Jump to content
Dogomania

Nie chce jesc suchej karmy ( sznaucer miniatura)

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. A wiec mam problem taki jak w temacie . Moj sznaucerek nie chce jesc wogole suchej karmy, nawet po przeglodzeniu caly dzien podchodzi do miski powacha i proboje ja zakopac. Najlepiej to by jadl tylko jedzienie ludzkie. Zdarzalo sie ze nawet do jedzenia z puszki podchodzil powachal i odchodzil. Bylem u weterynarza i mowil ze jest z nim wszystko wporzadku i moze jest wybredny a wiec probowalem juz karm: Royal Canin, Acana,Arion, Purina,Chapi i Frolic(frolica to jeszcze jako tako jadl ale wiem ze to jest syf). Co mam z nim zrobic ? Piesek ma 6 miesiecy.

Edited by mati7700
Posted

Jeśli wszystkie karmy były z kurczakiem, może spróbuj innego smaku i innej karmy - np. jagnięcina, łosoś, dziczyzna.. A może granulki mu nie pasują, może musisz kupować z mniejszymi krokietami? A może namaczaj mu suchą karmę?
W nauce jedzenia suchej karmy potrzebna jest konsekwencja, niech się przegłodzi nawet 2 dni, ale nie daj nic innego niż suchą karmę. Ja miałam z psem podobny problem, ale zastosowałam taktykę, że miskę stawiam na 15 minut, a później zabieram. Efekt był niemal natychmiastowy. Jak zobaczył, że więcej jedzenia nie dostanie jak teraz nie zje, to zaczął jeść i w ogóle nie wybrzydza.

Posted (edited)

No wlasnie proboje dzisiaj z ta miska ze stawiam mu na 15 minut. Ale postawilem mu 2 razy i jeszcze nie ruszyl... moze jutro. Dzisiaj to nawet nie pil wody.A co do karmy to kupowalem mu rozne i mowie najlepiej Frolic mu smakuje. Moze dlatego ze jest miekki troche,niewiem.

Edited by mati7700
Posted

A próbowałeś mu tą suchą przemycać w czymś? np. ja stosowałam z gotowanym żółtkiem jajka, czy serkiem białym, albo np. jogurtem. Ewentualnie mu karmę namocz i zobacz, może on woli bardziej miękkie..

Posted

Dawajcie mu tylko tyle karmy, ile powinien dostawać, wystawiajcie miskę przez 15 minut o stałych porach dnia - nie zje, to zabierzcie. Jeden dzień przegłodzenia to krótko. Karmę można lekko namoczyć w wodzie, warto jedną porcję dziennie polewać olejem (bądź każdą, ale małą ilością). Najlepiej szukaj karm tlustszych i bardziej aromatycznych.

Posted

Proponuje moczenie (nawet 2 godziny) + zalanie olejem np. z pestek winogron. Co nie znaczy, że każdą karmę tak przygotowaną będzie jadł ze smakiem. Jak już ktoś wcześniej wspomniał ważne żeby zorientować się czy woli kurczaka czy np. dziczyznę.

Może wydać się to głupie ale tak przygotowaną , rozmiękczoną karmę spróbuj dać psu w małej ilości na podłodze, jak zje to dołożyć. Mój przez długi czas jadł tylko z podłogi a z miski nie chciał ruszyć. Dopiero niedawno pogodził się z miską.

Posted (edited)

Kupilem mu Acane z jagniecina i troche lepiej mu smakuje. I zuwazylem ze lepiej mu smakuje karma z podlogi.Rano to je tej karmy jak na lekarstwo,kilka kulek i dopiero wieczorem mu troche bardziej wchodzi.

Edited by mati7700