Aquirre Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 U mojego psa lekarze zdiagnozowali niestabilność szczytowo-obrotową. W ramach leczenia pies powinien nosić kołnierz ortopedyczny, ale nie mogę nigdzie dostać kołnierza na dużego psa (anatolian). Może ktoś ma taki kołnierz do sprzedania? Czy ktoś jeszcze miał do czynienia z tą przypadłością? Wszystkie informacje na temat przebiegu leczenia, specjalistów neurologów i chirurgów, klinik weterynaryjnych specjalizujących się w operacjach niestabilności szczytowo-obrotowej bardzo mile widziane. Quote
gryf80 Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 odpisałam w dziale chirurgia na twój post Quote
vallhund Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 Ja swoje psiaki już dość długo leczę w klinice ABvet w czeskim Bohuminie ( www.abvet.cz ). Klinika jest nowoczesna, świetnie wyposażona i pracują w niej bardzo dobrze wykształceni lekarze. Dużo psiaków z Polski się tam leczy, a wiele berneńczyków już niejednokrotnie wracało tam do zdrowia w beznadziejnych przypadkach.Ortopedią i neurochirurgią zajmuje się dr Martin Novak, na stronie jest napisane, że ma w zakresie swoich operacji również tą związaną z niestabilnością szczytowo-obrotową. Będę się umawiać ze swoim bernusiem na kontrolę w przyszłym tygodniu, jeśli chcesz to mogę wypytać o chorobę Twojego psa. Quote
vallhund Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Aquirre napisał(a):U mojego psa lekarze zdiagnozowali niestabilność szczytowo-obrotową. Wszystkie informacje na temat przebiegu leczenia, specjalistów neurologów i chirurgów, klinik weterynaryjnych specjalizujących się w operacjach niestabilności szczytowo-obrotowej bardzo mile widziane. Nie wiem, czy jesteś jeszcze zainteresowana, zapytałam o tą operację dr Novaka. On ma doświadczenie z tym zabiegiem. Co prawda operują zwykle psy małych ras, bo to u nich zwykle jest rozpoznawane to schorzenie. U psa dużej rasy jest to bardzo nietypowe, raczej zdarza się syndrom Wobblera. Niemniej dr Novak wykonuje stabilizację w obu przypadkach. Jeśli chciałabyś uzyskać więcej informacji, to możesz zapytać mailowo abvet@seznam.cz - można po polsku, czy angielsku, albo skontaktować się telefonicznie - personel radzi sobie z językiem polskim. Sama klinika znajduje się w Bohuminie, to jest zaraz za przejściem granicznym w Chałupkach. Quote
Recommended Posts