Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Posiadam psa rasy czarny terier rosyjski.
Pies ma problem z oddawaniem moczu tzn. długo pozostaje w postawie do oddawania moczu, przy czym nie występują żadne inne objawy tzn. inne zachowanie psa, ból przy oddawaniu moczu nie ma też krwi. Po prostu strumień moczu jest słabszy niż kiedyś.
Udałem się z psem do weta.
Zrobił USG i stwierdził 2 kamienie w pęcherzu o rozmiarze ok. 1cm.
Zrobiłem badanie moczu:
Barwa: żółta
Odczyn: ph 7,0
C gatunkowy: 1,25
Białko, cukier, uroblinogen -norma, ciałka ketonowe, bilirubina - brak
krwinki białe i czerwone - pojedyncze
składniki mineralne: pojedyncze szczawiany wapnia
Wet. doradził miesiąc diety na karmie RC Urinary, tylko jak to się ma do szczawianu wapnia, który z tego co czytałem jest nierozpuszczalny.
Skoro są w moczu pojedyncze szczawiany wapnia to te 2 duże kamienie, które wyszły na USG chyba też pochodzą od nich?
Proszę o jakieś rady, może ktoś miał podobny problem? Czy mogę zaufać wetowi i spróbować z tą karmą?
Pozdrawiam.

Posted

po pierwsze rc urinary NIE stosujemy przy szczawianach wapniowych(oxalaty)-dieta ta moze byc stosowana na początku choroby gdy nie mamy jeszcze wyników badań.po drugie-kamienie obecne w pecherzu nie musza odzwierciedlać tych które wyszły jako pojedyncze,moga wystepowac struwity jak i oxalaty.przy takim ph moczu bardzo czesto właśnie kryształy struwitowe pojawiaja się wikłając zapalenie pecherza.moim skromnym zdaniem przy takim ph moczu mozna podać w/w karmę lecz łacznie z antybiotykiem,a po tyg kuracji zrobić ponownie badanie koczu,pozdrawiam
doadam tylko ph moczu psow winno wynosić ok.6,0 do 6,8.więc u twojego jest "za wysokie".zasadowe ph najczęjściej jest przyczyną flory patologicznej ureazo dodatniej