Kirinna Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Jak prawidłowo nagradzać psa za poprawnie wykonana komendę żeby nagroda nie stała się przekupstwem? Jeśli był taki temat przepraszam, ale nie mogłam znaleść Quote
GAJOS Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Najważniejszą kwestią jest to, aby nie głaskać psa bez sensu (głaskanie może być również nagrodą za wykonanie komendy) . Możesz dawać psu smaczki, ale tylko wtedy , jak pies wykona komende z automatu, nigdy nie dawaj nagród za, któreś powtórzenie (Twoje, nie psa) Można też stopniowo zmniejszać ilość smaczków za komendy. np. Na początku komenda - wykonanie - smaczek i głaskanie. później, komenda - wykonanie - smaczek. , next . komenda - wykonanie - głaskanie. po jakimś czasie, zwiększasz ilość "zadanych" komend a zmniejszasz ilość smaczków. Quote
yamayka Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Co do głaskania - żeby było ono nagrodą, musi być wykonane w sposób, który pies naprawdę lubi... Trzeba przyjrzeć się swojemu psu i ocenić, na jaki dotyk reaguje pozytywnie. Zbyt często widuje sie psy głaskane - wycofujące sie od ręki, zniesmaczone dotykiem, obojętne... Kirrina - o jaką dokładnie nagrode pytasz? Socjalną, środowiskową, żarcie, zabawka...? Quote
Kirinna Posted February 7, 2012 Author Posted February 7, 2012 yamayka napisał(a):Co do głaskania - żeby było ono nagrodą, musi być wykonane w sposób, który pies naprawdę lubi... Trzeba przyjrzeć się swojemu psu i ocenić, na jaki dotyk reaguje pozytywnie. Zbyt często widuje sie psy głaskane - wycofujące sie od ręki, zniesmaczone dotykiem, obojętne... Kirrina - o jaką dokładnie nagrode pytasz? Socjalną, środowiskową, żarcie, zabawka...? Tak ogólnie. chciałabym poznać różnice żeby nie popełnić błędów. Nie chce przekazywać psa, na razie pracuje na żarcie więc może być taka Quote
GAJOS Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 yamayka napisał(a):Co do głaskania - żeby było ono nagrodą, musi być wykonane w sposób, który pies naprawdę lubi... Trzeba przyjrzeć się swojemu psu i ocenić, na jaki dotyk reaguje pozytywnie. Zbyt często widuje sie psy głaskane - wycofujące sie od ręki, zniesmaczone dotykiem,. Racja, dlatego też napisałem, żeby bezsensownie - dla samego głaskania, nie głaskała psa, wtedy będzie to dla niego radocha - nagroda. Quote
yamayka Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 W początkowym okresie szkolenia nagroda moze (powinna) być wyraźna, widoczna, motywująca, zachęcająca, naprowadzająca. Potem stopniowo sie ją ukrywa, wycofuje. Tak czy inaczej - pies, nawet ten na wysokim poziomie wyszkolenia, i tak zawsze pracuje dla nagrody, ma ją w głowie. Quote
Guest edene Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 No ja dziękuję, jeśli psa nie można pogłaskać tak po prostu tylko musi sobie zasłużyć 8-] Mój jest głaskany dla głaskania, w nagrodę głaskany wyjątkowo wylewnie i doskonale to rozróżnia. (widać po minie i zadowoleniu). Quote
yamayka Posted February 7, 2012 Posted February 7, 2012 Mój jest głaskany dla głaskania Jeśli tylko twój pies jest wtedy naprawdę zadowolony, to głaszcz go ile chcesz. Jeśli to głaskanie "dla głaskania" jest mu obojętne, nie ma na to ochoty, ma sprawić przyjemność tylko głaszczącemu, to wtedy inna kwestia... Quote
GAJOS Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 edene napisał(a):No ja dziękuję, jeśli psa nie można pogłaskać tak po prostu tylko musi sobie zasłużyć 8-] Mój jest głaskany dla głaskania, w nagrodę głaskany wyjątkowo wylewnie i doskonale to rozróżnia. (widać po minie i zadowoleniu). Nie o to chodzi, żeby wcale psa nie głaskać. Tylko żeby głaskanie było nagrodą (wcale nie musi być nagrodą za wykonanie komendy). Trzeba też wiedzieć jakie zachowanie nagradzać choćby głaskaniem... Quote
Recommended Posts