Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Co do ustawy to:
1. Ustawa nie zabrania sprzedaży zwierząt nierasowych, tylko zabrania rozmnażania ich w celach handlowych - a to zasadnicza róznica wg mnie. Mogę mieć rasowego lub nierasowego pieska i go legalnie sprzedać/odsprzedać - takie jest moje zdanie. Żeby kogoś posądzić o nielegalne sprzedawanie zwierząt trzeba mu najpierw udowodnić przed sądem, że rozmnożył je w celach handlowych, a nie kupił go wczesniej a teraz odsprzedaje, lub np. znalazł całego miotu pod śmietnikiem i sprzedaje, zeby pokryć koszty utrzymania.
2. Czy wiesniak po przetrzymaniu 12 gdzoin psa na łancuchu dł. min 3 m, nie mający ogrodzenia posesji wg Was przez kolejne 12 godzin bedzie z nim chodził na spacerze, czy zamknie go w budzie lub komórce na kolejne 12 ? Chyba wolałbym być na tym łańcuchu przez 24 godziny.
3. Kto z Was optujących za rasowością piesków ma psa z rodowodem za kilka tysięcy zł lub komu tatuś czy mamusia kupiła takiego pieska na życzenie (może by jakąś sondę zrobić na forum)? Czy Wasze pociechy nie dają Wam szczęścia właśnie dzięki pseudohodowcom lub przypadkowym kryciom?
4. Kontrowersyjna sprawa kopiowania (uszy i ogony) - wielkie larum się zrobiło w temacie (może nie w tym wątku akurat) ale o sterylizacji i kastracji jakoś nikt nie wspomina i uważa, że to normalka, że można to robić tylko, że ustawa wyraźnie mówi:
[FONT=TimesNewRomanPSMT]"Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]tach s[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]dopuszczalne dla ratowania[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]ich [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ycia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji..." a nastepnie precyzuje wg mnie kiedy taka konieczność zachodzi tj;[/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]"Art. 33a.[/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT]1. W przypadku gdy zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ta stanowi[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]nadzwyczajne zagro[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]enie dla [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ycia, zdrowia[/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT]lub gospodarki cz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]owieka, w tym gospodarki [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]owieckiej, dopuszcza si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]podj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]cie[/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT]dzia[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]a[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ń [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]maj[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]cych na celu ograniczenie populacji tych zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]t."[/FONT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT]Wobec powyższego wykonywane sterylki i kastracje, które są często warunkiem zawartym w umowach adopcyjnych stosowanych przez schroniska są zgodne z prawem czy nie? Jak dla mnie kastrowanie czy sterylizowanie dla widizimisię wcale nie jest zabiegiem dla koniecznego ograniczenia populacji i dla mnie to bardziej niż kopiowanie ogona (duży pies może np ciągle go kaleczyć uderzając o kanty ścian, lub jego ogon narażony jest na nadeptywanie, przytrzaśnięcie itp. przypadki) podpada pod znęcanie się. [/FONT]

Edited by rozio
Posted

pudelek78 napisał(a):
Są jeszcze PKPR , ZOND, KHRON, i wiele innych stowarzyszeń w których mogą być zarejestrowane te hodowle, także życzę miłego poszukiwania i trzymam kciuki:lol:

no to znajdz mi proszę tę hodowlę, wiem że muszą być zarejestrowane więc szukam informacji, co w tym dziwnego? wiem że są inne prócz ZKwP.

Posted

pudelek78 napisał(a):
Wyobrażasz sobie żeby śliczne rączki pobrudzić czyszczeniem boksów w schroniskach bo ja nie. Lepiej przecież siedzieć i klikać a potem wystawiać pierś po order.

Śliczne raczki czyszczą boksy w schronach i zajmują się ratowaniem zwierząt w potrzebie na bieżąco. Mówię przynajmniej o sobie. Wiec nie mierz wszystkich jedna miarą.

Posted

pudelek78 napisał(a):
Są jeszcze PKPR , ZOND, KHRON, i wiele innych stowarzyszeń w których mogą być zarejestrowane te hodowle, także życzę miłego poszukiwania i trzymam kciuki:lol:

no to znajdz mi proszę tę hodowlę, wiem że muszą być zarejestrowane więc szukam informacji, co w tym dziwnego? wiem że są inne prócz ZKwP.

dogo mi zawisło, sory za dubel

Posted

Basia_maja napisał(a):
Kondi - nie ma takiej hodowli, zresztą można nr telefonu wygooglować i można znaleźć ogłoszenia tej osoby. Ta osoba stworzyła tą nazwę na potrzeby ominięcia ustawy i nic więcej. Ja zgłaszałam, ale jak widzę nadal wisi.

tak też myślałam

Posted

N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):
LUDZIE ile razy sie Wam tlumaczy-TAM NIE MA NIC O RODOWODACH BYC,polecam,poczytajcie uwaznie jakie mozna zglaszac a jakich nie mozna.MAJA BYC ZAREJESTROWANE w stowarzyszeniach a NIE Z RODOWODAMI-dlatego wlasnie Wam niektorych nie sciagaja.Zle pojecie slowa rasowy,ot,co.
TUTAJ WYRAZNIE PRZETLUMACZONE, polecam MIT1 MIT2 i MIT3-jasno jest tam przedstawione odnosnie ogloszen i innych....

http://sforahusky.pl/component/content/article/81/374.html

jakoś Ci zarejestrowani potrafią umieścić informację że są w stowarzyszeniach itd. reszta nie potrafi? poprostu nie jest zarejestrowana, tylko ewidentnie oszukuje!!!

Posted

pudelek78 napisał(a):
Wyobrażasz sobie żeby śliczne rączki pobrudzić czyszczeniem boksów w schroniskach bo ja nie. Lepiej przecież siedzieć i klikać a potem wystawiać pierś po order.

Z tego co piszesz Twoje ręce na pewno do tekiego czynu nie będą skłonne, ale nia każdy jest taki jak Ty! Pracowałam w schronisku i działałm w necie, nie widzę problemu aby połączyć te dwie sprawy :)

Posted

Mój post dotyczył tego, że usuwając ogłoszenie nie powołałam się ani na ustawę ani na rodowód ale na jawne wprowadzanie kupującego w błąd. W moim wolnym tłumaczeniu - na oszustwo. Jeśli ktoś pisze w ogłoszeniu, że mix laba z kaukazem i szczeniaki z rodo, to dzwonię pytać o ten rodowód, okazuje się, że nikt nigdzie nie zrzeszony a o rodowodzie moża zapomieć....to nabijanie kupujących w butelkę...jak zwał tak zwał = oszustwo, i takie ogłoszenie powinno być usunięte, a nie jest....

p.s. więc serio nie trzeba mi przytaczać ustawy, bo wiem póki co co robię i o czym piszę.

Posted

Klauzunka - akurat nie do Ciebie pisałem bo tu masz rację z tym oszustwem, ale ogólnie o ustawie bo wg mnie to bubel. Powinni kontrolować hodowców (pseudo czy zrzeszonych) i obrót zwierzętami a nie go zabraniać i robić dobrze hodowcom psów rasowych którzy tylko trzepią kasę. Rasowego, rodowodowego owczarka niemieckiego z opadniętym zadem w zyciu bym nie kupił bo to są kaleki z krzywym kręgosłupem i chorymi stawami. Użytkowe owczarki niemieckie np. używane do ratownictwa lub inne używane w tym celu pieski są w większości nierodowodowe (np. w organizacji STORAT). Rodowodowe, wystawowe się najnormalniej nie nadają, a ustawa ogranicza hodowlę takich psów jako nierasowych. Chyba, że źle rozumuję to mnie poprawcie.

Posted

agnieszkaK napisał(a):
jakoś Ci zarejestrowani potrafią umieścić informację że są w stowarzyszeniach itd. reszta nie potrafi? poprostu nie jest zarejestrowana, tylko ewidentnie oszukuje!!!

Szukaj tych hodowli , bo przecież musisz wiedzieć że jeżeli zgłosisz kogoś niesłusznie ten ktoś będzie mógł dochodzić zadośćuczynienia od ciebie. Więc proszę podaj swoje dane kontaktowe aby ci niesłusznie pomówieni nie musieli wertować neta aby cie odnaleźć. Skoro działasz w tak szczytnym celu nie chowaj się za swoim nickiem tylko przedstaw sie z imienia i nazwiska oraz adresu:diabloti:

Posted

Zgadza się to co piszesz jest prawda i dodam tylko że 90% psów pracujących w Polskich służbach to psy w typie czyli po waszemu kundelki.
Także jeżeli za kilka lat jeżeli ktoś okradnie wam dom a przybyła policja każe wam samemu tropić złodzieja po sladach zapachowych nie miejcie do niej pretensji.

Posted

pudelek78 napisał(a):
Zgadza się to co piszesz jest prawda i dodam tylko że 90% psów pracujących w Polskich służbach to psy w typie czyli po waszemu kundelki.
Także jeżeli za kilka lat jeżeli ktoś okradnie wam dom a przybyła policja każe wam samemu tropić złodzieja po sladach zapachowych nie miejcie do niej pretensji.

Ciężko się czyta bzdury jakie wypisujecie....
odsyłam do źródeł

http://www.kujawsko-pomorska.policja.gov.pl/_portal/1213183722484fb6eae8673/Psy_pracuj%C4%85ce_w_Policji.html

Posted

Issa napisał(a):

Proszę wykaż gdzie się pomyliłem że 90% z tych psów nie ma rodowodu?
A na poparcie tej tezy dodam jeszcze iż za zakupionego psa w typie ON policja płaci ok 3500zł a 95% rodowodowych ON nie spełnia warunków do jakich ta rasa została wyhodowana ze względu na problemy zdrowotne i ruchowe jak również na degradację psychiczną jakiej dokonali fachowcy od hodowli.

Posted (edited)

pudelek78 napisał(a):

pudelek78 napisał(a):
Szukaj tych hodowli , bo przecież musisz wiedzieć że jeżeli zgłosisz kogoś niesłusznie ten ktoś będzie mógł dochodzić zadośćuczynienia od ciebie. Więc proszę podaj swoje dane kontaktowe aby ci niesłusznie pomówieni nie musieli wertować neta aby cie odnaleźć. Skoro działasz w tak szczytnym celu nie chowaj się za swoim nickiem tylko przedstaw sie z imienia i nazwiska oraz adresu:diabloti:

Skoro tak zaciekle bronisz pseudohodowli, podaj mi proszę swoje imię i nazwisko oraz adres - przywioze ci ON-ka do domu. Nie stać mnie na jego utrzymanie, to już 8 pies, którego przygarnęłam, ponieważ moja wrażliwość nie pozwoliła mi przejść obojętnie obok tego zagłodzonego stworzenia. Pies wstrzymał ruch uliczny i jadł padlinę przejechanego kota: http://www.dogomania.pl/threads/219650-ON-ek-JESTEM-GŁODNY-!!!

Niestety 2 dni temu musiałam oddać do schroniska jeszcze szczenię sukę ON-ka w podobnej kondycji, ponieważ przyszła na posesję żebrać o jedzenie. Pracownicy schroniska bardzo się cieszyli, że ładna i młoda, to na pewno szybko pójdzie na wieś do stróżownia. Szkoda tylko, że na łańcuch i bez sterylki.

Może chcesz oba ?

Edited by toyota
Posted

pudelek78 napisał(a):
Proszę wykaż gdzie się pomyliłem że 90% z tych psów nie ma rodowodu?
A na poparcie tej tezy dodam jeszcze iż za zakupionego psa w typie ON policja płaci ok 3500zł a 95% rodowodowych ON nie spełnia warunków do jakich ta rasa została wyhodowana ze względu na problemy zdrowotne i ruchowe jak również na degradację psychiczną jakiej dokonali fachowcy od hodowli.

Proszę- oto jedna z hodowli, która zajmuje się hodowlą pod kontem tej użyteczności właśnie.
To jak tlumaczenie dziecku dlaczego białe jest białe a nie sraczkowate.
http://www.napor.pl/hodowla/hodowla.html

I zanim coś chlapniesz następnym razem zastanów się, która jednostka państwowa kupi pieska bez papierów.

Posted

pudelek78 napisał(a):
Może nie zauważyłaś ale ten pan nie jest członkiem ZKWP czyli według twoich wcześniejszych postów (Z tego miesiąca nie hoduje psów rasowych tylko kundle !)

Nie wiem czy jest członkiem ZKWP, jednak hoduje psy z udokumentowanym pochodzeniem. Nie jest to radosna tówórczość pseudohandlarzy.
Ustawa dopuszcza możliwość hodowli psów zarejestrownych w innych stowarzyszeniach niż ZKWP, więc ponownie się mylisz.

Posted

Nie, bo związków kynologicznych jest więcej w Polsce, a nie tylko ZKwP. Hoduje pod patronatem Polskiej Federacji Kynologicznej PFK. Dodam tylko jeszcze, że ta organizacja nie powstała ze względu na nową ustawę.

Posted

Jeżeli chcesz sie przekonać o tym iż 90 % psów w służbach to psy bez rodowodów skontaktuj się z panem A. Walaskiem długoletnim specjalistą od szkolenia psów służbowych w Sułkowicach .ON cię oświeci ile psów w Policji ma rodowody. Polecam ci także zadzwonić , jeżeli nie wierzysz do Sułkowic lub innej placówki szkolącej psy na potrzeby rożnych służb takich jak WP,SW,SG i zapytać ile psów zakupionych ma rodowody. Więc sama usiądź do lektury i nie odsyłaj innych zanim czegoś nie będziesz wiedzieć na 100%

Posted

pudelek78 napisał(a):

jak myślisz dlaczego radzę się tutaj co z tym lub tamtym ogłoszeniem?
bo nie jestem pewna co za tym idzie - nie zgłaszam skoro nie wiem. Śmieszy mnie Twoja dalsza wypowiedz co do nicka - ogłoszenia które zgłaszam są wysyłane z mojego prywatnego maila, pod którym podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem (ta metoda jest o wiele skuteczniejsza). Nie muszę się ukrywać, z resztą wy moje imię już znacie :)

Posted

toyota napisał(a):
Skoro tak zaciekle bronisz pseudohodowli, podaj mi proszę swoje imię i nazwisko oraz adres - przywioze ci ON-ka do domu. Nie stać mnie na jego utrzymanie, to już 8 pies, którego przygarnęłam, ponieważ moja wrażliwość nie pozwoliła mi przejść obojętnie obok tego zagłodzonego stworzenia. Pies wstrzymał ruch uliczny i jadł padlinę przejechanego kota: http://www.dogomania.pl/threads/219650-ON-ek-JESTEM-GŁODNY-!!!

Niestety 2 dni temu musiałam oddać do schroniska jeszcze szczenię sukę ON-ka w podobnej kondycji, ponieważ przyszła na posesję żebrać o jedzenie. Pracownicy schroniska bardzo się cieszyli, że ładna i młoda, to na pewno szybko pójdzie na wieś do stróżownia. Szkoda tylko, że na łańcuch i bez sterylki.

Może chcesz oba ?

Ponawiam prośbę do pudelka78.

Zakaz bezmyślnego rozmnażania przez pseudohodowców ma na celu ograniczenie populacji psów i kotów. Czy to tak trudno zrozumieć, że psów jest za dużo, gniją w schronach, biegają samopas po ulicach, są traktowane jak zabawki dla dzieci ?

Przy okazji zapraszam do obejrzenia filmiku, może coś trafi do twojej głowy: http://www.youtube.com/watch?v=c4IpetoV5NY&feature=player_embedded

Posted

toyota napisał(a):

Może chcesz oba ?

A może to skutek uboczny waszej walki z pseudo? bo mi coś się zdaje że zgłaszanie tych aukcji ma dziwny wpływ na coraz większą ilość bezdomnych psów na ulicach. Pisali przecierz niektórzy ze każda rewolucja niesie ofiary, chcieliście ofiar to teraz nie wykręcajcie sie sianem tylko pomagajcie biednym psiakom przecież ustawa daje wam możliwości wprowadzania do obrotu przez schroniska wiec wyręczcie pseudo.

Posted (edited)

pudelek78 napisał(a):
A może to skutek uboczny waszej walki z pseudo? bo mi coś się zdaje że zgłaszanie tych aukcji ma dziwny wpływ na coraz większą ilość bezdomnych psów na ulicach. Pisali przecierz niektórzy ze każda rewolucja niesie ofiary, chcieliście ofiar to teraz nie wykręcajcie sie sianem tylko pomagajcie biednym psiakom przecież ustawa daje wam możliwości wprowadzania do obrotu przez schroniska wiec wyręczcie pseudo.

Nie jest to skutek uboczny walki z pseudo, działam na dogo od 2007 r.- jest pod nickiem, wcześniej też przygarniałam psy, ale miałam ograniczone możliwości by szukać pomocy dla nich. Z bezdomnymi psami zetknęłam się już jako dziecko. Cóż, nie należę do niewidzących i niesłyszących jak większość ludzi.

Ja bym tego rewolucją nie nazwała - aż tak wiele się nie zmieniło. Te psy co stały na łańcuchach- nadal stoją (bo wiadomo, że wieśniak nagle nie weźmie psa do domu, ani nie postawi mu kojca- bo za co). Natomiast mam nadzieję, że będzie to ewolucja - długi proces zmierzający do ograniczenia bezdomności psów i poprawienia ich losu.

Edited by toyota
Posted

toyota napisał(a):
Nie jest to skutek uboczny walki z pseudo, działam na dogo od 2007 r.- jest pod nickiem, wcześniej też przygarniałam psy, ale miałam ograniczone możliwości by szukać pomocy dla nich. Z bezdomnymi psami zetknęłam się już jako dziecko. Cóż, nie należę do niewidzących i niesłyszących jak większość ludzi.

Ja bym tego rewolucją nie nazwała - aż tak wiele się nie zmieniło. Te psy co stały na łańcuchach- nadal stoją (bo wiadomo, że wieśniak nagle nie weźmie psa do domu, ani nie postawi mu kojca- bo za co). Natomiast mam nadzieję, że będzie to ewolucja - długi proces zmierzający do ograniczenia bezdomności psów i poprawienia ich losu.

Toyota zwracam honor jeżeli jest tak jak piszesz w pierwszej części twojego posta , co do drugiej części to zgodzę się tylko częściowo bo wyedukowany chłop postawi jednak kojec dla psa . Zrozum i mnie sam jestem właścicielem pary DON moja suczka ma 5 lat 2x miała szczeniaki które znalazły nabywców w całej Polsce do dziś z większą częścią z nich mam kontakt tel i mail a w 4 przypadkach osobisty . U żadnego z piesków nie ujawniła się żadna choroba , dobierając partnera dla mojej suczki kierowałem się jego użytkowością co znalazło potwierdzenie u potomków mojej psinki. A teraz ustawodawca wrzuca mnie do jednego wora z ludźmi którzy max eksploatują swoje suki w celach finansowych i jeszcze wyzywa od pseudu-chów. ]
Dodam jeszcze iz moje psy są pełnoprawnymi członkami mojej rodziny z wszystkimi pozytywnymi i negatywnymi skutkami tego stanu.