malawaszka Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 też tak myślę - suczki nie muszą być odpicowane i odrośnięte ;) no i pytanie zasadnicze bo chyba nie było pisane - szukamy domów osobno? Quote
Anula Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Marako - jesteś niesamowita Cioteczko - serdeczne dzięki za danie suczkom BDT.W dzisiejszych czasach jest bardzo ciężko znaleźć BDT dla dwóch psów.Wielkie uznanie dla Ciebie i TZ. Quote
marako Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Jak jechały? Grzecznie i cichutko. Jak śpią? Każda oddzielnie, mimo, że mają miejsce, żeby się zmieścić w jednym legowisku, to młoda nie bardzo chce wpuścić starą, więc też jej przygotowałam legowisko, obok. My nie pozwalamy wchodzić psom na górę domu, po schodach, więc zostają na dole, jak my idziemy spać na górę. Małe zostaną z dużymi na dole, w nieco innej części salonu. Już były przez dłuższą chwilę z nimi same, panuje spokój. Na krótkich spacerkach trzech, poza posesją, były wszystkie (5) - trzymają się razem, pilnują człowieka, a duże pilnują małych. Zapewne byłoby im lepiej znaleźć dom wspólnie, zwłaszcza dla starszej. Ale poobserwuję, jakie są ich relacje, bo właściwie tak jak widzę, to chodzą na razie swoimi drogami i wcale nie wyglądają na jakieś bardzo zżyte ze sobą. Quote
Poker Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Puszczasz je luzem poza posesją? Super ,że maja wspaniałe DT. A może ta starsza ma długie albo wrośnięte pazury? a może ma między palcami filce z sierści ? Quote
marako Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Moje "poza posesją" to zupełne odludzie. Po prostu moje psy traktują posesję tak, że np. nie załatwią tam potrzeb fizjologicznych. Dlatego wychodzimy poza furtkę kawałek, do lasu lub na łąkę, ale nikogo tu nie ma, nic nie jeździ. Quote
Poker Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Nie mam na myśli Twoich psów tylko te małe sznupki czy to je puszczasz luzem poza posesją? Quote
jaguska Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Podczytuję sobie od początku wątek i bardzo się cieszę że znalazły bdt, będę trzymać kciuki za dobre domki dla maleństw, pozdrawiam :-) Quote
kora78 Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 domki chcemy razem, o ile to mozliwe. jak niemozliwe to osobno. Quote
malawaszka Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 wg mnie nie ma sensu szukać razem jak one nie są takie mocno zżyte i nawet młoda na starszą burczy i nie chce jej w swoim legowisku - to będzie trudniejsze niż znaleźć im dobre domy osobno Quote
kora78 Posted January 26, 2012 Author Posted January 26, 2012 ale jeszcze nie wiemy, jak sa zzyte. znamy tylko 1 info z 1 wieczoru. poczekajmy, bo dla nas to 10sekund napisania czegos, a dla suniek to cale ich zycie. malawaszko, czy sznupki znajduja domki razem? takie, jak te nasze sunie? ciezko jest w ogole z domkami dla sznupkow suczek, czy moze wiekowo jest trudniej. opowiedz mi. czy nie ma zasady? moze jest jakos inaczej, niz u kundelkow typowych. ja glownie kundelki oglaszam, ale widze, ze w typie rasy szybciej sa domki. ze sunie szybciej, ze mlode szybciej, ze z dt szybciej. ze male psy szybciej. ale sznupki sa modne teraz, wg mnie. wiec czy domki sa szybko? Quote
malawaszka Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 nie ma reguły - suczki szybciej, ale ja ogólnie nie uważam, żeby rozdzielenie było wielką traumą zwłaszcza, że one nie są stare i szybko się przyzwyczają do nowej sytuacji, inna sprawa jest jak jest parka staruszków - teraz też szukam domu jednego dla starszej sznaucerki i 14 letniej ratlerki - tu jest dość ważne, żeby razem bo ratlerka przyklejona jest do sznupki i boi się bez niej, ale nie będzie łatwo; generalnie dla dwóch psów jakichkolwiek jest TRUDNO znaleźć jeden dom, nie mówię, ze to niemozliwe, ale ja bym im szukała osobno - to jest moje zdanie, ale psy nie są pod moją opieką więc zrobicie jak będziecie chciały Quote
wilczy zew Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Ja również uważam,że oddzielnie je dać. Kilku minutowa obserwacja już pokazuje zżycie psów lub nie. Quote
marako Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Poker napisał(a):Nie mam na myśli Twoich psów tylko te małe sznupki czy to je puszczasz luzem poza posesją? Te małe traktuję też jako moje, miałam je też na myśli. Ale nie martw się, one pilnują mnie i nie odstępują - trzymają się blisko, prawie wchodzą pod nogi. Słuchają, - to były kiedyś domowe psy, mała zakręcona jest na aporty. Zresztą Honda je pasie. Tylko po ciemku je wiążę. Quote
marako Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 One chodzą własnymi drogami, śpią oddzielnie, mała jest bojowa i śmiała, starsza bardzo smutna. Zaraz jadę do weta. Ale wrzucę fotki z dzisiaj. Na razie kiepskie, bo dziś ponury i ciemny dzień u nas. A one nie ustoją w miejscu, no i takie małe, że musiałabym na leżąco robić zdjęcia. Córeczkę łatwiej focić, bo choć ruchliwa, to jednak głowę u góry nosi i jest fotogeniczna. Quote
marako Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Honda biega wszędzie za małą i pilnuje, co tamta robi. Mała szaleje za aportami, ale niestety Grace też i muszę uważać, co i komu rzucam, bo już raz się zderzyły w akcji. Jak je przywiązałam do brzózki, żeby jakoś jednak foty wyszły lepsze, to zaczęły okropnie szczekać i też niewiele z tego wyszło. Quote
malawaszka Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 haha Honda pastuch??? :lol: dobree ale mamuśka ma uszka wielkie - jak Bibi chyba od formy dobermana obcięte... słodziaki są - marako jakiś imiona masz dla nich? bo tak bez sensu gadamy o nich bezimiennie Quote
AniaGucio Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Ładne z nich dziewuszki - sierść i broda odrośnie i będzie gut! Quote
Satrina Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Czekamy na imiona i sprawozdanie z wizyty od weta. Quote
marako Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Wróciłyśmy. Bardzo grzeczne w aucie (byłam sama) - w dużej wyścielonej miednicy platikowej, na przednim siedzeniu leżały bardzo grzecznie. Starsza - świerzbowiec MARTWY, trochę jaj. Młodsza - czyste uszy. (w schronisku pani mówiła, żeby pokazać uszy starszej wetowi, bo nieciekawie tam jest). Zdziwienie, że świerzbowiec martwy, bo to, co było podawane, nie likwiduje akurat świerzbowca. Ale może nie wszystko, co aplikowali zapisali w karcie w schronie. Młodsza - mleko w sutkach, okolica jednego opuchnięta, lekko przebarwiona. Dostałam na wstrzymanie laktacji, bo jak to początek ciąży urojonej, to lepiej podać. Po zębach sądząc wet dał starszej 6-7 lat. Max 8. A widząc zęby młodszej zwątpił, bo wygląda na sporo młodszą, zachowuje się też młodo, a zęby ma identyczne, jak starsza. Kamień okropny. Zapaszek z mordki i u jednej i u drugiej niezbyt miły. Starsza wygląda na bardzo zniszczoną, wychudzoną, więc to chodzenie niepewne może się stąd brać. Zwłaszcza, że może osłabił ją dodatkowo zabieg. Jak chodzi, to tak zawija jakby biodrami, łapy tylne do środka stawia, jak przystanie, to łapa tylna lewa jej się trzęsie czasem. Może też była mocno ugryziona (to te ślady na tylnej łapie, trochę starych strupów i wgłębienie) i pozostałości po nim. Gdyby to się nie poprawiło, to może to trzeba prześwietlić, bo może od kręgosłupa. Wokół oczu przebarwienia od wydzielin z oczu, ale nie ropnej, ale przezroczystej, takie łzawienie, u obu. Starsza ma suchą skórę i łupież, suchy, młodsza tłustą. Ale to jak skóra długo pozatykana dredami pooddycha może się nawet samo unormować. Dostałam środek na uszy, na oczy, na laktację. Uszy wyczyszczone, zakropione. Byłyśmy w gabinecie 50 minut! Quote
malawaszka Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 noo ale przegląd... czyli one z pseudo tak myślę :( takie drżenia miała Zuzia - wetka zrobiła jej badania i Zuzia miała niedobory potasu i magnezu, tez tak zamiatała nóżkami, ale u niej było coś jakby niedowład całej jednej strony ciała Quote
marako Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 A Zuzi, jak uzupenila niedobory przeszło to drżenie/niedowład? Bo my mamy wrażenie, że ona chodzi resztkami sił i lada chwila się przewróci. A jednak chodzi, a nawet biega czasem i jeszcze się nie wywróciła. Quote
Recommended Posts