agati Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Witam.Pilnie potrzebuje pomocy.Moja 8 letnia sunia ma stwierdzona przewlekla niewydolnosc nerek oraz ogromna anemie.Mocznik na dzien dzisiejszy wynosi 300 kreatynina 4,3 do tego bialko w moczu.Krwinki czerwone 1,58 hemoakryt 0,13 hemoglobina 2,11.Lekarz twierdzi ze nie ma szans.Pomimo tych wynikow psina ma jeszcze apetyt choc coraz mniejszy.Dostaje renal.Lekarz twierdzi ze nie ma potrzeby plukania jej kroplowkami.Kazal rozwazyc eutanazje.Dowiedzialam sie ze mozna podac lek epo z tym ze nie wiem czy w tym stanie.Sunia jest malym pieskiem wazy ok 4kg slabnie z dnia na dzien.Prosze o jakas porade Quote
agati Posted February 7, 2012 Author Posted February 7, 2012 GGT 5,0 to sa ostatnie wyniki Wapń9,0 Fosfor 8,2 Magnez 1,7 Cholesterol całkowity295 LDH 1953 Kinaza kreatynowa 382 Triglicerydy 52 Sód 161,2 Potas 6,1 Chlorki 133 Globuliny 37 Quote
gryf80 Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 nie wiem w jakich jednostkach są powyższe wyniki,zmień weta.kroplówki DOŻYLNE jak najbardziej wskazane na"wczoraj" Quote
agati Posted February 8, 2012 Author Posted February 8, 2012 Witam.Jednostki w jakich podane sa badania to mg/dl.Jesli chodzi o lekarza to bylam z nia juz u kilku.Wszedzie szukam ratunku ale kazdy lekarz mowi co innego.Jeden podawal kroplowki z soli dozylnie a drugi stwierdzil ze u psa ktory ma 1,5mln czerwonych krwinek nie wolno podawac dozylnie tylko podskornie zeby nie rozcienczac krwii.W tej chwili nie dostaje ani kroplowek ani zadnych lekow oprocz ipaktine poniewaz lekarz stwierdzil ze nie ma potrzeby.W przyszlym tygodniu ma dostac epo.Bardzo dziekuje za odpowiedz. Quote
agati Posted February 9, 2012 Author Posted February 9, 2012 Co sadzicie o epo?Moja sunia ma miec podane w przyszlym tygodniu ze wzgledu na ogromna anemie.Czy ktos podawal ten lek swojemu psu? Quote
agati Posted February 10, 2012 Author Posted February 10, 2012 Czy ktos wie czym mozna leczyc nadzerki w pysku u psa?Wet zalecil irygacje stomogralem ale niewiele pomaga.Sunia przez te nadzerki przestala jesc Quote
gryf80 Posted February 10, 2012 Posted February 10, 2012 czego to skrót 'epo".?i co to jest stomogral,na pewno dobrze napisałas?niestety przy mocznicy problemy z dziąsłami występują,to powinnaś była usłyszec od weta,można to łagodzić środkami p/bólowymi podawanymi domiesniowo,czy podskórnie(z powodu tego że pies nie ma apetytu podanie doustne nie wskazane)).nie wiem czemu weterynarze nie godzą się na podanie płynów dożylnie,co ma rozcieńczenie krwi do mocznicy.psu przeciez pomóc trezba na juz,bo umiera w meczarniach,a może nie potrafią wkłuc sie do żyły.po podaniu podskórnym efekt jest dopiero po kilku dniach a twój psiak może nie miec aż tyle czasu,dozylnie podane PŁYNY+WITAMINY powodują poprawę dużo szybciej niz podane podskórne. Quote
agati Posted February 10, 2012 Author Posted February 10, 2012 Epo jest to skrot od erytroproteyny.Ma dostac ten zastrzyk w przyszlym tygodniu ze wzgledu na ogromna anemie.Jesli chodzi o nadzerki w pyszczku to lekarz dal mi tabletke o nazwie Stomorgyl ktora to kazal mi rozcienczyc w wodzie i robic irygacje. Quote
gryf80 Posted February 10, 2012 Posted February 10, 2012 raczej nowatorskie to co zalecił.stomorgyl jest do łykanie(metronidazol+spiromycyna).raczej psiaki nie lubia jak sie im podrażnia i tak bolesne dziąsła Quote
agati Posted February 10, 2012 Author Posted February 10, 2012 czy jest moze jakas masc lub cokolwiek czym moglabym jej smarowac te dziasla?wiem ze dostaje tez antybiotyk w zastrzyku.dzis juz drugi dzien ale nazwy niestety nie zapamietalam. Quote
agati Posted February 17, 2012 Author Posted February 17, 2012 Bardzo pilnie poszukuje leku o nazwie Azodyl.Czy ktos moglby mi powiedziec w jaki sposob mozna sprowadzic ten lek lub moze ma go ktos do sprzedania? Quote
s4ndiii Posted August 18, 2012 Posted August 18, 2012 Witajcie. 2 dni temu równiez usłyszałam wyrok - niewydolność nerek u sznaucera miniatury - 8 lat. Wszystko wyszło przez przypadek. Piesek miał rok temu raka jądra (wszystko skończyło się dobrze, bo zauważyłam powiększone jądro od razu) i weterynarz kazał mi zrobić w 2012 roku badanie krwi. Byłam przekonana, że wszystko będzie dobrze, bo pies zjadłby dosłownie wszystko jakby mógł, zachowuje się jak szczeniak - jest bardzo żywotny. Jednak okazało się, że nerki są bardzo chore. Jednej nawet nie można było znaleźć na USG , a druga jest "szczątkowa" jak powiedziała pani weterynarz. Od wczoraj dostaje kroplówki, karma została zamówiona na wtorek. Poza czasem na kroplówce pies jest żywotny. Chciałabym zapytać co można podawać psu przy niewydolności nerek? I mniej więcej w jakich proporcjach? Pies waży ok 4,3 kg. Wiem, że na pewno ryż, jajko od czasu do czasu, wołowinę. Słyszałam również, że warto czasem dać ziemniaczka czy marchewkę. Niestety nie znalazłam informacji jakie mają być dawki (powtarzam pies ok 4,3 kg). Oraz jeśli chodzi o rokowania- wiem, że nadejdzie ten okropny czas, ale czy jest możliwość, żeby chociaż ten rok, półtora przeżyje w miarę normalnie? Quote
dowi99 Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [B]s4ndiii[/B], radzę ci szczerze karmić [B]tylko[/B] Royal Canin Renal, zarówno suchą karmą jak i w puszce. Przy zakupie tej karmy, poproś o miarkę do dawkowania. Trzymam kciuki :) P.s. Napisz, jakie były wyniki badania krwi (chodzi głównie o parametry kreatyniny i mocznika). Quote
s4ndiii Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Właśnie jutro kupuję karmę - weterynarz zamówił ;) Ale powiedział, że spokojnie mogę dodawać ryżu, marchewki, wołowiny. Od czasu do czasu jajko, jako, że to najbardziej przyswajalne białko czy też troszkę ziemniaka. Jesli chodzi o wyniki to kreatynina : 4,63 mg/dl , a mocznik wysoki: 227,77 mmol/l . Ogólnie piesek dostał jak dotąd 4 kroplówki, jutro dostanie 5 już w domku, bo miałam jeden dzień tak ciężki u weterynarza, że stwierdziłam, że naucze się sama podawac kroplówki (sam weterynarz też to zaproponował). Jutro również ponownie zbadamy pieska i wtedy Pani stwierdzi czy dalej podawac kroplówki. Bo jeśli uda nam sie zbić poziom kreatyniny i mocznika to pozostanie dieta. Ale mam cholernego stresa przed badaniami, chociaż ogólnie piesek czuje się dobrze, ma apetyt tylko nie bardzo ryż mu smakuje, nie wymiotuje, jest żywotny. Quote
kasikz Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Nadżerki w pyszczku ma, bo pewnie też ma wrzody żołądka i zgagę - dlatego nie chce jeść. A zgaga i nadżerki występują przy dużej niewydolności nerek. Daj coś osłonowo na żołądek, famidyne na przykład (po konsultacji z wetem), niech podadzą epo i te kroplówki cholerne są potrzebne, żeby mocznik wypłukać z organizmu! Inaczej nic nie zrobisz, a zanim Ipakitine zadziała i o ile zadziała to minie dużo czasu. Quote
kasikz Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 [url]http://www.entirelypets.com/[/url] sprawdzony przeze mnie sklep, kupiliśmy właśnie tam Azodyl. Quote
gryf80 Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 s4dii to ryżu nie dawaj jak nie lubi.z wołowina to bardzo ostroznie-najwięcej ze wszystkich rodz.mięs ma fosforu(niszczy nerki).weci mają rację najważniejsze są kroplówki.ewentualnie możesz dodatkowo pokusic sie o badanie moczu-zobaczysz wtedy czy nerki zageszczaja mocz. dowi99 dobrze radzi-jeśli chcesz cieszyc sie obecnościa psiaka postaraj się karmić w/w dieta royal'owską.jest smaczna i zawiera wszystko czego twój pies potzrebuje do zdrowego funkcjonowania(dla naerk z treszta tez)wszystko cokolwiek innego podajesz zmienia ph moczu(nerki chore "dobrze"pracują przy bardziej zaSADOWYM). Quote
s4ndiii Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Dzięki za odpowiedź ;) Ryż zje, ale z dodatkiem marchewki, bułki białej lub wołowiny;p ZObaczymy jak przyjdzie z karmą. Rubenal je bez żadnego ale z dodatkiem białej bułki, więc to mnie cieszy. Dzisiaj rozmawiałam z kuzynem - doświadczony weterynarz. Powiedział, że póki pies je, nie wymiotuje mam walczyć i wydawać pieniądze ile tylko jestem w stanie. Kazał mi poczekać na wyniki od razu po kroplówkach oraz wyniki około 1-2 tygodni bez podawania kroplówek. Wtedy będzie w stanie ocenić jakie są szanse. Wciąż mam nadzieję, że uda nam się przeżyć jeszcze razem te 2 lata chociaż. Quote
s4ndiii Posted September 10, 2012 Posted September 10, 2012 Witajcie! Dziś kolejne wyniki. Kreatynina spadła o całe 1 <z prawie 5 na 4 w ciągu 2 tygodni, więc to duży postęp>. Niestety mocznik znów się podwyższył.. Czy znacie jakieś preparaty, sposoby (poza kroplówkami), żeby mocznik spadł? Wiem, że kroplówki, ale jesli mocznik miałby ciągle się podnosić i kroplówki musiałabym podawać to jednaj jest to trochę pieniędzy.. A tak ogólnie piesek czuje się wciąż dobrze, je, jest żywotny i nie wymiotuje. Quote
Karolcia_ko5 Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Pomoc dla Hinduska.. http://www.dogomania.pl/forum/threads/247459-Hindus-z-konińskiego-schroniska-z-chorymi-nerkami-prosi-o-pomoc!?highlight=chore+nerki Quote
Recommended Posts