Showtek1989 Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Mam pytanko, często ostatnio myślę nad otwarciem czegoś swojego:) Ciotka mi podsunęła pomysł odnośnie otwarcia salonu fryzjerskiego (spa) dla psów. Powiem szczerze, że nawet nieźle to brzmi tylko nie wiem czy takie coś jest opłacalne, dlatego tu chciałbym poznać opinie innych użytkowników forum, co o tym myślicie. Każda wypowiedź z pewnością okaże się pomocna:) Może przybliżę troszkę warunki w jakich mógłby powstać zakład. To znaczy: Miasto w którym miałby powstać zakład ma około 55tys mieszkańców, z tego co kojarzę takich zakładów jest w mieście trzy albo cztery. Koleżanka na obcięcie yorka musiała czekać 3 tygodnie. Więc nie wiem sam co o tym myśleć... Problemem napewno jest lokal bo muszę wynająć i chyba to jest największy problem:( Jeżeli chodzi o stosunek do zwierząt to tutaj jest w porządku, bo kocham wszystkie zwierzęta:) Oczywiście starałbym się o dotację. Chyba tyle:) Z góry dziękuję za wypowiedzi:) Pozdrawiam:) Quote
filodendron Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 A masz kwalifikacje - jesteś groomerem, masz doświadczenie w strzyżeniu zwierząt? Bo jeśli to miałoby polegać na zatrudnianiu fachowców na etat, to może być ciężko zastartować od zera - pracownik jest drogi. Quote
Showtek1989 Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 Nie mam doświadczenia odnośnie strzyżenia ale jeżeli chodzi o inne czynności związane z np z czyszczeniem uszu, oczu czy obcinaniem pazurów to nie ma problemu, kąpanie czy tego typu rzeczy też nie stanowi jakiegoś problemu:) podobno (chyba) Urząd Pracy sponsoruje taki kurs który odbywa się (najlepiej) w Łodzi:) płaci za zakwaterowanie, wyżywienie i cały kurs który trwa od tygodnia do dwóch więc i z tym myślę, że w miarę upływu czasu nie było by jakiegoś problemu:) można powiedzieć, że coś tam ze strzyżenia liznąłem ale to na własną rękę i własne psy:D tak że w sumie to się nie liczy:) na początku bym był ewentualnie ciocia do pomocy bo też się na zwierzakach zna, ale u niej też strzyżenie odpada, więc pozostaje kurs:) Quote
sachma Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 no tak, ale trzeba wiedzieć jakim szamponem jaką sierść potraktować, jaką odżywkę dać i jak tych kosmetyków używać... w salonach nie kąpie się jednym szamponem przeciwpchelnym - to nie o to chodzi, każdy włos inaczej się pielęgnuje, używa się innych szczotek/grzebieni. Jedne rasy się trymuje, inne się goli, trzeba wiedzieć jeszcze jak ściąć, jak wygląda wzorzec i jak powinna wyglądać fryzura wystawowa, a jak domowa... Quote
gryf80 Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 jeśli masz mozliwośc uczestnictwa w takim kursie to idz bez wachania.to podstawa,zanim otworzysz coś swojego,wez tez pod uwagę nawet najprostszy sprzęt groomerski-psy są rózne od 3 nawet do 70 kg. Quote
patusiove Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 jeżeli chcesz otworzyć takie coś, musisz się na tym bynajmniej znać. Quote
Showtek1989 Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 no wiem i mam zamiar w poniedziałek iść się zorientować jak to wszystko wygląda z tym dofinansowaniem i tym kursem:) ras jest mnóstwo i wydaje mi się, że ten kurs pod tym względem chociaż w małej części zapoznawał by z tą "obsługą danej rasy":) a jeżeli chodzi o jakieś odżywki to też napewno coś by o tym było... poza tym myślę, że na internecie jest sporo informacji na ten temat tylko trzeba siąść, poszukać i poczytać:) a, że obecnie mam dużo czasu to mógłbym tym się zająć:) no nic narazie dziękuje za opinie:) w poniedziałek będę wiedział napewno więcej:) Quote
Showtek1989 Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 patrzyłem trochę na temat tego sprzętu no i powiem szczerze, że nie jest to jakiś gigantyczny koszt, wydaje mi się że około 15 tys. by na jakiś początek wystarczyło jeżeli chodzi o wyposażenie gabinetu:) zobaczymy:) może nawet zajrzę do tych gabinetów w poniedziałek:) Quote
filodendron Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 Sprzęt jest ważny i bez niego biznesu się nie zrobi. Ale Gryf ma rację - kurs, jeśli jest możliwość, to podstawa. Trzeba wiedzieć, co robić tymi narzędziami. Quote
gryf80 Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 showtek-może przez jakis czas najął byś się do pomocy w takim własnie salonie?nawet na miesiąc-dwa,zawsze to coś ... Quote
Showtek1989 Posted January 23, 2012 Author Posted January 23, 2012 powiem szczerze, że też mi to przeszło to przez głowę:) narazie zrobię wszystko żeby wyjechać na to szkolenie:) Quote
piesek677 Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Zleży masz kwalifikację?Masz kaskę?Masz czas? Zastanów się nad tym..! :* Quote
Showtek1989 Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 Czas mam napewno bo nie mam pracy:) A jeżeli chodzi o resztę, to wszystko się kręci wokół dotacji z UE na otwarcie działalności i kursu groomerskiego który funduje Urząd Pracy:) Jeżeli udało by się i t i to dostać to reszta powinna pójść gładko:) Quote
GAJOS Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Sama miłość nie wystarczy. Nie chciałbym iść do fryzjera, który kocha ludzi :) Skoro koleżanka na strzyżenie psioszczura-yorka czekała 3 tygodnie, to chyba znak ze interes się kręci ;) Więc jak się kręci to i się opłaca. Ale... trzeba wiedzieć co i jak się robi. Bo wydawałoby się głupie obcięcie pazurów może po prostu się nie udać. A co dopiero inne zabiegi. Quote
Paulina87 Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Moim zdaniem, każdego zawodu można się nauczyć, ale żeby osiągnąć w nim sukces trzeba mieć dodatkowo dar, zdolności. Jeżeli ktoś nie ma zdolności manualnych, zmysłu artystycznego, pewnej ręki nie będzie dobrym groomerem, bo co innego skończyć kurs, ćwiczyć na manekinach a mieć do przygotowania psa, który właśnie jedzie na wystawę i ma być zgodny ze wzorcem. Ja bym proponowała, najpierw idź na taki kurs, zobaczysz czy to coś dla Ciebie a potem może nawiąż współpracę z jakimś schroniskiem, że będziesz im obcinać psy za darmo, będziesz miała okazję poćwiczyć a psom na pewno to pomoże. Quote
Showtek1989 Posted January 25, 2012 Author Posted January 25, 2012 No to jest prawda, że trzeba też mieć smykałkę do tego:) ja nie wiem bo nie próbowałem, tyle co na swoich psach:) Współpraca ze schroniskiem dobry pomysł;) Dzięki:) Z tego co czytałem o tym kursie to podstawiają uczniom żywe psy i na nich się ćwiczy:) Zobaczymy:) jak narazie nieźle to wszystko wygląda:) Quote
filodendron Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Idź, idź na kurs :) Może być fajnie. Ja tam uważam, że ważniejsze podejście do zwierząt niż talent do strzyżenia - w pewnym sensie. Oczywiście, że psy, które szykuje się na wystawę, powinny być przygotowywane przez utalentowanego fachowca, ale jakie jest zapotrzebowanie na takich fryzjerów? Prawdę mówiąc - większość Twoich przyszłych klientów będzie chciała na krótko, praktycznie i "po domowemu" :) Quote
gryf80 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 zgadzam się z filodendronem-większośc klientów to pieski bez papierów,przeważnie chca fryzury miejskie Quote
Showtek1989 Posted January 25, 2012 Author Posted January 25, 2012 No szczerze mówiąc to za psa który ma iść na wystawę nawet bym się nie brał, raczej bym odesłał do kogoś kto ma duże doświadczenie:) napewno będę informował co jakiś czas jak to się będzie wszystko toczyło:) narazie musi mi ręka wyzdrowieć:( a nie wiem ile to ma potrwać, w sumie to i tak te dofinansowania mają być dopiero w marcu więc mam troszkę czasu na dojście do zdrowia:) Quote
Showtek1989 Posted January 25, 2012 Author Posted January 25, 2012 patusiove Z tego co pisze jesteś z Łodzi? ciotka mi mówiła, że te kursy są też organizowane tam i podobno lepiej przeprowadzane niż w Krakowie:) nie słyszałaś(eś) nic o tym? Quote
cockermanka Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Przede wszystkim trzeba dobrze wybrać kurs. Nie jakiś tygodniowy, czy łódzki...jeżeli rzeczywiście chcesz się czego nauczyć ;) Quote
Adamant Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Showtek1989 napisał(a):Czas mam napewno bo nie mam pracy:) A jeżeli chodzi o resztę, to wszystko się kręci wokół dotacji z UE na otwarcie działalności i kursu groomerskiego który funduje Urząd Pracy:) Jeżeli udało by się i t i to dostać to reszta powinna pójść gładko:) Znam wielu takich ale żaden nie przetrwał 2 lat. A wiesz bo do tego oprócz papierka i pieniędzy na rozruch potrzeba znajomości psychiki psów, umiejętności wykorzystania narzędzi, znajomości ras, znajomości psich fryzur oraz znajomości kosmetyków które dadzą odpowieni efekt. A tej wiedzy na żadnym kursie nie posiądziesz bo poprostu za krótko trwa. Na kursach uczy sie techniki strzyżeń i korzystają w pełni z nich ludzie mający już pewien poziom wiedzy. A strzyżenie nie na wystawę to też umiejętność rozpoznania oczekiwań klienta. Dla mnei strzyżenia na wystawę są łatwiejsze bo wiem czego oczekuje klient a właścicieli domisiów nigdy nie wiadomo co zadowoli oprócz tego że pies ma być równo ostrzyżony i nie skaleczony. Quote
Kirinna Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 http://groomer.republika.pl/ ale to chyba było w zeszłym roku prosze znalazłam coś takiego a swoja drogą, może lepiej najpierw pójdź na kursm a pózniej znajdz prace w tym kierunku a na końcu otwórz swój salon. chyba lepiej by było na początku popracować z kimś doświadczonym http://www.psisalon.pl/ tu masz kurs który zaczyna sie w lutym i marcu Quote
ann1gorszapolowa Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Adamant napisał(a):A wiesz bo do tego oprócz papierka i pieniędzy na rozruch potrzeba znajomości psychiki psów, umiejętności wykorzystania narzędzi, znajomości ras, znajomości psich fryzur oraz znajomości kosmetyków które dadzą odpowieni efekt. A tej wiedzy na żadnym kursie nie posiądziesz bo poprostu za krótko trwa. Do tego dodałbym znajomość wzorców ras, a tych troszkę jest ;) A z tą znajomością wzorców u "praktykujących" już groomerów jest raczej cienko. Ja zdaję sobie sprawę z faktu, że hawańczyki to rasa niezbyt popularna, ale też już nie niszowa i co mozna powiedzieć, gdy telefonuje sie do zakładu reklamującego się jako super truper, a po drugiej stronie następuje zapewnienie, że "elegancko pieska ostrzyżemy". Takich odpowiedzi w Wa-wie usłyszałem 5. Znajomi z okolic trójmiasta mieli takie same doświadczenia. Dla ułatwienia dodam, że hawańczyków zgodnie ze wzorcem strzyc nie wolno ;) Dla mnie taki 5-cio dniowy kurs, to typowy kurs "dla papieru" lub dla potrzeb własnych (własnej hodowli), gdzie "papier" jest ekstra bonusem, choć dla potrzeb własnych mozna zrobić kurs krótszy, tańszy i treściwszy, ale bez papieru. Gdybym natomiast chciał zrobić taki kurs z założeniem, że otwieram po tym własny zakład i mam się sprawdzić jako groomer, to wybrałbym kurs oparty na sesjach z określonymi rasami, rozciągnięty w czasie (np. spotkania raz, dwa razy w tygodniu po 3 godziny), a nie pigułę i młóckę pięciodniową. Być może się mylę, ale nie wierzę w to, że po 5-ciu dniach ktokolwiek da sobie realnie radę z np. takim zestawem piesków: terier rosyjski, lhasa apso, pudel, owczarek kaukaski. Quote
filodendron Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 ann1gorszapolowa napisał(a):Do tego dodałbym znajomość wzorców ras, a tych troszkę jest ;) A z tą znajomością wzorców u "praktykujących" już groomerów jest raczej cienko. Ja zdaję sobie sprawę z faktu, że hawańczyki to rasa niezbyt popularna, ale też już nie niszowa i co mozna powiedzieć, gdy telefonuje sie do zakładu reklamującego się jako super truper, a po drugiej stronie następuje zapewnienie, że "elegancko pieska ostrzyżemy". Takich odpowiedzi w Wa-wie usłyszałem 5. Znajomi z okolic trójmiasta mieli takie same doświadczenia. Dla ułatwienia dodam, że hawańczyków zgodnie ze wzorcem strzyc nie wolno ;) Ale to nie zmienia faktu, że zapotrzebowanie na strzyżone przysłowiowe hawańczyki jest duże ;) Wszędzie wokół biegają strzyżone westy, yorki, shi-tzu golone "na szczeniaczka". Także praca pewnie będzie, bo ludzie tak chcą, no a do jakości usług dochodzi się z czasem (jeśli się ma wolę i chęci) - nie trzeba się od razu reklamować jako super-truper. Choć oczywiście masz rację co do znajomości wzorców. Też raz chciałam na psie "fachowego" federała. Ale pani nie słyszała nawet takiej nazwy. Quote
Recommended Posts