no_rehearsal Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 I mnie dopadł dylemat kastrować / nie kastrować... w necie wyczytałam już sporo informacji ten temat, z Dogo również (np. http://www.dogomania.pl/threads/200060-Kastracja-psa?p=16271910#post16271910) część oczywiście sprzecznych, i już zupełnie nie wiem co robić. Mój psiak - ten ze zdjęcia :loveu: - ponad 50 kg 3,5-letniego lekkiego ADHD ma przerost prostaty i niedawno znaleziono jakąś torbiel. Dostał antybiotyki, i vet przedstawił mi 2 opcje dalszego leczenia: 1. podajemy lek ( nazwa na I..., ale szczerze mówiąc nie pamiętam), którego dawka 7-dniowa, działająca 5 miesięcy, spowoduje obkurczenie prostaty, ale nie wiadomo na jak długo, a koszt jednej takiej kuracji dla jego wagi to ok 130-150 zł. 2. kastracja - w ramach akcji-sterylizacji wyniesie mnie 170zł i wydaje się opcją na załatwienie problemu 'raz, a dobrze'. Dodam, że psiak może nie świruje na punkcie suk (nie ma piszczenia w domu, kopulacji), ale robi się coraz bardziej agresywny wobec innych samców, szczególnie na spacerach wspólnych ze swoją domową (sterylizowaną) sunią i powoli nie do zniesienia jest jego lizanie trawnika i siłowanie się nim żeby oderwał pysia, 'fe' działa na wszystko poza siuśkami innych (chyba tylko...) suczek. O co zapytać veta przy kolejnej wizycie? Czy u psa można jakoś sprawdzić czy w prostacie wystąpiły zmiany nowotworowe? do tej pory mieliśmy tylko usg, plus ogólne badanie krwi, moczu. Potrzebuję też jakoś przekonać rodziców... Niby wg. książeczki pies jest mój, ale emocjonalnie związany jest bardziej z mamą, która podnosi wielkie larum, że jak można tak psa krzywdzić, że przytyje (biorąc pod uwagę problemy z trzustką typowe dla ON, całkiem mu się przyda trochę ciałka..), że będzie sikał, itd.. Ojciec oczywiście w pół godziny stał się specjalistą od zabiegów na psach i karmi małżonkę informacjami rodem z epoki jaskiniowej. Trochę mi ręce opadają, bo z jednej strony koszty leczenia spadają na mnie, z drugiej, jak zrobię przeciwko nim, to nie będę mieć w domu życia. Dzięki za pomoc! Quote
gryf80 Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ...ypozane,tak sie nazywa lek.poprawa wystapi ,po tym leku na jakis czas,potem-kiedyś powróci,kastracja może choć nie musi złagodzić chęć dominacji(w przyp.mojego psa rasy dominującej częściowo zostało złagodzone dzięki kastracji)lizanie sików z trawnika powino minąć,,zmian nowotworowych raczej nie będzie -z racji wieku psa,jeśli badanie biochemiczne krwi wskazalo,że narządy sąwydolne-nie czekaj kastru-w ciągu 3 do 6-m-cy objawi powinny na 98%minąć(prostatowe oczywiście).z samcami po kastracji nie trzymającymi moczu można spotakać się bardzo rzadko.z resztą-nie trzymanie moczu u samców występuje także u psów nie kastrowanych(jeśli wgóle występuje).jeśli odpowiednio osoba karmiąca psa będzie "mało dawać jeść"to pies nie przytyje,sam sobie lodówki nie otwiera,z reszta są karmy-diety dla psów po kastracji/sterylizacji ubogie w tłuszcz.grunt to nie przekarmiać i dużo ruchu a pies(szczgólnie że to owczar więć dobrze żeby był szczupły-ze wzgl.na kregosłup w wieku póżniejszym)pozostanie szczupły.pozdrawiam Quote
no_rehearsal Posted January 28, 2012 Author Posted January 28, 2012 Ja jego odchyły w zachowaniu jakoś przeżyję. Ale po ostatnim psie, który chory był na wszystko (nużyca półtoraroczna, reumatyzm, stawy, prostata, trzustka, skręty żołądka, wątroba, popuszczanie moczu od 7 roku życia (żył 11,5), a finalnie białaczka) mam lekką traumę i chcę wybrać zdrowotnie bezpieczniejsze rozwiązanie, które jak najmniej będzie się na mnie mścić w przyszłości. I jeśli miałabym co pół roku wydawać te 150zł na Ypozane, a uniknąć innych kłopotów, to nie ma sprawy. Moja posterylna sucza nie trzyma moczu, od czasu do czasu na Propalinie jedzie, plus jest OKROPNA z jedzeniem, kradnie, zbiera na spacerach, przez co zdarzały jej się zatrucia. Nie chcę po prostu przez kastrację psa 'zamienić siekierki na kijek', a potem jeszcze słuchać w domu "a nie mówiłam!". Quote
gryf80 Posted January 29, 2012 Posted January 29, 2012 no wiesz,nikt nie zagwarantuje co się będzxie dział po zabiegu.po ypozane tez występuje wzmożone łaknienie.moim zdaniem warto wykastrować,niz faszerowac psa hormonami Quote
mata28 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Zwracam się z ogromną prośbą do osób które mają psy po kastracji/sterylizacji o wypełnienie krótkiej – 3 minuty- ankiety http://www.ankietka.pl/ankieta/88592/kastracja-i-sterylizacja-psow.html Dane z ankiety będą wykorzystane do pracy magisterskiej pt.”Kastracja i sterylizacja psów na terenach wiejskich” Bardzo proszę o pomoc i z góry wszystkim ,którzy wypełnią ,dziękuje. Quote
Recommended Posts