mati7700 Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 (edited) Witam. A wiec mam problem taki jak w temacie . Moj sznaucerek nie chce jesc wogole suchej karmy, nawet po przeglodzeniu caly dzien podchodzi do miski powacha i proboje ja zakopac. Najlepiej to by jadl tylko jedzienie ludzkie. Zdarzalo sie ze nawet do jedzenia z puszki podchodzil powachal i odchodzil. Bylem u weterynarza i mowil ze jest z nim wszystko wporzadku i moze jest wybredny a wiec probowalem juz karm: Royal Canin, Acana,Arion, Purina,Chapi i Frolic(frolica to jeszcze jako tako jadl ale wiem ze to jest syf). Co mam z nim zrobic ? Piesek ma 6 miesiecy. Edited February 7, 2012 by mati7700 Quote
mati7700 Posted February 7, 2012 Author Posted February 7, 2012 No wiem,ze mozna gotowac ale chyba nie jest normalne zeby pies nie chcial jesc suchej karmy. Quote
catty Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Jeśli wszystkie karmy były z kurczakiem, może spróbuj innego smaku i innej karmy - np. jagnięcina, łosoś, dziczyzna.. A może granulki mu nie pasują, może musisz kupować z mniejszymi krokietami? A może namaczaj mu suchą karmę? W nauce jedzenia suchej karmy potrzebna jest konsekwencja, niech się przegłodzi nawet 2 dni, ale nie daj nic innego niż suchą karmę. Ja miałam z psem podobny problem, ale zastosowałam taktykę, że miskę stawiam na 15 minut, a później zabieram. Efekt był niemal natychmiastowy. Jak zobaczył, że więcej jedzenia nie dostanie jak teraz nie zje, to zaczął jeść i w ogóle nie wybrzydza. Quote
mati7700 Posted February 7, 2012 Author Posted February 7, 2012 (edited) No wlasnie proboje dzisiaj z ta miska ze stawiam mu na 15 minut. Ale postawilem mu 2 razy i jeszcze nie ruszyl... moze jutro. Dzisiaj to nawet nie pil wody.A co do karmy to kupowalem mu rozne i mowie najlepiej Frolic mu smakuje. Moze dlatego ze jest miekki troche,niewiem. Edited February 7, 2012 by mati7700 Quote
catty Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 A próbowałeś mu tą suchą przemycać w czymś? np. ja stosowałam z gotowanym żółtkiem jajka, czy serkiem białym, albo np. jogurtem. Ewentualnie mu karmę namocz i zobacz, może on woli bardziej miękkie.. Quote
Gosierra Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Matti mój pies też nie je suchej karmy, gotuję mu, nawet się nie dziwię, sama bym też suchej karmy nie jadła. Quote
mati7700 Posted February 7, 2012 Author Posted February 7, 2012 Teraz mu moja dziewczyna nasypala pelna miske karmy i zjadl wszystko. W koncu zglodnial i zjadl czy moze jak ja mu daje to nie chce jesc? Nie rozumiem juz go. Quote
LadyS Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Dawajcie mu tylko tyle karmy, ile powinien dostawać, wystawiajcie miskę przez 15 minut o stałych porach dnia - nie zje, to zabierzcie. Jeden dzień przegłodzenia to krótko. Karmę można lekko namoczyć w wodzie, warto jedną porcję dziennie polewać olejem (bądź każdą, ale małą ilością). Najlepiej szukaj karm tlustszych i bardziej aromatycznych. Quote
yamayka Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Jeden dzień przegłodzenia to krótko. Ciężko do tego ludzi przekonać... ;) Quote
Martina Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Proponuje moczenie (nawet 2 godziny) + zalanie olejem np. z pestek winogron. Co nie znaczy, że każdą karmę tak przygotowaną będzie jadł ze smakiem. Jak już ktoś wcześniej wspomniał ważne żeby zorientować się czy woli kurczaka czy np. dziczyznę. Może wydać się to głupie ale tak przygotowaną , rozmiękczoną karmę spróbuj dać psu w małej ilości na podłodze, jak zje to dołożyć. Mój przez długi czas jadł tylko z podłogi a z miski nie chciał ruszyć. Dopiero niedawno pogodził się z miską. Quote
mati7700 Posted February 7, 2012 Author Posted February 7, 2012 (edited) Kupilem mu Acane z jagniecina i troche lepiej mu smakuje. I zuwazylem ze lepiej mu smakuje karma z podlogi.Rano to je tej karmy jak na lekarstwo,kilka kulek i dopiero wieczorem mu troche bardziej wchodzi. Edited February 9, 2012 by mati7700 Quote
Recommended Posts