Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

no to już nie powiem, ze kilka razy był niesiony na rękach;
cóż, wolę nieść 10 kg niż ryzykować, że coś mu się stanie
zwłaszcza, że było widać, jak mu ciężko...

nasze pobliskie pagóry, zaraz za Myślenicami, za Pcimiem;

Norek ogląda na własne oczy zmiany w Pilicy;

Pałac nie miał tyle szczęścia; w latach 90. kupiła go od państwa Barbara Piasecka Johnson, rozpoczął się remont.
Odezwali się przedwojenni właściciele, remont stanął, proces w sądzie trwa, a pałac niszczeje...

pałac wraz z oficynami otoczony jest pięknym rozległym parkiem;

Edited by jotpeg
Posted

Jesienny listek Norek;

"fajnie byłoby mieć taki duży park":

"tylko co z tą ruiną?"

Norek - piesek przykościelny;

Krakowianka. Nie mogłam się powstrzymać.

A teraz spadam, idę robić leczo!

Posted

Jotpeg, macie tam naprawdę przepiękne okolice :fadein:. Mały Norek już  pewnie nie ma tyle siły co kiedyś,  na dłuższe wędrówki, trzeba kochanego dzielnego pieska czasem ponosić ;-). Ten pałac musiał być kiedyś naprawdę imponujący, aż żal, że tak  niszczeje. Park też niczego sobie, ale kiedy sobie wyobrażę pracę w takim wielkim pałacowym ogrodzie, to nie -  raczej podziękuję :-D. Krakowianka ma szałową spódnicę :smile:. Pozdrawiamy Was w nowej dogo - rzeczywistości. Nie wiem, czy mi się wszystko tak podoba :roll:.

Posted

a to zapomniane kiedyś czarodziejskie miejsce na Jurze, czyli zamek Smoleń.

2hzsi93.jpg

Nie mogłam uwierzyć, w to, co zobaczyłam - budowa trwa! 

2ez3ebm.jpg

2a5nn81.jpg

Kiedyś to było tajemnicze miejsce, ukryte głęboko w zieloności;
tylko dla zdeterminowanych turystów! 

2li9anl.jpg

Mam mieszane uczucia; z jednej strony dobrze, bo ruiny niszczały 
i znikały pochłaniane przez zieleń
z drugiej strony, jak ma zapanować komercja jak w Bobolicach,
to koniec z baśniami i magią...

14dkcad.jpg

a tak ruiny zamku wygladały:

http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3310702,zamek-smolen,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material

myślę, że to jest tak, jak z nowym obliczem dogomanii
- nie zatrzymasz czasu i zmian, w takim świecie żyjemy...
czasem niełatwo się przyzyczaić.

24o7n60.jpg

Posted

Muszę tu napisać, jak Miciuś kocha Norusia; chyba bardziej niż ludzi, czyli nas... Zawsze towarzyszy aż do bramki, którą się wychodzi na spacer, mało tego - czeka na powrót Norusia ze spaceru!

2dcidue.jpg

ma też ulubioną (przez siebie) grę powitalną: czai się na psa po spacerze, przypłaszczając się i udając kota-komandosa. Kiedy z lekka spłoszony pies mija kota, kot wyskakuje i klepie łapką w Norka zadek...
Zapewniam, że jest to wyraz sympatii   ;)

24qo3ls.jpg

tak się pędzi:

1zfpkr8.jpg

"mój najlepszy przyjaciel":

23nuwz.jpg

a tu awantura z sąsiadami, sprowokowana przez Pana Kota. Otóż, kiedy kot uzna, że jest nudno, chodzi po ogrodzie i głośno wyje.

Odkrył bowiem, ze jest nowy pies, bardzo na to podatny. Nowy przylatuje do siatki i drze się na kota, przybiega więc Norek i szczeka "zamknij się!", rozpętuje się piekło, bo nadbiegają trzej towarzysze nowego.
Kot zadowolony powoli, z godnością odchodzi. Czasem, na odchodne, podbiega do siatki i wali łapą tuż koło rozwścieczonej psiej paszczy. Następnie siada  (tyłem!) tak ze 3 metry od siatki, usatysfacjonowany akcją.

f09rvq.jpg

11lttg9.jpg

Posted

czy to idzie jesień?

f3xn43.jpg

smuteczek malutki...

x5up3r.jpg

a to kot nadchodzi...

of4sg5.jpg

wcześniej skontrolował ogród;

ejvtwp.jpg

poświecając trochę czasu krzakom borówki;

2qv4ghx.jpg

nacieszmy się słońcem!

e0kilc.jpg

2njipl1.jpg

• 2 weeks later...
Posted

no, niestety ostatni tydzień spędzony na letnisku był pogodowo okropny!!! - ciągle padał deszcz i było bardzo zimno, tylko 1 dzień słońca - środa; jestem niepocieszona, zwierzaki w ogóle nie nacieszyły się swobodą.

zdominowały nas prace orzechowe - zbieranie i suszenie.

Posted

a'propos śmigania - coś Norek słabo chodzi, bez entuzjazmu na spacerach, może stawy? Jak nie przejdzie (minęło 3 dni od powrotu ze wsi, gdzie lata jak szalony i mógł się nadwerężyć), to pewnie wet nas czeka... Ech.

Posted

Właśnie chciałam napisać o ArthroVecie, ale doczytałam na dole, że Norek już go dostaje :smile:. Norek ma teraz, z tego co pamiętam około 9 lat, mogą się już czasem pojawiać okresowe problemy ze stawami. Może boli Norka ta łapinka, która była uszkodzona po wypadku ?

Zjadaj Norasku leki i odpoczywaj, a wszystko będzie dobrze :thumbs:.

Posted

Właśnie chciałam napisać o ArthroVecie, ale doczytałam na dole, że Norek już go dostaje :smile:. Norek ma teraz, z tego co pamiętam około 9 lat, mogą się już czasem pojawiać okresowe problemy ze stawami. Może boli Norka ta łapinka, która była uszkodzona po wypadku ?

Zjadaj Norasku leki i odpoczywaj, a wszystko będzie dobrze :thumbs:.

likarstwo dopiero jedzie, bedziem zażywać.

Norek może mieć i 12 lat, bo tak na pewno nie wiadomo; jak u nas nastał, każdy wet opowiadał co inkszego.

Tak, lapinka uszkodzona boli bardziej, ale i reszta jakaś koślawa.

rano jest lepiej.

Może smuteczek jesienny go dopadł...

to z pewnością, depresję krakowską ma.

Pamiętacie "Krakowski spleen" Maanamu? No właśnie.