mysiak Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Witam, nie wiem, czy jesteście w stanie gdzieś to zgłosić, ale postanowiłam napisać do Was, bo kochacie psy i możecie posiadać wiedzę której ja nie mam. Przeglądając allegro znalazłam użytkownika "__StAsIeK__". Wydaje się mocno podejrzane, że sprzedaje z "braku czasu" 5 dorosłych siberian husky, 5 szczeniaków syberian husky, 4 pekińczyki i setera irlandzkiego, jednocześnie nie posiadając ich książeczek zdrowia "z przyczyn losowych". Wszystkie dorosłe psy są w identycznym wieku - 4 lata. Psy są wychudzone a brak jakiejkolwiek dokumentacji uniemożliwia stwierdzenie pochodzenia - podejrzewam, że sprzedający podał fałszywe informacje na temat "przedmiotów" wystawionych na aukcjach. Psy są na tyle zaniedbane (suki "w trakcie zmiany futra po odstawieniu szczeniąt" ?!), że trudno uwierzyć że są szczepione i odrobaczone (wszystkie książeczki "zaginęły") zwłaszcza, że zaszczepienie i odrobaczenie 15 psów daje niebagatelną kwotę. Czyżby właściciel miał finanse na profilaktykę leczenia, ale nie na jedzenie? Zgłosiłam sprawę do adminów allegro, ale jedyne co oni mogą zrobić to wycofać aukcje, ale nie wiem czy zrobią nawet to :-( Numery aukcji: 159427742, 159435207, 159439975, 159526330, 159531000, 159534323, 159535885, 159538842. Pozdrawiam Mysiak PS. Jeśli umieściłam topic w niewłaściwym dziale - przepraszam (jeszcze niepewnie się poruszam po Dogomanii) i proszę moderatorów o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Quote
wanda szostek Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Jeżeli przyjrzeć się ogłoszeniom na stronach ogłoszeniowych to ogłoszenia hodowców zalewają nas szczeniakami. Brak rozsądku, tylko biznes i pieniądz się liczy. Nie raz myślę, że ten krzyk o sterylizację kundelków ma na celu zwiększenie sobie popytu. Quote
wanda szostek Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 [quote name='Norbitka'][URL]http://regulamin [ quote] Skandal 33 aukcje przeważnie po 3 szczeniaki w aukcji. Nik adazoo(181), lokalizacja różna, właściwie zasięgiem obejmuje całą Polskę. Wszystkie psy rasowe, bez rodowodu. Wystawionych jest w sumie 90 szczeniaków na łączną sumę 72.710 zł Ja zgłosiłabym to do Urzędu Skarbowego. Zapytam i proszę o odpowiedź Dlaczego mówi się o sterylizacji - kastracji tylko w stosunku do psów wielorasowych? Quote
Norbitka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Jeden z komentarzy dorka206 (11) (Kupujący)Neutralnynie 07 sty 2007 11:49:57 CET141219145Piesek był nieodrobaczony i zachorował. Pomimo sprowadzenia ze Słowacji nie posiadał chipa, a książeczka zawierała błędne dane -dwóch weterynarzy stwierdziło zawyżony wiek psa po zbadaniu uzębienia. Neutr. a nie neg, bo już wsz jest ok. Sprowadzane ze słowacji?????????? Quote
Czarodziejka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Ludzie zarabiają eksploatując ciala biednych suk, a potem bezdusznie się ich pozbywają. Wando, czy kontaktowałaś się z tym allegrowiczem? Quote
supergoga Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Masakra jakaś. I takie aukcje są na allegro i jest ok. A mnie usuwaja aukcje naszych psów - bo sprawiają wrażenia ogłoszeń. To źle że nie jestem handlarą psami. Nosi mnie dziko, mimo choroby chyba bym zrobiła jakąś krzywdę - tylko komu!!! Quote
Czarodziejka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Jeżeli psy są wychudzone i zarobaczone, to muszą być z nielegalnego źródła. Quote
Norbitka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Z komentarza wynika, że są sprowadzane ze Słowacji. Wszystkie maja chipy... Quote
Czarodziejka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Napisałam do Emir na Skype. Ona się chyba najlepiej orientuje w takich machlojach, nie raz odbierała interwencyjnie psy w złym stanie Quote
puli Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 [quote name='wanda szostek'] Zapytam i proszę o odpowiedź Dlaczego mówi się o sterylizacji - kastracji tylko w stosunku do psów wielorasowych? "Mówi się" tzn. kto mówi? Bo na Dogo nawołuje się do sterylizacji psów/suk niehodowlanych.[SIZE=2] Takze tych,które maja rodowody ale nie nadaja sie do hodowli.[SIZE=2]Nie mówiąc juz o tym,ze nie ma czegos takiego jak "rasowy bez rodowodu". Quote
ARKA Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Nastepny znalazl sobie sposob na zycie-handlarz. to handlarz i posrednik:angryy: :mad: chihuahua-maja rodowody-tylko te- i sa w W-wie. Nie ma w Polsce zakazu handlu psami,wiec dobrze,ze ktos powiadomil US. A nie wiadomo gdzie te psiaki sa przetrzymywane, czy ktos ustalił? Moze o adres zapytac tego co kupil i wtedy kontrole naslac i zaniedbane zwierzeta mozna odebrac. Quote
ARKA Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 [quote name='puli']"Mówi się" tzn. kto mówi? Bo na Dogo nawołuje się do sterylizacji psów/suk niehodowlanych.[SIZE=2] Takze tych,które maja rodowody ale nie nadaja sie do hodowli.[SIZE=2]Nie mówiąc juz o tym,ze nie ma czegos takiego jak "rasowy bez rodowodu". Dokladnie, własnie tak. Po rasowych rodzicach, jak najbardziej kastracja a juz najbardziej aby takie nie kupowac bo za tym sie kryje masowa produkcja szczeniat, cierpienie, zaniedbanie, kosztem zdrowia i zycia suk ,jak i samych szczeniat. Tylko kasa sie liczy a nie psy, one sluza jako maszynki do rodzenia, dla kasy:shake: Quote
violka49 Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 [quote name='wanda szostek']Skandal 33 aukcje przeważnie po 3 szczeniaki w aukcji. Nik adazoo(181), lokalizacja różna, właściwie zasięgiem obejmuje całą Polskę. Wszystkie psy rasowe, bez rodowodu. przepraszam a skąd wiadomo, ze to rasowe psy????? mają tatuaze z hodowli na wardze??? jeśli nie mają to nie są rasowe tylko podróby rasowych ...ja bym ludzi pokroju tego gościa :mad: Quote
Czarodziejka Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Ciekawe, czy Wanda się z którymś kontaktowała? Quote
violka49 Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 [quote name='mysiak']Witam, Przeglądając allegro znalazłam użytkownika "__StAsIeK__". Wydaje się mocno podejrzane, że sprzedaje z "braku czasu" 5 dorosłych siberian husky, 5 szczeniaków syberian husky, 4 pekińczyki i setera irlandzkiego, jednocześnie nie posiadając ich książeczek zdrowia "z przyczyn losowych". hmmm sprawdziłąm tego klienta i na chwilę obecną jest taki o to komunikat : Użytkownik __StAsIeK__ (20) nie ma w tej chwili wystawionych przedmiotów czyżby już go zwinęli??? a komentarze na jego temat tez jakieś dziwnie podejżane Quote
ktrebor Posted February 23, 2007 Posted February 23, 2007 Nasłać skarbówkę i tyle, najlepiej w celu pozyskania danych delikwenta napisać do osób wystawiających neutrale. Ja tak zrobiłem. "Kurna" w każdym zachodnim kraju gdzie funkcjonuje ebay nie ma handlu zwierzakami przez giełdę internetową tylko u nas tak dzicz. Quote
emir Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Postarajmy sie ustalić chocby jeden adres. mozna mu zrobic kontrolę - nalot z asystą policji i w razie jakichkolwiek zastrzeżeń do warunków bytowania psów - odebrac je; prosze o pomoc w ustaleniu namiarów na tego drania; skarbówkę tez mozna zawiadomić mając jakieś dane, które pozwolą na identyfikację łobuza!! EMIR Quote
Norbitka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 ktrebor napisał(a): napisać do osób wystawiających neutrale. Ja tak zrobiłem. Tzn rozumię , że juz napisałes do osób wystawiających neutrale w celu ustalenia namiarów osoby?? Quote
Anashar Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Macie rację, handlarz jak nic :mad: To ktoś już do kupujących napisał? Jest także inna możliwość, założenie fikcyjnego konta i zakupienie jednej aukcji. Wtedy mamy dane na tacy. Quote
ARKA Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 [quote name='wanda szostek']Skandal 33 aukcje przeważnie po 3 szczeniaki w aukcji. Nik adazoo(181), lokalizacja różna, właściwie zasięgiem obejmuje całą Polskę. Wszystkie psy rasowe, bez rodowodu. Wystawionych jest w sumie 90 szczeniaków na łączną sumę 72.710 zł Ja zgłosiłabym to do Urzędu Skarbowego. Zapytam i proszę o odpowiedź Dlaczego mówi się o sterylizacji - kastracji tylko w stosunku do psów wielorasowych? Moze ten link podeslac tez policji..skarbowej....oni sprawdzaja przeciez aukcje Quote
Norbitka Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Anashar napisał(a):Macie rację, handlarz jak nic :mad: To ktoś już do kupujących napisał? Jest także inna możliwość, założenie fikcyjnego konta i zakupienie jednej aukcji. Wtedy mamy dane na tacy. Ale nie kupuijac dostajesz negatywa...... a nowe konto ....fakt nie doczytałam :P Quote
violka49 Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 z fikcyjnym kontem to lipa bo haslo zeby aktywowac konto i sie zalogowac dostajesz poczta polska w ciagu 10 dni :/ Quote
M10M Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 A jak dostaniecie konto od kogoś to co? Ten ktoś będzie zobowiązany do wpłacenia pieniędzy bo takie jest prawo.... ;) Quote
Morgan:-) Posted February 24, 2007 Posted February 24, 2007 Tak dla ciekawości - spójrzcie na psy z tej "fabryki". Wystraszone, wręcz sparaliżowane strachem, przeraźliwie smutne. Podobno wszystkie rodowodowe. Popatrzcie na zgryz i w ogóle zęby boksera. Pozatym one nie mają nawet własnej obroży - do zdjęć "hodofca" oplótł im szyje łańcuchem. http://www.hodowla-amru.pl/galeria/galeria.php Użytkownik na allegro: AND-SOLAR. Następny fabrykant! I w ogóle cała ta strona hodowli w ogóle mi się nie podoba http://www.hodowla-amru.pl/ czy nie za dużo ras jak na jedno miejsce? No fabryka jak nic. Nie ma żadnych informacji uwiarygadniających tą hodowlę - nr rejestr. Nie ma również żadnych informacji o rodzicach posiadanych psów. To jakaś jedna wielka ściema. Quote
Recommended Posts