eunice Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 czesc. b podobaja mi sie biale boksery, ale obiło mi sie o uszy, ze tak umaszczone boksie maja nierzadko: gluchote lub slepote, alergie i CO JESZCZE?????!!! wlasciciele bialych boksiow i nietylko poradzcie prosze. z gory dziekuje za info. pozdrawiam. Quote
kerad Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Wg amerykańskich danych 18% bokserów białych rodzi się głuchych, a w ogóle to 25% amerykańskich boksiów to właśnie białaski ( niektóre źródła podają 20%). Danych o ślepocie nie znalazłem. Nie stwierdzono wiekszej zachorowalności białych bokserów w porównaniu do ich ciemniejszych braci, zwiększoną wrażliwość na słońce - na pewno. Większą zachorowalność białasków potraktowano jako mit niczym nie poparty, chociaż były i opinie na niektórych stronach, że chorują częściej...nie ma tu zgodności tak do końca. Quote
eunice Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 dziekuje za odpowiedz. najbardziej przeraza mnie padaczka i uczulenia konczace sie duszeniem u psa i burchlami (o takich objawach tu na forum czytalam:lookarou:) Quote
Kiłi Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Hej według mnie to zależy od rodziców. Jeżeli rodzice byli biali to jest duże prawdopodobieństwo że dzieci będą upośledzone. No nie wiem. Spot jest po (chyba) pęgowanych rodzicach i jest jak na swój wiek (11 lat) zdrowy. Powiedziałabym zdrowszy od większości psów w jego wieku. Rok temu miał robione echo serca i okazało się że bije mu jak u szczeniaka. Ogólnie to spot nie ma żadnych chorób typu padaczka czy coś takiego. Nie jest wielkim uczuleniowcem, jedyne na co jest uczulony to trawa i pyłki. I z tego co wiem nie jest ślepy i głuchy hihi:razz: Quote
Kiłi Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Może to też zależy od tego czy bokser jest po prostu biały (skrajnie łaciaty) czy albinos. Quote
eunice Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 czesc, dzieki za kolejne info. ile % na ciele zajmuje Tw psu Kiłi biale umaszczenie?? bo sprawa wyglada tak:na allegro sa szczeniaki biale (300zl), ale na forum czytam by nie dawac kasy pseudo hodowcom i nie nakrecac tego niepotrzebnego rozmnazania gdy tyle potrzebujacych boksiow nie ma wlascicieli czy jest w schronie...niewiem co robic bo b podobaja mi sie biale. hmmm.... A Tw Spot ma rodowod? Quote
Kiłi Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 eunice napisał(a):czesc, dzieki za kolejne info. ile % na ciele zajmuje Tw psu Kiłi biale umaszczenie?? bo sprawa wyglada tak:na allegro sa szczeniaki biale (300zl), ale na forum czytam by nie dawac kasy pseudo hodowcom i nie nakrecac tego niepotrzebnego rozmnazania gdy tyle potrzebujacych boksiow nie ma wlascicieli czy jest w schronie...niewiem co robic bo b podobaja mi sie biale. hmmm.... A Tw Spot ma rodowod? Hej:razz: Spot praktycznie jest cały biały, nielicząc pręgownej łaty na uchu. Spota kupiliśmy 11 lat temu na giełdzie, bo wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy co to pseudohodowla itd. więc rodowodu nie ma;) Teraz bym tak nie zrobiła. W schronach jest pełno boksów m.in. białych. Sama kiedyś chciałam taką boksie śliczną białą przygarnąc, niestety wtedy miałam pod opieką 3 psy i nie mogłam. Popytam się siostry, bo ona się orientuje w tym lepiej może znajde jakiegoś białego boksa który szuka domku:razz: Co do tych szczeniaków na allegro to chyba wiem o których mówisz. Czy ich matka jest biała? Niestety ludzie nie rozumieją że białasków nie można rozmnażać, bo dzieciaczki rodzą się upośledzone w różny sposób. Co innego jak zwykłemu boksowi urodzi sie białasek, a co innego jak białemu. To przynajmniej moje zdanie. Quote
Cimi Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 eunice, za niedlugo ma przyjść na świat 6 miotów. http://boxerklub.pl/index_pl.php?k=hodszcz_plan Może poczekasz i może będzie biały szczeniaczek :) Quote
eunice Posted January 20, 2007 Author Posted January 20, 2007 dziekuje za odpowiedzi!!!!!!!!!!!!:multi: Spot jest piękny:loveu:. Cimi, chętnie poczekam, tylko ile taki piesek z hodowli rodowodowych kosztuje:roll:?(bialy oczywiscie) Kiłi, szukalam ostatnio w necie na roznych stronach bialego(dorosłego) do adopcji i chyba!! obecnie niema!(chodzi mi o samice!!!) Mysle ze mama jest biala tych z allegro :shake:, bo tam nie tylko jeden bialy sie urodzil. niechce wspierac finansowo ludzi ktorych dzialanie szkodzi... pozdrawiam was!!! Quote
CHI Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 Biały bokser z hodowli jako niewystawowy jest dużo tańszy... Co do chorób, to nie do końca zależy od maści... Pewne przypadłości "rasowe" nie do końca zależą od tego czy biały czy nie... Mój Blondyn 12 stycznia skończył rok. i jedyne na co "się skarży" to zacieki pod oczami (pozstałe też to maja tylko nie widać - ogrzewanie mam elektryczne i jak banda szaleje to jest kurz w powietrzu i drażni oczy) U bull terrierów maść biała jest bardzo porządana (a dziedziczenie jest dokładnie takie same jak u bokserów). Z maścią białą (u buli) jest związana PREDYSPOZYCJA do głuchoty (ale u kolorowych też czasami głuchota występuje). To są moje białasy: Pozdrawiam CHI & Bull-Box-Banda Quote
Bodziulka Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 CHI napisał(a):Biały bokser z hodowli jako niewystawowy jest dużo tańszy... Co do chorób, to nie do końca zależy od maści... Pewne przypadłości "rasowe" nie do końca zależą od tego czy biały czy nie... Mój Blondyn 12 stycznia skończył rok. Normalnie jak bym, Thetę widziała!! :loveu: Quote
Kiłi Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 CHI napisał(a): i jedyne na co "się skarży" to zacieki pod oczami (pozstałe też to maja tylko nie widać - ogrzewanie mam elektryczne i jak banda szaleje to jest kurz w powietrzu i drażni oczy) Pozdrawiam CHI & Bull-Box-Banda My spotowi przemywaliśmy zacieki chyba kwasem bornym i się odbarwiło... kurcze ale nie pamiętam czy na pewno był to kwas borny...:eviltong: ;) Quote
CHI Posted January 26, 2007 Posted January 26, 2007 Kiłi; napisał(a):My spotowi przemywaliśmy zacieki chyba kwasem bornym i się odbarwiło... kurcze ale nie pamiętam czy na pewno był to kwas borny...:eviltong: ;) "Ćwiczyłam" już duzo różnych rzeczy (kwas borny też;)), zobaczę co bedzie jak się skończy szaleństwo po domu... Bodziulka; napisał(a): Normalnie jak bym, Thetę widziała!! Może "My rodzina"???:razz: Pozdrawiam CHI Quote
Bodziulka Posted January 26, 2007 Posted January 26, 2007 CHI napisał(a): Może "My rodzina"???:razz: Pozdrawiam CHI Theta ma 6 lat, ale kto wie... ;) http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=25863 Quote
eunice Posted January 26, 2007 Author Posted January 26, 2007 :-o kwas borny- co to jest? :hmmmm:... :) Quote
Kiłi Posted January 26, 2007 Posted January 26, 2007 yyyyhhh... jakby to wytłumaczyć ... to jest taki roztwór do przemywania śluzówek. Quote
Recommended Posts