Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

blackgerl napisał(a):

myślałąm ze taki biały labrador to biały, a biszkoptowy to taki kremowy? ale ja tam sie nie znam na tej rasie....

laby klasycznie dziela się na 3 kolory - żólty, czarny i wątrobiany. Czyli po ludzku - żółty to biszkoptowy (tu są odcienie od białego po rudy prawie że), czarny - to czarny a wątrobiany to czekoladowy (z tym, ze są tez odcienie ciemnej czekolady i jasnej, mlecznej).

Posted

panbazyl napisał(a):
laby klasycznie dziela się na 3 kolory - żólty, czarny i wątrobiany. Czyli po ludzku - żółty to biszkoptowy (tu są odcienie od białego po rudy prawie że), czarny - to czarny a wątrobiany to czekoladowy (z tym, ze są tez odcienie ciemnej czekolady i jasnej, mlecznej).

a, no to wszystko wyjaśnia:) nie wiediząłam ze jest az tyle odmian kolorów ?:)
dziekuje za wytłumaczenie. wątrobiane nie łądnie sie nazywają : ( o wiele apetyczniejsza jest nazwa czekoladowa ;)

to moj psiaczek ma sierść po biszkoptowym ;P

Posted

mnie też sie wątrobiany nie podoba, jest po prostu brzydka nazwą.
Ja swojemu rudemu labowi w rodowodzie wpisalam, ze jest koloru złotego :) , jego dzieci tez maja w swoich rodowodach, ze ojciec jest koloru złotego :)

Posted

a ja jakoś kocham rude :) a urodził mi sie czarnuch.... choć spokojnie mógl być po nich czekolad czy rudy. ale czarny zdominował. A charakter ma tak cudny, ze kolor jest tera drugorzędny, za ten charakter go pasjami kocham :)

Posted

a propo kolorów, ogladałam kiedyś odcinek o labkach i tam powiedzieli ze rodza sie maluchy rzno kolorowe, ale niegdy nie ma tak zeby urodziły sie kilkukolorowe:) to tez jest śmieszne :) no jak dla mnie, bo nie wiedziałam o tym wczesniej ;)

Posted

blackgerl napisał(a):
no cudownie:D:D:D prosimy o jakies szczegóły, skąd jest szczęśliwa posiadaczka szczęśliwego grubaska ?:) i jak ślicznie ma na imię:) kiedy go wzieli??

blackgerl Nero pewnie został wypatrzony na FB. Dzięki Twojej wizycie u niego na której miał szanse się pokazać i mogłyśmy go ogłaszać.
Dzięki raz jeszcze za zdjęcia i wizytę u niego. :)

Warto odwiedzać psy w schroniskach. Robić im zdjęcia i ogłaszać, mają wtedy większe szanse na domek.
Ja w ten sposób w niedzielę przewożę 2 sunie husky ze Szczecina do Poznania. :D

Posted

Joanna K. napisał(a):
blackgerl Nero pewnie został wypatrzony na FB. Dzięki Twojej wizycie u niego na której miał szanse się pokazać i mogłyśmy go ogłaszać.
Dzięki raz jeszcze za zdjęcia i wizytę u niego. :)

Warto odwiedzać psy w schroniskach. Robić im zdjęcia i ogłaszać, mają wtedy większe szanse na domek.
Ja w ten sposób w niedzielę przewożę 2 sunie husky ze Szczecina do Poznania. :D

oj to cudownie!! bardoz sie cieszez epomogły moje foty, moze teraz bede cześciej chodzić do schronisk i robić zdjecia:) tylko w tych czartkach nie powiedziałam do konca prawdy, no bo jak powiem ze mama nie moze sie zdecydować na huskyiego czy labka to chyba mi nie uwierzą;)? nie minełam sie duzo z prawdą bo ona ostatnio duzo mowila na temat, a moze by wziasc labradora. ale chyba nie mamy do konca wronków na takiego duzego psa. ale w goscine jak najbardziej moga przychodzic;)

az sie chce dalej to robić jak sie słyszsy tkaie dobre wieści:) ty chyba tez sie podbudowałas troche tymi dwoma psiakami:)

a propo tego labka z wojtyszek, tez już znalazł domek, tylko nei wiem czy już w nim jest czy dopiero czeka. oby byl, bo teraż takie zawieruchy ze na taką zapadła dziure nie ma szans dojechac :(

buziaczki i pozdrowionka!!!!!!!

Posted

SUPER!!!!! ale sie cieszę, ze kolejny ma dom :)

blackgerl napisał(a):
a propo kolorów, ogladałam kiedyś odcinek o labkach i tam powiedzieli ze rodza sie maluchy rzno kolorowe, ale niegdy nie ma tak zeby urodziły sie kilkukolorowe:) to tez jest śmieszne :) no jak dla mnie, bo nie wiedziałam o tym wczesniej ;)

w jednym miocie mogą się urodzic nawet wszystkie 3 główne kolory z odcieniami, ale nigdy łaciate! Możliwa jest biała mała plamka na przedpiersiu, jest to atawizm po pierwotnych labkach - czasem się u pseudo zdarza nawet białe końcówki łap, w hodowlach juz to dawno się udało zlikwidować, ale oni mają jakieś "antyczne geny" i tam sie trafia. :eviltong:

a labki nie zjamują aż tyle miejsca na ile wyglądaja. Ja mam 3 i nie zauważyląm, zeby zajmowaly więcej miejsca niż 1 - one potrafią się "minimalizować" jedynie nie w łóżku....

Posted

panbazyl napisał(a):
SUPER!!!!! ale sie cieszę, ze kolejny ma dom :)

w jednym miocie mogą się urodzic nawet wszystkie 3 główne kolory z odcieniami, ale nigdy łaciate! Możliwa jest biała mała plamka na przedpiersiu, jest to atawizm po pierwotnych labkach - czasem się u pseudo zdarza nawet białe końcówki łap, w hodowlach juz to dawno się udało zlikwidować, ale oni mają jakieś "antyczne geny" i tam sie trafia. :eviltong:

a labki nie zjamują aż tyle miejsca na ile wyglądaja. Ja mam 3 i nie zauważyląm, zeby zajmowaly więcej miejsca niż 1 - one potrafią się "minimalizować" jedynie nie w łóżku....

hehehe ;) to moja Vickusia właśnie ma takie antyczne ubarwienie:) z przodu biały krzyzyk i jedna łapka minimalnie biała:)

no tak, jak pies chce to sie wszedzie wcisnie ;)

a to wiem ze twoja znajoma, bo przez ciebie sie poznałyśmy:) tylko nei wiediząłam czy wczoraj juz zabrała pieska, bo dziś raczej nie dało by sie jechac...

Posted

moje też mają niewielkie białe znaczenia na przedpiersiu - jest to dopuszczalne we wzorcach.
Tylko te białe łapki sa niedopuszczalne. Co w żadnym miejscu nie przeszkadza kochać psa, wcale!

Niech Nero ma sie jak najlepiej - śliczny pies z niego :)

Posted

panbazyl napisał(a):
moje też mają niewielkie białe znaczenia na przedpiersiu - jest to dopuszczalne we wzorcach.
Tylko te białe łapki sa niedopuszczalne. Co w żadnym miejscu nie przeszkadza kochać psa, wcale!

Niech Nero ma sie jak najlepiej - śliczny pies z niego :)

ależ occzywiście :D wzorce sa ważne na wystawach i w poważnych hodowlach. a teraz mam takie zdanie, jak sie troche zaczełam interesować jak powstają różne rasy psów, ze to nie jest az taki duzy problem "zrobić" nowa rasę i tak naprawde wyszystkei te różności ludzie powymyśłali, a to taki łeb, a taki ogon, a taki instynkt ;) wiec tak naprawde jakby ktoś chciał teraz też moze sobie nową rasę zaczać hodowac;) smieje sie, ze moj pies jest taki idealny, ze spokojnie można by utworzyć taką rasę jak ona :D:D:D tylko jest mała przeszkoda, jest wystrlizowana :p

Posted

jakbyś poczytała wzorce to spokojnie praktycznie większośc psów pasuje do każdego wzorca niekoniecznie danej rasy.... a i sam wzorzec jest na tyle giętki, że jak dla mnie niezbyt dokładny. No ale jest.
A psy powinno się kochac niezależnie od tych ustalonych pzrez ludzi wzorców. Choć uważam, że powinien powstać polski toy - to taki typ psa - kundelka (nie ubliżając niczego kundelkom), tak jak toy rosyjski ktory powstał z róznych malych piesków hodowanych w domach w Rosji - z tego wyłoniono rasę w miarę spójną. A my przecież mamy pięknego "polskiego kundla".

Posted

niestety za bardzo mnie nigdy nie interesowała ta strona posiadania psów- wzorcowa i wystawowa, choć poprzednie psy miałam rasowe- rodowodowe. bardziej interesują mnie tematy behawiorystyczne, a te ma kazdy pies, i z papierkiem i bez ;) właściwie dla psa to nie ma różnicy, one nawet nei wiedza co to jest- jakaś rasa i mieszaniec. tak mi sie wydaje przynajmniej ;) a to ze ja za bardoz tez nie lubie się podporządkowywać regułą które ktoś z góry narzucił, totez uwazam ze w wielu przypadkach człowiek wyrzadził krzywde psom, twarząc niektore rasy, a kto wie, moze i wiekszość?

bardzo interesująca ciekawostkę nam tu sprzedałaś odnośnie toya rosyjskiego ;)
pomysł stworzenia toya polskiego uważam za ciekawy :D tylko jak to pogodzić z taką wielką bezdomnością i nadliczebnością psiaków?:(

ostatnio tez zastanwwiam sie nad taką kwestią, a mianowicie, jakby nagle stał sie cud i wszyscy zaczeli by przestrzegac prawa , a prawo nakazywało by obowiązkową sterlizację i kasterację (poza hodowlami) to średnio za 10 - 15 lat, nie było by czegoś takiego jak mieszańce i bezdomnie psy. były by tylko rasowe pieski i w nieduzej ilości i były by one poobciązane swoimi przeciązonymi genami; ( i czy wtedy było by dobrze? sie zastanawiam.... co o tym sądzicie?

Posted

Zawsze można adoptować z Ukrainy czy Białorusi.
A poza tym na wsi NIGDY nie uda się wprowadzić sterylizacji, nawet ustawą i mandatami. Wieś jest bardzo zachowawcza i zachowała na przykład onki o wyglądzie psa a nie żaby.
Do tego dochodzą nowe "związki kynologiczne" powstające po nowelizacji ustawy - one zaczną tworzyć pewnie toye, średniaki i inne mini. I to w zgodzie z prawem....
Choć bylo by cudnie jakby problem bezdomności był marginalny. Ale na razie między bajki trzeba to włożyć.

Posted

panbazyl napisał(a):
Zawsze można adoptować z Ukrainy czy Białorusi.
A poza tym na wsi NIGDY nie uda się wprowadzić sterylizacji, nawet ustawą i mandatami. Wieś jest bardzo zachowawcza i zachowała na przykład onki o wyglądzie psa a nie żaby.
Do tego dochodzą nowe "związki kynologiczne" powstające po nowelizacji ustawy - one zaczną tworzyć pewnie toye, średniaki i inne mini. I to w zgodzie z prawem....
Choć bylo by cudnie jakby problem bezdomności był marginalny. Ale na razie między bajki trzeba to włożyć.

niestety....