Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jednak powinno się w jej ogłoszeniu i opisie znaleźć informacja, że jest nieufna wobec obcych i dom z dziećmi poniżej 12 lat nie jest wskazany. Tym bardziej, że właśnie z uwagi na nieufność i chapanie wcześniej nie wychodziła...

Cześć ludzi pomyśli, że to pluszaczek, pieszczoszek a tak nie jest

Posted

soboz4 napisał(a):
jednak powinno się w jej ogłoszeniu i opisie znaleźć informacja, że jest nieufna wobec obcych i dom z dziećmi poniżej 12 lat nie jest wskazany. Tym bardziej, że właśnie z uwagi na nieufność i chapanie wcześniej nie wychodziła...

Cześć ludzi pomyśli, że to pluszaczek, pieszczoszek a tak nie jest

Ja piesków osobiście nie znam, więc zawsze korzystam z opisów na Picasie, jej ogłoszenie jest właściwie kopią tego opisu + informacja o rozmowach z pracownikami schroniska + informacja o zbiórce karmy.

Posted

Wyedytuję ogłoszenie na Tablicy.pl, co do reszty to myślę, że w razie czego Aga lub pracownicy schroniska poinformują o tym ewentualnego przyszłego właściciela.

Posted

mam nadzieje, bo część ludzi jest kompletnie nieodpowiedzialnych i nie dochodzi do nich, że pies gdy się dziecko przytuli może zareagować nie tak jakbyśmy chcieli. Dlatego psa dostała wolontariuszka z dłuższym stażem, Ania chciała dać psa komuś kto sobie z nim poradzi

Posted

Ze wstydem muszę przyznać, że kiedyś sama do nich należałam. Miałam 12 lat gdy rodzice kupili mi Luksa, sznaucera średniego. Pozwalał mi na wszystko, nawet zabierać sobie jedzenie z miski, więc myślałam, że wszystkie psy tak się zachowują. Pierwsze wakacje z Luksem, pensjonat w Ustroniu, właścicielka miała kundelka w typie ON, zawsze czekał przy misce przed stołówką, w nadziei, że goście dadzą mu resztki jedzenia. Rodzice pozwolili mi zanieść mu jedzenie, dałam do miski, ale nie chciał. Pomyślałam, że może weźmie z ręki. I gdy chciałam wyciągnąć jedzenie z miski, ugryzł mnie. Cholernie bolało, pies miał zęby jak rekin, ale wiedziałam, że wina była moja, więc poprosiłam właścicielkę, żeby nie karała ani nie usypiała psa. Mam tylko nadzieję, że teraz mówi dorosłym, że dzieci nie powinny podchodzić.

Posted

Chwila moment. Okej, jestem długo w schronisku i miałam do czynienia myślę z trudniejszymi przypadkami (przynajmniej na początku zachowania psa). Widzę i uważam, że Biankę da się przekonać do kwestii dotyku, naprawdę - Łukasza ostrzegawczo chapała, bo założenie szelek to było dla niej coś nowego, a że jest dużym psem to nie było to łatwe. W końcu daliśmy spokój. Poza tym daje się spokojnie głaskać Łukaszowi i wczoraj wyszła z nim grzecznie na spacer! Łukasz ją chwalił za zachowanie. Chcę przez to powiedzieć, że jeśli da jej się poczucie bezpieczeństwa to naprawdę jest cudowna. A co do dzieci to nie reklamuję jej jako pluszaka dla dziecka, nie wiem jak by zareagowała na towarzystwo i zachowanie dziecka - zależy pewnie co by robiło. Bardziej się obawiałam o Nutę, choć w schronisku pokazała, że lubi dzieci i trafiła do takiego domu, ale w ogłoszeniu napisałam,że czasem ma zapędy do złapania i szarpnięcia, więc w czasie zabawy wskazana jest opieka osoby dorosłej.
Jeśli ktoś ma dzieci, to zwykle przyjeżdża z nimi do schroniska i wtedy też można zobaczyć czy pies jest chętny do spędzania z nimi czasu czy nie.
Opis uzupełnię jak najbardziej, bo macie po troszku rację.

• 2 weeks later...