Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 464
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

No to czas na krótką relacje z niedzielnego agility.
W ogóle Kostek się w końcu wylatał w weekend bo poza spacerkiem sobotnim z Sonią i Vitkiem i niedzielnym agility miał jeszcze w niedziele po szkoleniu 3 godz. spacer w lesie. No ale Kostkowi jak to Kostkowi jak zawsze było za mało i już wracając ze spacerku w lesie zaczął szaleć pod blokiem i biegać we tą i wewte. Masakra ten pies jest chyba nie do zdarcia ;).

A co do agility. Mieliśmy trening indywidualny bo nikt inny się nie zapisał. W sumie nie dziwie się bo to była niedziela o 9 rano, okropna godzina). Teren ogrodzony na szczęście ale trochę wąski i przy ulicy i chodniku więc ciągle ktoś się plątał.

Co do samego treningu mieliśmy wysyłanie przez hopki i wstęp o slalomu. Co dziwnie Kostek po 2 razach prowadzeniu przez slalom za ręką , kolejne razy przechodził przez slalom tylko z moją małą pomocą znaczy się ręka w lewo, ręka w prawo, już bez przekładania ręki przez tyczki i bez smaka. Aż facet się zdziwił że Kostek tak szybko złapał nie mając tego wcześniej.

Tak w ogóle cieszę się bo prowadzący sam z siebie stwierdził że muszę dużo pracować z Kostkiem bo widać włożoną w niego pracę. Stwierdził też że fajne mam wyrobione u Kostka skupiane na siebie uwagi. Przy czym sam też zauważył że tego akurat wyrabiać tego nie musiałam (bo ona ma tak sam z siebie) Kostek jak to stwierdził jest moim cieniem no i właśnie to też nasz problem nad którym pracowaliśmy (by troszkę się od pani oddalił, czyli praca na odległość).

Podsumowując mieliśmy tez poradę psychologiczną (takie 2 w 1). Więc dowiedziałam się że mam bardzo inteligentnego i szybko uczącego się psa wpatrzonego we mnie jak w obrazek. Niestety muszę uważać z nim na popadnie w schematy i zmieniać mu często ćwiczenia bo skubaniec zapamiętuje schematy i się ich trzyma. Hopki w jedną stronę robił po paru razach genialnie ale gdy chciałam go wysłać dla odmiany z drugiej strony po prostu je ominął za pierwszym razem za drugim już załapał).

No i niestety wyszedł też strach Kostka do mężczyzn. Też dowiedzieliśmy się jak nad tym pracować a pod koniec zajęć pysk Kostka leżał już na kolanach prowadzącego prosząc o głaskanie ;).

Posted

No zdjęć niestety nie mam. Fotograf mi nawalił.
Tak w ogóle zarejstrowałam Kostka w stowarzyszeniu Rally-O i zastanawiam się nad startem w zawodach które odbędą się w Warszawie 8 grudnia. Zobaczę jak będzie z kasą i jak wykombnuje te 50 zł na startowe to spróbujemy swoich sił ;).
Mizianki mu się nie należą bo niegrzeczny jest od dwóch dni ale niech mu tam będzie ;).

Posted (edited)

No ja też mam wielką nadzieje że nam się uda wystartować :multi:. Ale w zwycięstwo czy nawet pierwszą trójkę to raczej wątpię, jak widzę te niektóre wyuczone na pamięć pieski, co wystarczy słowo pies robi to co ma. U nas niektóre komendy to głownie wynik współpracy anie wyuczonej genialnej komendy (no poza podstawą czyli siad i takie tam). Choć jak na psa którego zaczęłam szkolić dopiero w tym roku, a pierwszy spacer poza najbliższe okolice i pierwsza jazdę komunikacją miejską miał w wieku 3 lat nie jest tak zle ;) Ta super pies ja raczej śmiem twierdzić że o gorszego psa byłoby trudno ale i tak kocham tego mojego diabełka.

No i wstawiam zdjęcie Kostka, no bo dawno go tu nie było ;)

I stare zdjęcie z wakacji a dokładniej ze zlotu dogomaniaków.

Edited by zootechniczka
Posted

zootechniczka napisał(a):
No ja też mam wielką nadzieje że nam się uda wystartować :multi:. Ale w zwycięstwo czy nawet pierwszą trójkę to raczej wątpię, jak widzę te niektóre wyuczone na pamięć pieski, co wystarczy słowo pies robi to co ma. U nas niektóre komendy to głownie wynik współpracy anie wyuczonej genialnej komendy (no poza podstawą czyli siad i takie tam). Choć jak na psa którego zaczęłam szkolić dopiero w tym roku, a pierwszy spacer poza najbliższe okolice i pierwsza jazdę komunikacją miejską miał w wieku 3 lat nie jest tak zle ;) Ta super pies ja raczej śmiem twierdzić że o gorszego psa byłoby trudno ale i tak kocham tego mojego diabełka.

Czuję się wywołana do tablicy ;)
Nie do końca rozumiem różnicę między wynikiem współpracy a genialnie wyuczoną komendą. Przecież, żeby psiak wykonał polecenie musi umieć współpracować z właścicielem :hmmmm: To też psiak wykonuje komendę szybko i chętnie to efekt czasu i pracy w niego włożonego. Nigdy nie jest tak, że psu pokażesz i od razu umie ;) Zazwyczaj to są godziny, dni a czasem i miesiące ćwiczeń. Kostek to naprawdę świetny pies i jak będziesz chciała to też będzie tak wykonywał komendy.
A o wynik w Rally-o się nie martw. Każda para jest oceniana indywidualnie i trzeba się na prawde postarać, żeby zawalić start ;) Tylko pamiętaj, że to jest zabawa i się nie stresuj - wtedy Kostek może coś odwalić. U Szczura mój stres i zamieszanie na zawodach działają dopingująco, ale znam psy, które się w takich warunkach wyłączają.

Posted (edited)

No trochę zle się wyraziłam. Znaczy się mi chodziło o to że sama słowna komenda wystarczy bez żadnych tam gestów, a u mnie komenda leżeć ma miejsce po tym jak psu pokazuje ręką mamy taki swój znak optyczny że tak powiem na leżeć. Z tym nie stresowaniem to może być trudno, bo jednak podświadomie człowiek się zawsze stresuje ;).

A puchu mam do ciebie pytanie jako że ty już startowałaś. Czy można podczas wykonywania komendy np. obchodzenia psa, puścić na chwilę smycz? Bo nurtuje mnie to. W regulaiminie jest niby napisane że nie ale na szkoleniu mi mówiono że można i już sama nie wiem.

Edited by zootechniczka
Posted

Lomenda optyczna to też komenda jak sama zauważyłaś ;) Z doświadczenia powiem, że wygodniej mieć i optyczne i słowne - jak wrzaśniesz to pieska nawet na odległość powinno wmurować :evil_lol:

I na seminarium i na treningach mówiono mi, że jak jest trzymać - to trzymać. Zawsze możesz spytać się sędziego. Przed rozpoczęciem zawodów sędzia obchodzi z zawodnikami cały tor, wszystko omawia, wyjaśnia i odpowiada na pytania.

Posted

O widzę że może będziemy mieli widownie ;). Dopingowanie mile widziane i trzymanie kciuków za komendę leżeć,żeby nam wyszła z pierwszym razem bo w obcym miejscu różnie z tym bywa.

No zlot fajna sprawa zachęcam :). Sama się zastanawiam czy w 2013 roku nie wybiorę się znów , może juz z nowym pieskiem ;).

Posted

[quote name='Sonka95']Wy pewnie teraz codziennie ćwiczycie co ? :loveu:[/QUOTE]

Powtórkę z podstawowych komend to ja mu robię codziennie w domu i 1-2 razy w tygodniu na dworzu. Więc jakoś tak specjalnie to się narazie nie przygotowywaliśmy. W piątek planuje zrobić mu rundkę szkoleniową na dworze o ile pogoda dopisze no i samemu poćiwczyć wykonywanie poszczególnych znaków, by się nie pomylić. Tyle że obawiam się jak to bo będzie w całkiem nowym miejscu i do tego na smyczy, gdyż do tej pory znakiem do rozpoczęcia ćwiczeń było puszczenie lub odpięcie smyczy.