Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś się już spotkał ze zdiagnozowanym chłoniakiem na skórze?
Czy jest to złośliwe, czy łagodne i jak się to wogóle leczy?

Jak dotąd jedyne co znalazłam, to, że jest to powikłanie "pokleszczowe" i to rzadko spotykane ...
"Chłoniak limfocytarny skóry (LBC) jest swoistą, łagodną zmianą skórną w postaci grudki lub guzka o sinoczerwonej barwie, wzmożonej spoistości, średnicy 1-5mm. Pojawia się w kilka tygodni do 10 miesięcy od kontaktu z zakażonymi kleszczami, niekoniecznie w miejscu jego ukłucia. Nie leczony utrzymuje się nawet kilka lat. Występuje rzadko (ok. 1% chorych)"
Czy ktoś moze mi napisać coś więcej na ten temat?

pozdrawiam

Posted

Kopiuje z forum kravetu:

Wysłany: Pią Mar 10, 2006 8:34 am Temat postu: chłoniak skóry
Mam 10 mc berneńczyka.Miał wycinanego guzka-wynik badania histopatologicznego to chłoniak skóry.
Co dalej mam robić? W obrębnie blizny pojawiaja się kolejne guzki.Jakie badania? Czy guzki znowu wycinać?Jak prowadzic takiego psa?Czego unikać w żywieniu a co podawać?
Pies je chętnie, biega- nie widac po nim,że zżera go jakieś choróbsko...

odpowiada
Lekarz weterynarii
Temat postu: chłoniak skóry należy do nowotworów złośliwych naszczęście nie bardzo złośliwych. Niestety problem pojawia się wtedy jak zacznie szerzyć się ogólnie drogą ciągłości układu limfatycznego wtedy jest źle. Postępowanie : chemioterapia miejscowa. Nie ma innego zywienia , pilna obserwacja i eliminowanie z marginesem wznów

Posted

wyciąc z duzym marginesem !!!!!!!! można karmić dietą hills,a jest specjalna w przypadku chorób nowotworowych . i MAM PYTANIE CZY OKREŚLONO STOPIEŃ ZŁOŚLIWOŚCI-to znaczy czy jest to chłoniak pierwotny ,czy chłoniak epiteliotropowy ,czy histiocytowy,czyplazmocytowy .... a może jest to tylko histiocytoma ???? lub zwykły ziarniniak zapalny -bo po kleszczach to raczej robią się tylko ziarniniaki a nie chłoniaki...

• 3 weeks later...
Posted

Wacia,
całe szczęście miałaś rację :) Podejrzenie przez weta o chłonniaka było przedwczesne. Dzisiaj mam już wynik z histo-pat'u i rzeczywiście to był zwykły ziarniniak zapalny. uffffff :):)

pozdrawiam