Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U mnie też było robione tylko badanie kału.
Ale może dlatego miałam ten Kreon włączony, że u Desi te biegunki były notoryczne, co tydzień byłam u weta?

Po tym Bricie to mogło być też po ryżu, moja Desi i po ryżu nieźle daje z rury, mimo, że to ponoć takie hipoalergiczne.

Ja bym narazie się trzymała zaleceń wet, u mnie była sytuacja podobna, po kuracji kreonem było ok.:)
Ja bym 'pokarmiła' tym kreonem tyle ile trzeba i została przy bezzbożówkach. :)
Ale ja nie jestem wetem, ja tak tylko mówię z tej mojej skromnej wiedzy biologiczno-chemiczno-medycznej i w sumie to i własnych doświadczeń, bo kiedyś uszkodziłam sobie poważnie przewód pokarmowy, więc trochę się nałykałam i kreonów i innego badziewia ;)

• Replies 159
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ok, więc póki co do końca pokarmię go tym Kreonem połączone z karmą bez ryżu i zbóż, a nawet jak i nie będzie nic podejrzanego to pojadę z nim do niej chociażby ten brzuszek obejrzeć :)

Posted (edited)

Doszedł TOTW - psu smakuje :) Nawet nie dał otworzyć normalnie worka :)

EDIT: Zauważyłam, że gdy zaczęłam karmić Acaną rybną pies mi wypija wielką michę wody dziennie. To normalne? :D

Edited by catty
Posted

Acana się skończyła - pies pożera sam TOTW. Smakuje i to bardzo, tylko jakieś takie kupska duże i na każdym z 4 spacerów :roll: Ogółem to wszystko wróciło do normy, kupy twarde, zero bąków, psiul nie wymiotuje :) Jedynie z tą ilością przesadza ;) A i z mordziaka mu nie śmierdzi. Do każdego z posiłków podaję połówkę kapsułki Kreonu na plasterku parówki.

Posted

U nas też na początku było dużo kup i dużych, ale po ok 2 tygodniach wszystko powróciło do porządku. Obecnie kupa dwa razy dziennie, mała ;) A co do picia wody - nasz też wypija ok. miskę/pół dziennie, zależnie od ruchu.

Posted

u nas idzie średnio 3 do 4 kup dziennie ale nie są tak wielkie jak po acanie. niektóre psy tak mają już chyba, że wolą rozkładać na każdy spacer ;) ale jak smakuje i jest gites to super :)

Posted

Oj, on nie tyle rozkłada na każdy spacer co robi konkretną kupę na każdym spacerze :D Czekam teraz aż w końcu pojawi się na świecie karm wersja z łososiem :)

Posted

A i jeszcze chciałabym się zapytać.. Bo jak pytałam u swojej aptekarki o ten Kreon i jak powiedziałam jaką dawkę dostałam, to babeczce mało oczy z orbit nie wyszły. Mówiła, że to stanowczo za dużo jak na takiego małego psa. Mówiła, że ten lek na L (lipacośtam :D ) jest w mniejszej dawce, i zalecałaby, jeśli już karmić go enzymami, to właśnie tym. Karmić go tym lekiem dalej, czy dać już spokój?
A i jeszcze, oby tylko nie zapeszyć i za bardzo nie chwalić tej karmy, ale raz się psiulowi zdarzyło w nocy na dywan narobić i w ogóle nie śmierdzącą kupą! Jak jadł inne karmy to trzeba było potem wietrzyć, nie mówiąc już o tym że smrodem budził w nocy, a to przeleżało do ranka i to spotkałam to przypadkiem :D Przepraszam, że tak mówię o tej kupie, ale póki co jestem zadowolona :)

Posted

Psom daje się większą dawkę.
Moja mama też się zdziwiła (lekarz) jak wet powiedziała, żeby podawać kreon w takiej samej dawce jak Ty.
Także spokojnie ;)
Tak ma być.
Tylko jak jest ten 10000 to ja podawałam połowę kapsułki.

Posted

Hmmm, mam nadzieję, że mu się kupska unormują, w sensie ilościowym, bo wczoraj mnie powalił jak na około godzinnym spacerze siadał 7 razy do robienia kupy i 7 razy zrobił! :shock:

Posted

Jak nie jest rzadka to na początku może tak być.
Moje też tak miały.
Na suchym generalnie kup jest więcej w ciągu dnia.
U moich na samym początku też było sporo.
Teraz góra 3 razy dziennie.
Na barfie dla porównania 1-2.

Posted

A ja chyba będę musiała póki co zmienić TOTWa (choć z bólem serca) na Acanę Pacifica w związku z tymi problemami w dostawach. Zamawiam w świeciekarm, bo tam dostawa w ten sam dzień i za darmo od 50zł, a z tego co mi napisali to przez jakieś 2 tygodnie jeszcze TOTWa nie będzie, jak nie dłużej :roll: . Nie chcę non stop mu zmieniać karmy, to chyba póki się nie unormuje ta dostawa pokarmię go Acaną. Dobry pomysł? :)

Posted

[quote name='Aysel']Jak nie jest rzadka to na początku może tak być.
Moje też tak miały.
Na suchym generalnie kup jest więcej w ciągu dnia.
U moich na samym początku też było sporo.
Teraz góra 3 razy dziennie.
Na barfie dla porównania 1-2.[/QUOTE]

U nas na BARFie kupy były na każdym spacerze, nieraz po dwie na spacer - nwaet do 5 dziennie. Na TOTW są dwa razy dziennie i znacznie mniejsze.

Posted

O, to dziwne ;)
"U nas" naprawdę rzadko były na barfie 1-2 na dzień.
Na suchym megaczęsto.

catty, nic się nie stanie ;) Jeśli pies toleruje acanę to karm nią :)
Aczkolwiek ja ostatnio zamawiałam w Krakvecie i elegancko wszystko przyszło ;)

Posted

[quote name='Aysel']O, to dziwne ;)
"U nas" naprawdę rzadko były na barfie 1-2 na dzień.
Na suchym megaczęsto.

catty, nic się nie stanie ;) Jeśli pies toleruje acanę to karm nią :)
Aczkolwiek ja ostatnio zamawiałam w Krakvecie i elegancko wszystko przyszło ;)[/QUOTE]

Myślę, że u Jaxa tak się objawiało uczulenie na białko, drób i nabiał ;) Choc kupy były normalne pod względem konsystencji, czyli bez rozwolnień.

Posted

Jak pytałam ostatnio na kraku o dostępność karmy to mi odpisano, że na realizację zamówienia trzeba czekać około 7 dni i że zapraszają do złożenia zamówienia :roll: Nie lubię płacić za kuriera :p Mój psiul zeżarł już pół wiaderka tego TOTWa i wszystko oke :) Tylko tych kup mnóstwo.

Posted

Ja to jednak jakaś nienormalna jestem albo pechowa. Dotychczas w Kakadu Acana Pacifica 2,5kg była do 65zł, a dziś zachodzę żeby zakupić a tam cena 70,99zł ! :lying: Boże, do czego ten świat zmierza.. takie ceny. Zaczekam na tego TOTWa choćby mój pies miał się żywić samym gotowanym to zaczekam! :shake:

Posted

[quote name='catty']Jak pytałam ostatnio na kraku o dostępność karmy to mi odpisano, że na realizację zamówienia trzeba czekać około 7 dni i że zapraszają do złożenia zamówienia :roll: Nie lubię płacić za kuriera :p Mój psiul zeżarł już pół wiaderka tego TOTWa i wszystko oke :) Tylko tych kup mnóstwo.[/QUOTE]

Mnie w krakvecie nigdy nie odpisywali ;) A dodzwonić się nie szło ;) TOTW jest we free-dogu, z tego co dziś widziałam.

Posted (edited)

Niestety, ale mój york zjada jakieś 60gram dziennie, więc wór 6,5 kilogramowy stał by mi x miesięcy.. Nie mam pewności, czy on by chciał jeść cały czas ten sam smak karmy tyle czasu i ... niestety ale na taki wór nie mam miejsca. Strasznie żałuję, bo to i się opłaca i nie ma problemu z zamówieniem, ale niestety nie mam możliwości na taki wór :shake:

edit: Ja już nawet planowałam 2 worki po 2,24kg, ale też nie wychodzi mi z kasą, bo w większości sklepów jest od 90zł. Jedynie gdzie mi się na 100% opłaca to światkarm, bo tam worek 2,24 wprawdzie kosztuje 49zł (ze zniżką 46 czy 47zł), dobieram jakiś smaczek czy zabawkę i mam za darmo dostawę i to tego samego dnia. Na e-pazur w ogóle jest za darmo na Białystok, ale tam nie mają tej karmy, a ostatnio mnie w konia (ładnie mówiąc) z Britem Care zrobili. :p

Edited by catty
Posted

Moje też jedzą mało ;)
Ale kupiłam sobie pojemnik, wsypuję do niego suche i tam ono może stać bardzo długo o ile jest szczelnie zamknięty :)