oczarek_n Posted January 28, 2007 Posted January 28, 2007 Doradzcie mi jaki pies jest lepszy:owczarek niemieski czy owczarek podchalanski?????????????Jestem tu nowy wiec sie jeszcz za bardzo nie orientuje.:lol: Quote
Behemot Posted January 28, 2007 Posted January 28, 2007 oczarek_n napisał(a):Doradzcie mi jaki pies jest lepszy:owczarek niemieski czy owczarek podchalanski?????????????Jestem tu nowy wiec sie jeszcz za bardzo nie orientuje.:lol: A co masz do zaoferowania psu? Jakie warunki mieszkaniowe, ile czasu dziennie możesz mu poświęcić na spacery/szkolenie/zabawę/wychowywanie? Czy miałby to być Twój pierwszy pies? Czy jesteś w stanie zapewnić mu odpowiednią opiekę weterynaryjną, dobrą karmę - to kosztuje! Czy stać Cię na wydanie ok. 1500 zł. na szczeniaka z dobrej hodowli i z rodowodem? Czy chcesz w ogole mieć szczeniaka, czy już dorosłego psa? Rozejrzyj się po forum, poczytaj opisy tych ras, dowiedz się, jakie mają wymagania, zrob rachunek sumienia i zastanów się, czy będziesz umiał im sprostać ;) Quote
Azir Posted January 28, 2007 Posted January 28, 2007 Przede wszystkim, do czego lepszy? :lol: Każdy z tych psów jest dobry, tylko zależy do czego... ;) Quote
Guest aneta_w Posted January 28, 2007 Posted January 28, 2007 Zgodzę się z Behemotem i Azirem :) Najpierw poczytaj sobie forum :) potem odpowiedz na pytania zadane przez Behemota :) Quote
rotek_ Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 po pierwsze nie ma "lepszego psa''. Miłośnik podhalanów powie ci że te psy to ideały a miłośnik onków stwierdzi że podhalany nie dorastają ONkom do pięt. na początek zastanów się jakie cechy psa cię interesują a potem zrób porównanie tych ras. Quote
stupid-girl Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 oczarek_n napisał(a):Doradzcie mi jaki pies jest lepszy:owczarek niemieski czy owczarek podchalanski?????????????Jestem tu nowy wiec sie jeszcz za bardzo nie orientuje.:lol: rozumiem, ze ktorys z wymienionych jako trzeci pies??? i poczytaj koniecznie forum - zarowno o wyborze rasy jak i przede wszystkim o zywieniu Quote
Marlena:) Posted January 29, 2007 Posted January 29, 2007 Dokładnie kochani...podzielam zdanie wszystkich którzy dotychczas odpowiadali;) ... Nie ma psiaków lepszych ani gorszych..wszystkie zwierzaki są wymagające..w podobny sposób...dla wszystkich psiaków musisz poświęcić wiele czasu i serca.. Przemyśl dokładnie wszystko i zadaj sobie podstawowe pytania (np. te,które podała Behemot);) Pies to bardzo duży obowiązek..Pamiętaj PIES TO NIE ZABAWKA;) ;) , którą mozna odłożyć jak się znudzi... To tylko tak nawiasem..:lol: Quote
xxxx52 Posted January 30, 2007 Posted January 30, 2007 owczarek podchalanski rowniez nadaje sie do domu!z tym ze owczarek niem,jest psem spelniajacym wiele funkcji przy czlowieku,natomist owczarek podhalanskim byl psem pastewnym obecnie stal sie psem rodzinnym.Obydwie te rasy musza byc konsekwentnie wychowywane.Sa inteligentne,szybko sie ucza-sa pojetne,chetne do wykonywania zadan,czujne.Owczarek podhalanskijest 65-70cm,owczarki niemieckie maja 60-65 cm Quote
dorinia Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Jestem właścicielką owczarka podhalańskiego,ten pies nadaje się do mieszkania w domu i do mieszkania na zewnątrz.powiedziałabym nawet że bardziej zadowala go mieszkanie na zewnątrz,ale potrzebuje stałego kontaktu z ludźmi,nie możesz zamknąć go w kojcu i tylko dawać jeść. pomimo dużej postury jest tańszy w utrzymaniu od np.bernardyna,ale jeśli zdarzy się że twój pies będzie chory np.na dysplazję to koszty utrzymania oczywiście wzrastają. niezupełnie sie zgadza to co napisała Alfa że potrzebują wybiegania się,to są"krótkodystansowce"nie nadaja sie np.do biegania przy rowerze,trzeba pamiętać że są to psy stróżujące,one nie zaganiały stada a pilnowały.i to stróżowanie pozostało im w genach to świetni stróże. wiecej na ten temat znajdziesz na:www.podhalany.glt.pl Quote
Moskva Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 Sądzac po twoich wczesniejszych postach nie bedzie to twój pierwszy pies. Według jakiego klucza dobierałes dwa poprzednie? Na co zwracałes uwage przy ich wyborze? Wbrew pozorom ONek i Podchalan to rasy o diametralnie różnym usposobieniu i wymagające dużo uwagi. Wymagają dużo ruchu, lubią sie uczyć więc trzeba poświęcić im na tą zabawe i nauke sporo czasu. Nie opisałes swoich warunków mieszkaniowo-życiowych więc ciezko cokolwiek ci pomóc. No i czego właściwie oczekujesz od psa(skoro zawęziłes krąg poszukiwań do dwóch ras to pewnie już jakies konkretne oczekiwania masz)? Napisz coś wiecej a dogomaniaccy miłośnicy tych ras powiedzą ci wszystko o wybranych przez ciebie rasach. Quote
rotek_ Posted January 31, 2007 Posted January 31, 2007 owczarku_n, nie myśl że chcemy cie zniechęcić do posiadania psa...ale lepiej zastanowić się dwa razu niż później żałować. Przez źle podjęte decyzje duża ilość psów trafia do schroniska...lub ląduje u weta na uśpienie. Quote
Recommended Posts