Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Erica']Też prawda :)

Aa, przypomniało mi się. paulaa - A przy sensacjach podajesz siemię lniane?

Nic nie podawałam nigdy, nie wiedziałam co, a nie chciałam jeszcze bardziej zaszkodzić, bo jak podawałam mu coś lekkiego typu ryż z marchewką, często było jeszcze gorzej..

• Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

paulaa. napisał(a):
Kości z drobiu też ? Jakie kawałki mięsa najlepiej kupić ? Udka ? Widze, że będe się musiała bardziej zagłębić w temat BARF-a, chociaż ze Scoobym przejście na pewnie nie będzie łatwe.. :roll:

Tak, kości z drobiu też można podawać. Ja zaczynałam od indyczych szyi i kurzych korpusów-jakoś najlepiej psu wchodziły na początku. Ogólnie zaleca się podawanie właśnie drobiu początkowo. No i w waszym przypadku koniecznie zainwestowałabym w te żołądki.

Posted

Zgłębiaj, zgłębiaj :) Wiedzy jest sporo.

Ja staram się unikać kurczaków, wolę indory - szyje, skrzydła, udka. Tylko, że kości indycze są dość twarde więc nie nadają się dla każdego psa.
Po za tym podroby drobiowe, żebra wieprzowe, szponder wołowy. Za to świńskie nóżki są be - tak twarde, że nawet Hathor nie chce ruszyć.

edit: Jak zaczynałam BARF u Haty, to nie mogłam nigdzie dostać krowich żołądków. Stanęło na piersiach z kurczaka i szyjach indyczych.

• 6 months later...
Posted

[quote name='Lesh']U nas antybiotyki to norma. Zapalenie ucha i grzybica prześladują mojego psa ciągle.[/QUOTE]

Zapalenie ucha i grzybica bardzo często są wtórnym schorzeniem towarzyszącym alergii. Sam świąd, podrażnienia skóry ułatwiają namnażanie się grzybów, wszelkie zakażenia - i jak najbardziej może się tak dziać od karmy. Wręcz większość alergików po pewnym czasie ma właśnie trudne do wyleczenia bez ustalenia przyczyn alergii problemy z grzybem, stanami zapalnymi, które często ulegają samowyleczeniu, kiedy usunie się czynnik wywołujący reakcję alergiczną. Tak więc jeśli pies ma ciągle infekcje uszu, problemy z grzybem, które nawracają mimo ich leczenia, szukałabym przyczyny właśnie w alergii, zwłaszcza pokarmowej, bo pyłki to już bardziej problemy z zapaleniem spojówek, kontaktowa - miejscowe zmiany na skórze, a właśnie pokarmówki lubią dawać takie uogólnione objawy jak świąd całego ciała, problemy z uszami.

Posted

spróbuj Symply
dostępne w Kakadu lub Telekarma.pl
polecam wersję dla szczeniaków wszystkich ras bo ma najwięcej mięsa (30% suszonego mięsa z indyka) i przez to jest chętnie jedzona
cenowo za ten skład rewelacja
u nas efekt pozytywny

• 2 years later...
Posted

Witajcie :) Wiem, że tematów jest dużo, przekopuje się przez nie ale nadal nie wiem co wybrać. Mianowicie mam psa (1,5 roku), waży 4,5 kg. Powinien ważyć ze 4 kg. Więc musimy troszkę schudnąć. Ale nie w tym problem. On sporo karmy chrupie i ma dość wrażliwy żołądek. Coś nie tak zje to ma zaraz gazy, bulgocze mu w brzuchu, czasem wymiotuje. Przebadałam go u weta i ze zdrowiem wporządku. Teraz przypasowała mu karma RC Adult ale tyje po niej niesamowicie.... Co polecicie? Kwotowo to tak do 80zł za 2kg.

Posted

Jeśli nie RC, to może jakaś dla wrażliwców z jagnięciną (np. Brit CareHusse, Versele-Laga albo Planet Pet Society)? Te są zazwyczaj mniej kaloryczne i - przynajmniej w teorii - polecane przy tendencjach do sensacji żołądkowych. 

Posted

Ja mam pieska bardzo wrazliwego na rozne pokarmy ale u niego objawialo sie gazami i rzadkimi kupami ,czesto biegunki  Opisze jak mu dobralam jedzenie  .Piesek z adopcji ok 8 lat bardzo wychudzony i zaniedbany nie wiadomo co jadl wczesniej .Schronisko zalecilo Chappi ale to odpada ,chcialam dla nigo lepszego jedzenia ,surowe mieso odpada ,nie chce jesc ,wypluwa .Zaczelam sama gotowac ,kupy idealne ale pozostala kwestia smaczkow do nagradzania poniewaz pracuje za zarcie .Ciasteczka psie nie za bardzo ,kupa paskudna ,parowki OK ale jak za duzo tez rowolnenie . Dwa miesiace temu wpadlam na pomysl i kupilam karme Arden Grange plus smaczki tej firmy bo wyczytalam ze jest dobra dla alergikow ( absolutnie nie reklamuje tej firmy ,nie mam z nia nic wspolnego :) ) Jest super nagradzam go ta karma , bardzo mu smakuje ,nawet troche zmniejszylam ilosc gotowanego jedzenia zeby go nie zatuczyc ,kupy ma idealne zadnych gazow .W zeszlym tygodniu mial wizyte kontrolna u veta ,pani pochwalila ,ze zdrowy i karma dobrze dobrana Wydaje mi sie gdybym odstapila od gotowanego jedzenia i tylko karmila go ta karma byloby tez w porzadku :) 

Posted

Weterynaryjne RC (np. na alergie) w wielu przypadkach działają, bo działa rozbicie białek do poziomu aminokwasów oraz dodatki np. kaolinu. Ja i tak do produktów tej marki zaufania nie mam, zwłaszcza po publikacjach takich, jak np. ta: http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=268:karma-wykonana-z-pior-brawo-dla-royal-canin&catid=46&Itemid=273

A jeśli już mowa o weterynaryjnych dietach, niezłe mają Farmina, Trovet, Forza10.

• Upvote 1
  • 3 weeks later...
Posted

A ja polecam Taste of the Wild Pacific Stream Canine (cena ok 110zł zd 6,8kg)
 - sprawdzone na mojej suczce, która ma kłopoty żołądkowe gdy zje coś nie takiego jak powinna

• 4 months later...
Posted

Witam,

Na wstępie zacznę od tego, iż posiadam małego kundelka z bardzo wrażliwym żołądkiem.

Od szczeniaka zawsze dostawała gotowane jedzenie (pierś z kurczaka, żołądki, serduszka, wątróbka itp).

Od pewnego czasu męczyły ją wymioty, rozwolnienia, brak apetytu - po konsultacji z prowadzącym ją od małego weterynarzem ustaliliśmy, że pies musi zmienić dietę i przejść na karmę mokrą na przemian z suchą.

Pierwszy zakup mokrej karmy na jaki padło to Dolina Noteci - sunia aż przedreptywała z łapki na łapkę kiedy ją podawałam.

Stolec się ustabilizował, zniknęły wymioty i brak apetytu.

Jednak od kilku dni pies znowu grymasi - tzn jest apetyt ale już nie na Dolinę Noteci - po dniu głodówki zjada z niechęcią suchą karmę Royal Canin GASTRO INTESTINAL. Dzisiaj np podałam jej karmę dla kotów i zjadła ją ze smakiem.

Według weterynarza po prostu przejadła się jednej karmy i wygląda na to, że trzeba będzie jej co jakiś czas ją zmieniać i tutaj mam pytanie do Was - jaką karmę byście polecili dla psa z wrażliwym żołądkiem?. Nie chcę karm typu winston, pedigree czy chappi ponieważ po nich pies ma biegunki.

Mam nadzieję, że mi pomożecie w wyborze bo muszę coś kupić co mi pies z głodu nie padnie ;).