heda Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 Witam,jestem posiadaczem 4miesiecznego pit bulla. Pies mial robione przeswietlenie stawu biodrowego,gdyz zaniepokoil mnie sposob jegoporuszania sie mianowicie dziwnie prostuje tylne lapy podczas wolnego chodzenia. Wklejam zdjecia i prosze o rady. (wet kazal powtorzyc zdjecie w wieku roku,a na przeprosty powiedzial,ze taka jego natura).Zdziwilo mnie,bo raz mowi ze nie ma dysplazji a raz,ze w przyszlosci nie bedzie mogl startowac w zawodach,bo stawy nie sa do konca dobre. O co chodzi?? Quote
gryf80 Posted January 18, 2012 Posted January 18, 2012 4-miesięczny pies jest bardzo młody,w okresie wzrostu-tylko naprawdę bardzo wąskie grono lek.wet jest w stanie ocenić w tym wieku dysplazję.ja osobiście nie widzę nic niepokojącego,ale zawsze możesz skonsultować się(spróbować) z jednym z lekarzy oceniajacych dysplazję.jeśli pies nie dostaje chondroprotektorów to zacznij je podawać,właśnie teraz kiedy wszystkie chrząstki rosna razem ze szczeniakiem.to ważne,nawet podawanie w/w preparatów w okresie treningów u psów dorosłych jest wskazane. Quote
heda Posted January 18, 2012 Author Posted January 18, 2012 Dzieki za odpowiedz. Pies jest na karmie Orijen puppy large,dodatkowo dostaje raz dziennie 1 tabletke ArthroFos.Jak pies chodzi szybko to przeprost sie nie pojawia a jak wolno-wkleje dla przykladu zdjecie-czy tak wyglada zdrowa noga u pit bulla? Quote
gryf80 Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 ja też mam pita,gdy był mały tez miałam obawy że cos z tymi jego kończynami jest nie tak-wyrósł i problem zniknął Quote
Recommended Posts