malyszek Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Mój Małyszek po wizycie u weterynarza (szczepienia) zaczął wylizywać sobie łapki. Robił to w "ukryciu" albo jak zostawał sam w domu-nigdy przy mnie. Zauważyłam ze kolor sierści w przestrzeniac między palcami z białego zmienił się na taki rudawy....Zaczęłam czytać, szukać, robić przymoczki z jakiegoś różowego płynu od weterynarza ( dostaliśmy go przy okazji uczulenia na brzuchu, bo-zapomniałam dodać- Małysz ma alergię pokarmową, a czasami nawet trawa na łące potrafi go uczulić) i jakby jest lepiej....Ten dziwny rudy kolor robi się coraz jaśniejszy. Jakiś miesiąc temu zaczęłam mieszać mu jego stałą karmę-RC Hypoallergenic z RC Sensitivity. I wszystko było ok. Czy to wylizywanie łapek to może być reakcja alergiczna na nową karmę?Dodam, że dziennie dostawał 200g Hypoallergenica zmieszanego ze 100 g Sensitivity. Gdy już zaczęłam się cieszyć, że z łapkami lepiej, naczytałam się o gronkowcu!I tu pojawia się problem...Małyszowi dziwnie śmierdzą wargi...Jakby ropą, ale nie końca mogę powiedzieć, że to ropa. Nie ma ran, nie ma wycieków żadnych, tylko ten zapach. Do weterynarza będę mogła jechać dopiero jutro pod wieczór i chyba zwariuję do tego czasu!Co to może być?Ten zapaszek jest już od jakiegoś czasu, ale zwalałam to na kamień nazębny, który musimy usunąc. Ale teraz wydaje mi się, że to wargi mają ten dziwny zapach.Bardzo proszę o jakieś rady. Może powinnam pobrać wymaz z tej wargi i zanieść do badania?Czy ktoś miał podobny problem?? Quote
gryf80 Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 kochana-brzydki zapach z warg prawdopodobnie jest nastepstwem kamienia nazębnego(ślina "przechodzi"zapachem rozkładające się materii w j.ustnej)także spoko.byc może rozwija się grzybek w załamaniach fafli na żuchwie(ale byś pewnie zaobserwowała macerację naskórka w tym miejscu i zaczerwienienie),co do łap-karma raczej nie spowodowała wylizywanie,ale może sól z chiodnika lub mieszanki rózne co chodniki posypują. Quote
malyszek Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 No i byliśmy u weterynarza. Smrodek warg to faktycznie wina kamienia, będzie konieczność usunięcia go, a wcześniej chyba antybiotyk, bo zrobił mu się mały stan zapalny, ale to za jakiś czas, bo teraz dostał Encorton+Ranigast. Te zmiany między paluchami weterynarz określił jako alergiczne i koniecznie kazał podawać tylko i wyłącznie karmę Hypoallergenic, po której trzy lata nie było żadnych problemów alergicznych. Tylko on nie chce jej jeść :( I wcale mu się nie dziwie...Ile można jeść to samo?Biedny jak widzi suchy chleb to aż się cały trzęsie taką ma ochotę na coś innego niż ta paskudna karma...I co teraz mam zrobić jak on podchodzi do miski, powącha i nie chce.....a widzę, że jest głodny... Quote
gryf80 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 małyszku,to że nie chce jeść hypoallergenica to nie znaczy"że mu się znudziła bo ciagle jadł to samo",po prostu odwykł od tego rodzaju jedzenia jeśli wczesniej konsumował coś innego.jeśli wet kazał podawać hypoalergiczną to pewnie tak trzeba,to że nie chce dziś czy jutro nie znaczy że nie będzie jadł jej wcale.psa ze zdrowym ukł.pokarmowym nie da się zagłodzić.w końcu podejdzie do michy.lepiej nie dawać mu nic do żarcia niż dać coś co spowoduje znów problemy skórne.cóż,trzeba być konsekwentnym/nieugiętym-powodzenia. Quote
malyszek Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 Byłam konsekwentna trzy lata....I chwila słabości, 2 tygodnie dodawania do hypoallergenica innej karmy, kawałek gotowanego kurczaczka i urządziłam psu kurację sterydami.....Taki teraz jest biedny, osowiały jakiś... :( Nigdy więcej.... Quote
Delph Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 A może skonsultuj z weterynarzem stopniową zmianę RC na inną, również hipoalergiczną karmę? Jeżeli wet zdecydował się trzymać psa trzy lata na bezmięsnej karmie z samej soji i ryżu, to pewnie wie, co go uczula. Sporo firm robi weterynaryjne karmy dla alergików (np. Hills, Trovet), do tego wiedząc, co uczula, można poszukać również w dobrych bytówkach (np. Fish4Dogs, jeżeli nie jest uczulony na rybę,ziemniaki, buraki i drożdże ;) tam nie ma innych składników). I kurczaka nie dorzucaj więcej, on najczęściej uczula... Quote
Tusia&NN Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Nic nie pisałaś o puszkach - royal chyba w każdej "serii" ma suchą karmę i mokrą w puszkach. Skoro dobrze toleruje suchą, to prawdopodobnie tę samą, tylko mokrą też będzie dobrze tolerować. A zawsze to jakaś zmiana dla psa ;) Quote
gryf80 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 oczywiście że można uzupełniać puszką-ale "u nnie "pucha kosztuje 12 zł!!! Quote
malyszek Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 Właśnie widziałam na stronie Royala, że pojawiła się puszka Hyallergenic-cena pewnie kosmiczna...I pojawiła się nowa sucha Anallergenic czy jakoś tak. Dziwi mnie tylko, że Royal Canin Sensitivity ( która ma te same wskazania co Hypoallergenic ) tak na niego zadziałała...Chyba, że to nie wina karmy tylko tego kurczaczka ?Czy to jest normalne, że on po Encortonie jest spokojniejszy?Akurat w jego przypadku jest to miły objaw, bo Małysz ma ADHD na spacerach! A teraz spacer staje się całkiem miłym doświadczeniem :) Ile taka wylizana odbarwiona sierść może wracać do normalnego koloru?Od czwartku bierze leki, nie pogarsza się, ale sierść dalej ruda.... Quote
malyszek Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 Koleżanka kiedyś miała problem z psem , który miał już dosyć karmy i mieliła mu ją i zalewała ciepła wodą. Pies zajadał się okrutnie...Może to jest jakieś rozwiązanie? Quote
Delph Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 W RC Sensitivity jest mięso drobiowe (kaczka) i hydrolizat białka drobiowego, który teoretycznie ma nie uczulać, ale... Czytaj składy karm, które podajesz Małyszowi, jeżeli nie wiesz co uczula, na początek zastosuj najpopularniejszą opcję, czyli całkowite wykluczenie białka drobiowego. To, że na karmie jest napisane, że jest przeznaczona dla alergików tak naprawdę nic nie znaczy. Jeżeli Twój pies miałby uczulenie na soję (która też przecież często uczula), to po Hypoallergenicu byś miała wesoło. Wybierz się może do lepszego weterynarza, na testy i odczulanie na przykład, albo spróbuj zmiany diety. Mielenie i zalewanie zdrowe nie jest, pies musi gryźć, tym bardziej gdy ma problemy z kamieniem nazębnym, jak Twój pies. Poza tym takie papki na dłuższą metę nie są zdrowe dla przewodu pokarmowego. Część karm nie nadaje się do zalewania wodą, nie wiem dlaczego, ale jest to decyzja producenta i warto wcześniej się zainteresować, bo jakiś powód tego jest. Quote
gryf80 Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 z super hypoalergicznych z royala jest anallergenic.to nowośc na rynku.jest skierowana dla psów które uczulała hypo albo sensitivity.kolor sierści może powracać na wet do miesiąca Quote
malyszek Posted January 22, 2012 Author Posted January 22, 2012 Z tym wybraniem się do lepszego weterynarza to może być problem....Wydaje mi się, że ten do którego chodzimy jest najlepszy w Koszalinie. Po schronisku odwiedziliśmy kilku weterynarzy i żaden nie potrafił powiedzieć co mu jest. Mówili, że taki stan skóry, biegunki i wymioty to normalne u psa ze schroniska i trzeba to przeczekać. Dopiero w tej lecznicy do której chodzimy teraz zrobili wymazy, pobrali krew i zasugerowali alergie pokarmową. I faktycznie po podaniu Hypoallergenica poprawa nastąpiła dosyć szybko. Także mam do nich zaufanie.....Poza tym nie wiem czy gdzieś w Koszalinie ktoś robi testy alergiczne dla psów. A może można byłoby je zrobić w "ludzkim" laboratorium?? Quote
dwbem Posted January 22, 2012 Posted January 22, 2012 Ludzie, całe życie, dosyć długie karmię swoje psy naturalnie czyli przede wszystkim mięso (bo pies to drapieżnik mięsożerny) i dodaję jarzyny, ryż, makaron, płatki, oczywiście na zmianę. I przez kilkadziesiąt lat nie wiem co to alergie i choroby żołądka. Ale jeżeli od lat psy przez pokolenia są na soji i odpadach mięsnych (śmieszne - nie mniej niż 3%) to mamy takie efekty. Co drugi pies ma alergię. Ja im się nie dziwię, mają alergię na te wszystkie papki z suchej karmy. Czy one jeszcze potrafią coś gryźć, np. kości? A te zbilansowane karmy to legenda, napedzają dochody producentom i nieuczciwym wetom. Ja mam dr wet. od przeszło 25 lat i on nie widziwia z karmami. To może być zamiast wypełniacza a nie zamiast mięsa. Quote
gryf80 Posted January 23, 2012 Posted January 23, 2012 akurat małyszek z tego co tu widać i opisuje,ma alergię czyms spowodowaną.malyszku raczej nie zrobisz testów w ludzkim. Quote
malyszek Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 Trudno...zapytam u weterynarza czy u nich można takie testy zrobić, a póki co będzie jadł Hypoallergenica. Nic innego nie wymyślę. I boję się trochę eksperymentować z innymi karmami żeby znowu nie skończyło się na sterydach!Najgorsze jak się bierze psa ze schroniska i absolutnie nic o nim nie wie....Już mam czasami wątpliwości czy to alergia pokarmowa, że może ja przesadzam, ale weterynarz mówi, że wszystko wskazuje na alergię. Quote
malyszek Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 Bardzo chciałabym go karmić mięsem, bo widzę jakie oczy wielkie robi jak poczuje zapach gotowanego mięska....Ale niestety każda próba prędzej czy później kończy się tak samo :( Quote
TERESA BORCZ Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 widzę że problem nie jest wielki, nie zawsze i wszystko jest problemem alergicznym, można się zastosować do zaleceń weta zwłaszcza zaufanego ale i starać się pomóc innymi sposobami nie szkodzącymi a mogącymi sporo pomóc, przede wszystkim skoro pies dostawał sterydy , a nie powinien, zastosowałabym natychmiast serię pro i prebiotyku uzupełnionego już w kapsułce wit c i taką substancją ułatwiającżą szybkie narastanie w jelitach prawidłowej flory bakteryjnej usprawniającj prawidłowe trawienie jesśi dostawał antybiotyki i sterydy jest mozliwe że zanikła własciwa jelitom i konieczna do ich funkcjonowania pożyteczna flora bakteryjna, to może powodować początkowo tylko sensacje z trawieniem, wymioty, biegunki czy brak apetytu, niestrawione odpowiednio pokarmy zalegające jelita wytwarzają toksyny idealne do hodowli drożdzaków, a to już początek wielu nieszczęść, bo z czasem atakują począwszy od skóry wszystkie wewętrzne narządy, ja podawałam zawsze nutriplant forte z super skutkiem, alemozna popytac i o inny podobny z wyższej półki/ NAWET JESLI PSIAK MA JAKIEŚ UCZULENIA MOŻNA SPRAWE ZAŁAGODZIC NIECO PODAJĄC Z ZIELARSKIEJ APTEKI KAPSUŁKI Z OLEJKU WIESIOŁKA Jeśli chodzi o te łapki to obejrzeć trzeba bardzo dokładnie okolice pazurków i zagłębienia poduszeczek stopy może być rozwijające się jakieś zapalenie dookoła pazurków Mialam taki przypadek ostatnio u tymczaska, zdrowego i przebadanego, ale nikt nie doszedł do tego że on ma spuchnietą łapkę i z tego powodu, wylizuje i miał też zmieniony kolor sierści z czarnego na marengo, a nawet z czasem silne rozrzedzenie tej siersci i powolne przełysienia/ zastosowałam przemywania letnia wodą z roztartym sporo mydełkiem oliwkowym z Aleppo,Syria/ naturalna oliwa z oliwek plus olej laurowy działają cuda, a potem smarowałam olejkiem z drzewa herbacianego który jest naturalnym antybiotykiem wspaniale wchłanianym przez najgłębsze warstwy skóry, ale rozcieralam go zolejem kokosowym w takim zestalonym stanie, tak by zabezpieczyć dłuższe działanie, sam olej kokosowy jest cudowny na uczulenia i podrażnienia Minęło o wszystko zadziwiająco szybko / Możliwe że między paluszkami i poduszeczkami pojawiła sie już drożdzyca i to jest powód wylizywania, Trzeba tez koniecznie sprawdzic uszy, czy nic tam się nie dzieje , wydzielinę i zapach/ takie zabiegi pomogą też na wpływ soli z chodników, zabezpieczać trzeba łapki w zimie choćby sporą warstwą wazeliny na spacery/ Sunia sąsiadki której zaaplikowano drogie antyallergiczne royalki bo miała zmiany skórne przestała natychmiast, po tym jak skórę potraktowaliśmy w powyższy sposób, i podkarmilismy probiotykiem, skończyły się problemy i je wszystko ku radości opiekunki, proszę spróbować! pozdrawiam! ps: czasami uczula drób, może kawałeczek chudziutkiej wołowinki? albo łososia? Quote
malyszek Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 No to teraz mi dopiero Pani stracha napędziła :( Wiedziałam, że to się źle skończy z tymi sterydami!Naszego weterynarza akurat wtedy nie było w lecznicy i przyjęła nas jakaś kobieta. Nasz weterynarz zawsze najpierw próbował innych metod leczenia, nigdy w życiu nie kazał dawać sterydów. A ta się uparła, że innego wyjścia nie ma-trzeba podać Encorton :( Skąd mam wziąć te probiotyki?To są takie normalne jak dla ludzi?? Jeżeli chodzi o łapki to wyglądają one już zdrowo-prócz tego zmienionego koloru sierści.Nie ma żadnych ran, skóra jest różowiutka. U niego alergia zazwyczaj objawia się problemami żołądkowymi. Skórne problemy pojawiają się sporadycznie-nasz weterynarz dawał zawsze taki jakiś różowy płyn do smarowania i uczulenia mijały. Quote
agastaffbull Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Pro i prebiotyki dla psów znajdziesz w większości sklepów dla psów. Ostatnio nowością i nadzieją są EM-y. Testy alergiczne z krwi powinien robić każdy wet-wysyła się je zazwyczaj do idexxu lub laboklinu. Pełna diagnostyka alergii to wydatek około 1000 zł, a alergie pokarmowe-250-320 zł, w zależności od laboratorium. W ludzkim laboratorium testów psu robić się nie powinno, żeby przekłamania nie wyszły. Ja bym na Twoim miejscu zrobiła mu testy pod kątem alergii pokarmowej i zrobiła wymaz z między palców-bo od wylizywania mogło dojść do zakażenia bakteryjnego. A o EMach masz tu: http://www.emformacja.pl/ http://www.sklep.veterynaria.pl/?wyniki-wyszukiwania,19&sPhrase=EM&iProducer=&sPriceFrom=&sPriceTo= Quote
malyszek Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 To jest jakaś masakra :( Na testy to raczej nie ma opcji na razie-finansowo nie dam rady. Ciągle coś...Jak nie uczulenia, to problem z jedzeniem, jak nie jedzenie to pazura sobie wyrwie i ciągle siedzimy u weterynarza :( Jest jeszcze problem z zębiskami-kamień do usunięcia. Boję się cholernie tej narkozy. Mam jakieś złe przeczucia.....I gdyby coś poszło nie tak nie darowałabym sobie,że zbagatelizowałam przeczucia....Znajoma stomatolog powiedziała mi, że sama ściąga swojemu psu kamień. Zaoferowała, że może mi pomóc. Mój dziubek pozwala mi "grzebać" sobie w paszczy więc może byłoby to jakieś rozwiązanie? Quote
agastaffbull Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Co do cen testów, to podałam te, o których mówił mi dosłownie 4 dni temu mój wet. Dlatego pogadaj ze swoim-może on wysyła swoje gdzie indziej, taniej...Choć generalnie cała taka diagnostyka jest niestety kosztowna... Quote
malyszek Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tym Encortonem?Czytałam, że trzeba go odstawiać stopniowo....Pierwszego dnia dostał w zastrzyku, drugiego, trzeciego i czwartego dostawał rano 1,5 tabletki, piątego dnia nie dostał, szóstego 1,5 tabletki, siódmego nie dostanie, ósmego dnia dostanie 1,5 tabletki, a dziewiątego nie dostanie i po południu mamy jechac na kontrolę. Czy takie odstawianie wystarczy czy jeszcze trzeba zmniejszać dawkę, np. dając co trzeci dzień?Chciałabym jak najszybciej to cholerstwo wyrzucić do śmietnika, ale oczywiście bez szkody dla Małyszka. Quote
agastaffbull Posted January 24, 2012 Posted January 24, 2012 Sterydy należy odstawiać stopniowo zmniejszając dawki, bo jak się zrobi to gwałtownie-skończy się to niemiłymi konsekwencjami. O wszystkim powinien powiedzieć Ci Twój wet-bo to on prowadzi psa i ustala leczenie. Quote
malyszek Posted January 24, 2012 Author Posted January 24, 2012 Tyle wiem, tylko chodzi mi o to ile takie odstawianie powinno trwać?Bo jeżeli znowu nie będzie tego naszego weterynarza tylko ta kobieta która przyjęła nas ostatnio....nie jestem do końca przekonana co do niej :( Jakoś nie mam do niej pełnego zaufania-być może ze względu na jej młody wiek. Quote
Recommended Posts