Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='ewunian']Oglądam właśnie "Reportera Polski". Pseudo, którą tu pewnie kojarzą (ta z psiakami na tle fototapety z górami) rozbita.
Szczerze powiedziawszy, to ja babę podziwiam za aktorstwo. Swoją drogą, musiała się nieźle postarać, by wywalili ją też ze stowarzyszenia "postyczniowego"...[/QUOTE]

Uwaga, uwaga, uwaga, hit dogomanii nam się zapowiada :P
Właścicielka wspomnianej "hodowli" zarejestrowała się na dogo i się użala jak to źle zrobili ze SdZ, bo jej, bidnej rencistce pieski odebrali :) (w podforum Okrucieństwo można poczytać wątek).

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Cytrynaaaaa']Tak sobie przeglądałam sznupy i wpadłam na to http://alegratka.pl/ogloszenie/sznaucerki-miniaturowe-22066538.html?h=ab237b642d30a8e0 '[FONT=Arial]Pieski po rodzicach z metrykami, niestety same ze wzgledu na brak udziału matki w wystawach.....nie posiadają rodowodu' [/FONT]:shake:
już pomijam fakt, że takie ogłoszenie w ogóle jest, bo już ich tyle widziałam i dopóki ludzi nie nauczymy co to jest rasowy pies i dlaczego warto takiego kupić, że między bajki można włożyć teksty "piesek bez rodowodu, bo urodził się ostatni", "pieski czystej rasy, ale mamusia nie wystawiana" to będą takie ogłoszenia i będą nabywcy takich piesków:/ ale rozbawił mnie ten fragment:
"Mama czarno srebrna a tatosrebrno czarny (sól z pieprzem)"

Posted

Moim zdaniem ta ustawa zrobiła więcej złego niż dobrego. Teraz psom porobiono rodowody śmiesznych związków i te same kundle sprzedaje się jako rasowe.

Posted

Ustawa wprowadziła ładny burdel po prostu i tyle ;) ale ja dalej jestem zdania, że jak ktoś będzie chciał kupić psa i powaznie do tematu podejdzie to raz dwa się zorientuje które hodowle są OK a które nie nie warte. Wszędzie się trąbi o tej sytuacji powstałej po wejściu w życie nowej ustawy więc trzeba byc na prawdę ograniczonym albo leniwym zeby się nie zorientować

na pewno nigdy nie doszłoby do wprowadzenia zmian które dawałyby prymat Związkowi Kynlogicznemu

• 2 weeks later...
Posted

Szkoda ze za morderstwo takich parszywców jest paragraf i tym samym odsiadka bo mnie normalnie korci zeby z kałasznikowem po takich "cudnych i kochających hodoffcach" polatań i kilka łbów odstrzelić :diabloti::angryy:

Posted

[quote name='WHWT']Tu są sprzedawane rodowodowe szczęnięta z legalnej organizacji ;)
ZHPR nie zrzesza pseudohodowców, ale nie jest uznawana przez FCI, mają mniej wystaw niż ZKwP. A rodzice szczeniąt pochodzą z bardzo dobrych hodowli.

no chyba raczej nie ;)

Komunikat ZWIĄZKU KYNOLOGICZNEGO w Polsce!

W związku z pojawianiem się wzorowanych na legalnych dokumentach hodowlanych Związku Kynologicznego w Polsce (m. innymi Metryki i pseudorodowody wydane przez Polski Klub Miłośników Psów Rasowych - PKMPR lub Związek Hodowców Psów Rasowych - ZHPR) Zarząd Oddziału Wrocław przypomina, że jedynie Związek Kynologiczny w Polsce jest zrzeszony w międzynarodowej federacji kynologicznej FCI i jedynie dokumenty hodowlane wydane przez nasz Związek są legalnie honorowane w Polsce i poza granicami. Psy posiadające dokumenty hodowlane wydane przez inną niż Związek Kynologiczny w Polsce organizację nie są uznawane za psy rasowe.

Posted

[quote name='razed_in_black'] Psy posiadające dokumenty hodowlane wydane przez inną niż Związek Kynologiczny w Polsce organizację nie są uznawane za psy rasowe.
Nie są uznawane za rasowe przez FCI, należy koniecznie dodać. A FCI nie jest jedyną w świecie organizacją kynologiczną.

Posted

Nawet nie to, bo ZHPR nigdzie nie musi należeć. Każda organizacja, stowarzyszenie, mogą wymyślić swoje rasy, np. "bull jamnik podlaski". Rasy psów nie są w żaden sposób reglamentowane. Nawet wśród znanych organizacji typu FCI, AKC, Kennel Club standardy ras się różnią pomimo tego, że z nazwy są te same.

Posted

Rodzice szczeniąt po wystawach zostali przepisani z ZKwP do ZHPR.

skoro psy uzyskały uprawnienia Związku, to jaki cel był przepisania ich do innej organizacji? Czy hodowcy tych psów nie mieli w umowie zastrzeżenia, że rozmnażać można je w ramach tego samego związku?
Uważam to za nieetyczne w stosunku do rasy, podobno tej, którą się kocha.

Posted

dobra niech se należy gdzie chce ale jak kocha psy rasowe to niech je rasowo hoduje i prowadzi a nie jakieś Pimpki maltańczyki czy inne ma w organizacji a Yorki w ZKwP to juz śmierdzi zyskami z miłowania zwierząt
Najbardziej powala mnie tekst ze rodzice po wystawach byli w ZKwP a teraz zostali przepisanie do czegoś tam (jakby ZKwP było teraz chańbą) albo nie modne

Posted

"przepisani" ? a moze /jak ta z Włocławka/ wyrzuceni z ZKwP.
Mnie bardziej od "szyldu" przeraża różnorodność "ras" -masowość produkcji szczeniąt.Pytanie w jakich warunkach ? bo fotki ? ale fototapetę już przećwiczyliśmy....

Posted

Dokładnie,niech ma jedną góra dwie rasy i niech się taki człowiek tymi psami porządnie zajmie a nie nakupi se z innych pseudo modne rasy a potem hurtem sprzedaje a reklamę sam sobie robi jakby to były nie wiem jakie cuda,a im bardziej karłowate(jak dla mnie niedołężne, i inwalida) tym bardziej chodliwe i droższe,a przez takich hodoFFców zwane dalej "pięknością,miss czy misterem miotu"
Powinno być inwalidą miotu...moje prywatne zdanie

• 3 weeks later...
Guest Lotty
Posted

@ Ewunian
W ZKwP kojarzenie bernardynów długowłosych z krótkowłosymi jest dozwolone od 2004 roku. Ze strony ZKwP:
[FONT=Tahoma]
Zalegalizowano kojarzenie dwóch odmian ras CHIHUAHUA - krótkowłosej z długowłosą oraz dwóch odmian ras BERNARDYN krótkowłosy i długowłosym. Tatuowanie w obu rasach prowadzone jest w kolejności, bez podziału na odmiany.
[/FONT]