Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co do dźwięków zmywarki to albo na YT u jakiejś treserki albo Victoria na TVN style to robiła.. ja się rozejrzę i dam znać ;)

gerta - no to super. W takim razie nie ma nic do stracenia ;)

Posted

na czas wlaczenia zmywarki wychodzcie na spacer,zrobi psu i wam spacerek 1,5 godzinny bardzo dobrze.Nie podawac zadnej chemi do lykania.
Zmywarke mozna wlaczyc drzwi zamknac od kuchni i umiescic psa w pokoju i wlaczyc radio.Nie pocieszac psa gdy probuje sie bac podczas burzy ,czy sylwestrowych halasow.

Posted

Nie można psa zostawić samemu sobie. Co innego histeryczne uspokajanie a co innego spokojne "ej, jestem przy Tobie, ja nie umieram to Tobie też nic nie będzie".

Posted

@xxxx52 Pies ma 3,5 roku. Załóżmy że będzie żył 13. Mam przez 10 następnych lat wychodzić z nim codziennie na czas pracy zmywarki z domu? A co jak zacznie bać się pralki? I telewizora? Będziemy musieli zamieszkać na dworze. Chce rozwiązać problem a nie unikać go do końca życia.
Kuchnia nie ma drzwi. Z ostatniego pokoju znakomicie słychać zmywarkę. Włączenie radia nic nie da bo pies słyszy lepiej niż człowiek i zmywarkę i tak usłyszy.
@Gerta dzięki za radę z nagrywaniem, nie wpadłam na to. Jutro spróbuje zająć go smaczkiem na czas włączenia zmywarki, zobaczę jak będzie. Jeżeli nie pomoże to wypróbujemy trick z nagrywaniem. Dzisiaj jej nie włączaliśmy ale wystarczy ja otworzyć i widać jak pies robi się niespokojny...

Posted

Zrobimy tak, ale ciekawe jest to że jak już zmywarka jest włączona i pies się trzęsie i ktoś idzie do kuchni to on idzie za tą osobą i nie ma problemu żeby stać koło tej zmywarki i wcale nie wygląda jakby się bardziej bał w jej pobliżu. A w ciągu dnia jak nie jest włączona to leży koło niej, czasami włazi na nią jak coś mu pachnie. Problem zaczyna się jak się ją otwiera i napełnia (tak jakby wiedział że zaraz usłyszy te "straszne odgłosy"), robi się niespokojny, wychodzi z kuchni a w momencie jej włączenia jak tylko zaczyna ją słyszeć to zaczynają się drgawki.

Posted

lexie_ napisał(a):
@Gerta dzięki za radę z nagrywaniem, nie wpadłam na to. Jutro spróbuje zająć go smaczkiem na czas włączenia zmywarki, zobaczę jak będzie. Jeżeli nie pomoże to wypróbujemy trick z nagrywaniem. Dzisiaj jej nie włączaliśmy ale wystarczy ja otworzyć i widać jak pies robi się niespokojny...

Lexie, pamiętaj tylko, że dźwięk zmywarki ma zapowiadać przyjemność, a nie odwrotnie :D
Możesz też w ciągu dnia wielokrotnie otwierać zmywarkę, dawać smaka i zamykać bez włączania - dla psa wtedy otwarcie zmywarki będzie zapowiedzią przyjemności, a nie strasznego dźwięku :p Oczywiście smaka dajemy za zachowanie spokoju, a nie za zwiewanie w panice.
Swoją drogą to ciekawe, jak dziwnych rzeczy może bać się pies. Moja Kora oprócz burzy miała też fobię na białe ręczniki, a na dworzu reagowała histerycznie na bałwana. Natomiast pocieszające jest to, że jak psu przechodzi jeden ze strachów, to inne też automatycznie stają się mniej straszne :multi:

Posted

Dzisiaj przeprowadziliśmy pierwsze próby bojowe - najpierw kilka razy nagrodziłam go przy otwieraniu i zamykaniu zmywarki, kazałam mu ją dotykać a przed chwilą porobiliśmy kilka sztuczek za smaczki stojąc koło włączonej zmywarki - prawdę mówiąc pies nawet nie zwrócił na nią uwagę. Za jakiś czas spróbuje włączyć ją na dłużej.
@Soko no właśnie niestety nie mamy za bardzo bo mamy malutki, jednokomorowy zlew w kuchni i właściwie jedyne co da się tam umyć to kilka łyżek a nie naczynia i garnki z całego dnia od 3 osób.
Mój pies też się boi bałwanów, boi się też worków foliowych ale tylko na dworze. A zmywarki się nie bał a mamy ją od dawna, dopiero od tego Sylwestra...

Posted

lexie, tak na dobrą sprawę możesz go nauczyć otwierania albo chociaż zamykania zmywarki i włączania jej (jeśli guzik macie odpowiednio duży) :P