Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sterylizowana w grudniu 2006 r. suczka kilka dni temu dostała cieczkę. Psy się za nią uganiają, a one ma wszelkie objawy cieczkowe. Suczka ma 3,5 roku, owczarek niemiecki. Co Wy na to, drodzy Dogomaniacy? Czy komuś też zdarzył się taki przypadek?

Posted

A ona była kastrowana czy sterylizowana bo to dość znaczna róznica.
Poza tym jeśli została wykastrowana, być może został gdzieś odprysk jajnika i on będzie pracował jak normalny jajnik i spodziewaj się cieczek.

Posted

Cavisia,oto co ja znalazłam:

"Syndrom tzw. trzeciego jajnika to wyjątkowa sytuacja, jaka zdarza się czasami u psów i kotek. Nie do końca wiadomo, co jest tego przyczyna, ale zdarza się, że mimo sterylizacji u suki pojawiają się objawy cieczki. Zjawisko to nie jest skutkiem niedbałości chirurga, który czegoś tam nie usunął, jak często uważają właściciele zwierząt. Podajrzewa się, że przyczyną jest występowanie u niektórych suk gdzieś w jamie brzusznej mikroskopijnej ilości takich samych komórek, jak te, które znajdują się w jajnikach. Komórki te produkują estrogeny i wywołują w ten sposób cieczkę, po której może wystąpić ciąża urojona. Mimo objawów cieczki, suki te są bezpłodne i nie ma żadnej możliwości, żeby zaszły w ciążę.
Nie ma możliwości znalezienia i usunięcia tego "trzeciego jajnika", dlatego jedynym sposobem na powstrzymanie cieczki u takich suk jest podawanie preparatów hormonalnych".

Żródło: VETserwis

Że też trafiło akurat na tę moją. Bezpłodna czy nie, psy i tak po nocach do niej wyją :(

• 2 weeks later...
Posted

no to juz nie lada problem.Mimo ze chciałas miec juz spokoj z tym "czerwonym dziadostwem" to chyba juz go nie zaznasz.mimo ze sunia wysterylizowana , to i tak bedziesz musiała z nia to przechodzic :(

Posted

czasami u kotek po kastracji może wystąpić ruja, ale zazwyczaj tylko jedna, a potem już wszystko się wycisza. może tak samo jest u niektórych suczek? (a może nie, nie wiem)

Posted

U mnie już po wszystkim, tzn. cieczka w pełnej okazałości już się skończyła. Ruja była tak jak zawsze, dziewczyna sama zaczepiała i ogon w rui podnosiła, więc było przez dwa tygodnie rozdzielenie psów.

Posted

[quote name='Niufka']U mnie już po wszystkim, tzn. cieczka w pełnej okazałości już się skończyła. Ruja była tak jak zawsze, dziewczyna sama zaczepiała i ogon w rui podnosiła, więc było przez dwa tygodnie rozdzielenie psów.

Moja 11 letnia babcia 8 lat "po" nadal szaleje w cieczce, ostatnio usiłowała wyskoczyć oknem :evil_lol: