Bunia jadła suchy pokarm (choć na to pewnie się nie zgodzą w schronisku, bo psy dostają wspólne jedzenie z jednego boksu) to można by jej było kupić pokarm na chora wątrobę...

Misia, która zmarła na raka wątroby jadła bardzo niewiele, mama skrobała jej odrobinkę surowego mięska, gotowała ryz z filetem z kurczaka, ale Misia odmawiała całkowicie jedzenia.

Tak na logikę to na pewno nie wolno tłustego dawać, ale sami wiecie co w schronisku psy dostają do jedzenia...

Poczytałam na necie, dla Buni to niewykonalne, jeżeli szybko nie znajdzie się dt, to marnie to widzę...

http://www.vetopedia.pl/article125-1-Choroby_watroby_u_psa.html

Jak dbać o zwierzę z chorą wątrobą

Przy schorzeniach wątroby istotne jest włączenie terapii farmakologicznej,a także odpowiedniej diety oszczędzającej wątrobę.

Dieta dla „wątrobowca” powinna być lekkostrawna, o niskiej zawartości tłuszczu i dobrze zbilansowana. Musi zawierać wszystkie potrzebne substancje odżywcze, składniki mineralne i witaminy.

Ważne jest, aby nie obciążała wątroby. Dobrze jest karmić psa częściej, ale za to małymi porcjami. Dietę dla naszego psa powinien zawsze ustalić lekarz weterynarii.

Profilaktycznie u psów, które ukończyły szósty rok życia powinno się także wykonywać co roku kontrolne badania krwi.

• 2 weeks later...
Posted

Bunia dzisiaj nie czuła się najlepiej:( miała jakieś problemy z brzuszkiem w czasie wypróżniania:(
dowiedziałam się, że inne pieski też miały dzisiaj podobne problemy...uroki schroniskowej diety...jednak dla Buni to nie żarty...
Nie miała dziś siły, jak zawsze, na długie spacery...chociaż troszkę pochodziłyśmy, ale wyraźnie widziałam, że coś jej doskwiera...
Coraz bardziej się o nią martwię...
Dzisiaj też po raz pierwszy z całych sił zapierała się przed powrotem nie tylko do boksu, ale nawet na teren schroniska....
przypomniało mi to ostatni spacer z Giną, która zachowywała się dokładnie tak samo...jakby krzyczała- nie każ mi umierać w tym miejscu....

Co mogę zrobić, by przyspieszyć poszukiwanie domku dla Buni?? ogłoszeń w internecie pełno, ale brak odzewu....
Myślę nad Dziennikiem Zachodnim- tylko koniecznie ogłoszenie ze zdjęciem, w tym tygodniu postaram się to załatwić (jeśli tylko będzie mnie stać).
Bunia wyraźnie cierpi....a to taka kochana staruszka!!!!

Posted

Oby jednak przeczucie Cię myliło :(

Strasznie jest myśleć, że niektóre psiaki już nie zaznają domu,
ale jedyne co możemy zrobić to wierzyć,
że Bunia jednak doczeka kochającego, cieplutkiego domku i swojego człowieka,
i robić jej ogłoszenia i rozklejać firmówki...

Może mogłabym się cosik finansowo dorzucić do ogłoszenia dla Buni?
Jakbyś mogła mi wysłać na priv numer swojego konta :)

Posted

Pójdę w tym tygodniu do biura Dziennika Zachodniego i zapytam ile by to dokładnie kosztowało. Już wiem że bez zdjęcia nie ma sensu wysyłać...ale na stronie internetowej nie ma żadnej informacji ile kosztuje ogłoszenie ze zdjęciem.
Dziękuje za propozycje wsparcia finansowego aeriel:)

A co do Buni..,ja też wierze, że szczęście jeszcze przed nią!!

Posted

my chciałyśmy kiedyś Kesi zrobić ogłoszenia, ale chyba na wyborczą patrzyłyśmy... - jest to chyba koszt do ok. 100zł... niestety gazeta sobie ceni
zawsze możesz prosić o dofinansowanie z konta katowickiego, ale to musisz z maciaszek porozmawiać:)

Posted

dziękuje Adamowi za śliczne zdjęcia Buni z wczorajszego spacerku:)

zastanawiam się czy nie dałoby się zmienić zdjęcia Buni na schroniskowej stronie??? podskoczyłaby do góry, może łatwiej byłoby ją komuś wypatrzyć??
Maciaszku...jak myślisz...????

Posted

może to zdjęcie przyniosło by jej szczęście??\

jest chyba najładniejsze z tych ostatnio zrobionych. Co prawda nie widać Buni w całości, ale widać jaki piękny ma pyszczek...no i...
wskoczy na górę strony schroniskowej, a to jest bezcenne:)

Posted

kiyoshi napisał(a):
To prawda:) maleńka jest cudowna i ma w sobie taką niesamowitą niezależność! ciekawa jestem jak się czuje bidulka....
byle do czwartku...

A wiadomo cosik ile kosztuje ogłoszenie w gazecie ze zdjęciem?

Posted

aeriel napisał(a):
A wiadomo cosik ile kosztuje ogłoszenie w gazecie ze zdjęciem?

jutro już na pewno tam będę..,
miałam teraz sporo pracy....ale jutro już dam znać co i jak:)

Posted

kiyoshi napisał(a):
jutro już na pewno tam będę..,
miałam teraz sporo pracy....ale jutro już dam znać co i jak:)

byłam i daje znać...okazało się, że mozna dać krótkie ogłoszenie ze zdjęciem i wcale nie kosztuje ono majątku!!!
Także- w przyszły piatek Bunia wraz ze swoją podobizną będzie w "Dzienniku Zachodnim" (na mój koszt;))

Teraz tylko pytanie i prośba o rade- jakie zdjęcie wybrać??? pyszczka , całej suni?
w treści dam tylko, że mała, starsza, grzeczna i bardzo potrzebuje domu, bo żadne szczegóły i tak się nie zmieszczą.

Bunia dzisiaj była bardzo grzeczna na spacerze. Nawet ucieszyła się na mój widok i całe 5 minut pod koniec wolontariatu pozwoliła się głaskać:D
Gdy chodzimy koło jakiś domów zawsze zatrzymuje się i obwąchuje drzwi, bramy....wytrwale próbuje odszukać swojego domu!
:(

Posted

daj takie zdjęcie, które nawet w niewyraźnej fotografii będzie w miarę widoczne, najlepiej sprawdzić na jakiejś wykończonej drukarce, bo zdjęcia z gazet sa kiepskiej jakości

Posted

ja też tak wybieram... albo włączam sobie zdjęcia w miniaturkach i wybieram to, które najbardziej, w takim małym rozmiarze, przyciąga moją uwagę :)