Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a ja mam pieska strzyżonego z powodów słabej, falowanej siersci i nie jest mi z tym źle, ani nie zazdroszcze długiej, lśniącej szaty, bo to mój pies i kocham go nad życie:) myśle, że nawet jakby jakośc sierści była świetna u Niki to i tak by była krótko ściętym potargańcem:lol:

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witajcie,
podlacze sie pod dyskusje,chociaz nie mam yorka a silky teriera(baardzo podobne,wszyscy myla).
U mnie we Wrocku sa yorki cesarskie,carskie(to te wielkosci kuca) i miniaturki oczywiscie, a normalnych po prostu nie ma...
Za nic nie dadza sobie wytlumaczyc, ze takich yorkow jak ich to po prostu nie ma, bo jest "jeden york" i tyle, a wydawaloby sie ze Wrocek to takie duze, cywilizowane miasto... eehhh...

Posted

[quote name='Vici i Jeannie']kto tam wie, moze jego siersc jest zla, koltunista, to dlatego i srzygasz... tego my teraz nie dowiemy się... ale mając YORKA, powiedziec ze dlugie wlosy to nieladnie, to po prostu kryminal:mad: opamiętaj się kobieto:diabloti: a charakter yorka jest bardzo podobny do innych terrierow, ktore mają i mniej wlosow:eviltong: więc nie wciskaj nam swoich "racji":razz:
Racji? Jakich racji? Słyszałaś kiedyś o czymś takim jak gust? I że się o nim nie dyskutuje?...

Strzygam i strzygam, bo mi się tak podoba. Fuzlak akurat czego jak czego, ale włosa (nie sierści, droga Pani Znawczyni, tylko włosa, bo yorki nie mają sierści) to mógłby mieć mniej, i wcale bym nie płakała, bo ma go aż za dużo. I aż za dobrej jakości. Kołtunów brak. Vide zdjęcia w galerii. A teraz kończę, bo mi się nie chce z tobą gadać :roll:.

[quote name='Anusia & Alutka']Yorki cesarskie? Pierwsze slysze i moja wyszukiwarka również...
Bo takich nie ma :lol:. Ludzie kupują od pseudohodowców, którzy wciskają im kit, wyrastają im z tego wielgachne psiska, a ci są przekonani że mają "cesarskiego yorka" ;)...

[quote name='Visenna']Mój Loki ma 3 miesiące i waży 1, 60 kg....czy to dużo? Ile moze ważyć jak dorośnie?
Okres najintensywniejszego wzrostu u małych ras trwa do pół roku. Przy czym najintensywniejszą fazę tego najintensywniejszego okresu macie już w większości za sobą ;). Myślę, że więcej jak te 3,5 kg nie będzie ważył. Ale pewność uzyskasz dopiero jak piesek skończy pół roku - na mój gust powinien wtedy ważyć jakieś niecałe trzy kilo. Jeszcze kilkadziesiąt deko (może ze 30-40) mu przybędzie później na "mężnieniu".

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Sorry, ze tak prosto z mostu, ale bawi cie to?:shake: Twoje posty coraz bardziej utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze masz 10 lat..... choc wiem, ze tak nie jest:eviltong:

nie, to ja was nie rozumiem, i malo kto na Litwię by was zrozumialby:roll: juz kiedys wam wspominalam, ze my swoich yorkow nie strzyzemy:shake: my robimy wszystko, zeby u nich rosla jak najladniejsza i najdluzsza siersc, my po prostu mamy odmienne zdania na temat yorkow i to w ogole nie chodzi o wiek:cool3: to wy dla mnie smiesznie wyglądacie ze swoją wiedzą i poglądami:shake: kiedys chcialam zyc w Polsce, ale teraz cieszę się ze zyję na Litwię, wydaję się, ze u nas ludzie są więcej w przodzie niz wy:p sorry za tak otwartą opinię, ale kompletnie nie rozumiemy się... jakby w naszym forumie ktos by zechcial ostrzyc yorka, to by kazdy go odmawial, prosilby jeszcze raz to przemyslec, a tu u was:-o zaraz u was yorki nie będą roznic się od kundlow, juz kiedys tez to wam mowilam...

Posted

Visenna napisał(a):
Mój Loki ma 3 miesiące i waży 1, 60 kg....czy to dużo? Ile moze ważyć jak dorośnie? Widziałam jego rodziców - oboje waga ok 3- 3,5 kg, ciotkę - maleństwo, ledwo kilo (ostatnia w miocie i jedyna z tego miotu tak malutka więc ja sobie właściciele zostawili żeby jej nikt ne rozmnażał przypadkiem)...3 siostry Lokiego były od niego sporo mniejsze, a Loki był jedynym chłopakiem w miocie, do tego pierwszy przyszedł na świat - pocieszam sie ze to dlatego jest duzy taki. Od razu mówię że nie jest przekarmiony, nie jest żarłokiem, ma sporo ruchu...ale powoli zaczyna mnie przerażać jego rozmiar :) Nie to że chcę mieć maleństwo - fajnie że będzie po czym głaskać ;) - ale kurcze yorka wielkości sznaucera średniego mieć ? :D Mam nadzieję ze aż taki wielki i cięzki nie będzie :)

BTW. Moje Yorki również zawsze były strzyżone, mi również nie podobają się Yorki z długą sierscią. Niestety, nie ma psa nie uczulającego, tej wielkosci i z takim charakterem WYGLĄDAJĄCEGO jak ostrzyżony York...gdyby był taki bez strzyżenia dostępny, pewnie bym go kupiła, zamiast Yorka :diabloti:

:crazyeye: jeszcze jedna... czy ty w ogole cos rozumiesz o yorkach? czy ty wiesz, ze one rosną bardzo indywidualnie? bywa,ze prawie juz nie rosną i od trzech, czterech miesięcy, o jakim gigancie ty mowisz?:shake: jak urosnie, to wtedy i będziesz się martwila:razz:

Posted

Szczerze, a mnie się najbardziej podobają strzyżone yorki. Mam nadzieję, że kiedyś i takie można będzie wystawiać.
Mam radę, skoro nasza wiedza, kraj i całe to forum tak Cię drażni to pa,pa,pa. Wichrzycieli nam nie potrzeba.

Posted

Ja jeszcze nie wiem czy Alutke bede strzygla. Najpierw zapuszcze jej wloski i zobacze jak to bedzie w praktyce wygladalo. Nie podoba mi sie bardzo zapuszczony pysio, a nie wiem jak obiety pysio komponowalby sie z dluga reszta. Fryzurka Fuzlaka jest sliczna :loveu: i nie jest powiedziane ze sie na takowa nie skusimy :cool3:

Posted

jeszcze jedna... czy ty w ogole cos rozumiesz o yorkach?

Jaka "jeszcze jedna", co "jeszcze jedna"?
Obawiam sie że o Yorkach to akurat wiem więcej niż Ty....

czy ty wiesz, ze one rosną bardzo indywidualnie? bywa,ze prawie juz nie rosną i od trzech, czterech miesięcy, o jakim gigancie ty mowisz?

I co z tego że rosną indywidualnie, czy to jakaś przeszkoda żeby zapytac ile przewidywalnie może ważyc mój gdy dorośnie? Nie mówię o żadnym "gigancie" - napisałam tylko ze nie chciałabym mieć takiego...
A w ogóle dlaczego Ty na mnie krzyczysz, kto Ci dał prawo się wyrażać o mnie z takim politowaniem?! Nie życzę sobie tego, miarkuj się trochę, bo aniś Ty moja koleżanka, ani znajoma, więc proszę grzeczniej...

Posted

Vici i Jeannie napisał(a):
nie, to ja was nie rozumiem, i malo kto na Litwię by was zrozumialby:roll: juz kiedys wam wspominalam, ze my swoich yorkow nie strzyzemy:shake: my robimy wszystko, zeby u nich rosla jak najladniejsza i najdluzsza siersc, my po prostu mamy odmienne zdania na temat yorkow i to w ogole nie chodzi o wiek:cool3: to wy dla mnie smiesznie wyglądacie ze swoją wiedzą i poglądami:shake: kiedys chcialam zyc w Polsce, ale teraz cieszę się ze zyję na Litwię, wydaję się, ze u nas ludzie są więcej w przodzie niz wy:p sorry za tak otwartą opinię, ale kompletnie nie rozumiemy się... jakby w naszym forumie ktos by zechcial ostrzyc yorka, to by kazdy go odmawial, prosilby jeszcze raz to przemyslec, a tu u was:-o zaraz u was yorki nie będą roznic się od kundlow, juz kiedys tez to wam mowilam...

przepraszam, ale nie rozumiem!! chyba i w Polsce i na Litwie są amatorzy długich i krótkich włosków! i nie uważam żeby York obcięty wyglądał jak kundelek! niech każdy ma prawo do swojego zdania bez napastowania przez innych forumowiczów

pozdrawiam zacofana Polka, ze śmiesznymi poglądami.:cool3:

Posted

Vici i Jeannie,

Bo my tu - w kraju mlekiem i miodem płynącym - takie w większości zacofane: bez telewizji satelitarnej, internetu i kolorowych czasopism się wychowujemy, musisz nam wybaczyć, wszak nie każdemu wiedzę tak rozległą i zacną zapodano...

Posted

Ja mam srebrzystą gołębicę pocztową - dobrze lata nawet te polskie śniegi nie zabłądziła i wróciła do swojej klatki w bloku :-)

internet - nie wiem co to jest... słyszałam, jak ktoś mówił, że to jakie cudo techniki :-)

Posted

[quote name='małyskrzat']coraz bardziej męczące stają się te potyczki między Vici i Owczarnią!

Więc mam prośbę do Was: PRZESTAŃCIE!

Owczarnio możesz zademonstrować fryzurkę Swojego psiaka?
To chyba do Vici ta prośba, bo ja za nią po wątkach (łącznie z knajpą) nie latam, i się do niej nie doczepiam. Tylko ona do mnie. Więc nie wiem co miałabym przestać. Pisać? Żeby jej nie prowokować, czy jak?

Zdjęcia Fuzlaka są już w chyba ze czterech tematach, ale proszę bardzo ;).

Posted

owczarnia napisał(a):
Tam, drażliwa. Jakby się Tobie dopczepił taki smród do gaci, też byś miała dość ;). Staram się nie odpowiadać, ale.. Dobra. Nieważne.

widac jest powod, ze doczepilam się:eviltong:

Posted

lusia22 napisał(a):
przepraszam, ale nie rozumiem!! chyba i w Polsce i na Litwie są amatorzy długich i krótkich włosków! i nie uważam żeby York obcięty wyglądał jak kundelek! niech każdy ma prawo do swojego zdania bez napastowania przez innych forumowiczów

pozdrawiam zacofana Polka, ze śmiesznymi poglądami.:cool3:

no dobra, nie gniewajcie się:loveu: u nas po prostu baaardzo rzadko spotkasz strzyzonego yorka:roll: więc bardzo mnie to dziwi, ze wam tak to podoba się, ale niech wam będzie, mnie od tego ni zimno, ni gorąco;)

Posted

Każdy na forum ma prawo mieć i wyrażać swoje opinie ale nie powinno się na osoby mające inne zdanie inny gust tak ostro naskakiwać Każdy na forum ma prawo mieć i wyrażać swoje opinie ale nie powinno się na osoby mające inne zdanie inny gust tak ostro naskakiwać. Nie ma ludzi takich samych jednym podobają się spodnie innym spódniczki, krótkie lub długie włoski. Zatem sprzeczać się o taki coś nie ma sensu.
Mi się podobają yorki i kotko obcięte i te z długimi włoskami. Myślę że to też indywidualna sprawa jaka fryzurka danemu Yoreczkowi pasuje.
Mojej Cori bardzo krótkie nie będą pasować bo jest mała Włoski dodają jej objętości, ale za długie też mi się nie podobają zwłaszcza przy pyszczku
Nio to tyle - więcej ciepła ;)

Posted

[quote name='koregra']Każdy na forum ma prawo mieć i wyrażać swoje opinie ale nie powinno się na osoby mające inne zdanie inny gust tak ostro naskakiwać Każdy na forum ma prawo mieć i wyrażać swoje opinie ale nie powinno się na osoby mające inne zdanie inny gust tak ostro naskakiwać. Nie ma ludzi takich samych jednym podobają się spodnie innym spódniczki, krótkie lub długie włoski. Zatem sprzeczać się o taki coś nie ma sensu.
Mi się podobają yorki i kotko obcięte i te z długimi włoskami. Myślę że to też indywidualna sprawa jaka fryzurka danemu Yoreczkowi pasuje.
Mojej Cori bardzo krótkie nie będą pasować bo jest mała Włoski dodają jej objętości, ale za długie też mi się nie podobają zwłaszcza przy pyszczku
Nio to tyle - więcej ciepła ;)
dobra, tylko przypominam, ze nie ja zaczęlam o tych wlosach;)