Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

LALUNA napisał(a):
Już wracają od dr Janusza Bieżyńskiego.:lol:
Nie dojechałam wprawdzie bo juz było po wizycie.
Ale co tam. Nie bedę taka i Wam powiem, bo cos tam sie wywiedziałam, a Beata pewnie to już wszystkie paznokcie obgryzła z tych nerwów i tego czekania. Beata Twoje pieniądze poszły na dobry cel. Suńka dostała szansę. Egzekucja odroczona:multi:

SUPERRRRRRRRRRRRRRRR, oj żebym to ja wiedziała, że o dra Biezyńskiego chodzi toć ja u niego byłam z naszym Doggim. Robilismy mu RTG i kosultowalismy. Rzeczywiście cudowny człowiek :) Ale proszę o szczegóły!!!

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agnieszka wszystko napisze jak wróci. Pewnie juz niedługo będzie uchwytna.
Mała ma narazie opatrunek gipsowy, chociaż to się teraz nazywa usztywniajacy.
Pan Dr J. Bieżyński jak to pan doktór nic nie obiecuje ( on nigdy nie obiecuje :evil_lol: ) ale kazał sie wstrzymać z amputacja i będzie próbować wyciągnąć Słonko. To jeden z najlepszych chirurgów od łapek, ściegien i stawów w Polsce wiec szansa jest.

Posted

SUPERRRRRRRRRRRRRRRR, oj żebym to ja wiedziała, że o dra Biezyńskiego chodzi

No przeca bym ich do znachora nie wysłała:mad: . Wiadomo ze jak cos złamane to się do chirurga wysyła, a jak coś ze scięgnami, stawami i więzadłami to do dr Bieżyńskiego :lol:

Posted

LALUNA napisał(a):
No przeca bym ich do znachora nie wysłała:mad: . Wiadomo ze jak cos złamane to się do chirurga wysyła, a jak coś ze scięgnami, stawami i więzadłami to do dr Bieżyńskiego :lol:

Tak jest mądra kobito :)

Posted

Uffffffffffffffffffffffff, całe szczęście, że znajomi przyszli i nie mogłam siedzieć przy komputerze, bo bym pewnie zeżarła te pazury.
Czekam na relację Agnieszki.
Choć cały czas myslałam co tam ze Słonkiem...

Posted

Beata J. napisał(a):
Oj ciotka LALUNA miałaś Ty dobry pomysł :buzi: :Rose:

Bo jak widzę te łapki poucinane to zawsze tak sobie myśle czy dobry chirurg by nie uratował łapki. Pewnie w wielu przypadkach by uratował, ale szczeście mają tylko te psy które trafiają do tych chirurgów.
Przy mojej musiałam ziemie i niebo poruszyć i troche sie naczytałam różnych psich smutasów. Teraz trzymamy za Słonko kciuki, za dwa tygodnie ma wizytę u doktora. Jeden nerw jest uszkodzony ale sunia ma czucie w łapie. Miejmy nadzieję że to wystarczy, aby zregenerować i przywrócić funkcje w minimalnym zakresie aby mogła uzywać łapki.

A Ty Beata nie badż taka skromna bo tylko dzięki Twojemu wsparciu Agnieszka mogła pojechać, wiec to Tobie sie należą :Rose: ;)

Posted

jestem, jestem ciotki.
A więc,łapka to jeszcze nic pewnego, opatrunek gipsowy ma być przez dwa tyg, nie jest dobrze bo któryś z nerwów jest na pewno uszkodzony...
Ale jak stwierdził wet, za wcześnie aby amputować.
Przy okazji znalazła się paskudna, bardzo głęboka ranka pod "paszką"-nie wiem jak to fachowo się nazywa.Nie znalazłam wcześniej bo sunia była na tymczasie u Justyny,
Suńka biega z zielonym gipsem, ma się świetnie, nie chce się wierzyć, że to maleństwo tyle wycierpiało:-(

Co do umiejętności i kompetencji dra poleconego przez Lalunę i Beatkę to wielkie HAU HAU- to moje odszczekiwanie, faktycznie zna się facet na rzeczy, a ja, w doopie byłam i goowno wiem:oops: :oops: :oops: :oops:

Sunia ma brać antybiotyk( co drugi dzień) 3x-Shotapen

Ale mamy problem.
Nie mamy tymczasu.
Dogomaniaczka, która opiekowała się sunią do dziś, stwierdziła że jest chora, nie może jej doglądać ani z nią wychodzić.
Sunia mieszkała u niej na przedpokoju.
Dodam,iż dysponuje zapleczem mieszkalnym 50m2,zupełnie niewykorzystanym i niezamieszkałym:angryy:
Sunia jest u mnie na dzisiejszą noc, ale zupełnie nie mam co z nią zrobić...
Wściekły chłop, zadziorny 10 razy większy pies i czworo dzieci.
Ciotki pomóżcie! Nie może być u mnie, a przez dwa tyg potrzebuje opieki, doglądania itd( nie może ściągnąć sobie gipsu bo wszystko pójdzie na marne)

Wizyta kosztowala nas 100 zł, rachunek weżmiemy na wizycie kontrolnej za dwa tyg.Zapomniałyśmy:oops:
Pomóżcie!!!

Posted

justynavege napisał(a):
ja czułam ze sunia ma szansę.........
dlatego tak moze niemila bylam na watku:oops:

Justynko! Za wcześnie na optymizm, też chciałabym aby było dobrze!!!Mogę przyznać się że dałam ciała, ale zaznaczam- nie dano nam słowa, że nie będzie amputacji!!!

Posted

Ja rachunku, nie potrzebuję oglądać. Nie wiem jednak o co chodzi z tym braniem faktur na AFN. Można na tej podstawie jakąś kasę odzyskać? Nie dla mnie oczywiście tylko dla suni.

No to musimy się sprężać z tą skarpetą teraz.

A jakiś domek tymczasowy za jakąś symboliczną opłatą. Tak jak ciocia od ulv np. Ma ktos taką ciocię?

Posted

opis wizyty
Przykurczprawej kończyny przedniej,w obrębie stawu nadgarstkowego i ścięgienzginaczy palców.Klinicznie upośledzone czucie powierzchowne i częściowo glębokie,obniżony łokieć prawy.Pod prawą pachąstara ranaziejąca-prawdopodobnie uraz nastąpił kilka dni temu.
Wprowadzenie w sen.
Pokonanie przykurczu kończyny-opatrunek ustalający na okres około dwóch tyg.
Po tym czasie kontrola przewodnictwa nerwowego i motoryki kończyny.
Premedykacja-ksylazyna
Znieczulenie-propofol 3 ml i.v.
Shotapen 0,8 ml s.c.
Zalecono kontrolę i kontynuację antybiotyku u miajscowego lek weterynarii

Posted

Przy okazji znalazła się paskudna, bardzo głęboka ranka pod "paszką"-nie wiem jak to fachowo się nazywa.

Nad łokciem pewnie;)
A gips ma jak założony? Zrób jakieś zdjecia.
Czy tę łapke można było wyprostować? Czy mówił które sciegno poszło?
Co z tym przykurczem?

Opieka teraz ma sie ograniczyć do pilnowania suni aby sobie tego gipsu nie zdjęła? Czy interesuje się gipsem? Na wszelki wypadek jakbyś zauważyła że chce zdjać trzeba by jej kaganiec zakładać. Najgorzej pilnować w nocy.
Ale to "wóz albo przewóz".
A co z tą raną? czy masz ją przemywać czymś?
Te dwa tygodnie to trzeba by aby ktoś kto jest w domu wiekszosć czasu.. Bo jak widziałam na zdjeciach to ona lubi sobie łapkę wkładać nie tam gdzie trzeba:mad:

Co do umiejętności i kompetencji dra poleconego przez Lalunę i Beatkę to wielkie HAU HAU- to moje odszczekiwanie, faktycznie zna się facet na rzeczy, a ja, w doopie byłam i goowno wiem:oops: :oops: :oops: :oops:

Nie masz co odszczekiwać, od tego są weterynarze. Nie musisz sie na ich fachu znać. Wszyscy jestesmy tu w sytuacji że nikt nas nie uczył, a ze tak bywa na tym świecie że nie każdy fachowiec to fachowiec to trzeba mieć niekiedy szczęscie aby na dobrego fachowca trafić.

I liczy się to że to Ty dałaś szanse bo nie musiałaś stawać na głowie i jechać do Wrocławia. A jednak mimo iż miałaś opinie jednego weta pojechałaś na konsultacje do innego nieznanego z nadzieja że jednak można uniknać amputacji. Zrobiłaś bardzo dużo.

Teraz trzeba zrobic wszystko aby zwiększysć szanse Słonka. A p. Dr Biezyński nigdy nic nie mówi, czy będzie dobrze, bo dużo zależy od psa, od organizmu. Jest tylko nadzieja ze "jak na psie się goi" i psy mają duze mozliwosci regeneracji. Tylko trzeba teraz pilnować Słonka. POdawac antybiotyk. A potem potrzebna będzie rehabilitacja. Masaże, lampa biotronowa by się przydała. Tę ranę też mona byłoby ponaświetlac. A od czego ona sie zrobiła? Obtarcie czy gdzies sie na cos nadziała?
Szkoda ze nie moze u Ciebie zostać bo teraz najtrudniejsze dni od których wszystko zalezy.
Chyba ze ktos mógłby dac tymczas ale tak aby poswiecic sie suni przez ten czas i dobrze jej pilnowac.

Posted

Laluna możesztyle pytań rozdzielać bo nie nadążam;)
AHA!!!
POD PACHĄ!!!WET TAK NAPISAŁ!!!
a rana prawdopodobnie od nadziania sie na drut w schronie.
W Wałbrzychu wystają takie ostre badyle, popatrzcie na zdjęcia.
1. Gips ma zalożony na caaaałą lapę.
2.
3.
4.opis powyżej
5.Foty jutro
6.Opieka to pilnowanie gipsu i masaże
Ech...gadulo...
Naprawdę nie może zostac, mój pies jest zamykany w pokoju, nie mam warunków...wiola i kasia były i same widziały...

Posted

Ech...gadulo...

To z emocji:lol:
No i widzę ze wyżej, ubiegłaś mnie z tym postem:evil_lol:

To teraz trzeba by było jej gotować jakieś łapki kurze aby żelatynki trochę dostarczyć.

Załozył jej gips w wyproscie jak widzę, czyli łapkę ma wyprostowaną. A co masz jej masować jak łapa cała w gipsie?:eviltong:

mój pies jest zamykany w pokoju,

Słonko do klatki, psa wypusć. Za dwa tygodnie to będa kumple i robić za całe stado.
Ja mam trzy, a to dopiero stado:evil_lol:
Dobra idę spać

Posted

Masować jej mam takie miejsce nad łapką, bardzo często!!!
Słonko rzuca się do Edka, edek jak zobaczył awanturnicę nie pozostał jej dłużny.
Raczej nie będzie sztamy...
I chłop mi w życiu nie pozwoli.

Posted

ciotka aga prawie w gabinecie smiertelnie nam zeszła jak łapkę sprawdzają czy jest czucie :razz:
ale udało się czucie :multi:

LALUNA napisał(a):
Nad łokciem pewnie;)
A gips ma jak założony? Zrób jakieś zdjecia.

Gips jako taki to , to nie jest, opatrunek ze stelarzem lekkim praktycznie bez cieżaru.

LALUNA napisał(a):
Czy tę łapke można było wyprostować? Czy mówił które sciegno poszło?
Co z tym przykurczem?

Łapka wyprostowana po zwiotczenieu suczki i lekkiej narkozie na wskutek przykurczu zastaly sie miesnie a prawie zanikły.
O ściegnie nic nie mówil byc moze uszkodzone sa nerwy w splocie dlatego obnizona jest pozycja łokcia.

LALUNA napisał(a):
Opieka teraz ma sie ograniczyć do pilnowania suni aby sobie tego gipsu nie zdjęła?

Tak , chozi o to rówież ze mała łaple czasami zwija pod siebie kładąć sie i moze sobie krzywde zrobić.

LALUNA napisał(a):
Czy interesuje się gipsem?

Nie bardzo sienim interesuje ale z nudów róznie bywa , drapie sie tylko bo cos ja gilga:cool3: pod pachą.

LALUNA napisał(a):
A co z tą raną? czy masz ją przemywać czymś?

Rana zabiezpieczona pod opatwunkiem ale aga zajrzyj.jej tam:razz:

LALUNA napisał(a):
Te dwa tygodnie to trzeba by aby ktoś kto jest w domu wiekszosć czasu.. Bo jak widziałam na zdjeciach to ona lubi sobie łapkę wkładać nie tam gdzie trzeba:mad:

Być moze to wszytko jest spowodowane właśnie zaiśnieciem na kracie...

Słonko opiera sie na tym stelazu co bedzie ładnie miesnie podudzać , ma zalecone masaże łokcia i łopatki.

Teraz ciotki 2 tygodnie czekamy i miejmy nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :D