Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziękuję za rady, jeśli nadal będzie szczekał w nocy na pewno skorzystam, chociaż kara z zamknięciem w łazience chyba będzie bardziej bolesna dla mnie niż dla Timonka - nie wyobrażam sobie zamknięcia tego biedactwa gdziekolwiek.

Co do wracania na zawołanie, musimy się jeszcze wyposażyć w automatyczną smycz :)

• Replies 250
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Timonek miał szczęście, że trafił na taki domek :)
Z tą Agresją przy zabieraniu zabawki, to nie proponuję tego przyciskania do kanapy, bo tu trzeba dobrze wiedzieć, co się robi, ale zachowania dominacyjne opisane na wątku u Neli powinny zadziałać. Dobrze też nauczyć komendy zostaw. Proponowane ciasteczka wątróbkowe są rewelacyjne do szkolenia. Piecze się je samemu i potrafią zwrócić uwagę każdego niejadka. Jak Timon trzyma zabawkę w pysiu, powiedz wyraźnie ZOSTAW! (nie zostaw Timon, bo tak się wzmacnia psa) i pokaż smaczek. Jak puści zabawkę, to entuzjastycznie powiedz "dobre zostaw!" i daj smaczek. Złapie szybciej niż myślisz. Z psem nie powinno się szarpać, tylko sam powinien oddawać, co ma w pysiu. Wyobraź sobie amstafa, któremu chcesz coś z pyszczka wyrwać :) A psy małe i duże trzeba traktować z identyczną stanowczością, wtedy uniknelibyśmy skowyczących yorków i pinczerków wiszących na nogawkach :)

Jestem pewna, że sobie poradzicie, a maluch jest uległy (w pierwszy dzień pokazał Wam brzuszek - to dużo znaczy :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Posted (edited)

Timon lubi się bawić :)

[video=youtube;XmuobsfrZd8]http://www.youtube.com/watch?v=XmuobsfrZd8[/video]

[video=youtube;8l7p5w5W3ns]http://www.youtube.com/watch?v=8l7p5w5W3ns&feature=youtu.be[/video]

Edited by aeriel
Posted

Timon wygląda jak by od zawsze był w waszej rodzinie ;) słodkosci.
A do problemów o któych pisałaś widziałam takie samo zachowanie u "zaklinacza psów" poszukam tych odcinków na necie i podeśle Ci ;)
A co do komend to nie bardzo chciał reagować na cokolwiek. Tylko prosił. ;)

Posted

Dziękuję Zoltir, chętnie obejrzę! :)

Zauważyłam, że Timonowi chodzi o coś innego niż o zabawkę, kiedy staje się agresywny. Chodzi o sposób w jaki ruszam zabawką. Jeśli on trzyma z jednej, a ja z drugiej strony, i ciągnę zabawkę prosto do siebie, maluch chwilę się podroczy po czym ją puszcza. Jeśli natomiast ruszam zabawką na boki, piesek staje się coraz bardziej agresywny, aż w końcu zaczyna gryźć po rękach, najpierw delikatnie, ale z czasem coraz mocniej. Do tego dochodzi głośne warczenie, nie to poburkiwanie które słychać na filmiku. Kiedy maluch ocknie się z tego dziwnego ataku agresji, widać w nim przerażenie. Zupełnie jakby czekał kiedy go uderzę :(

Teraz kiedy już wiem czego nie robić, Timonek bawi się o wiele lepiej i nie jest już agresywny, choć zdarza mu się mocniej chwycić mnie ząbkami. Szybko się męczy, zapewne dlatego, że taka z niego chudzinka, dzisiaj dostał bonusową porcję gotowanego mięska z warzywami. Po dzisiejszym odrobaczeniu wrócił mu apetyt w pełnej krasie - miska wylizana do czysta :)

Moi sąsiedzi z bloku są Timonkiem zauroczeni - każdy chce go pogłaskać, a on chętnie podbiega do wszystkich i nastawia się do miziania :loveu: W domu jest głaskany niemal nieustannie, bo zawsze znajdzie się gdzieś wolna para rąk do głaskania i kolana do zasiedlenia :D

Posted

Myślicie, że źle postępujemy tak mu dogadzając? Gdy patrzę w te jego śliczne oczka, mam ochotę wynagrodzić mu wszystkie krzywdy jakie spotkały go z winy człowieka. Oczywiście wprowadziliśmy już kilka zasad:

- nie wolno wymuszać jedzenia kiedy jedzą domownicy
- wolno wchodzić na kanapę, ale nie gdy jemy
- nie wolno szczekać gdy ktoś przechodzi przez korytarz
- nie wolno drapać drzwi
- trzeba zawsze grzecznie oddać zabawkę gdy człowiek o to prosi

Timon dzisiaj pierwszy raz dobrowolnie ułożył się w swoim łóżeczku i w nim zasnął :)
Wygląda w nim przeuroczo gdy tak spokojnie śpi :loveu:

Posted

Dobrze, że wprowadziliście jakieś zasady! Psy nie myślą takimi kategoriami, że teraz ma wszystko co dusza zapragnie bo wcześniej był głodny i samotny. Pamiętam jak ludzie z Poznania żalili się na jamnika, którego im wyadoptowałam, że dlaczego on się tak zachowuje, jak on wszystko dostaje i nawet kocyk z chyba z merynosów (w każdym razie od jakiegoś zwierzaka z Australii). Państwo byli majętni i sadzili, że jak dadzą mu wszystko to pies ma okazać wdzięczność i być grzecznym, byli zawiedzeni zachowaniem psa, który nie dostrzegał wokoło luksusowych warunków jakie mu zapewnili... Ale nie byli reformowalni o pewne zasady, np. Pani nagradzała psa za każde warknięcie, mówiła że jak pies na nią warczy to daje mu smaczek i ma pełne kieszenie smaczków, bo pies uznawał tylko Pana a Panią uważał za chodzącą kuchnię i łaskawie przyjmował od niej posiłki i smaczki...

Wiem, że to się tak dobrze radzi, a moje psy już mi na głowę weszły i konsekwencja w wychowaniu jest mi całkowicie obca...

Posted

To prawda, nie można psa nagradzać za złe rzeczy, a to warknięcie byłoby dla mnie wymuszaniem jedzenia, czego zabroniliśmy już Timonowi. Na pewno Timonka rozpieszczamy w tym sensie, że dużo do niego mówimy, głaszczemy, przytulamy. Widać, że jest bardzo spragniony kontaktu z człowiekiem i że ten kontakt sprawia mu ogromną radość. Maluch pilnuje nas wszystkich, nie poleży spokojnie 10 minut tylko co jakiś czas chodzi od jednego pokoju do drugiego, sprawdza gdzie kto jest i co robi :)

W mieszkaniu na stałe mieszkam tylko ja i rodzice, ale od poniedziałku do piątku mieszka u nas także babcia, często bywa tu też Grzesiu. W efekcie ciągle ktoś wychodzi z mieszkania - a to po zakupy, a to śmieci wyrzucić, a to babcia jedzie do swojego mieszkania, a to Grzesiu mnie odwiedza i wieczorem wraca do Bytomia. Myślę, że dla Timona to bardzo dobra lekcja. Na początku gdy ktoś wychodził, dla Timona zdawał się to być koniec świata - niepokój, piski, drapanie drzwi, w końcu głośny lament. Uspokajałam go więc, i przede wszystkim starałam się odwracać jego uwagę od drzwi - a to zabawką, a to głaskaniem, żeby drzwi źle mu się nie kojarzyły i żeby ich nie drapał. W efekcie dziś gdy tata wyszedł po bułki, Timonek grzecznie leżał na kanapie, bez pisków, spokojnie czekał aż tata wróci. Jestem z niego bardzo dumna!

Posted

Nie sądzicie, że Timon jest mieszanką border collie? :)

Dzisiaj moja mama miała gości i Timon był baaardzo grzeczny mimo że na stole było mnóstwo jedzenia :loveu:

Rozumie już co znaczy "nie wolno", "zejdź" i "zostań" :loveu: :loveu: :loveu:
Czasem też reaguje na "siad" :multi:

Posted

To grzeczniutki jest, border coli raczej tam u niego nie widzę, taki koloryt zdarza sie tez u seterów, a Timonek to malutka muszka w porównaniu z tymi rasami

Ale za to jest o niebo ładniejszy od wszystkich rasowców!