Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam.pomózcie mój 2 letni spaniel od tygodnia zaczoł sie strasznie drapac lizac,grysc okreslone czesci ciała:łapy,brzuch,narzady płciowe.dzis było juz tak zle ze chodzac sie przewracał bo ciagle musiał sie drapac i grysc.pojechalismy do weta,ale trafiłam na sadyste a nie na lekarza :angryy: przy narzadach pł. ma juz ranki zaczerwienienia.pies dostał zastrzyk i miało mu przejsc ale jest juz wieczor i pies dalej cierpi :-( weterynarz powiedział ze to cos uczuleniowego ale niczego przez ostatni czas mu nie zmienialismy karme ma jedna juz dosc długo i wszystko było ok.pies nie ma pcheł.dodam ze mam z nim duzy problem bo praktycznie nie daje sobie nic nawet zobaczyc.prosze jesli ktos miał podobny problem z psem napiszcie :-(

Posted

Takie sprawy są zazwyczaj bardzo trudne do wyjaśnienia. Proponowałabym od zbadania zeskrobin z rozdrapanych miejsc, a jeśli poprawy nie będzie-chyba trzeba będzie rozważyć wykonanie testów alergicznych. No i zmienić weterynarza, skoro ten nie ma podejścia. Dodatkowo dobrze byłoby przeanalizować absolutnie wszystko, co je pies-nawet gryzaki i przekąski oraz środki w jakich jest ewentualnie kąpany bądź wszelkie inne środki, z którymi może mieć styczność-np. proszek, w którym pierzesz jego posłanie itp.

Posted

czy pies mieszka w domu czy w budzie?może warto się zaopatrzyć w p/świądowy szampon-ale leczniczy kupowany w przychodni weterynaryjnej nie w zoologiku.i tak jak pisała moja poptrzedniczka zmień weta jeśli w/w nie był ok.mysle że bez antybiota i p/świądowych,p/zapalnych leków sie nie obędzie.
p.s.kiedy był odpchlany

Posted

niestety ostatnia pora aura sprzyja rozwijaniu sie roznych grzybow bakterii jest dosc duza wilgotnosc powietrza ja tez zauwazylam ze moja psica gryzie lapska ostatnio

Posted

gosia założyła też ten temat w innym dziale-tam napisała że u nich solą nie sypią(szczęściara),gdy mieszkałam w mieście i zimą sypali to mój biedny pitucha non stop lizał i wygryzał opuszki

Posted

Jara napisał(a):
Zrobiłabym zeskrobiny, dała zastrzyk przeciwświądowy i wykąpała w czymś np w manusanie, ze względu na rany omijałabym genitalia.

u mnie nie sypia sola,bo mieszkam na obrzezach duzo w okolo pol lak itd.wiec nie chodze z nim po soli skoro ma sie gdzie wybiegac. Pies jest w domu i nie ma pchel!!! Wykapany juz byl zastrzyk dostal.nic nie bylo zmieniane ani w domu ani dla psa.

Posted

goska25 napisał(a):
Pies jest w domu i nie ma pchel!!! Wykapany juz byl zastrzyk dostal.nic nie bylo zmieniane ani w domu ani dla psa.

Ale pies mógł mieć pchłę tzn złapać ją od kota albo innego psa. Ugryzła go i stąd świąd. Nie chodzi o to, że o psa nie dbasz, nie wiesz kiedy pies może zostać pogryziony przez paskudne pchły.

Poza tym alergie uruchamiają się właśnie w takim wieku 1,5-2 lata

• 2 weeks later...
Posted

minol miesiac i zero poprawy.zeskrobiny byly robione zastrzyki przeciw swiadowe kapany jest w szamponie ktory jest stosowany w leczeniu swierzbu.weterynarze rozkladaja rece bo sami nie wiedza dieta zmieniona i tez nic tylko portfel cienszy,a moja psina dalej cierpi.ktos pytal o koty u nas nikt nie ma kotow ale teraz jest juz dla mnie wszy7tko mozliwe tylko nie wiem jak pomoc

Posted

gryf80 napisał(a):
gosiu a czy teraz dostaje jakieś leki a ten szampon to co to?

przy kazdej wizycie dostawal sterydy ktore nic nie pomagaja a skutki uboczne masakra ale to inny temat.tydz temu z nim bylam u weta dostal sterydy i
szampon Dermil kapie go co 2dni jak kazal i zauwazylam ze skora mu sie luszczy jest rozowa od spodu ma czerwone kropki wszedzie a na lapkach i pachwinie ma czarne strupy ktore juz tak wylizal wygryzl ze ma ranki.hm co je7zcze zauwazylam ze trzepie glowa swedza go uszy ogladalam w srodku sa ok ale skora mu sie luszczy i ciagle je drap4e.nie ma 5min zeby sie nie gryzl lizal i drapal.nie wiem czy to ma znaczenie ale leci mu z nosa katar do7c czest6 i siesc mu wypada garsciami.wiem ze t6 spaniel ale naprawde wypada jej ma mnostwo.

Posted

gryf80 napisał(a):
gosiu a czy teraz dostaje jakieś leki a ten szampon to co to?

gryf80 napisał(a):
jakieś maxymalne uczulenie,może to atopia,ale jeśli poprawy nie ma to chyba nic innego nie pozostaje jak wet-dermatolog,bo inaczej pies będzie łysy.

tylko nie wiem gdzie takiego znajde ;/

Posted

chyba najlepiej będzie jak zadasz pytanie jakiejś ciotce śląskiej z dogo ,ewentualnie spróbuj poszukać w tym dziale o lecznicach lub weterynarzach lub też zadaj pytanie.pomogą.