N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Franca81 napisał(a):Już to widzę jak pseuduch nie inwestujący ani grosza w szczeniaki zacznie ze swoimi klatkowymi czy łańcuchowymi sukami, które świata nigdy nie widziały zacznie jeździć na wystawy. Ciekawa jestem na podstawie jakiego wzorca będą przyrównywać te swoje kundle... Bo jak pisałam wcześniej wielu pseuduchów się pozapisywało do związków czy stowarzyszeń (z psami bez papierów) by móc nadal zarabiać na mnożeniu psów. A teraz jak jego kundle bedą mieć rodowody to i cena wyższa będzie... Tak sobie myśląc to już widzę zjazd pseuduchów i ich często niezsocjalizowane psy. Zamiast wystawy będzie jedna wielka walka psów.... Będzie to mieszanka agresorów i chorób wszelkiego rodzaju... Super biba ale dla pcheł zwłaszcza! Fajnie napisane,usmialam sie z tych pchel,ale tak naprawde to tak nie bedzie...juz pisalam o tym.Jestem prawie pewna,ze te prawdziwe pseuduchy,nie majace dla swoich psow warunkow nie zapisaly sie do ZADNYCH STOWARZYSZEN,tylko swoje psy powypuszczaly luzem,lub... Zrzeszac sie nie beda na pewno tacy,tylko ci co mieli dobre warunki dla swoich psow beda sie zrzeszac. a co do tych rodowodow to zaden wymog nie jest,to juz tych zwiazkow "widzimisie",ustawa rodowodow nie wymaga,jedynie rejestracji w zwiazkach. A co ich sklonilo do ich wystawiania-pewnie postawa portali ogloszeniowych...tak mysle.Lub chec podwyzszenia nieco ceny za szczeniaki. Quote
Arnika1 Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):widac dowoz rowniez jest mozliwy... http://tablica.pl/oferta/urocze-buldogi-francuskie-buldog-francuski-IDL7ET.html dowóz przez organizację spoleczną, która zajmuje się ochroną zwierząt. Rety , czego ludzie nie wymyślą. Ogloszenie zglosilam do usunięcia. Quote
granat Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 nie ma nic złego, że hodowcy niezrzeszeni zapisują się do nowych stowarzyszeń, dobrze, że chcą zalegalizować swoje hodowle a że boli niektórych poboli i przejdzie wam Quote
Arnika1 Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Granat niech oni się legalizują, czlonkom ZK ich "rodowody" "hodowle" i tak nie zagrożą. Ale niech dbają o poziom, niech wniosą coś dobrego. Bo na razie wnoszą tylko szczeniaki niewiadomego pochodzenia . Quote
Franca81 Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):Fajnie napisane,usmialam sie z tych pchel,ale tak naprawde to tak nie bedzie...juz pisalam o tym.Jestem prawie pewna,ze te prawdziwe pseuduchy,nie majace dla swoich psow warunkow nie zapisaly sie do ZADNYCH STOWARZYSZEN,tylko swoje psy powypuszczaly luzem,lub... Zrzeszac sie nie beda na pewno tacy,tylko ci co mieli dobre warunki dla swoich psow beda sie zrzeszac. a co do tych rodowodow to zaden wymog nie jest,to juz tych zwiazkow "widzimisie",ustawa rodowodow nie wymaga,jedynie rejestracji w zwiazkach. A co ich sklonilo do ich wystawiania-pewnie postawa portali ogloszeniowych...tak mysle.Lub chec podwyzszenia nieco ceny za szczeniaki. Masz wiele racji. Niestety ale znam pseudo, które się zarejestrowały w stowarzyszeniach. Konkretniej nie napiszę gdyż i na dogo są a nie mam ani chęci ani czasu użerać z nimi. I patrząc na zarejestrowanych już ludzi w stowarzyszeniach, którzy zgłaszają swoich z 6-9 ras to wątpię by mieli dobre warunki dla swoich psów... Niestety ustawa to jedna wielka czarna dziura, która zamiast pomóc w walce z typowymi pseudo wspomaga ich działania.... Przeszkadza im do momentu aż się nie zarejestrują w stowarzyszeniach.... A później mogą wywieszać sobie szyldy "Zarejestrowana Hodowla w ZXCVBNMASDFGHJKLPOUIYTREWW" I to mnie wnerwia. Nie czepiam się Kowalskiego co ma yorczka wychuchanego i wydmuchanego i dopuszcza do niego raz na 2 lata albo tylko raz w życiu. Bo zdaję sobie sprawę że zawsze będą kundle (te w typie jak i typowe kundelki). Kowalski do swojego pilnowanego yorczka dopuści yorka a pseuducha sukę dorwie burek i jemu nie przeszkadza by sprzedać szczeniaki w rasie w jakiej typie jest suka. A ta ustawa miała walczyć z pseuduchami. Wg weterynarzy do sterylizacji to "Kowalscy" zaczęli biegać... Nie widzę by psów w typie nagle zaczęło przybywać w schroniskach. Więc co ze swoimi psami zrobiły pseuduchy? Ano zapewne nic. Kombinują jak to nadal sprzedawać kundle. (nie mam jak na razie info ze schronisk - obserwacja własna ze stron schroniskowych systematycznie aktualizujących strony internetowe). Poza tym widać na necie jak kombinują byleby sprzedać/wymienić szczeniaki na kase czy laptopa.... Quote
granat Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Arnika1 napisał(a):Granat niech oni się legalizują, czlonkom ZK ich "rodowody" "hodowle" i tak nie zagrożą. Ale niech dbają o poziom, niech wniosą coś dobrego. Bo na razie wnoszą tylko szczeniaki niewiadomego pochodzenia . ale te związki mają po kilkanaście dni, a tu trzeba lat no ale wy narzekacie na te nowe bo obojętnie czy będą dobrze działały czy źle to i tak będzie to konkurencja Quote
Issa Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 granat napisał(a):ale te związki mają po kilkanaście dni, a tu trzeba lat no ale wy narzekacie na te nowe bo obojętnie czy będą dobrze działały czy źle to i tak będzie to konkurencja Jasssssne....chciałabym, żeby ta "konkurencja" stanęła obok moich psów i pokazała co chce wnieść w rasę.............ehhh szkoda słów. Quote
granat Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Franca81 napisał(a):Masz wiele racji. Niestety ale znam pseudo, które się zarejestrowały w stowarzyszeniach. Konkretniej nie napiszę gdyż i na dogo są a nie mam ani chęci ani czasu użerać z nimi. I patrząc na zarejestrowanych już ludzi w stowarzyszeniach, którzy zgłaszają swoich z 6-9 ras to wątpię by mieli dobre warunki dla swoich psów... Niestety ustawa to jedna wielka czarna dziura, która zamiast pomóc w walce z typowymi pseudo wspomaga ich działania.... Przeszkadza im do momentu aż się nie zarejestrują w stowarzyszeniach.... A później mogą wywieszać sobie szyldy "Zarejestrowana Hodowla w ZXCVBNMASDFGHJKLPOUIYTREWW" I to mnie wnerwia. Nie czepiam się Kowalskiego co ma yorczka wychuchanego i wydmuchanego i dopuszcza do niego raz na 2 lata albo tylko raz w życiu. Bo zdaję sobie sprawę że zawsze będą kundle (te w typie jak i typowe kundelki). Kowalski do swojego pilnowanego yorczka dopuści yorka a pseuducha sukę dorwie burek i jemu nie przeszkadza by sprzedać szczeniaki w rasie w jakiej typie jest suka. A ta ustawa miała walczyć z pseuduchami. Wg weterynarzy do sterylizacji to "Kowalscy" zaczęli biegać... Nie widzę by psów w typie nagle zaczęło przybywać w schroniskach. Więc co ze swoimi psami zrobiły pseuduchy? Ano zapewne nic. Kombinują jak to nadal sprzedawać kundle. (nie mam jak na razie info ze schronisk - obserwacja własna ze stron schroniskowych systematycznie aktualizujących strony internetowe). Poza tym widać na necie jak kombinują byleby sprzedać/wymienić szczeniaki na kase czy laptopa.... ciekawi mnie ile hodowli ty widziałaś? zrzeszonych i niezrzeszonych ? w której hodowli widziałaś jak to yoreczka dorwał burek ? a następnie szczeniaczki zostały sprzedane ? Quote
granat Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Issa napisał(a):Jasssssne....chciałabym, żeby ta "konkurencja" stanęła obok moich psów i pokazała co chce wnieść w rasę.............ehhh szkoda słów. skoro nie obawiacie się konkurencji to o co chodzi ? Quote
bejasty Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 Czemu nie protestujecie jak są organizowane wystawy kundelków / w Bydgoszczy co roku !/ na które nie mają wstępu te w typie rasy -a to też "kundle" i jakoś na tych wystawach nie dochodzi do starć miedzy psami.. Czy na szkolenia organizowane przez ZK mogą przyjść tylko te z rodowodem ? nie ja z moim "kundlem" też zaliczylam PT. Twierdzicie ,że psy lubią wystawy /?/ to dlaczego nie dać tej frajdy tym bez rodowodu ?niekiedy o wiele bardziej w typie rasy niż przerasowane z rodowodem.Jak to sie dzieje ,że z wystaw psiej elity można przywieśc do hodowli kaszel kenolowy ? Czy na wystawach incydentalnie nie dochodzi do starć między psami ?/ostatnia Walentykowa ostre starcie wśrod Azjatów/ Franca81 miej odwagę jak zaczełaś informacje o pseudo wśrod Dogo to dokończ a nie zostawiaj niedopowiedzeń !! Quote
Issa Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 bejasty napisał(a):Czemu nie protestujecie jak są organizowane wystawy kundelków / w Bydgoszczy co roku !/ na które nie mają wstępu te w typie rasy -a to też "kundle" i jakoś na tych wystawach nie dochodzi do starć miedzy psami.. Czy na szkolenia organizowane przez ZK mogą przyjść tylko te z rodowodem ? nie ja z moim "kundlem" też zaliczylam PT. Twierdzicie ,że psy lubią wystawy /?/ to dlaczego nie dać tej frajdy tym bez rodowodu ?niekiedy o wiele bardziej w typie rasy niż przerasowane z rodowodem.Jak to sie dzieje ,że z wystaw psiej elity można przywieśc do hodowli kaszel kenolowy ? Czy na wystawach incydentalnie nie dochodzi do starć między psami ?/ostatnia Walentykowa ostre starcie wśrod Azjatów/ Franca81 miej odwagę jak zaczełaś informacje o pseudo wśrod Dogo to dokończ a nie zostawiaj niedopowiedzeń !! Ależ nikt im nie broni..tylko podobno wystawy to snobizm dla nich. A Ty byłaś i wiedziałaś gdzie mnie szukać w Bydgoszczy...dlaczego nie podeszłaś? Odnoszę wrażenie, że poszłaś tam szpiegować jak te biedne pieski miały źle i jak je straśne Paniusie męczyły. Mylę się??? Co do kaszlu kennelowego- mam nadzieję, że wiesz po jakim czasie się wykluwa infekcja od zarażenia u psa i że jak grypa (u człowieka) nie wybiera czy to rasowiec czy kundel lub czy to wystawa czy spacer w gronie znajomych psów. Równie dobrze mogą się zarazić u weta i nie tylko tym niestety. Quote
:** Posted February 15, 2012 Author Posted February 15, 2012 Issa napisał(a):Jasssssne....chciałabym, żeby ta "konkurencja" stanęła obok moich psów i pokazała co chce wnieść w rasę.............ehhh szkoda słów. Żal mi pseudo. Nie mają szans z psami które od pokoleń są nastawiane na wygraną w wystawach a nie na łańcuch do budy.:roflt: Quote
Franca81 Posted February 15, 2012 Posted February 15, 2012 (edited) granat napisał(a):ciekawi mnie ile hodowli ty widziałaś? zrzeszonych i niezrzeszonych ? w której hodowli widziałaś jak to yoreczka dorwał burek ? a następnie szczeniaczki zostały sprzedane ? O burku to mi chodziło o pseudohodowlę. Widziałam psy "rasy", które z tą właśnie rasą nie miały zbyt wiele wspólnego. Z hodowlami miałam styczność wielokrotnie. Chociażby z powodu posiadania zwierząt rasowych. Widziałam psy w typie (czyli skąd?), które brały udział w walkach psów. Brałam udział w wyłapywaniu z ulic psów w typie (czyli skąd?). bejasty napisał(a):Czemu nie protestujecie jak są organizowane wystawy kundelków / w Bydgoszczy co roku !/ na które nie mają wstępu te w typie rasy -a to też "kundle" i jakoś na tych wystawach nie dochodzi do starć miedzy psami.. Czy na szkolenia organizowane przez ZK mogą przyjść tylko te z rodowodem ? nie ja z moim "kundlem" też zaliczylam PT. Twierdzicie ,że psy lubią wystawy /?/ to dlaczego nie dać tej frajdy tym bez rodowodu ?niekiedy o wiele bardziej w typie rasy niż przerasowane z rodowodem.Jak to sie dzieje ,że z wystaw psiej elity można przywieśc do hodowli kaszel kenolowy ? Czy na wystawach incydentalnie nie dochodzi do starć między psami ?/ostatnia Walentykowa ostre starcie wśrod Azjatów/ Franca81 miej odwagę jak zaczełaś informacje o pseudo wśrod Dogo to dokończ a nie zostawiaj niedopowiedzeń !! Mogę jedynie na Pw nie chcę słuchać obelg pod swoim adresem. A tak w skrócie. Niech przychodzą kundelki do ZK na szkolenia. Ja nie widzę nic w tym złego wręcz przeciwnie. Może ten podatek za psa, który powinien każdy płacić niech idzie właśnie na szkolenia psów. Bo szczerze mówiąc to nie mam pojęcia na co do tej pory szły te pieniądze. Poza tym ile zwykłych ludzi idzie szkolić kundelki do ZK? Bo nie wiem. Mogę się poprzeć jedynie obserwacjami ze szkoleń (prywatnych) psów. Byłam, widziałam. Bardzo często bywa, że psy wystaw nie lubią. Nie trzeba być hodowcą by zobaczyć strach u wielu psów. Wielokrotnie podkreślałam, że i wśród hodowców są "dziady". Nigdy nie wybielam hodowców jeżeli widzę że coś w ich hodowli nie jest tak jak powinno być. Tak jak pisałam wcześniej. Kontrola powinna być wszędzie i w pseudo i w hodowlach. Edited February 15, 2012 by Franca81 Quote
:** Posted February 15, 2012 Author Posted February 15, 2012 Gdyby ludzie z rozwaga dobierali i rozmnazali psy to nie weszlaby w zycie taka ustawa. Kazdy pies powinien miec czip i byc w jednej ogolnokrajowej ( europejskiej, swiatowej ) bazie a nie to wojewodztwo ma taka a drugie inna. To jest poprostu chore. Quote
Arnika1 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 granat napisał(a):skoro nie obawiacie się konkurencji to o co chodzi ? Granat, widzisz, nam tym zlym, niedobrym, wstrętnym, hodowcom chodzi o dobro psów. Twierdzisz, że potrzeba lat. A jak one od początku startują z takim regulaminem za który w ZK można wylecieć? Chodzi mi mianowicie o zpkipr (czy jakoś tak) - krycie dopuszczalne 3 razy na dwa lata. To nie będzie żadna konkurencja, ja się konkurencji naprawdę nie boję, mam tyle rezerwacji na szczeniaki, że pewnie znowu sporo osób odejdzie z kwitkiem. To natomiast będzie wstrętna masówka. I jeśli tak narzekasz na ZK, to czemu uważasz, że organizacje mające lagodniejsze od ZK regulaminy hodowli coś poprawią? Ja to się w sumie bardzo dziwię, że nikt nie chce wykorzystać bazy jaką mają Związki Kynologiczne - prosty numer i można namierzyć każdego psa. Quote
Monia85 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Piszecie, że te osoby które mają tylko swoja jedną ukochaną sunie w typie rasy nie rozmnażają dla pieniędzy, może nie dla dużych, ale liczą na jakiś zysk lub robią to dla swojego "widzimisie". Przykład z ostatniego tygodnia, do sklepu zoologicznego przyszła kobitka ze swoim maltańczykiem (mam jakieś dziwne szczęście do spotykania nawiedzonych właścicieli maltanów) i po krótkiej rozmowie przyznała się, że sunia w niedługim czasie zostanie pokryta westem. Tłumaczę jej, ze nie powinna rozmnażać psów bez udokumentowanego pochodzenia, a już na pewno nie krzyżować ze sobą tak różnych ras. A ona do mnie z tekstem, ale kto zauważy przecież to białe i to białe, a jak się urodzą to wybiorę te bardziej podobne do westa i te do maltańczyka :crazyeye: Quote
Franca81 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 (edited) Brak mi słów na takich ludzi... Nie zrozumiałaś o co mi chodzi. Jestem cięta na pseudo bo to najczęściej oni męczą zwierzęta. Ustawa miała chronić zwierzęta. Kowalski nie zawsze postępuje dobrze (czyli jak na powyższym) ale zapewne nie maltretuje psa. Nigdy nie dojdziemy do tego samego zdania pod względem hodowli, ZK czy nowo powstałych związków. I szczerze mówiąc g... mnie to obchodzi. Niech sobie będą i tysiące stowarzyszeń. Ale do cholery niech zostanie zminimalizowane pastwienie się nad zwierzętami i wypuszczanie "w świat" chorych i niezsocjalizowanych a czasem i zaniedbanych szczeniąt... Jest wątek na dogo szczeniaka w typie asta co na allegro (jak się nie mylę) pseuduch sprzedawał. W ramach interwencji został odebrany. Ten szczeniak na fotkach na all miał brzuch jak balon (miał rodzeństwo ale część z nich tego nie przeżyła). Na wątku są fotki robali co z niego wyszły w kupie. Szok. I z takimi idiotami trzeba walczyć w pierwszej kolejności. Wątek do Fiony. Zobaczcie sami... Pierwsza fotka - taką właśnie Ci ludzie wrzucili na allegro... http://www.dogomania.pl/threads/220965-Fiona-2mc-stafficzka-karmiona-makaronem-z-pasztetem-potrzebuje-Waszej-pomocy Sunia jest zapchlona, zarobaczona, z początkami krzywicy i psim tasiemcem... Edited February 16, 2012 by Franca81 Quote
Paulina87 Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Wczoraj byłam u weta i siedząc w poczekalni słyszałam rozmowę 2 kobiet. Jedna z nich opowiadała jak to jej siostra dopuściła swoją amstafkę. Amstafka była z rodowodem, ale była PETem, ponieważ miała krzywy zgryz. Ta mimo to ją dopuściła, do psa w typie rasy, bo pies który krył rodowodu nie miał. Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Franca81 napisał(a):Brak mi słów na takich ludzi... Nie zrozumiałaś o co mi chodzi. Jestem cięta na pseudo bo to najczęściej oni męczą zwierzęta. Ustawa miała chronić zwierzęta. Kowalski nie zawsze postępuje dobrze (czyli jak na powyższym) ale zapewne nie maltretuje psa. Nigdy nie dojdziemy do tego samego zdania pod względem hodowli, ZK czy nowo powstałych związków. I szczerze mówiąc g... mnie to obchodzi. [SIZE="3"]Niech sobie będą i tysiące stowarzyszeń. Ale do cholery niech zostanie zminimalizowane pastwienie się nad zwierzętami i wypuszczanie "w świat" chorych i niezsocjalizowanych a czasem i zaniedbanych szczeniąt... Jest wątek na dogo szczeniaka w typie asta co na allegro (jak się nie mylę) pseuduch sprzedawał. W ramach interwencji został odebrany. Ten szczeniak na fotkach na all miał brzuch jak balon (miał rodzeństwo ale część z nich tego nie przeżyła). Na wątku są fotki robali co z niego wyszły w kupie. Szok. I z takimi idiotami trzeba walczyć w pierwszej kolejności. Wątek do Fiony. Zobaczcie sami... Pierwsza fotka - taką właśnie Ci ludzie wrzucili na allegro... http://www.dogomania.pl/threads/220965-Fiona-2mc-stafficzka-karmiona-makaronem-z-pasztetem-potrzebuje-Waszej-pomocy [SIZE="3"]takie jest i moje zdanie na ten temat,podzielam. Quote
pantolini Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Moje podobne tylko po co setki nowych stowarzyszeń?.A starczyłyby czipy.I tylko takie zaczipowane mogłyby być sprzedawane,oddawane.I ogólnopolska baza danych i szybko odpowiedzialność za psa by nie była niczyja.Co do wypowiedzi o danych z ZK to przeważnie to tatuaże które z biegiem czasu są tak nieczytelne i zamazane ,że nic o hodowcy psa nie wiadomo ,no a nie każdy też spisuje umowę tak ,że tym bardziej o właścicielu nie wiadomo nic.Przykład z amstafem no proszę jak łatwo i szybko w allegro dało się dotrzeć do sprzedającego( z czipami byłoby jeszcze prościej)Dlaczego?bo tam są dane .ZK to związek stary z tradycjami ale nie ma co porównywać bo pies rasowy to pojęcie o tym jak ma wyglądać dany osobnik.Wzorce tworzy człowiek dlatego np odmiana akity japońskiego w typie amerykańskim .Dlaczego jakiś związek ma nie hodować np pekińczyka w typie krajowym?Kto powiedział,że tylko wzorzec FCI jest jedyny i słuszny? Quote
bejasty Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):[SIZE="3"]takie jest i moje zdanie na ten temat,podzielam. Nie sądzicie ,że to ogromną roledo spełnienia mają nabywcy takich szczeniąt ? handel tylko w miejscu urodzenia więc jade widzę co sie dzieje i czy muszę nabyć szczeniaka ? czy ktoś do tego zmusza ? widzę ,że jest źle dzwonię do TOZ lub ....Taki rozmnażacz jak robi to dla zysku a zostaną mu odebrane "żywe pieniążki" to albo zrezygnuje albo zadba przy następnych. Podstawą wszelkich działań przeciw bezdomności,bezsensownemu rozmnażaniu jest oznakowanie zwierząt i porządna baza danych ale kto i za ile ma to zrobić ? Quote
Guest Lotty Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 pantolini napisał(a):Kto powiedział,że tylko wzorzec FCI jest jedyny i słuszny? Tyle, że w tym "paskudnym" FCI są różne linie i różne hodowle. Mnie też nie podoba się typ pekińczyka wypromowany przez Anglików więc wybrałam psy wyhodowane niemal wyłącznie na liniach polskich, czechosłowackich oraz węgierskich. Moje pekińczyki mają rodowód FCI, ale wcale nie są wynaturzone. Quote
pantolini Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Nie chodzi mi o to czy wzorzec i promocja jakiś tam cech są dobre czy złe ale o sam fakt ,że ja jako ja też mam prawo do własnych gustów i upodobań i nie wiem na przykład dlaczego niektóre kolory u niektórych ras sa niedopuszczalne mimo ,że nie ma żadnych podstaw genetycznych by je eliminować.Każdy z nas ma prawo wyboru(podobno) ,a cała uwaga skupia się na tym by wybór ograniczyć ,a nie na tym by pomagać zwierzętom.Dla mnie nie ma znaczenia to czy pies ma rodowód czy nie czy ktoś należy gdzieś czy nie a jedynie czy zwierzęta mają dobrze i czy w przyszłości też nie będą zaniedbane i krzywdzone ,a tu jedynie ogólnopolskie czipowanie by mogło trochę pomóc Quote
granat Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Issa napisał(a):Jasssssne....chciałabym, żeby ta "konkurencja" stanęła obok moich psów i pokazała co chce wnieść w rasę.............ehhh szkoda słów. a kto miałby to ocenić wasi sędziowie z ZKwP ? rzeczywiście szkoda słów Quote
granat Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 Niech sobie będą i tysiące stowarzyszeń. Ale do cholery niech zostanie zminimalizowane pastwienie się nad zwierzętami i wypuszczanie "w świat" chorych i niezsocjalizowanych a czasem i zaniedbanych szczeniąt... . http://http://www.fleurdelisgreatdanes.com/tape.htm i to wy obrońcy ZKwP mówicie o pastwieniu się nad zwierzętami to wyżej i inne praktyki z obcinaniem ogonów itp. kto to wymyślił co FCI i ZKwP zrobiło przez ostatnie lata aby zaprzestać takich praktyk no śmiało kto ile pism złożył do ZKwP aby zaprzestać takich praktyk co??:diabloti: Quote
Recommended Posts