Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój piesek waży jakieś 3, może 3,2 kilo. Nie jest ani mały ani duży, chociaż czasami ludzie pytają mnie, gdzie "takie miniaturki" można znaleść, bo po naszym mieście spaceruje mnóstwo przerośniętyh, można tak powiedzieć, yorków. Chociaż można też znaleść prawdziwe "miniatÓrki" (specjalnie przez "ó"), ale są to chodzące, bojące się wszystkiego lebiodki...
Najczęściej ludzie pytają się, skąd mam pieska, bo nie chcą ani malutkiego, ani zbyt dużego yorczka. I chwalą Toffisia, szczególnie za "ogonek jak chorągiewka" (bo mnóstwo yorczków w moim mieście ma poucinane ogonki :()
Ale się rozpisałam :lol:
Podsumowanie
No więc mnie też wkurza ta moda na maleństwa. Na szczęście coraz więcej osób woli sobie kupić yorka proporcjonalnej wielkości, a nie kilogramowe maleństwo :eviltong: Moi rodzice też na początku chcieli mieć takiego malucha, naszczęście Toffiś jest troszkę większy niż miał być ;)

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja mialam taką przygode ze kobieta podeszla do mnie i powiedziala ze lubi psy tej rasy i pogłaskała Arike poczym stwierdzila ze jej przyjaciołka ma 2 wystawowe a nie takiego giganta jak moj i ze moze powinnam sie zastanowic i nie tuczyc tak swojego psa!! kurcze wmurowalo mnie w ziemie nie wiedzialam co powiedziec a Arika ma 24 cm w klebie i wazy okolo2,3kg

Posted

owczarnia napisał(a):
Btw, przeglądam sobie tę hodowlę Camparis, fakt, robi wrażenie. Od tytułów się może w głowie zawrócić ;)... Ale dostrzegam jedną niepokojącą rzecz - z historii psów i suczek z tej hodowli wynika, że wszystkie pochodzą od jednej i tej samej hodowczyni... Czyżby inbred :-o?

a to zle? duzo kto uwaza, ze dobrze:cool1:

Posted

Vici i Jeannie napisał(a):
a to zle? duzo kto uwaza, ze dobrze:cool1:

przeciez duzo kto ma te miniaturki i zaden gospodarz miniaturek jescze nie wypowiadzial się w tym temacie, ciekawo dlaczego, czyzby wstyd?:cool3:

Kompletnie nie rozumiem twojej wypowiedzi.....to "duzo" mi nie gra:niewiem: Zapewne chodzi o wielu ludzi;)

Raczej nikt sie tutaj na forum nie wypowie, bo nie ma tutaj takich miniaturek:roll:

Jesli chodzi o inbred to BARDZO ŹLE. Nie trzeba chyba tlumaczyc dlaczego (a kto nie rozumie radze troche poczytac na necie)

Posted

No to ten "dużo kto" raczej nie jest za mądry.

Hodowla wsobna ma sens tylko w momencie tworzenia nowych gatunków, pomaga bowiem utrwalić cechy danej rasy. Ale rozwiązanie takie na dłuższą metę niesie ze sobą skutki dokładnie odwrotne od zamierzonych, poprzez krzyżowanie ze sobą osobników blisko spokrewnionych bowiem dochodzi do rozmaitych anomalii i degeneracji, co ostatecznie skutkuje osłabieniem i wysoką śmiertelnością.

A wszystkie suczki i pieski będące w hodowli Camparis pochodzą od tej samej hodowczyni. Piesek zresztą zdaje się jest synem jednej z tych suczek, bądź odwrotnie - ojcem (edit: sprawdziłam, nie, jednak brat. Czyli chyba jeszcze gorzej). Tak czy siak, jeśli to inbred, to nie wróży najlepiej.

Edit: o, Magda mnie wyprzedziła ;).

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Kompletnie nie rozumiem twojej wypowiedzi.....to "duzo" mi nie gra:niewiem: Zapewne chodzi o wielu ludzi;)

Raczej nikt sie tutaj na forum nie wypowie, bo nie ma tutaj takich miniaturek:roll:

Jesli chodzi o inbred to BARDZO ŹLE. Nie trzeba chyba tlumaczyc dlaczego (a kto nie rozumie radze troche poczytac na necie)

jak to nie ma miniaturek?:-o wystarczy popatrzec w temacie waga i wzrost yorka... jest i nie jedna...

mnie nie interesuje inbred czy outbred jest u Camparis;) pokazalam ich tylko jak ladnych dla mnie yorkow i tyle, moze zauwazyliscie, ze one nie są malutkie. Kilka jest trochę mniejszych, ale reszta dosyc duza:multi:

Posted

Ja przepraszam, jeśli kogoś teraz urażę, ale uroda yorków Camparis jest dla mnie nie do ocenienia pod tym płaszczem z włosów. Długowłose yorki nie podobają mi się w ogóle, a już w szczególności z długimi włosami u pyska :shake:...

Posted

owczarnia napisał(a):
Ja przepraszam, jeśli kogoś teraz urażę, ale uroda yorków Camparis jest dla mnie nie do ocenienia pod tym płaszczem z włosów. Długowłose yorki nie podobają mi się w ogóle, a już w szczególności z długimi włosami u pyska :shake:...

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: to przepraszam bardzo, ale czemu kupowalas yorka? to kup sobie jamnika:evil_lol: nie, no Owczarnio, na milosc boską, przestan juz bzdury opowiadac, smieszna jestes:roll: po prostu zazdroscisz i tyle...

Posted

jak to nie ma miniaturek?:-o wystarczy popatrzec w temacie waga i wzrost yorka... jest i nie jedna...

Tak, ale stali bywalcy do nich nie naleza.....:p

mnie nie interesuje inbred czy outbred jest u Camparis;) pokazalam ich tylko jak ladnych dla mnie yorkow i tyle, moze zauwazyliscie, ze one nie są malutkie. Kilka jest trochę mniejszych, ale reszta dosyc duza:multi:

Mnie tez sie podobaja te psy z wygladu, bo naprawde bardzo ladnie sie prezentuja. Jednak jestem ciekawa jak to jest z ich genetyka:roll: Chociaz moim zdaniem ta hodowla za bardzo sie szanuje, zeby cos takiego zrobic (tak mysle, choc jej wogle nie znam:lol:)

Posted

No mnie to też szokuje, ale skoro i pies, i suczki - jak to jest wyraźnie napisane - przywiezione zostały od tego samego hodowcy z Kanady?... Są skądindąd renomowane (w sensie znakomitych wyników na wystawach) hodowle, które uważają inbred za super sprawę...

Posted

Ten Camparis to naprawdę inbred, rany boskie :crazyeye:... Sprawdziłam sobie w szczeniakach na ich stronie, rodzicami są suczki z ich hodowli i wyżej wspomniany piesek, brat jednej z nich... Jezusicku.

Posted

Magda, nie cofaj. To bardzo sluszna uwaga. Niestety ale do tego zmierzamy. Ldzie patrza na to ile championow wyszlo z danej hodowli, ale nie zwroca uwagi na to, ze sila rzeczy hodowla ktora istnieje niemal 30 lat wydala wiecej championow niz ta, ktora istnieje lat powiedzmy 10.

Posted

[quote name='Vici i Jeannie']:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: to przepraszam bardzo, ale czemu kupowalas yorka? to kup sobie jamnika:evil_lol: nie, no Owczarnio, na milosc boską, przestan juz bzdury opowiadac, smieszna jestes:roll: po prostu zazdroscisz i tyle...
:-D :-D :-D :-D :-D

Przepraszam bardzo, a czego niby mam zazdrościć? :-D

Tych włosów, które sama mojemu psu strzygę regularnie co dwa miesiące :-D (to znaczy strzyże fryzjerka, ja go wożę :lol:)?

Nie przyszło ci do tej główki ślicznej, że gdybym chciała mieć psa z długim włosem, to po prostu bym go miała?

Słyszałaś kiedyś o tym, że yorki mają super charakter? Że to jedne z niewielu psów dla alergików?

Niestety, bzdury to wciąż twój monopol...

Posted

No jeśli tak myślisz Chociaż od 3 miesięcy nic a nic nie przytyła Bardzo bym chciała żeby była większa, ale bez względu jaka będzie to i tak ją będę kochać. Jest takim okruszkiem;)

Posted

Myślę że jeszcze troszkę przytyje, może nie będzie tego bardzo widać, ale nabrać masy powinna. Śmiesznie to może zabrzmieć, ale "zmężnieje" ;). Powinna dobić do jakichś 1,7-1,8 kg.

Poza tym jest jeszcze jedna rzecz. Co innego Twój przypadek, z tego co wiem nie szukałaś specjalnie małego yorczka, tylko po prostu tak wyszło. A co innego celowo chcieć malucha. Widziałam kiedyś takiego dorosłego psiurka 1,0 kg... Brak słów :-(.

Posted

No tak ja takiego nie szukałam, no ale mam. Jejku jakby cudnie było jakby ważyła tak 1,80 :loveu: Jeju jeju no bosko po prostu :loveu: Ale mi nadziei narobiłaś ;)
Rodzice Cori byli "normalni" Podobno babcia była malutka i chyba Cori się w nią wdała bo miała jeszcze dwóch braci ale oni też "normalni"
Cori też przez długi czas była niejadkiem i to zapewne też źle wpłynęło na jej wzrost.
Myślę że będzie zdrowa i wesoła ;)

Posted

koregra napisał(a):
Ja mam miniaturkę- no jak można to tak nazwać (1,40). Nie wstydzę się, że mam Cori. Jest jaka jest i bardzo ją kocham. Taka mi się trafiła i już

no to ty jestes w porzo, nie kupowalas przeciez specjalnie jak najmniejszej lub nie liczylas kazdej krupy dla niej:p

Posted

[quote name='owczarnia']:-D :-D :-D :-D :-D

Przepraszam bardzo, a czego niby mam zazdrościć? :-D

Tych włosów, które sama mojemu psu strzygę regularnie co dwa miesiące :-D (to znaczy strzyże fryzjerka, ja go wożę :lol:)?

Nie przyszło ci do tej główki ślicznej, że gdybym chciała mieć psa z długim włosem, to po prostu bym go miała?

Słyszałaś kiedyś o tym, że yorki mają super charakter? Że to jedne z niewielu psów dla alergików?

Niestety, bzdury to wciąż twój monopol...
kto tam wie, moze jego siersc jest zla, koltunista, to dlatego i srzygasz... tego my teraz nie dowiemy się... ale mając YORKA, powiedziec ze dlugie wlosy to nieladnie, to po prostu kryminal:mad: opamiętaj się kobieto:diabloti: a charakter yorka jest bardzo podobny do innych terrierow, ktore mają i mniej wlosow:eviltong: więc nie wciskaj nam swoich "racji":razz:

Posted

kto tam wie, moze jego siersc jest zla, koltunista, to dlatego i srzygasz... tego my teraz nie dowiemy się... ale mając YORKA, powiedziec ze dlugie wlosy to nieladnie, to po prostu kryminal:mad: opamiętaj się kobieto:diabloti: a charakter yorka jest bardzo podobny do innych terrierow, ktore mają i mniej wlosow:eviltong: więc nie wciskaj nam swoich "racji":razz:

Sorry, ze tak prosto z mostu, ale bawi cie to?:shake: Twoje posty coraz bardziej utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze masz 10 lat..... choc wiem, ze tak nie jest:eviltong:

Posted

Mój Loki ma 3 miesiące i waży 1, 60 kg....czy to dużo? Ile moze ważyć jak dorośnie? Widziałam jego rodziców - oboje waga ok 3- 3,5 kg, ciotkę - maleństwo, ledwo kilo (ostatnia w miocie i jedyna z tego miotu tak malutka więc ja sobie właściciele zostawili żeby jej nikt ne rozmnażał przypadkiem)...3 siostry Lokiego były od niego sporo mniejsze, a Loki był jedynym chłopakiem w miocie, do tego pierwszy przyszedł na świat - pocieszam sie ze to dlatego jest duzy taki. Od razu mówię że nie jest przekarmiony, nie jest żarłokiem, ma sporo ruchu...ale powoli zaczyna mnie przerażać jego rozmiar :) Nie to że chcę mieć maleństwo - fajnie że będzie po czym głaskać ;) - ale kurcze yorka wielkości sznaucera średniego mieć ? :D Mam nadzieję ze aż taki wielki i cięzki nie będzie :)

BTW. Moje Yorki również zawsze były strzyżone, mi również nie podobają się Yorki z długą sierscią. Niestety, nie ma psa nie uczulającego, tej wielkosci i z takim charakterem WYGLĄDAJĄCEGO jak ostrzyżony York...gdyby był taki bez strzyżenia dostępny, pewnie bym go kupiła, zamiast Yorka :diabloti: