Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Amber napisał(a):
A jaką wersję RC teraz Vato dostaje? Jak 3 posiłki dziennie i dawkowanie pewnie ponad 500 g to wam starczy na 2,5-3 tyg. worek, niestety, znam to dobrze ;). Jari mimo, że teraz przyjmuje karmę 20/30 to i tak wtrzącha 3x dziennie i jakoś nie widać, żeby mu się odkładało za bardzo ;). Może później nam się uda zmniejszyć do 2x. On jest taki, że jak nie jest głodny to po prostu odchodzi od michy. Jest w tym bardzo opanowany, je ile mu trzeba, nie jak jamnice, że jedzą, aż pękną :eviltong:

Vato je ile mu się da :D nie ma umiaru. Teraz dostaje dermacomfort, ale pod koniec miesiąca zamawiamy hypoallergenic i na tej karmie teraz będzie o ile będą fajne efekty :) a dawkowanie niestety w RC mnie załamuje...Vato dostaje po 200g na każdy posiłek, czyli w sumie 600g dziennie, a i tak nie jest to dla niego porcja od której by przytył ;)

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kurczę ta hypoallergenic jeszcze droższa od gastro, nie zazdroszczę :roll: I dawkowanie koszmarne... Mnie zastanawia dlaczego w sumie to zwykłe gastro co ma 20% tłuszczu ma dawkowanie 470 g, a to Modearte Calorie, które tłuszczu ma tylko 11%, 520 g, więc niewiele więcej tylko. Bytówki, nawet te z niższej półki o podobnym składzie energetycznym mają dawkowanie na poziomie 300-450 (góra) g.

Posted

Amber napisał(a):
Kurczę ta hypoallergenic jeszcze droższa od gastro, nie zazdroszczę :roll: I dawkowanie koszmarne... Mnie zastanawia dlaczego w sumie to zwykłe gastro co ma 20% tłuszczu ma dawkowanie 470 g, a to Modearte Calorie, które tłuszczu ma tylko 11%, 520 g, więc niewiele więcej tylko. Bytówki, nawet te z niższej półki o podobnym składzie energetycznym mają dawkowanie na poziomie 300-450 (góra) g.

No właśnie ja też tego nie rozumiem...
Dorosłe psy mogą jeść podobno raz dziennie, ale nie wyobrażam sobie dać psu 600g karmy na jeden posiłek, a Vato zjadłby wszystko i żołądek by mu pękł jakby te chrupki napęczniały w środku. Byliśmy przy 2 posiłkach dziennie, ale to na wysokoenergetycznej gdzie dawkowanie było 400 g przy dużym wysiłku fizycznym. Teraz znowu 3 posiłki...i tony karmy :D
zaraz lecimy na sanki :cool3:

Posted

FredziaFredzia napisał(a):
Jak na sankach było? ;)

Super! Niestety nie mam zdjęć :( było już szaro...a śnieg dzisiaj stopniał więc na razie tego nie powtórzymy, ale wrażenia niezapomniane ;) Jak na pierwszy raz Vato ciągnął mnie na sankach wyśmienicie :D Marzyłam o tym już w tamtym roku, ale Vato był za młody.
Ludzie patrzyli na nas zdziwieni, co mnie nie dziwiło bo nie codziennie widzi się dobermana ciągnącego w szelkach sanki :) Piotrek biegł z psem przy nodze, a ja sterowałam sankami :cool3: w niektórych momentach Vato tak szybko biegł, że bałam się w razie upadku o utratę zębów. Na szczęście nic się nikomu nie stało i nawet Piotrek skorzystał z przejażdżki. Zamieniliśmy role i ja też biegłam z psem przy nodze, niestety moja kondycja nie pozwoliła mi na długi bieg :roll: także Piotrek jechał trochę krócej. Ale do domu wszyscy wrócili zadowoleni.

Posted

A jak długo przyzwyczajaliście psa do ciężaru? Mój Iwanek już za stary, ale z przyszłymi astami myślę o jakimś treningu na tym podłożu :)

Posted

omry napisał(a):
A jak długo przyzwyczajaliście psa do ciężaru? Mój Iwanek już za stary, ale z przyszłymi astami myślę o jakimś treningu na tym podłożu :)

Dla Vato nasze ciężary na śniegu i sankach to żadne ciężary ;) Jeździmy na treningi i tam pies trenuje ciągnięcie Piotrka za sobą kiedy chce ugryźć rękaw :D Wiadomo, że nie jeździliśmy z nim na sankach 3 godziny tylko ok. 30 min. Mnie Vato ciągnął już za sobą na smyczy w tamtym roku zimą bo chciał się bawić z innym psem...jechałam wtedy za nim aż miło...
Oprócz tego bardzo dużo biega no i oczywiście chronimy stawy :)

Posted

gops napisał(a):
moja suka bez problemu ciągneła sanki z 50-paro kg osobą więc dla dobermana myślę że to żaden wysiłek :lol:

a co dajecie na stawy ?

My na stawy podajemy Cani Agil. Podajemy ten preparat od dzieciaka :) Jak był szczeniakiem dostawał ciągle bez przerw, a po skończeniu 15 miesięcy podajemy z przerwami.

Posted

My idziemy jutro na sanki :) I będą fotki ;) A możesz mi napisac jak montujecie caly zaprzeg, tj co i gdzie przyczepiasz do szelek i sanek?

Posted

Nie no taki duży pies w pościeli .. :> toż to grzech... moja miała być nie wchodząca na meble, jest oczywiście inaczej :))) w dzień śpi na każdym łóżku po kolei ;)

Posted

Amber napisał(a):
My idziemy jutro na sanki :) I będą fotki ;) A możesz mi napisac jak montujecie caly zaprzeg, tj co i gdzie przyczepiasz do szelek i sanek?

haha :) i prawidłowo! Życzę udanej zabawy :D My mieliśmy tylko jedną linkę i ją przeciągnęliśmy tak, że zacisnęła się dookoła oby dwóch płóz (?) ciężko mi to wytłumaczyć, i karabińczyk został zapięty normalnie o kółko przy szelkach. Ale z naszych obserwacji wynikało :D że lepiej sprawdziłyby się 2 linki, każda zaciśnięta dookoła jednej płozy i oby dwie przypięte karabińczykami do kółka szelek. Lepiej by wtedy równoważyło ciężar na 2 strony.

Mi wzięło się teraz na wspomnienia...i znalazłam taki filmik naszego zdolnego 2- miesięcznego dziecka :)

http://www.youtube.com/watch?v=g1W9ouwBrzE

Posted

Mi wzięło się teraz na wspomnienia...i znalazłam taki filmik naszego zdolnego 2- miesięcznego dziecka

ale zdolne dziecko - super się oglada takiego posłusznego bąbla :))

Posted

[quote name='Tyna21']Vato je ile mu się da :D nie ma umiaru. Teraz dostaje dermacomfort, ale pod koniec miesiąca zamawiamy hypoallergenic i na tej karmie teraz będzie o ile będą fajne efekty :) a dawkowanie niestety w RC mnie załamuje...Vato dostaje po 200g na każdy posiłek, czyli w sumie 600g dziennie, a i tak nie jest to dla niego porcja od której by przytył ;)[/QUOTE]

Bibi też na nich była, swoją drogą to jedyne karmy które toleruje, nie wiem czemu uparła sie na RC...
Ale w sumie nam zchodzi pół kilo karmy tygodniowo :)
u nas po tej karmie wszystko w porządku ;)

Ah i w ogóle, witamy sie w galerii Vato jest superowy!

Posted

[quote name='Maalwi']Bibi też na nich była, swoją drogą to jedyne karmy które toleruje, nie wiem czemu uparła sie na RC...
Ale w sumie nam zchodzi pół kilo karmy tygodniowo :)
u nas po tej karmie wszystko w porządku ;)

Ah i w ogóle, witamy sie w galerii Vato jest superowy![/QUOTE]

Witamy i my :)

Jeżeli chodzi o karmy to przez kilka różnych przeszliśmy bo po opiniach jakie słyszałam o RC chcieliśmy zmienić, ale zawsze coś było nie tak. Albo za dużo kup, albo bąki, ciągle coś nie pasowało. Na Royalu jest na prawdę super u nas pod każdym względem. Mój kot też je RC po problemach z sierścią (miała łyse place) i teraz jest ok ;)

Posted

Super zdjęcia :) Szkolenie IPO to takie moje małe marzenie, ale zamierzam mieć psy z adopcji, a z takimi nie pójdę na obronę.. Za duże ryzyko, bo to przecież nie ta psychika co u szczeniaka wziętego z hodowli.

Posted

To Vato miał dziś dodatkowe atrakcje ;)

@omry
O tym czy pies się nadaje czy nie powinien zadecydować szkoleniowiec. Tak jak nie każdy pies z hodowli się nie nadaje, tak nie zawsze IPO ćwiczą same rasowce.

Posted

u mojej też były własnie problemy żołądkowe chyba juz wszystkiego próbowałam i nic jeść nie chciała a tego RC w domu nie tknie ale na spacerze w ramach nagrody-zje zawsze :)

Ale się fajnie oblizuje chłopak :) i świetnie fotki z treningu, my jak chodzimy na agility to też niestety cżesto boisko całe w błocie
A moja Bibianka ma koleżanke dobke :razz:
Tak fajnie sie patrzy jak moja mała zapiepsza w iście charcim tempie a ta Dobermanka próbuje ją dogonić i się wkurza i szczeka, bo jej sieto nie udaje ;)

Posted

[quote name='Amber']To Vato miał dziś dodatkowe atrakcje ;) [/QUOTE]

Miał :D i nie był z tego do końca zadowolony ;)

[quote name='Maalwi']
A moja Bibianka ma koleżanke dobke :razz:
Tak fajnie sie patrzy jak moja mała zapiepsza w iście charcim tempie a ta Dobermanka próbuje ją dogonić i się wkurza i szczeka, bo jej sieto nie udaje ;)[/QUOTE]

No to Vato mógłby się zmierzyć z Bibi, bo ma kumpla charta (whippet) i często ze sobą biegają. Na początku też było mu ciężko go dogonić, ale teraz jest już coraz lepiej :D