Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ups, a ja wzięłam informacje z tego dłuższego opisu :)

Mam nadzieję, że może być, ale w razie czego zmienię. Póki co wygląda to tak:

"Klara to sześcioletnia suczka. Ma 53 cm w kłębie i waży 22 kg. Ma czarną sierść, o krótkim włosie. Jakiś czas temu miała szczeniaki, co widać po powiększonym brzuszku. Uwielbia kontakt w człowiekiem, tuli się, czeka na pieszczoty. Bardzo lubi pobiegać z psimi koleżankami i kolegami na wybiegu, gonić za zabawkami. Jest skupiona na opiekunie, chodzi ładnie, ale czasami zdarza jej się pociągnąć, lecz u niej tego tak nie czuć i spacer z nią to sama przyjemność. Do wszystkich ludzi nastawiona pozytywnie, tak samo do psów. Potrafi komendę siad, nos i już powoli zaczyna reagować na swoje imię a najlepiej na cmokanie. Była bardzo grzeczna przy obcinaniu pazurków, ładnie dawała łapę i czekała aż skończy się jej obcinać, maksimum spokoju, bez żadnej histerii. Przy zabawie już nie szczeka, zachowuję się bardzo grzecznie. Nadaje się jako pies kanapowiec i jako pies dla ludzi aktywnych. Klara jest zaszczepiona i odrobaczona a do umowy adopcyjnej dołączony zostanie kupon na bezpłatną sterylizację. Sunia wyczekuje w schronisku aż odmieni się jej smutny los… Czy znajdzie dom? Pamiętaj: decydując się na pieska, bądź odpowiedzialny; zwierzę nie jest zabawką, którą można chwilę się pobawić i odstawić w kąt! W sprawie adopcji prosimy dzwonić pod numer telefonu podany poniżej.

Sunia przebywa w Miejskim Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt w Katowicach. Wiążące rozmowy w sprawie adopcji piesków należy przeprowadzać z pracownikami schroniska."

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A tak w ogóle to poszperałam trochę po internecie i znalazłam taką ciekawostkę ;)

Klara:
Imię to wywodzi się od przymiotnika clarus oznaczającego "jasny", "sławny".
Charakter: Porażki nie robią na nich wrażenia. Lubią otaczać się wesołą bandą przyjaciół. Najwięcej uczą się podróżując. Są zagorzałymi podróżniczkami, zawsze gotowymi do wyjazdu. Lubią przyjmować gości.

Czyli imię do Klary pasuję bo ona właśnie taka jest ;) A clarus oznacza też jaśniejący więc mam nadzieję, ze Klarcia za niedługo tak wyjaśnieje, ze ktoś ją zauważy i zabierze do domu! :D

Posted

[quote name='aeriel']Ups, a ja wzięłam informacje z tego dłuższego opisu :)

Mam nadzieję, że może być, ale w razie czego zmienię. Póki co wygląda to tak:
...
Sunia przebywa w Miejskim Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt w Katowicach. Wiążące rozmowy w sprawie adopcji piesków należy przeprowadzać z pracownikami schroniska."[/QUOTE]

Świetnie to wszystko razem połączyłaś ;) Bardzo Ci dziękuje!

[quote name='Istar19']banerki dla Klarci - jakby coś robię inne:)[/QUOTE]

Piękne są, masz do nich wielki talent ;) Wielkie dzięki ;)

Posted

dzisiaj spacer z Klarcią, niestety bez zdjęć.

No to tak, krótki spacerek przed wybiegiem, trochę sobie pobiegałyśmy :D Potem wybieg :) Klarcia pogryzła się trochę z innym psem, próbowała już odchodzić, dopiero potem udało się nam ich rozdzielić. Była cała brudna bo się wtedy wywróciła, więc po wybiegu spacer a potem czesanie i mycie suchym szamponem :D Następnie mały odpoczynek na kocyku :D Klarcia leżała jak taka dama :) I na koniec pare ćwiczeń: siad, skupienie i waruj, które jeszcze nie do końca jej wychodzi. I to chyba na tyle. Klarcia zmykaj do domku! :)

Posted

Dzisiejszy spacer z Klarusią :D

No to zaczęliśmy od małego wybiegu, Klarcia sobie pobiegała choć wolała podjadać innym parówki i załapywać się na pieszczotki :D

Później większy wybieg: najpierw ćwiczenia agili: slalom, wychodzi jej bardzo ładnie, ale huśtawka i hula hop do niej nie przemawiają :D Gdy skończyłyśmy ćwiczyć był czas na zabawę :) Nie umiem to wstawić, ale filmik z zabawy tutaj: https://picasaweb.google.com/118380588009733343934/Klara837116Lat21Kg54Cm04082011MagdaSzady#5715667145250301074 To była jedyna zabawka którą Klara chciała się wczoraj bawić :D Trochę się wymęczyła, pobiegałyśmy jeszcze trochę na wybiegu a potem krótki spacer i szkolenie. Klara ślicznie ćwiczyła: siad, nos, na miejsce, okej, skupienie uwagi, przychodziła ładnie na cmokanie i co najważniejsze powoli opanowuje komendę waruj! :D

Potem postałyśmy chwilę na zebraniu a następnie dalsza część szkolenia po którym poszłyśmy na spacerek ;) W między czasie Klarcia dostała jeszcze trochę suchej karmy i karmy mokrej z puszki, którą bardzo chętnie się zajadała :D

Posted

Jeszcze na koniec chwile szaleństwa na wybiegu :D zdjecia z serii zmęczona, dysząca Klarcia po zabawie :D

A tu Klarcia biegnąca z zabawka :)

I na koniec jeszcze jedno zdjęcie :D Klarcia już nie miała sił podnieść zabawki więc wraca bez niej :D

Dzisiaj był jeden z najbardziej męczących dni wolontariackim dla Klary, pierwszy raz widziałam ją z wystawionym językiem :D była bardzo szczęśliwa i to chyba na tyle ;) Do domku Klara!

Posted

Pyszczek Klarci z czwartku ;)

A teraz wczorajsza sobota:
-Wybieg - zabawy, bieganie, aportowanie :D wszystko co Klara kocha!

-Agiliti - szło jej całkiem, całkiem. Slalom bardzo ładnie ze smaczkiem i trzymaniem smyczy, ale już odpięta nie za bardzo. Hopki bardzo ładnie, reaguje już na komendę "hop". Tunel, mały, duży - super. Mówię tunel a Klarcia szczęśliwa przebiega go, nie próbowaliśmy jedynie kręconego, bo to by było za dużo jak na jeden raz. Potem huśtawka, tak samo jak ze slalomem, ze smyczą bardzo ładnie, choć początki były trudne.

-Szkolenie - ładne wykonywanie komendy: siad, waruj, na miejsce, nos, okej. Ślicznie też Klara skupiała uwagę. Potem uczyliśmy się ósemki i komendy "zostań", i obie komendy tak sobie jej wychodzą, ale będziemy ćwiczyć :D A potem krótka przerwa - spacerowanie.

Po przerwie była nauka zabawy zabawką i tu przyznaję, że Klarcia nie bawi się tak jak inne psy, nie chcę się przeciągać, szarpać. Woli gdy pomacham jej zabawka nad pyskiem, rzucę a ona pobiegnie weźmie do pyska i szczęśliwa biega po placu, ale po chwili zostawia i patrzy się na mnie, abym rzuciła jeszcze raz i przez to można bardzo polecić ją do małych dzieci - nie gryzie, nie skacze i jak się rusza zabawką (np. jak małe trzyletnie dziecko się bawi) to przynajmniej nie podbiegnie i nie zacznie ciągnąć ;)

Później spacer i jeszcze raz wybieg, jednym słowem: szaleństwo. W między czasie też jedzenie z puszki oraz małe czesanko :D Do boksu Klarcia wróciła strasznie wymęczona ;) To był bardzo męczący i oczywiście udany dzień Klary :)

Posted

[quote name='Hmmm']Klara jest cudowna :) i ma taki smutny wyraz pyszczka

tak..., ale z każdym następnym wyjściem na wolontariat jest coraz bardziej radosna, już nawet na nie których zdjęciach widać jakby się uśmiechała :D na przykład tutaj: