Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na jutro - środę - szykowana jest akcja z wetem, który ma podać suczce środek usypiający. Potrzebna będzie pomoc w otoczeniu Negry kordonem, żeby nie wymknęła się po podaniu leku. Godzina akcji jeszcze nieznana. Szczegóły na fb (link - post nr 4)

Posted

Podaję za fb: Zbiórka o godzinie 18.00 przy gimnazjum nr 25 na osiedlu tysiąclecia. Wszyscy którzy chcą i mogą pomóc proszeni są o przyjście. Telefon kontaktowy 693702730.

Posted

Negry nie udało się złapać. Dzisiaj będą rozwieszane plakaty. Sunia ma zostawione jedzenie, wodę i ocieploną klatkę. Wczoraj podjechałam na chwilę na osiedle, ale tylko pół godziny się rozejrzałam i musiałam uciekać. I do tego rozładował mi się telefon :/ W sobotę będę mieć więcej czasu. Mam nadzieję, że uda się ją do tego czasu złapać, bo w dzień jest w Poznaniu -14 a w nocy pewnie dużo więcej :(

Posted

co z sunią ? czy się odnalazła ?

dziś na Bohaterów II Wojny Sw widziałam czarną psinę, wielkości tak gdzieś do kolan. wołałam, chciałam podejśc bliżej, ale zwiała :( może to ona... chudzinka taka :(

Posted

Mogła być ona. W niedzielę też ją widziałam na BIIWS. Próbujemy ją namierzać i dokarmiać, niestety można tylko tyle zrobić, bo nie da do siebie podejść. Wczoraj spotkałam ją na Czecha przy gimnazjum, była też widziana na Rusa. Szybko się przemieszcza. Nie za bardzo wiemy co robić. Jest pomysł dokarmiania jej w jednym miejscu, może w niedzielę zbierze się kilka osób i spróbujemy z siatką. Jak będzie coś szykowane dam tutaj znać :)

Posted

WAŻNE! W sobotę i w niedzielę o 9 rano organizujemy zbiórkę jak największej ilości osób pod Gimnazjum nr 25 na os. Tysiąclecia. Bardzo prosimy każdą osobę, która ma czas i chęci o dołączenie do nas, będziemy patrolować osiedla i poszukiwać Negry, jeśli uda nam się ją zlokalizować będziemy próbowali ją złapać, dlatego im więcej ludzi tym lepiej! Bardzo prosimy o pomoc. W razie czego podaję swój nr 516 239 246

Posted

Zgadzam się, niezawodny kmk i Animalia! Gratulacje - trzymałam kciuki :lol:
Napiszcie coś więcej: jak to się udało, jak ma się Negra itp. Czekam z niecierpliwością. Nie mogłam pomóc ale trzymałam nieustannie kciuki.

Posted

przekopiuję z fb:

Krzysiek Kmk

Pola Negri w domu :)
A wszystko udał się dzięki koordynacji i akcji smsowej Magdy (psia wachta)- jak taki dron pilnowała, byśmy trafili w cel. Tak jak Wiktor już napisał praktycznie w 4 osoby udało się złapać. Pomógł przypadek, a w zasadzie dwa.
I. Negra sama weszła na ogrodzony teren kościoła i dłuższą chwilę marudziła z w krzakach jałowca co pozwoliło Oli i Wiktorowi pozamykać wejścia.
II. Po 10 min. bezowocnego ganiania za nią po terenie kościoła pod bramę przyjechał ksiądz, który musiał wjechać do środka autem (spieszył się jak sam powiedział "do konfesjonału"). Ksiądz wjechał, a Negra widząc otwartą bramkę postanowiła czmychnąć, ale jej się nie udało :)

Posted

No więc tak.
Negra od kilku dni jest w domu i niby wszystko OK, ale to tylko pozorny spokój i jeśli czegoś nie zrobimy to podobne sytuacje w przyszłości będą się powtarzać.
Nasza wetka określiła wiek Negry na 2 lata.
Tylko trzy miesiące z tych dwóch lat Negra spędziła w domu tymczasowym z ludźmi.
Mimo dwuletniego życia w mieście i obok ludzi (Kielce) jest półdzika - w sytuacjach lękowych zwiewa (a jak nie ma wyjścia to zastyga i przywiera do ziemi - udaje, ze jej nie ma).
Wg mnie, Negra jak tylko ją coś wystraszy i będzie miała okazję - pójdzie znowu w długą!

- Nie wyobrażam sobie życia psiaka, w ciągłym stresie wypatrującego szans na ucieczkę, ani domu który zaopiekuje się nią na zawsze - także w ciągłym stresie, czy nie ucieknie.
Nie wiem, także czy jej obecny pobyt na DT (patrząc po psiemu! ) jej nie stresuje. Z jednej strony nam się może wydać, że przecież ma w domu azyl, posłanie i jedzenie, z drugiej zaś Negrę otaczają ludzie ("tak blisko"!), sprzęty, meble, odkurzacz, telewizor itp. (wiem co piszę, bo sam mam w domu psiaka z ulicy, który bał się wszystkiego i rok trwało zanim zaczął z nami "gadać", a trzy lata nim zrobił się całkiem fajny).
Ucieczka Negry to nie tylko "wystraszenie się czegoś" - ona nam uciekała 2 tygodnie, także na widok Kingi, którą przecież znała.
To znaczy, że mimo mrozów, wg jej mniemania, było jej z tym dobrze. Tylko, że w takim mieście jak Poznań nikt nie da jej tak żyć po psiemu i wcześniej czy później skończy się to dla niej tragedią.

Chcę żebyśmy jej pomogli.
Pierwsze co możemy zrobić to przeprowadzić wszystkie zabiegi wet. do końca - trzeba pamiętać, że Negra u Bogusi jest na DT - nie można więc wymagać, by DT pokrywał koszty wet.
Z tych zabiegów wet. to jest do zrobienia: odrobaczanie, odpchlanie (już było w sobotę) / za dwa tygodnie - szczepienia / jeśli nic nie przeszkodzi to za kolejne 2-3 tyg. sterylizacja.
Na to będą potrzebne środki finansowe (nie jakieś potężne - spróbuję jutro oszacować).

Następnym tematem to porada behawiorysty, może się okazać, że wystarczy dosłownie kilka wizyt i porad, a potem konsekwencji w działaniu opiekunów, by Mała wyszła na prostą - przy tej popularności Negry porady może nawet będą "po znajomości" :) [dostałem już na maila deklarację w tej sprawie].

I kolejna sprawa (może dziać się w tym samym czasie) - znalezienie jej domu stałego już na zawsze. Wiem, co może powiedzieć na to Bogusia, ale 2-tygodniowe "ferie zimowe" Negry na Ratajach pokazują, jak bardzo potrzebuje przestrzeni, spacerów, wybiegania. Jeśli odkryje, że nic z poprzedniego życia na wolności nie straciła i zawsze po nocy w domu przychodzi poranny spacer, a po spacerze jest micha i azyl w domu, a potem znowu spacer i ten sam człowiek, to behawiorysta, czy szkoleniowiec nie będą potrzebni. [również i tu jest pierwsza deklaracja opieki].

Fundacja Animalia z moje to przyczyny została "wplątana" w Negrę.
W związku z tym będę prowadził wszelkie rozliczenia dot. ewent. wpłat na Negrę na konto Fundacji oraz informował o sposobie wydatkowania wpłat. Rozliczenia będą publikowane przez juli88 na tym wątku w pierwszym poście.

Posted

Info z wątku (wydarzenia) Negry na FB:

http://www.facebook.com/events/353333508011132/

W związku z podjęciem decyzji o daniu Negrze DS przez Bogusię i deklaracji,że sama poradzi sobie z kosztami behawiorysty,prosimy już nie wpłacać pieniędzy a Fundację Animalia prosimy o zwrot wpłat Darczyńców,którzy przesłali pieniądze.Chyba,że Darczyńca sam zdecyduje,że chce przenieść swoje środki na inne potrzebujące zwierzęta.Wszelkie rozliczenia są dostępne w Fundacji Animalia Poznań.

Wobec powyższego mam prosbę do juli88 do pilne wprowadzenie odpowiedniej zmiany w pierwszym poście, tak żeby Animalia nie była posądzona o wprowadzanie w błąd.

Posted (edited)

Wpłaty na Negrę:
Ola Ł - 50 zł
Karolina - M 50 zł
W związku z decyzją DS Negry o nieprzyjmowaniu wpłat, obie osoby zadeklarowały, by Animalia nie zwracała im wpłat tylko przeznaczyła na inne psy.
Wpłaty pójdą na:
- pokrycie kosztów hotelowania Brutusa
http://www.dogomania.pl/threads/221408-Brutus-niem%C5%82ody-chory-psiak-w-hotelu.-Potrzebuje-wsparcia.
- pokrycie kosztów leczenia i pobytu w klinice Aniki
http://www.dogomania.pl/threads/223218-Anika-mix-foksia-po-ci%C4%99%C5%BCkim-wypadku-prosi-o-pomoc?p=18649724#post18649724

Edited by kmk