Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U mojego psa lekarze zdiagnozowali niestabilność szczytowo-obrotową.
W ramach leczenia pies powinien nosić kołnierz ortopedyczny, ale nie mogę nigdzie dostać kołnierza na dużego psa (anatolian).
Może ktoś ma taki kołnierz do sprzedania?
Czy ktoś jeszcze miał do czynienia z tą przypadłością?
Wszystkie informacje na temat przebiegu leczenia, specjalistów neurologów i chirurgów, klinik weterynaryjnych specjalizujących się w operacjach niestabilności szczytowo-obrotowej bardzo mile widziane.

Posted

Ja swoje psiaki już dość długo leczę w klinice ABvet w czeskim Bohuminie ( www.abvet.cz ). Klinika jest nowoczesna, świetnie wyposażona i pracują w niej bardzo dobrze wykształceni lekarze. Dużo psiaków z Polski się tam leczy, a wiele berneńczyków już niejednokrotnie wracało tam do zdrowia w beznadziejnych przypadkach.Ortopedią i neurochirurgią zajmuje się dr Martin Novak, na stronie jest napisane, że ma w zakresie swoich operacji również tą związaną z niestabilnością szczytowo-obrotową. Będę się umawiać ze swoim bernusiem na kontrolę w przyszłym tygodniu, jeśli chcesz to mogę wypytać o chorobę Twojego psa.

Posted

Aquirre napisał(a):
U mojego psa lekarze zdiagnozowali niestabilność szczytowo-obrotową.
Wszystkie informacje na temat przebiegu leczenia, specjalistów neurologów i chirurgów, klinik weterynaryjnych specjalizujących się w operacjach niestabilności szczytowo-obrotowej bardzo mile widziane.

Nie wiem, czy jesteś jeszcze zainteresowana, zapytałam o tą operację dr Novaka. On ma doświadczenie z tym zabiegiem. Co prawda operują zwykle psy małych ras, bo to u nich zwykle jest rozpoznawane to schorzenie. U psa dużej rasy jest to bardzo nietypowe, raczej zdarza się syndrom Wobblera. Niemniej dr Novak wykonuje stabilizację w obu przypadkach. Jeśli chciałabyś uzyskać więcej informacji, to możesz zapytać mailowo abvet@seznam.cz - można po polsku, czy angielsku, albo skontaktować się telefonicznie - personel radzi sobie z językiem polskim. Sama klinika znajduje się w Bohuminie, to jest zaraz za przejściem granicznym w Chałupkach.