Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

W takim razie Jedyneczka jedzie gdzie? Ustalmy ostatecznie.

A z Foksią, no szkoda jak nigdzie nie pojedzie, bo tu z rehabilitacją ciężko:roll: :shake:
Ona jest wielkości poniżej kolana.

Tu na tym zdjęciu tuż po operacji.. teraz sierść jej odrosła w dużej mierze... najczęściej ciągnęła nóżki tylne wyprostowane do przodu między przednimi nóżkami którymi się odpychała... tak w pozycji siedzącej sie przemieszczała... Teraz próbuje stawać na jedną z tylnch nóg (czasem stoi dłuższą chwilę w takiej dziwnej pozycji na 3 nogach) i nawet biega ale po chwili ta tylna noga słabnie i się zgina więc Foksia znów siada. Fakt, że próbuje stawać daje taką nadzieję, że będzie chodzić chociażby na 3 nogach jak Jedyneczka, ale raczej potrzebuje jakiejś rehabilitacji :( Bo na jedną nóżkę nie staje w ogóle i może dojść do zaniku mięśni całkowicie :(

A za nią ta czarna kulka to sunia, która nie chodzi w ogóle, obraca się wokół własnej osi, choć ostatnio przyłapałyśmy ją jak troszkę podniosła się na przednich łapkach, dlatego wierzymy, że jej też się uda wstać, chociażby jakby wzmocniły jej się przednie łapki to może jakiś wózek byśmy wymyślili. Przestała chodzić przez nosówkę. Ale szczeka, je normalnie, załatwia się co prawda pod siebie ale widać po jej oczkach jak lubi pieszczoty i człowieka przy sobie. Dostała wyrok- uśpić, ale my nie chcemy tego robić bo pies jest normalny... tylko po prostu nie chodzi. Nie merda ogonkiem ale widać po niej że jest kontaktowa i "uśmiecha się" jak siądzie się przy niej i głaska.

Edited by missiaa
Posted (edited)

W Myślenicach. Podobno zlecił rehabilitacje...Stowarzyszenie Inni z Chrzanowa zbierają na opłacenie operacji którą przeszła..Robi postępy i próbuje chodzić na 3 nogach...Zaraz postaram się umieścić filmik.

Poprawki. Przepraszam Stowarzyszenie z Chrzanowa za błędy, byłam niedoinformowana.

Edited by missiaa
Posted (edited)

[video=youtube;prq30zktJrI]http://www.youtube.com/watch?v=prq30zktJrI&feature=youtu.be[/video]
filmik z Foksią :) A ja mam głos jak dziecko:D

Edited by missiaa
Posted

Z tym czasem jest problem, bo za dużo do ogarnięcia. Dlatego fajnie by było jakby ktoś przygarnął ją na dt gdzie jest mniej psiaków i gdzie ktoś poświęciłby jej więcej czasu.
Ja jedynie mam czas w weekendy bo w tygodniu całymi dniami jestem na uczelni wracam późno. Wiec jedynie w weekend mogłabym próbować.

A ta uprząż jest super! A mam pytanie ile by kosztowała taka uprząż u Ciebie i czy mogłabyś zrobić również taką uprząż dla tej czarnej kudłatej, leżącej obok Foksi na filmiku? Ona nie chodzi w ogóle, a może taka uprząż wzmocniłaby jej przednie łapki i nadawała by się na wózek... bo ona od kilku miesięcy leży :(

Posted

[video=youtube;MokLkd0Xla4]http://www.youtube.com/watch?v=MokLkd0Xla4&feature=youtu.be[/video]

Adelka zadowolona z legowiska :)
Była u mamy na górze od wczoraj więc zaniosłam jej tam legowisko i położyłam na ławce( bo zawsze śpi na ławce przy grzejniku), ale w końcu musiałam położyć na ziemi bo by spadła.
Słyszycie jak się cieszy?
Zaraz dodam jeszcze jeden filmik.

A te legowiska są ogromne :)

Posted

Dla Czarnej to za mało , ona powinna mieć co najmniej cos takiego jesli słaby ma i przód i tył:
http://handicappedpets.com/index.php/component/content/article/33-dog-brace-and-splint/250-heavy-duty-support-harness.html
Co do ceny to zrobiłabym za frico tyle, że to troche roboty no i materiałów więc dlatego pytam czy będzie szansa żeby tego faktycznie używać - po prostu przyznam że było by mi szkoda gdyby leżało bezużyteczne ;) Tym bardziej że to musi byc dopasowane więc szansa że przyda sie innemu psiakowi jest marna
Więc pozostawiam do Twojej decyzji a jak bedziesz chciała to poprosze na pw wymiary
Do tego podtrzymywacza tyłu potrzebowałabym obwód suczki w brzuchu i obwód uda ( tak jak na rysunku w linku)
dla Czarnej: obwód w klatce, odległośc między przednimi i tylnymi łapami

Posted

Dziewczyny, proszę o pomoc w znalezieniu dt które mogłoby ćwiczyć z Foksią chodzenie po tym jak taks zrobiłaby dla niej uprząż. Bo jeśli miałabym taką uprząż to starałabym się znaleźć czas na ćwiczenia, ale mając dwa psy potrzebujące tych ćwiczeń to mogłoby być trudno.
Ja zajęłabym się kudłatką, bo żal mi jej że ciągle leży. Tylko czy jest ktoś, kto zaopiekowałby się Foksią?Ona jest na pewno bardziej adopcyjna niż kudłata sunia. Więc zrehabilitowana i odpowiednio wypromowana myślę że znajdzie stały dom. A tak ...wszystko stoi a w sumie leży :roll:w miejscu.

Posted

missiaa napisał(a):

Adelka zadowolona z legowiska :)
Była u mamy na górze od wczoraj więc zaniosłam jej tam legowisko i położyłam na ławce( bo zawsze śpi na ławce przy grzejniku), ale w końcu musiałam położyć na ziemi bo by spadła.
Słyszycie jak się cieszy?
Zaraz dodam jeszcze jeden filmik.

A te legowiska są ogromne :)

No to bardzo się cieszę :) Będzie psiakom wygodnie

Posted

Rzeczywiście wielkie te legowiska wyszły. :) Dzieki za filmik z Adelką, jest słodka. Czy Jedyneczka także skorzystała z posłania i może jeszcze Muszka?

Myślę, że Jedyneczka powinna jechać do Basi. Bambino powiedziała, że ma już jednego niepełnosprawnego psa i nie bardzo może zająć się drugim niepełnosprawnym, a przecież Jedyneczka jest niepełnosprawna.

Missiaa, Foksi trzeba założyć oddzielny wątek o poszukiwaniu DT. Ja mogę to zrobić, ale potrzebuję więcej informacji o operacji, zdjęć i/lub filmików. Bo 'coś' trzeba napisać w pierwszym poście :)
Napisz proszę o tym jak trafiła do Ciebie Foksia, jakie miała obrażenia, jak powstały, o operacji i konieczności rehabilitacji, która może być tylko w bardziej zindywidualizowanym DT/DS. Chyba, że sama wolisz otworzyć nowy wątek, ok?

Czy macie ewentualnie pomysł na transport Jedyneczki?

Posted

Gosiapk napisał(a):
Rzeczywiście wielkie te legowiska wyszły. :) Dzieki za filmik z Adelką, jest słodka. Czy Jedyneczka także skorzystała z posłania i może jeszcze Muszka?

Myślę, że Jedyneczka powinna jechać do Basi. Bambino powiedziała, że ma już jednego niepełnosprawnego psa i nie bardzo może zająć się drugim niepełnosprawnym, a przecież Jedyneczka jest niepełnosprawna.

Missiaa, Foksi trzeba założyć oddzielny wątek o poszukiwaniu DT. Ja mogę to zrobić, ale potrzebuję więcej informacji o operacji, zdjęć i/lub filmików. Bo 'coś' trzeba napisać w pierwszym poście :)
Napisz proszę o tym jak trafiła do Ciebie Foksia, jakie miała obrażenia, jak powstały, o operacji i konieczności rehabilitacji, która może być tylko w bardziej zindywidualizowanym DT/DS. Chyba, że sama wolisz otworzyć nowy wątek, ok?

Czy macie ewentualnie pomysł na transport Jedyneczki?

Na legowisko zaraz za Adelką wepchnęły się Buba(psina mojej mamy) i Florka. Jedyneczka ma swoje legowisko..ale na razie jej nie kładłam go, ze względu na to, że jeżeli pojechałaby do innego DT no to legowisko pojedzie chyba z nią, bo w końcu jest jej (więc lepiej żeby jechało czyste i nowe). Chyba że Basia nie chce, to wtedy zostanie dla innego bezdomniaczka, który zastąpi miejsce Jedyneczki u mnie.

Co do transportu, to myślę że przekonałabym chłopaka, żebyśmy zawieźli Jedyneczkę.. np w niedzielę (w tą) bo wtedy on ma wolne. Musiałabym z nim porozmawiać, no tylko że to jest 200 km w jedną stronę:( Więc koszty będą pewnie duże.

No sama nie wiem.. :(

Co do Foksi, muszę porozmawiać z mamą co i jak, bo dziś w krótkiej rozmowie, coś napomknęła, że "Inni" z Chrzanowa, którzy zbierają na nią pieniążki już CHYBA założyli wątek dla niej, ale nie wiem czy faktycznie tak jest. Mama miała do nich zadzwonić i się do wiedzieć... ale nie dała mi znać w tej sprawie i pojechała do pracy. Jak jutro wróci to się dowiem.

Więc wybadam co z tym wątkiem i dam znać :) Już sama zaczynam sie w tym wszystkim gubić.

Posted

fuksowa5 napisał(a):
jakie biedne te sunie! Foksia jest po wypadku? jak im mozna pomoc, poza domkiem stalym?

Domkiem tymczasowym:P:P
Tak Foksie potrąciło auto. Uciekła z podwórka wpadając prosto pod koła. Kobieta psa widziała, ale nie raczyła zahamować, a na końcu zrobiła aferę na całą ulicę i wezwała policję. To tak w skrócie.

Posted

Chciałam przeprosić Stowarzyszenie "Inni" z Chrzanowa za wprowadzanie w błąd o tym gdzie robiona była operacja Foksi, byłam przekonana, że to Chrzanów a nie Myślenice. Lekarz zalecił rehabilitacje.

Niestety nie wiem czy Foksia ma wątek czy nie. Ale mama zrobiła mi taką awanturę, że szukam DT innego i że wprowadziłam was w błąd (a zrobiłam to nieświadomie), że w takim razie, nie poruszam już tematu Foksi.

Chciałam pomóc psu, żeby znalazł się ktoś kto poświęci jej czas na rehabilitacje....a czuje się jakbym dostała za to za przeproszeniem w pysk..

Dlatego jeśli chodzi o Foksie to temat kończę.
Przepraszam za zamieszanie.

Posted

missiaa napisał(a):
Dziewczyny, proszę o pomoc w znalezieniu dt które mogłoby ćwiczyć z Foksią chodzenie po tym jak taks zrobiłaby dla niej uprząż. Bo jeśli miałabym taką uprząż to starałabym się znaleźć czas na ćwiczenia, ale mając dwa psy potrzebujące tych ćwiczeń to mogłoby być trudno.
Ja zajęłabym się kudłatką, bo żal mi jej że ciągle leży. Tylko czy jest ktoś, kto zaopiekowałby się Foksią?Ona jest na pewno bardziej adopcyjna niż kudłata sunia. Więc zrehabilitowana i odpowiednio wypromowana myślę że znajdzie stały dom. A tak ...wszystko stoi a w sumie leży :roll:w miejscu.

załóż Foksi osobny wątek

Posted

Malgoska napisał(a):
Czu ustaliłyście może komu te pieniążki przelać????

Jeśli mogą być przeznaczone na transport Jedyneczki do drugiego DT to do mnie to ją zawiozę. No chyba, że jednak jakiś inny transport się znajdzie, to wtedy pieniążki powinny popłynąć do nowego DT.

Czekamy na decyzję Gosiapk .. :)

Posted

dopiero teraz oglądnęłam ten filmik z Foksią. Ja myslę, że ona ma szanse na chodzenie na wszystkich nóżkach. Tą jedną się wielokrotnie podpiera, a tą drugą, też parę razy tak jakby chciała użyć. Jaką rehabilitację zalecił lekarz? Powiedz mamie, żeby się nie denerwowala, chciałaś pomóc jej i my też chcemy. Pomyłki się zdarzaja, ale to przecież nie jest istotne, stwarzyszeniu też na pewno zależy na pomocy wszystkim pieskom. Im więcej będzie się o niej mówić tym więcej ludzi się dowie i może uda jej się pomóc. Załóż jej osobny wątek.