Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ma mieć na bazarku, pomaga nam w tym feluska997. Jeśli masz możliwość zamieszczenia ogłoszenia suczki w innym miejscu proszę o pomoc. Jeśli będzie się to wiązało z kosztami , pokryję je. Mój numer telefonu jest w pierwszym tekście. Proszę też o poszukiwania domu wśród znajomych i wśród ich znajomych. Mam świadomość, że jeżeli nie znajdziemy jej domu, będąc w schronisku ma niewiele na to szans.

Posted

Napisałam coś takiego. Proszę o autoryzację ;) ewentualne poprawki. Nasunęły mi się pytania: czy będziecie Państwo sterylizowali sunie? I czy będziecie podpisywali z nowym domem umowę adopcyjną/przekazania? Jeśli nie będzie sterylizacji, to warto byłoby w umowie zobowiązać nowy dom do zabiegu, bo jednak jestem zdania, że ona gdzieś w przeszłości miała amstaffa w rodzinie, szkoda żeby miała zostać maszynką do produkcji szczeniaków.

UWAGA!
Pies idealny szuka domu!

Wychudzona i przerażona suczka została znaleziona w polu podczas ostatnich mrozów. Na szczęście trafiła na Ludzi o wielkich sercach, którzy dali jej schronienie i opiekę. Niestety nie mogą pozwolić sobie na kolejnego psa, dlatego szukają dla niej najlepszego pod słońcem domu. Suczka otrzymała imię Bordeaux. Kiedy zaufała człowiekowi okazała się bardzo przyjacielskim psiakiem, nie ma w niej cienia agresji w stosunku do ludzi ani zwierząt, mimo wychudzenia można zabrać jej miskę podczas jedzenia. Jest tak wesoła i żywiołowa, że można byłoby pomylić ją ze szczeniakiem, a panna ma około 3 lat. Jest odrobaczona, zaszczepiona przeciwko wściekliźnie, zabezpieczona przeciw pchłom i kleszczom. Kiedy odzyska trochę ciałka, będzie ważyła około 28 kg (obecnie jest odrobinę grubsza niż na zdjęciach i waży 25 kg). Będzie idealnym psem dla aktywnego właściciela.
Obecnie pies przebywa w Łomży, woj. podlaskie.
Kontakt: 694 240 019

Posted

Bardzo dziękujemy za pomoc ! Super ogłoszenie ! Jeśli suczka w ciągu 2-3 tygodni nie znajdzie domu, będziemy musieli pomyśleć o sterylizacji, ponieważ mamy między innymi psa i nie będzie można ich upilnować, a poza tym w domu byłoby szaleństwo. Natomiast nie zastanawialiśmy się nad umową adopcyjną. Jeśli pies znalazłby dom to może wtedy pomyślimy . Pozdrawiam i dziękuję. Mam nadzieję , że ktoś ją zechce.

Posted

Żeby być moralnie fair trzeba podpisać umowę i w niej zawrzeć punkt o obowiązku wysterylizowania w jakimś określonym czasie. Słowo "umowa" już na wstępie odstraszy połowę nieodpowiedzialnych oszołomów, a tych niestety nie brakuje.

Posted

Piszę po raz kolejny, bo nie mam siły ale coraz bardziej realne jest odwiezienie suczki do schroniska. Mam już trzy psy i każdy z nich miał smutną przeszłość. Pierwsza suczka- kundelek okrutny, przyplątała się jedenaście lat temu i tak została, drugiego zabrałam bo błąkał się po polach w okolicy miejscowości w której zamieszkałam - moim zdaniem został kupiony jako labrador a jak okazało się, że jest skundlona to ktoś wywiózł ją z Łomży. Psica ważyła 16 kg i miała podobno niewielkie szanse na przeżycie ale widocznie miała silną wolę życia. Dzisiaj waży ( trochę za dużo ) 40 kg i postanowiła, że za to co spotkało ją smutnego, zawsze będzie szczeniakiem, bo tak się zachowuje ( ma już 5 lat ) . Trzeci ( chłopczyk ) był po wypadku , leżał na jezdni jak nadjechaliśmy , następny samochód by go przejechał , zapadał zmrok. Ktoś go potrącił i zostawił. Po wypadku ma problem z widzeniem na jedno oko.

Psica do adopcji zaskoczyła nas dzisiaj swoim zachowaniem. Na podwórku była nasza - duża "prawie " labradorka, cała mokra bo pada śnieg , suczka zaczęła ją wylizywać. Głowę i pysk, uszy i cały tułów. Nasza psica przyjęła to z dużą przyjemnością . Oba psy merdały ogonami . Niestety mam więcej psów i cztery to za dużo .

Ponownie proszę wszystkich o pomoc suczka jest niezwykle radosna i przyjazna!

Posted

Minął kolejny tydzień pobytu suni i nadal żadnego odzewu, nikomu niestety nie spodobała się. mam nadzieję że to się zmieni. Pieska jest super, wdzięczy się do nas i próbuje się przypodobać, ale niestety nie może zostać.

Posted

próbowlaliście wśród swoich znajomych szukać domu? Zrobić ogłoszenia w lecznicach popowieszać albo na słupach ( jak można) - lokalny portal internetowy - ogłoszenie w gazecie??

nie ma tak, ze od razu ustawi się kolejka...niestety ale trzeba być cierpliwym

Posted

Bardzo dziękuję za pomoc :) Również mam nadzieję,że znajdzie się odpowiedzialny domek.Wysłuchałam Anno opowieści o Waszych psach.Jestem pełna uznania.

Posted

Oczywiście, podtrzymuję wątek na forum 4loma, w niektórych gabinetach weterynarzy są ogłoszenia , a znajomi ... chyba niedługo zaczną mnie unikać. Wiem , że to może potrwać. Były nawet telefony , ale w jednym przypadku pies ewentualnej nowej właścicielki nie chciał jej zaakceptować , a dwa spotkania nie doszły do skutku, bo chętni przed spotkaniem rozmyślili się. Wiem,że wokół tyle zwierząt jest nieszczęśliwych i trudno jest znaleźć nowy dom.

Mieszkam pod Łomżą i co jakiś czas, często właśnie zimą ludzie wyrzucają " nieudane psie prezenty ". To przerażające do czego my jako ludzie jesteśmy zdolni. Chociaż czy tych co wywożą psy można nazwać ludźmi ?

Posted

Jeśli jeszcze kogoś interesuje los suczki , nadal jest do adopcji. Reaguje na imię Bordo ( Bordeaux - bo jak mówi mój mąż cóż lepszego można znaleźć w piwnicy ) , no właśnie psica dotychczas mieszkała w piwnicy, bo pozostałe psy nie do końca ją akceptowały. Obecnie, dwa psy ( mała stara ale bardzo złośliwa dziewczynka i dość- ale tylko dość , tolerancyjny chłopczyk ) wyjechały z moim ojcem i nie będzie ich do końca marca. Suczka awansowała i zamieszkała w domu. Zachowuje się bardzo dobrze, śpi w koszyku , nie wchodzi do łóżka ani na kanapę, czy fotele , chociaż pewnie chciałaby, ale moja druga psica jej pilnuje.
Sunia jest bardzo żywotna i wiecznie głodna, jak podchodzę do niej z miską, biegnie na dwóch łapach. Jest jednocześnie bardzo grzeczna , jeśli jemy kolację na niskim stole asystuje i chciałaby bardzo wylizać wszystko co jest na talerzach , ale powstrzymuje się , i krótkie -nie ! powoduje że odchodzi. Oprócz tego cały czas asystuje. Jeśli chodzi o dzieci , to nie ma problemu z takimi w wieku ok. 10 lat, uwielbia je , liże ,podchodzi aby głaskać , z młodszymi nie wiem , ale psica jest ogólnie bardzo przyjazna więc myślę, że kocha wszystkich.