Jump to content
Dogomania

>>> Allegro blokuje aukcje adopcyjne - zemsta pseudohodowców czy nadgorliwość? <<<

Recommended Posts

Posted

[quote name='Isadora7']Aż wystawiłam na szybko jedną aukcje z fundacyjnego - bez problemu.
atak dla humoru daj znac co Ci odpisza, ciekawa jestem z którego szablonu, bo że sensownie i na temat to sie nie łudzę.

A też macie charytatywne i za wystawianie aukcji nie płacicie ? Bo ja od razu pomyślałam, że pewnie chodzi o kasę.

• Replies 249
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Isadora7']Tak dokładnie tak mamy

Udało mi się wystawić, nie wiem co było wczoraj - nie chciało mi dodać foto i ogólnie coś mieliło. Dziś nie bez kłopotu - bo kilka razy wywalało mnie na początek formularza kasując wszystko co wstawiłam, ale udało się. Dobrze odnotowałam, że zniknęła opcja wyboru województwa ?

Paniusia odpisała mi, że widzi, że mamy możliwość i poprosiła o screena z problemem.

A nie wiesz jak ma być teraz z płatnościami, czy dalej będą anulowali ? Zadałam pytanie, żeby się nie zdziwić później.

EDIT - już mam odp:[FONT=Verdana]

Witam ponownie.

W kwestii opłat nie nastąpiły żadne zmiany. Aby anulować opłaty powinna Pani przesłać mailowa prośbę do Serwisu, najlepiej tuż po otrzymaniu listu z podsumowaniem miesięcznym opłat.
[/FONT]

Posted

Cyrk, po prostu cyrk. Spędziłam dziś pół dnia na wystawianiu naszych zwierzów na nowo, a teraz dostałam masę maili typu. Rozumiecie coś ? Napisałam już, bo mnie zaraz %^&*($#@! trafi !

Witamy,
Z przykrością informujemy, że następujące przedmioty zostały usunięte z Serwisu Allegro:
JAGA - 3 mies. CUDNA TRIKOLORKA - uroczy SZCZENIAK (2163204985)

Oferowanie psów i kotów nie posiadających metryk lub rodowodów nie jest w Allegro dozwolone (zasady te dotyczą również ofert typu ,,oddam").
Jeśli chcą Państwo oddać psa lub kota w dobre ręce można tego dokonać poprzez Serwis Tablica.pl na warunkach ujętych na stronie:
http://tablica.pl/pomoc/oferty/zmiany-dotyczace-zamieszczania-ogloszen-w-kategorii-zwierzeta/
Opłaty za usunięte przedmioty zwracamy proporcjonalnie do czasu, przez który były widoczne w Serwisie. Więcej informacji na ten temat znajduje się w Pomocy Allegro.
W przypadku wątpliwości prosimy o odpowiedź na ten e-mail korzystając z poniższego odnośnika do formularza kontaktowego:

http://www.allegro.pl/contact/bwcontact.php?id=15553890&t=4

Uwaga: kontakt w inny sposób niż poprzez powyższy odnośnik (link) może znacząco wydłużyć czas reakcji.

--
Z poważaniem,
Zespół Allegro
Dział Weryfikacji

Posted

Sa dwa wyjścia
trzeba napisać żeby "pracownik allegro" zapoznał sie regulaminem w którym STOI:

http://allegro.pl/country_pages/1/0/z2.php

Zabronione jest wystawianie w ramach Transakcji następujących przedmiotów (przedmioty zakazane):

[...]
31. Zwierzęta domowe, psy i koty, wprowadzane do obrotu poza miejscami ich chowu lub hodowli oraz zwierzęta nie posiadające rodowodu lub metryki.

ALE...
Wystawienie w ramach Transakcji następujących rodzajów Towarów jest dopuszczalne, o ile przedmioty te spełniają określone poniżej warunki a zamieszczony na stronie Transakcjii opis Towaru zawiera wskazane treści (Towary dopuszczone warunkowo):

Zwierzęta inne niż wymienione w punkcie 11 i 31 powyższej listy przedmiotów zakazanych - Sprzedający musi zagwarantować odbiór osobisty

może zatem nie miałas wpisanego odbioru osobistego?

Posted

[quote name='eliza_sk']
Oferowanie psów i kotów nie posiadających metryk lub rodowodów nie jest w Allegro dozwolone (zasady te dotyczą również ofert typu ,,oddam").
Jeśli chcą Państwo oddać psa lub kota w dobre ręce można tego dokonać poprzez Serwis Tablica.pl na warunkach ujętych na stronie:

Zobacz to - bo dla mnie to jednoznaczne, może oddawać zwierzęta, ale tylko te z rodowodem !

[quote name='Isadora7']
może zatem nie miałas wpisanego odbioru osobistego?

Miałam ...

Posted

Jakaś paranoja po prostu. To po jaką cholerę nadali tej kategorii charakter ogłoszeń a nie aukcji???
Przecież psy z rodowodem można wystawiać, więc dla kogo są te ogłoszenia????

Posted

Załącznik nr 1
31. Zwierzęta domowe, psy i koty, wprowadzane do obrotu poza miejscami ich chowu lub hodowli oraz zwierzęta nie posiadające rodowodu lub metryki". Lp. Rodzaj towaru Warunki Wymagane elementy opisu 1. Zwierzęta inne niż wymienione w punkcie 11 i 31 powyższej listy przedmiotów zakazanych Sprzedający musi zagwarantować bezpieczne i humanitarne warunki transportu (najlepiej odbiór osobisty)

czyli można wysnuć wniosek że jednak nie dozwolone jest wystawianie aukcji dla psa czy kota bez metryki czy rodowodu , ale inne zwierzęta , np krowy , świnie , myszy , szczury , fretki , i inne tak

Posted

A tak się co niektórzy z nowej ustawy cieszyli.Mnie od samego początku się nie podobała.Aukcji allegro samo od siebie nie ściąga.Jednak to zemsta i pseudo i zazdrośników złośliwości.Tylko zwierzaki cierpią czasem gorzej niż przed wprowadzeniem owej ' CUDNEJ' nowelizacji.Podziękujcie Pawłowi Suskiemu i jego zespołowi.

Posted

Mam odpowiedź ... Ktoś coś rozumie ?

Ja:
Dzień dobry, nie bardzo rozumiem dlaczego zostały usunięte nasze przedmioty. Przecież zgodnie z tym:

http://allegro.pl/phorum/read.php?f=300&i=74526&t=74526

należy rozumieć, że kategorii nadano charakter ogłoszeniowy i można wystawiać w niej

bezdomne psy i koty do adopcji. Czy źle to rozumiem? Oczywistym jest, że zwykle
zwierzęta te nie mają metryk, ani rodowodów - więc na czym ma polegać ułatwienie
i ukłon z Państwa strony? Można wystawiać oferty oddam, ale tylko zwierząt bezdomnych
z rodowodem - przecież to jakaś paranoja ! Oto Polska właśnie ...

Czekam na wyjaśnienia'

Kretyni:
Witam.
Dziękuję za wiadomość.
Opis Pani ofert wskazuje, że mają one charakter adopcyjny.
Jeśli chce Pani oddać zwierzęta w dobre ręce można tego dokonać poprzez Serwis Tablica.pl na warunkach ujętych na stronie:
http://tablica.pl/pomoc/oferty/zmiany-dotyczace-zamieszczania-ogloszen-w-kategorii-zwierzeta/

Rozumiem Pani niezadowolenie ale nie mam wpływu na zasady Allegro.

Pozdrawiam,

Posted (edited)

[quote name='pantolini']A tak się co niektórzy z nowej ustawy cieszyli.Mnie od samego początku się nie podobała.Aukcji allegro samo od siebie nie ściąga.Jednak to zemsta i pseudo i zazdrośników złośliwości.Tylko zwierzaki cierpią czasem gorzej niż przed wprowadzeniem owej ' CUDNEJ' nowelizacji.Podziękujcie Pawłowi Suskiemu i jego zespołowi.

Ależ oczywiście zę tak, ja pisałam wczesniej zę z konta Fundacyjnego Emira ściągniete został jednoczesnie wszystkie aukcje adopcyjne. Nomen-oment tak sie składa ze mam wiedzę praktycznie na 100% kto to zrobił, czekam na dogodny moment. aby o tym szerzej napisać :)

[quote name='lilk_a']to już wiem , nie należy używać w opisie oferty , w tytule , nigdzie słowa adoptuj , po prostu pisać o psie i kontakt

no i o to chodzi aby się tutaj wspomagać takimi spostrzeżeniami, bo w końcu chodzi o bezdomne psy a tym biedakom wisi jaki maja parasol nad sobą.

Edited by Isadora7
Posted

[quote name='jofracy']nie rozumiem. To znowu się zmieniło? Duśka dalej wisi na allegro :)
to chwilowo masz szczęście
pod tym linkiem: http://allegro.pl/help_item.php?item=2152 jest umieszczony szczegółowy regulamin kategorii "żywe zwierzęta" na allegro, gdzie jest bardzo jasno i precyzyjnie napisane, że zwierzaków do adopcji na allegro ogłaszać nie wolno

Posted

Na początku ucieszyłem się ze zmiany regulaminu, ale po analizie doszedłem do następujących wniosków:
Zgodnie z regulaminem można wystawiać psy i koty inne niż opisane w punkcie 31, czyli tylko z metryką, w miejscu hodowli i na dodatek ogłaszający musi zapewnić odbiór osobisty.
A kategorię zmienili na ogłoszeniową, żeby ewentualnie odciąć się od wszelkich roszczeń kupujących...
Też jestem zdania, że zdejmują jedynie ogłoszenia, do których ktoś zgłosi naruszenie zasad. Niestety "życzliwych" nie brakuje....

• 4 weeks later...
Posted

A może to co robią pseudo.
Wystawić na sprzedaż smycz za zeta w ofercie kup teraz i psa gratis?
To smycz sprzedaż ha.ha, a gratis to gratis i nigdzie nie jest napisane że psa nie można komuś ofiarować.

Posted

PACZEK napisał(a):
A może to co robią pseudo.
Wystawić na sprzedaż smycz za zeta w ofercie kup teraz i psa gratis?
To smycz sprzedaż ha.ha, a gratis to gratis i nigdzie nie jest napisane że psa nie można komuś ofiarować.

chyba przedmioty niezgodne z regulaminem nie mogą być dodawane jako gratis

• 10 months later...
  • 1 month later...
Posted

Na Allegro jest kilka tysiécy psów z pseudohodowli wystawionych - oczywiscie wszystkie maja rodowody z KJGSH / SWLKSHX /JSKGDF etc etc etc....jaaasne... ja mam nowe hobby i od kilku dni wchodze na kilka takich aukcji i zglaszam jako niezgodne z regulaminem :) jakbyscmy zrobili taka masowa aukcje, to moze w koncu Allegro przemysli sprawe :) ja nadl bede zglaszac pseudohodowcow :)