Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co do cieczki to CHYBA miała między wrześniem a październikiem. Więc nie wydaje mi się żeby to było to. Leci jej mleko, więc ma jeszcze objawy ciąży urojonej. Sterylizacja w przyszłym tygodniu o ile badania i ogólny stan zdrowia na to pozwoli. Na razie nie ma żadnych objawów, aby zabieg się nie odbył (Chociaż ta ciąża urojona???? Zapomniałem się zapytać)
. Ale zobaczymy.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy możliwe jest, aby poziom cukru skakał tak jak u mojej suni?

Czwartek

Godzina
5:45 cukier 399
9:34 cukier 308
12:31 cukier 197
17:00 cukier 316
18:10 cukier 290
22:00 cukier 341
23:45 cukier 256

Piątek

Godzina
5:40 cukier 123
8:30 cukier 261
12:41 cukier 109

Czy we wszystkich przypadkach tak jest? Wet. mówił, że podczas trawienia i na początku leczenia cukier będzie znacznie wzrastał, ale czy aż do takich wartości? A może to przez jedzenie? Choć prawdę mówiąc ryż, drób czy wołowina nie są wcale ciężkie do strawienia. Zamówiłem 30 kg. specjalnej karmy zobaczymy jak będzie po tym.

Posted

na początku leczenia tak jak kolka wet pisała może tak skakać ,a te wartości które są u twojej suczki to jeszcze nie tragedia ,nie martw sie ,jeżeli ma ciążę urojona no to to też może powodować takie skoki cukru ,musisz uzbroic sie w cierpliwośc ustatalnie prawidłowej dawki wymaga czasu i nawet u ustabilizowanych pacjenttów skoki sie zdarzaja Trzymam kciuki za sterylizacje

Posted

Mam do Was bardzo dla mnie ważne pytanie.

Sunia je 3 razy dziennie. Insulinę dostaje 2 razy dziennie po 15 j. Wczoraj cukier miała taki:

Wczoraj

Godzina

5:40 cukier 83
8:10 cukier 80
9:00 cukier 78
10:15 cukier 65
11:15 cukier 80
12:53 cukier 76
15:20 cukier 148
22:20 cukier 178

Dzisiaj:

5:40 cukier 70
6:00 cukier 68
11:14 cukier 32 HIPOGLIKEMIA??????
11:28 cukier 71 zjadła wcześniejszy obiadek. Na razie nie podawałem żadnych słodkich rzeczy.

Tak jak wspomniałem wet. kazał mi dawać po 15j. rano i wieczór. Z tym, że dzisiaj rano podałem 10 j., ponieważ się bałem, aby insulina zbytnio nie zbiła glukozy. I tak cukier miała niski. Do mojego wet. nie mogę się dodzwonić, ale znajomy, który ma cukrzyce powiedział, że nie daje się insuliny, gdy cukier jest w normie. To znaczy między 70– 110.
Czy mam tak samo robić u psa??????????????

Posted

Jednak cukrzyca to jest (obcy wyraz) ****…..stwo. Ta noc miałem zmarnowaną. Wieczorem miałem jej podać 15j. insuliny i nie podałem, ponieważ miała za mały cukier ok., 32. Więc hipoglikemia jak nie wiem, co. Zjadła kolacje. Wszystko dobrze. Aż tu nagle około 24 cukier 499. Skąd się nagle taki wziął??? Nie wiem. Od razu dałem jej 15j.. O 3 nad ranem spadł do 220 a teraz ma 81. Nie wiem tylko jak mam podać o 18??? Nie mogę się skontaktować z wet. Nie wiem, co robić. Niby przeczytałem wszystkie dostępne artykuły, co dwa dni kontaktowałem się z wet. a i tak nic nie wiem.

Insulinę ma silną i o długim czasie działania
Insulinum lente WO-S alto depuratum - injekcja, 800 j.m./10 ml

maksymalny efekt hipoglikemizujący występuje między 6 a 12 godziną, a ogólny czas działania wynosi 24 godziny.

Nic juz nie wiem. Nigdy nie miałem kontaktu z cukrzycą :hmmmm: :shake:

Posted

Cieczki nie ma i na pewno się nie zbliża. Zmienił tylko sposób podawania insuliny. To znaczy 15j. raz dziennie. Mogę zmienić dawkę w zależności od poziomu glukozy. 10% zwiększyć w razie potrzeby i zmniejszyć max. o 20%. Karmienie po półgodzinnym podaniu insuliny i następne po ośmiu godzinach. Także nie wiem, o co teraz chodzi. Dwa razy dziennie karmienie? Przecież ostatni posiłek przypadnie jej na godzinę 15. Nie rozumiem. Przecież psina będzie głodna. W poniedziałek znowu na konsultacje.

• 2 weeks later...
Posted

Witam.

Ostatnio zauważyłem, że sunia zaczyna łysieć pod oczami. Nie ma zaczerwienionej skóry a także nie widzę zgrubień czy jakichkolwiek guzków. Czy może to powodować cukrzyca? A może jest to uczulenie na insulinę? A może jeszcze brak witamin? No właśnie czy można podawać witaminy, np. amino biotin maxi? Tylko tak domniemam. Liczę na jakąś wskazówkę.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Fredii,
skontaktuj się z Malibu (będzie w środę wieczorem lub czwartek rano).
Ona ma starą suczkę z cukrzycą, wiem, że do badania cukru używa pasków do moczu. Łatwiejszy sposób bo nie trzeba ciągle kłuć psa glukometrem.
Operacja psa z cukrzycą też jest trudna - jej Demolka miała zaćmę cukrzycową, była ślepa jak krecik (operował dr. Garncarz), ale teraz już jest zdecydowanie dużo, dużo lepiej. Musieli ją przebadać z każdej strony bo usypianie psa z cukrzycą jest bardzo ryzykowne.

Posted

Serdecznie dziękuję.

O paskach wiem, ale nie dają tak dokładnych pomiarów. Wolałbym jednak glukometr.
O sterylizacji także niestety wiem, ponieważ u mojej suni się nie odbyła z powodu lekkiej arytmii serca. Przypuszcza, że jest to spowodowane insuliną. I chyba ma racje, ponieważ zmniejszyłem dawkę insuliny i arytmia ustąpiła. Zabieg został przełożony, wizytę mam w przyszłym tygodniu, więc pewnie wszystko będę wiedział. Wet. powiadomił mnie tez o tym, że istnieje ryzyko powikłań zaznaczył, że minimalne, ale zawsze, ponieważ jest to jakby nie patrzeć pies chory. Z drugiej strony zaznaczył, że w trakcie cieczki istnieje bardzo duże ryzyko, że insulina nie będzie działać nawet, gdy dawka będzie dużo większa a co za tym idzie zaćma i kwasica ketonowa. Jak do tej pory operował około 200 suk z cukrzycą i wszystkie mają się bardzo dobrze. W tej chwili cukier ma bardzo dobrze unormowany. Nawet po zjedzeniu glukoza po 2-3godzinach wraca do granic 118 a nawet i 80. Także nie jest źle. Chciałbym się tylko dowiedzieć coś więcej o pobieraniu krwi s „fafli”. Wiem, że można z uszu, ale boję się żeby krwotoku nie dostała. U nas w mieście był przypadek ze po nakłuciu ucha pies stracił dużo krwi. Do tej pory pobierałem z pazurów, ale na dłuższą metę nie da rady,

• 2 weeks later...
Posted

Nie wiem kur…a co robić. Dostała biegunki , nie wiem, po czym. Nic nie chce jeść
. Rano podałem 7j. insuliny i zrobiłem błąd. Teraz cukier spadł do 40. Dałem jej trochę miodu i cukierka i gó..o nic nie dało. Z wet. nie mam kontaktu, pojechał na jakieś wykłady dla chirurgów. Zostałem sam z tym cholerstwem. Byłem u innych wet., ale powiedzieli tylko jedno a raczej nie powiedzieli nic. Dać coś słodkiego. Do poniedziałku jakoś musze wytrzymać. Nic nie chce jeść. Nie tyka ryżu, makaronu, drobiu, wołowiny, nie mówiąc już o Royal weight control. Nawet zwykłych „sklepówek” Chappi czy Pedigree. Jedna weterynarka kazała podać Taninal jeśli nie przejdzie to Lakcid czy jakoś tak. Nie wiem, ale to na pewno nie są żadne powikłania cukrzycy, ponieważ cukier ma unormowany bardzo dobrze. Nawet po zjedzeniu nie wzrastał powyżej 200 a po 2 godzinach normował się w granicach 80- 115. Jeszcze gorsze jest to, że musze wyjechać do niedzieli i zostawić ją pod opieką brata. Zapowiadają i się piękne dni. Szlag by to trafił. Ma ktoś jakieś rady. Będę wdzięczny

• 6 months later...
Posted

Mam dziwny przypadek z moją sunią. Prawdę mówiąc w podręcznikach pisze o tym dużo i po to przeprowadzałem sterylizacje. Mimo że wet. doradzał sterylizacje - dawał 30 % prawdopodobieństwa ze cukrzyca ustąpi. Ja tez byłem sceptycznie nastawiony. Az tu nagle od soboty wygląda tak jakby cukrzyca ustąpiła. Od wczoraj przez cały dzień glukozę ma na poziomie 50 lub mniej. Wiem ze to jest drobna hipoglikemia, ale ja kontroluje. Daje jej o połowę mniej insuliny, częściej je a cukier i tak nie wzrósł powyżej 120. Dzisiaj dostała tylko 13j. ( normalnie podawałem 21j. 2 razy dziennie) już dwa razy zjadała i w tej chwili ma 78. Dzisiaj miałem jeszcze gorszy przypadek.. O godzinie 6:45 dałem 13j. po chwili jedzenie. O godzinie 10:45 mierzę poziom glukozy i normalnie mnie z nóg zbiło. Wynik 33. I to żadnych najmniejszych objaw hipoglikemii na suni nie widziałem. Przecież insulina działa dopiero po 2 godzinach od wstrzyknięcia. Przez 2 godziny potrafiła tak namieszać?
Wygląda to tak jakby trzustka pracowała a insulina dodatkowo zbijała. Czy słyszał ktoś o takim przypadku?

Gleukometr pokazywał takie wyniki

Sobota
Godzina 00;22/ glukoza 64
01;26 /44
02;34 /75
07;23 /65
11;05 /51
14;05 /46
16;25 /55
16;59 /47
20;04 /38

Niedziela
00;59 /73
03;00 /77
04;00 /70
06;47 /61
12;04 /55
14;43 /120
16;55 /104
20;17 /46
22;05 / 45

Dzisiaj
00;39 /44
02;39 /46
06;28 / 64
10;47 / 33
11;23 / 76
12;44 /58
13;10 / 76
Teraz czyli godzina 13;42 cukier wynosi 62

Nie wiem, co mam robić, wet. wyjechał będzie dopiero jutro. Dawać insulinę? To naprawde wygląda tak jakby trzustka pracowała a dodatkowo insulina robi swoje. Przecież normalnie pies powinien mieć od 70 do 110 nic się tez nie stanie jak będzie miał 120.