Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zaczęłam uczyć mojego psa tej komendy kilka dni temu, i w sumie wyniki są zadowalające, gdyż pięknie reaguje na komendę, jednak tylko w domu kiedy jest cisza i spokój. Kiedy mamy gości i pies szczeka i biega w ogóle nie chce mnie słuchać, tak samo na dworze, dzisiaj czekaliśmy przed klatką schodową na kogoś i stał spokojnie ale kiedy dawałam komendę w ogóle mnie ignorował, rozglądał się na boki, jak próbowałam zwrócić jego uwagę miał mnie kompletnie gdzieś.
Dodam że jest to jamnik i jest u nas dopiero 6 dni, więc może prócz rozkojarzenia dochodzi krótki czas pobytu u nas.
Jakaś pomoc, rady?

Posted

Hej, spokojnie. Piesek jest dopiero u Was 6 dni. W jakim jest wieku? Przypuszczam, że nigdy wcześniej nie uczył się komendy "siad". Musisz stopniowo uczyc pieska, najpierw komendy bez rozproszeń, czyli w domu, w spokoju i ciszy. Dopiero po tym stopniowo wprowadzać rozproszenia, czyli komenda na dworze, w obecności gości itp. Może poczytaj coś o nauce komend? Myśle, że jest dużo dostępnych materiałów w internecie. Życze powodzenia :)

Posted

W jakim wieku jest psiak? Zaaklimatyzował się już?
Ja bym zaczęła bardziej stopniowo wprowadzać rozproszenia - np. wpierw powiedz mamie, żeby usiadła np. w salonie i wtedy daj mu komendę, potem niech mama np. gdzieś chodzi, potem może coś mówić, potem niech dojdzie tata, potem załóżmy na klatce schodowej, potem przed blokiem (na chodniku, żeby psiaka nie rozpraszały siuśki na trawie ;) ) itd. :) No i jeżeli wiesz, że psiak komendy nie wykona w danym rozproszeniu to lepiej tej komendy nie dawać, bo można ją tylko spalić.

No i zwróć uwagę czy jest to kwestia tego, że pies ma problem, żeby się skupić czy jest za słabo zmotywowany.

Posted

Witam, mam pytanie:
Wzięłam ze schroniska 7-miesięcznego psiaka, i chcę go nauczyć komendy 'siad'. Jednak metody z naciskaniem na jego zad albo przesuwaniem smakołyka za głowę skutkują tym, że albo umyka po nacisku, albo skacze na smakołyk i ani myśli siadać. Aha, staram się z nim ćwiczyć kiedy jest obudzony, nie woła na dwór i jest jak najmniej rozproszony. Jakieś porady?

Posted

skacze na smakołyk i ani myśli siadać

Smakołyk niżej, przesuwany z wyczuciem do tyłu za psa.
Z naciskiem nie kombinuj, po co.
Masz jakieś książki? Sugeruję na początek zakup niedrogich książeczek Zofii Mrzewińskiej "Jak rozmawiać z psem" i "Po obu końcach smyczy".

Posted

Skubaniec wykręca tylko głowę albo skacze, mimo że smakołyk trzymam tuż przed jego nosem a potem tuż nad jego głową. A w książki chyba faktycznie muszę się zaopatrzyć ;)