Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Tak jak w temacie, dziś znalazłem zmarzniętego i wyglodzonego psa na śniegu. Przygarnołem bo żal zwierzaka. Przeszukałem internet czy ktoś nie zgubił takiego w mojej okolicy i nic. Jutro w godzinach wieczornych udam się do weterynarza, ale poradźcie jak mogę mu teraz pomóc. Pies jest wychudzony, ale nie zauważyłem śladów odmrozenia. W odchodach znalazłem fragmenty niestrawionej trawy i liści. Jak i czym go nakarmić żeby mu nie zaszkodzić? Dostał trochę suchej karmy i wodę ale co teraz?
Proszę o pomoc. Uratujmy tego psiaka.

Posted

Ja dałabym malutkie porcję gotowanego ryżu z kurczakiem np udko( bez kości) i żadnego sera, kiełbaski itp. I dać mu spokój. Obserwować żeby u lekarza coś powiedzieć czy psa coś boli.

Posted

dokładnie zasada nr 1 zagłodzonemu małe porcje a czesto,jeśli dałeś suche i pies po nim nie ma biegunki znaczy że zna ten rodz.pokarmu.to że w odchodach była trawa,może swiadczyć albo o problemach z żołądkiem lub głodem(to chyba bardziej).nie wiem co jeszcze poradzić.może pytania zadawaj?

Posted

Wywieś ogłoszenia - w lecznicy wet, na przystankach w okolicy znalezienia psa, może właściciele sklepów pozwolą powiesić ogłoszenie.
Nie każdy korzysta z internetu, pies może należeć do starszej osoby, która nie wie, że można dać w necie takie ogłoszenie. Może ktoś go szuka. Warto też dać info do pobliskiego schroniska, jeśli takie jest, że znalazłeś psa i jakiego - jeśli ktoś go szuka to może tam dzwonić i pytać.

Posted

Proponuję nie podejmować pochopnych decyzji. Wygłodzonego psa nie należy karmić od razu toną jedzenia. Należy przyzwyczaić żołądek do jedzenia, dawać co raz częściej w co raz większych ilościach. Najlepiej idź z nim do weterynarza, dopytaj się o wszystko, ponieważ pies może mieć jakieś choroby związane z włóczęgostwem...

Posted

No, jak już go przygarnołeś, to na razie go zatszymaj...i bez przesady z tą ostrożnością: zabawne, że większość ludzi mniej więcej wie(i wy pewnie też wiecie) jak należałoby się zachować, gdyby to był przemarznięty i wygłodzony człowiek, ale że to jest pies, to zaczyna się jakieś czary mary i wielkie komplikacje...po prostu daj mu żreć.

Posted

Ineger napisał(a):
No, jak już go przygarnołeś, to na razie go zatszymaj...i bez przesady z tą ostrożnością: zabawne, że większość ludzi mniej więcej wie(i wy pewnie też wiecie) jak należałoby się zachować, gdyby to był przemarznięty i wygłodzony człowiek, ale że to jest pies, to zaczyna się jakieś czary mary i wielkie komplikacje...po prostu daj mu żreć.

Może zlyvprzyklad ale innego nie mam. Osoby po 2 wojnie światowej i po obozach były wyglodzone żołnierze dawali im mnóstwo jedzenia bo byli głodni przez to bardzo dużo osób zginęło,

Posted

No, jak już go

przygarnołeś, to na razie go zatszymaj...i bez przesady z tą ostrożnością: zabawne, że większość ludzi mniej więcej wie(i wy pewnie też wiecie) jak należałoby się zachować, gdyby to był przemarznięty i wygłodzony człowiek, ale że to jest pies, to zaczyna się jakieś czary mary i wielkie komplikacje...po prostu daj mu żreć.

Jak już dajesz porady to zastanów się czy aby swoją radą krzywdy komuś nie zrobisz.

Ps. każda przeglądarka poprawia orty.... więc postaraj się pisać poprawnie.
Posted

Kirinna napisał(a):
Może zlyvprzyklad ale innego nie mam. Osoby po 2 wojnie światowej i po obozach były wyglodzone żołnierze dawali im mnóstwo jedzenia bo byli głodni przez to bardzo dużo osób zginęło,

Ta, a jak jakiś dziki zwierz nie je przez długi czas, a potem nagle coś upoluje i zje to zdycha, tak?

Posted

Zwierzęta często potrafią sobie same rozdzielać porcje, np. Happy mimo że w misce ma pyszne mięso - jak się naje, to naje i już, a nie wpycha wszystko ;)

Posted

Ineger napisał(a):
Ta, a jak jakiś dziki zwierz nie je przez długi czas, a potem nagle coś upoluje i zje to zdycha, tak?

a mówimy o dzikim psie? dostosowanym do tego?
nie wiemy jaki to pies, więc może na początku warto trochę być ostrożnym?

Soko napisał(a):
Zwierzęta często potrafią sobie same rozdzielać porcje, np. Happy mimo że w misce ma pyszne mięso - jak się naje, to naje i już, a nie wpycha wszystko ;)

to ci zazdroszczę. mój mógłby ciągle jeść, zje cała miske dostanie jakiś smaki przy okzaji szkolenia a i tak ciągle by jadł:)

Posted

Ineger przestań , bo żal bierze jak sie czyta takie teksty. Chcesz komus dokopać to idz na podwórko do kolegów, może znajdziesz słabszego to ci ulży.
A jak nie masz zielonego pojęcia o ratowaniu zagłodzonych psow to daruj sobie ten wątek i lekceważące "polonistyczne" uwagi wobec kogoś kto może i robi błędy ortograficzne ale przynajmniej ma serce do zwierząt i zamiast klepać głupoty w klawiaturę szuka pomocy dla psiaka i nie uważa, że zjadł wszystkie rozumy.

Wygłodzenie i wychłodzenie ma różne stopnie i jesli pies był na prawdę mocno zagłodzony to twoja rada "dać żreć i po problemie" mogła go kosztować nawet życie.
Odkarmienie takiego psa , zwłaszcza jesli doszło do głodowych zmian w przewodzie pokarmowym i wątrobie nie jest takie proste jak sobie wyobrażasz.
Widac że w zyciu nie miałes do czynienia z takimi bidulami
Mam nadzieję że LabekFrodo znalazł w porę sensowną pomoc i wskazówki i udało Mu się uratować psiaka

Posted

Ineger napisał(a):

Jak się nie ma zielonego pojęcia o żywieniu przygarniętego z ulicy psa to lepiej nic nie pisać.
Wspominanie o dzikich zwierzu ni jak ma się do udomowionych zwierząt.

Posiłki powinny być małe i często.