Jump to content
Dogomania

Gryziony prawie- jamnik uratowany:). PORTOS MA DS :)))

Recommended Posts

• Replies 272
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Słuchajcie, wazne zę uratowany. A zagryzienie było bardzo realne bo w miedzyczasie gadałayśmy z Toyotą tefonicznie.

Poza tym była jamniczka w typie corgi, zróbmy z niego "jamnika z z anitowego pamiętnika" :megagrin::megagrin::megagrin::megagrin:. Anita albowiem dostrzega jamniki w tylu psiakach że może tak być. Albo Jamnik Anitowy oooo i jedziemy z tym koksem i szukamy domku :)

Posted (edited)

Ta Pani z Mławy powiedziała, że jak uporają się z kotką to będzie się kontaktować na FB. Oczywiście nie zaszkodzi go ogłaszać, bo różnie to z ludźmi bywa.

Portos ma sporo strupków na głowie i ciałku po zębach. Ogólnie to marnie wygladał, boczki zapadnięte, jakoś nie widać tego na zdjęciach.

Dziwne, ale w książeczce zdrowia nie było nawet wścieklizny. Pierwszy raz mi się to zdarzyło, a wyciągnęłam kilka psiaków ze schronu i zawsze wścieklizna była. Wyjaśnię to w tym tygodniu, czy to możliwe, że nie był szczepiony.

Ja bym powiedziała, że to jamnik słowiański.

Ogólnie niezbyt dobrze się dzieje w tym schronie. Parę dni temu przyszła na teren mojego zakładu pracy młoda sunia ON-ka. Zadzwonili do SM i schron ją zabrał zanim zdążyłam ją zobaczyć. Odszukałam sunię i zrobiłam zdjęcia, chciałam znaleźć jej DT albo DS. Miałam już uzgodnioną sterylkę u kaji69. Wczoraj sunia umarła :(. Nie wiem co się stało. Była radosnym i żywiołowym dziaciakiem :(. Właśnie z jej powodu pojechalam tydzień temu do schroniska :(. Zobaczcie post 57 :http://www.dogomania.pl/threads/219650-ON-ek-JESTEM-GŁODNY-!!!?p=18504877#post18504877
Nie mogę przestać płakać :(.

Edited by toyota
Posted

Ogłoszenia mu zrobię jak poznam trochę jego zachowanie i uda mi się jeszcze kilka ładniejszych zdjęć dorobic ,te dzisiejsze sa po kąpieli dlatego futerko tak sterczy.
Myślę ze trzeba by chłopaka przed adopcją wykastrować.

Posted

[quote name='toyota']Ta Pani z Mławy powiedziała, że jak uporają się z kotką to będzie się kontaktować na FB. Oczywiście nie zaszkodzi go ogłaszać, bo różnie to z ludźmi bywa.

Portos ma sporo strupków na głowie i ciałku po zębach. Ogólnie to marnie wygladał, boczki zapadnięte, jakoś nie widać tego na zdjęciach.

Dziwne, ale w książeczce zdrowia nie było nawet wścieklizny. Pierwszy raz mi się to zdarzyło, a wyciągnęłam kilka psiaków ze schronu i zawsze wścieklizna była. Wyjaśnię to w tym tygodniu, czy to możliwe, że nie był szczepiony.

Ja bym powiedziała, że to jamnik słowiański.

Ogólnie niezbyt dobrze się dzieje w tym schronie. Parę dni temu przyszła na teren mojego zakładu pracy młoda sunia ON-ka. Zadzwonili do SM i schron ją zabrał zanim zdążyłam ją zobaczyć. Odszukałam sunię i zrobiłam zdjęcia, chciałam znaleźć jej DT albo DS. Miałam już uzgodnioną sterylkę u kaji69. Wczoraj sunia umarła :(. Nie wiem co się stało. Była radosnym i żywiołowym dziaciakiem :(. Właśnie z jej powodu pojechalam tydzień temu do schroniska :(. Zobaczcie post 57 :http://www.dogomania.pl/threads/219650-ON-ek-JESTEM-GŁODNY-!!!?p=18504877#post18504877
Nie mogę przestać płakać :(.

Nie może być jamnik słowiański bo taki był juz u Ciebie a u nas sa tylko unikalne i niepowtarzalne egzemplarze. KAzdy inny i w swoim rodzaju.

Ta sunia sliczna, nie wygląda na zdjeciu jakby miała zaraz umrzeć. Ech nie wdziwie sie że płaczesz.

[quote name='danka1234']Ogłoszenia mu zrobię jak poznam trochę jego zachowanie i uda mi się jeszcze kilka ładniejszych zdjęć dorobic ,te dzisiejsze sa po kąpieli dlatego futerko tak sterczy.
Myślę ze trzeba by chłopaka przed adopcją wykastrować.

O własnie. A kastracja... zdecydowanie tak jak piszesz.
Jest troche pieniazków po Milce I Gabusi wiec damy rade.

Posted

[quote name='toyota']No właśnie, jamnik słowiański jest u mnie. Myślałam, że to uznana rasa przez ciocię Isadorę i że Portos odpowiada wzorcowi ;).

Rasa jak najbardziej uznana ale to rzadki okaz więc kolejny tez musi być okazem.

A ja zapraszam wszystkich na wątek z kuriozalną wręcz historią jamniczki:
http://www.dogomania.pl/threads/221995-Prosz%C4%99-o-pomoc-w%C5%82a%C5%9Bcicieli-ps%C3%B3w-z-OCHOTY-W%C5%81OCH-ZNALEZIONA-JAMNICZKA

Posted

danka1234 napisał(a):
To po kąpieli tak wyglądał,jak siedem nieszczęść,bał się wody a być może nie lubi kąpieli.
Nie lubi kocyków ani przykrywania,jak go nakryłam kocykiem to zmienił miejsce z kojca na podłogę.

Biedny piesek, zapomniał, albo nie zna co to posłanko i ciepły kocyk....

jofracy napisał(a):
Jamnik na gołej podłodze jakoś tak nienaturalnie wygląda :)

Zupełnie nienaturalnie... ale u Danusi nabędzie jamniczych zachowań;):eviltong::loveu:!!!

Posted

Ogarojamniki mają inną zupełnie sierść od jamników, Jest ona trochę miększa, dłuższa, ma bardzo dużo podszerstka. Nie lubią , tak jak jamniki zakopywać się w kocyki, wolą chłodniejsze pomieszczenia.
Negra nie sypia z nami w pokoju, jest jej gorąco, wybrała sobie kanapę w przedpokoju, tam jest chłodniej.
Evita ( obecnie Vita) nie lubi nawet spać w kojcu, kładzie się z chęcią na podłodze.
Są pomimo dość krótkiej sierści bardzo wytrzymałe na zimno, lubią dużo ruchu, kochają biegać.
Mają znacznie krótsze kufy, i małe ,,fafuły" przy pysku. Znacznie mniejsze niż ogary, ale jamniki ich w ogóle nie mają. Trochę krótsze od jamnika uszy ( Portos ma je trochę za krótkie). No i o 1/2 wyższe łapy, dlatego są znacznie szybsze.
Evita jest pięknie w typie tej rasy. Negra i Portos mają za dużą przewagę genów jamnika, dlatego są za mało masywne.

Posted (edited)

Portos zachowuje sie dokładnie tak jak opisała bianka0,tez szuka chłodu,o kołderkach nie ma mowy,przeważnie lezy na gołej podłodze,czasem wskoczy na fotel ale tylko na chwile i z powrotem kładzie się na podłodze,zawsze wyciągniety jak długi,żadnego zwijania sie w kłębek.
Bardzo cieszy się na spacery,lubi biegać i mimo zimna niechętnie wraca do domu.
Zachowuje czystość ale niestety nie chce zostawać sam w domu,zaraz po moim wyjściu strasznie biadoli,szczeka i skomli.
Teraz przez 2 tygodnie mój syn ma ferie wiec jest w domu ale potem jeśli Atos się nie uspokoi i tego nie oduczy będę miała problem a może uda sie w tym czasie znależć domek bo Ares jest bardzo fajnym psiaczkiem,grzecznym,usłuchanym i nieagresywnym.
Zrobiłam mu więcej zdjęć,jeśli uda mi sie sklecić jakiś tekst to zacznę go ogłaszać.

Edited by danka1234
Posted (edited)

Danusiu, Portos jest zaszczepiony na wściekliznę 22.11.2011 r. To moja wina, bo dostałam oddzielne zaświadczenie i myślałam, że to jest tylko stare i niepotrzebne zaświadczenie o czipowaniu.

Portos był odłowiony w Kwidzynie i tam został zaczipowany i zaszczepiony. Jest to spięte razem. W dowodzie identyfikacji w polu właściciel wpisane jest "burmistrz", a na zaświadczeniu o szczepieniu "okresowa przechowalnia".

Muszę jeszcze odebrać ze schroniska drugi dowód identyfikacji z Twoimi danymi i wtedy wszystko razem Ci prześlę poleconym.

Edited by toyota
Posted

[quote name='agatamakowska6@wp.pl']wszystkiego się nauczy Atos Ares czy Portos ?:evil_lol:[/QUOTE]

Danusia się nie może zdecydować :evil_lol:.

Co on ma taką smutną minę ? Uczysz go dobrych manier :evil_lol: ?

Posted

[quote name='toyota']Danusia się nie może zdecydować :evil_lol:.

Co on ma taką smutną minę ?
Uczysz go dobrych manier :evil_lol: ?
Nie jest łatwo zmienić minę psiakowi po przejściach... moja Korunia jest już u mnie półtorej roku, i choć jest kochana i rozpieszczana minkę ma wciąż smutną.... niestety...

Posted

Mój Harutek też tak ma, nawet kiedy bryka i cieszy się to mine ma smutna. Po prostu takie ma pysio smutne:) Portosek jest śliczny a łysinka niedługo ładnie zarośnie. Cudnisty facio, jeszcze się aklimatyzuje, więc jeszcze szczęsłiwe pycho zobaczymy :)))))