agnieszkaK Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 toyota napisał(a):A niech to - gumetree usunęło mi ogłoszenie Duni z powodu niezgodności z ustawą :crazyeye:. Nie wiem czy ktoś zgłosił przez przypadek czy się zagalopowali. a co dokładnie Ci napisali? Quote
Klauzunka Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 A niech to - gumetree usunęło mi ogłoszenie Duni z powodu niezgodności z ustawą :crazyeye:. Nie wiem czy ktoś zgłosił przez przypadek czy się zagalopowali. myślę, że się zagalopowali. Na chwilę obecną....bo sama w tym uczestniczę zgłaszanie takich aukcji czy ogłoszeń to masakra....Wertujesz portale, zgłaszasz, po czym sprawdzasz czy zgłoszone przez Ciebie zostały usunięte....W 90% nie zostały, więc ponawiasz "swoje wąty", i tak w kółko, są ogłoszenia "za darmo", jest ogłoszenie-widać, że jest praktycznie cały miot na sprzedaż...wiec co?, ściema...oczywiście, że ściema...bo jak dzwonisz to z za darmo robi się 400-500 zł....i od nowa Polska Ludowa....to jak walka z wiatrakami....poza tym umówmy się, na każde ogłoszenie "niby za darmo" trzeba dzwonić, żeby je zweryfikować.... Quote
kahoona Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Kopiuję z wydarzenia na FB i proszę o pomoc: Ofensywa przeciwko nielegalnej sprzedaży zwierząt się rozpoczęła. Aby nasze działania mogły być jeszcze skuteczniejsze musimy uzyskać jak najpełniejszy obraz sytuacji. Zbieramy linki do wszelkich portali ogłoszeniowych, aukcyjnych oraz blogów i prywatnych stron gdzie można kupić zwierzęta bez rodowodu. O pomoc w tej kwestii zostaliśmy poproszeni przez posła Pawła Suskiego i Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt. SPRAWA JEST PILNA I NIE CIERPIĄCA ZWŁOKI! KAŻDY LINK SIĘ LICZY! Nie wklejajcie proszę pojedynczych ogłoszeń - chodzi nam o portale, gdzie ogłoszenia się pojawiają. http://www.facebook.com/events/167485233357126/ Quote
toyota Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 agnieszkaK napisał(a):a co dokładnie Ci napisali? Dokładnie to : "Twoje ogłoszenie zostało wstrzymane/usunięte, ponieważ naruszyło jedną lub kilka zasad na stronie. Nasze zasady zamieszczania zabraniają komercyjnej sprzedaży psów i kotów przez niezarejestrowanych hodowców. Każdy niezarejestrowany hodowca jest zobowiązany podać oczekiwaną cenę za psa/kota i cena ta nie może przekraczać 300 złotych. Ponadto, niezarejestrowani hodowcy mogą ogłosić tylko jeden miot. Przypominamy również, że nasze zasady zabraniają sprzedaży psów i kotów poniżej 8 tygodnia życia. W kategorii zwierząt wymagamy, aby każde ogłoszenie podawało wiek zwierzaka, datę urodzenia i/lub termin możliwego odbioru. Ogłoszenia nie zawierające tych informacji będą usuwane ze strony lub wstrzymywane." Moim zdaniem to sobie wprowadzają jakieś "własne" prawo niezgodne ze stanem faktycznym. Była możliwość odwołania się, więc to zrobiłam i dostałam odp., która mnie zadowala ;): "Bardzo prosimy by w treści ogłoszenia podawali Państwo informację o tym ze pies jest do oddania za darmo. Wtedy anons nie będzie zgłaszany przez uzytkowników jako oferta niezgodna z naszymi zasadami i nie będzie ponownie wstrzymywany." Quote
Klauzunka Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 "Bardzo prosimy by w treści ogłoszenia podawali Państwo informację o tym ze pies jest do oddania za darmo. Wtedy anons nie będzie zgłaszany przez uzytkowników jako oferta niezgodna z naszymi zasadami i nie będzie ponownie wstrzymywany." i właśnie na tym leci pseudo....bo są całe mioty psów rzekomo za darmo a jak się dzwoni to okazuje się, że psiak za 400-500 zł do negocjacji. Ofensywa przeciwko nielegalnej sprzedaży zwierząt się rozpoczęła. Aby nasze działania mogły być jeszcze skuteczniejsze musimy uzyskać jak najpełniejszy obraz sytuacji. Zbieramy linki do wszelkich portali ogłoszeniowych, aukcyjnych oraz blogów i prywatnych stron gdzie można kupić zwierzęta bez rodowodu. O pomoc w tej kwestii zostaliśmy poproszeni przez posła Pawła Suskiego i Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt. SPRAWA JEST PILNA I NIE CIERPIĄCA ZWŁOKI! KAŻDY LINK SIĘ LICZY! Nie wklejajcie proszę pojedynczych ogłoszeń - chodzi nam o portale, gdzie ogłoszenia się pojawiają. proszę bardzo - Tablica.pl ! Quote
vivica Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) ale.gratka.pl morusek.pl tusprzedaj.pl olx.pl eoferty.com.pl kupsprzedaj.pl sprzedajpsa.pl favore.pl Edited January 11, 2012 by vivica Quote
Vectra Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 gratka zmieniła regulamin :) 2. Psy i koty z tym, że Użytkownicy publikujący ogłoszenia dotyczące handlu psami i kotami winni prowadzić hodowle zwierząt zarejestrowane w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Osoby takie zobowiązane są na wezwanie pracowników Polskapresse legitymować się dowodem wykonania w/w rejestracji pod rygorem usunięcia ogłoszeń. Jednocześnie ogłoszeniodawcy winni zapewnić, że do sprzedaży dochodzić będzie wyłącznie w miejscu chowu lub hodowli zwierząt. Wykluczone jest zatem sfinalizowanie transakcji na odległość. Quote
kahoona Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Słuchajcie trzeba jeszcze zgłaszać na anonse.pl - sytuacja jak na tablicy - poniżej ich oświadczenie, ale sprzedaż kwitnie Ogłoszenia o sprzedaży psów i kotów Informujemy Od 1 stycznia 2012 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt ( Dz. U. 2011 Nr 203 poz. 1373 ; ). Na mocy tej nowelizacji wprowadzono kilka zmian dotyczących handlu zwierzętami. Art. 10a ustawy zabrania wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach a także prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych oraz wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. Art. 10b wyraźnie mówi o zakazie nabywania zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach a także o zakazie nabywania kotów i psów poza miejscem ich chowu lub hodowli. Zabrania się też rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. Zakaz nie dotyczy hodowli zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. W praktyce oznacza to, że handel psami i kotami może dotyczyć jedynie zwierząt posiadających rodowód. Pozostałe zwierzęta, nie pochodzące z oficjalnych hodowli, można jedynie przekazywać za darmo (nie dotyczy schronisk dla zwierząt i organizacji zajmujących się ochroną zwierząt). Wobec powyższego w działach Zwierzęta Psy i Zwierzęta Koty przyjmujemy ogłoszenia o sprzedaży pochodzące jedynie z zarejestrowanych hodowli. Zwierzęta muszą być sprzedawane za konkretną cenę. Hodowca tym samym deklaruje, że zwierzę posiada rodowód lub będzie uprawnione do jego odbioru. Dodatkowo zalecamy załączać do ogłoszenia zeskanowany przegląd miotu, co rozwieje wszelkie wątpliwości. Dla pozostałych psów i kotów polecamy dział Gratis. Jeżeli chcesz zakupić psa lub kota zgodnie z prawem, upewnij się, że hodowla jest zarejestrowana, a tym samym zwierzę posiada rodowód lub metrykę, która upoważnia do jego otrzymania. Pomóż eliminować nielegalnych hodowców, zgłaszaj nam ogłoszenia łamiące te przepisy. http://zwierzeta.anonse.pl/psy,594/ Quote
agnieszkaK Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='toyota']Dokładnie to : "Twoje ogłoszenie zostało wstrzymane/usunięte, ponieważ naruszyło jedną lub kilka zasad na stronie. Nasze zasady zamieszczania zabraniają komercyjnej sprzedaży psów i kotów przez niezarejestrowanych hodowców. Każdy niezarejestrowany hodowca jest zobowiązany podać oczekiwaną cenę za psa/kota i cena ta nie może przekraczać 300 złotych. Ponadto, niezarejestrowani hodowcy mogą ogłosić tylko jeden miot. Przypominamy również, że nasze zasady zabraniają sprzedaży psów i kotów poniżej 8 tygodnia życia. W kategorii zwierząt wymagamy, aby każde ogłoszenie podawało wiek zwierzaka, datę urodzenia i/lub termin możliwego odbioru. Ogłoszenia nie zawierające tych informacji będą usuwane ze strony lub wstrzymywane." Moim zdaniem to sobie wprowadzają jakieś "własne" prawo niezgodne ze stanem faktycznym. Była możliwość odwołania się, więc to zrobiłam i dostałam odp., która mnie zadowala ;): "Bardzo prosimy by w treści ogłoszenia podawali Państwo informację o tym ze pies jest do oddania za darmo. Wtedy anons nie będzie zgłaszany przez uzytkowników jako oferta niezgodna z naszymi zasadami i nie będzie ponownie wstrzymywany." Moje 20 min temu usunęli miałam to samo napisane, dałam szczeniaki 6tygodniowe do adopcji a oni je usunęli bo złamałam ich regulamin: http://www.gumtreehelp.com/pl/knowledgebase.php?article=115 <--- dopiero od 8tyg mogę je zamieścić..a żeby było lepiej to je wyróżniłam przez smsa, wściekne się jak mi kasy nie zwrócą.. Quote
:** Posted January 11, 2012 Author Posted January 11, 2012 Witam. Przepraszam ze mnie nie bylo ale mam spore problemy z internetem ( raz dziala raz nie). Widze ze duzo sie dzialo jak mnie nie bylo wiec mam kilka pytan. 1. Czy "zwiazek hodowli domowej" ma prawo samoistnie zalatwic papiery dla psow w typie, a jezeli nie to kto musi im to zatwierdzic? 2. W jakim celu pseudo wchodza na ten watek i utrudniaja nam zycie. 3. Jak idzie zglaszanie i usuwanie ogłoszeń. 4. Czy ktos jeszcze sie do nas dolaczy? Quote
bomba Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 a ja bardzo polubiłem nową ustawę obecnie zakładam swój związek i już za około 6 tygodni moje szczeniaczki będą miały metryki i nie będzie jak teraz, że za szczeniaczka dostaje się 600 zł teraz będzie z metryką i chipem no i cena 1200 zł. trzeba tylko umieć się odnaleść w nowej sytuacji a wy klikajcie i róbcie miejsce na moje przyszłe ogłoczenia :lol: Quote
Vectra Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 bomba napisał(a):a ja bardzo polubiłem nową ustawę obecnie zakładam swój związek i już za około 6 tygodni moje szczeniaczki będą miały metryki i nie będzie jak teraz, że za szczeniaczka dostaje się 600 zł teraz będzie z metryką i chipem no i cena 1200 zł. trzeba tylko umieć się odnaleść w nowej sytuacji a wy klikajcie i róbcie miejsce na moje przyszłe ogłoczenia :lol: i super , nie będziesz już N/N , a jak Twój szczyl trafi do schroniska/lasu - wiadomo będzie komu oddać produkt. Właśnie o to chodzi w tej ustawie - dobrze że zarobisz więcej , może sumienniej odchowasz szczeniaki - nie będziesz producentem NN Quote
owczarek'ab Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Ja ogarniam mazowiecką tablicę (ale już nie nadążam, do tego mam szkołę :roll:), allegro też od czasu do czasu. Quote
bomba Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Vectra napisał(a):i super , nie będziesz już N/N , a jak Twój szczyl trafi do schroniska/lasu - wiadomo będzie komu oddać produkt. Właśnie o to chodzi w tej ustawie - dobrze że zarobisz więcej , może sumienniej odchowasz szczeniaki - nie będziesz producentem NN w mojej hodowli nic się nie zmieni tylko trochę biurokracji dotychczas każdy szczeniaczek wychodzący z mojej hodowli otrzymywał książeczkę zdrowia gdzie były moje dane adres tel. sprzedaż u mnie w domu i nie widze problemu a problem będą mieli niektórzy z ZKwP którzy swoje drugie mity sprzedawali na gełdzie paru takich znam Quote
ania10512 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 zajmę się alegro ,tablca psami rasy rottweiler i dog niemiecki woj. śląskie może być ? Quote
karola&gacek Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='agnieszkaK']to w końcu ta hodowla z Zielonego Wzgórza to jest niezarejstrowana czy ona się podszywa pod jakąś legalną o podobnej nazwie ? http://allegro.pl/owczarek-niemiecki-dlugowlosy-likwidacja-hodowli-i2039305289.html Hodowla ON "z Zielonego Wzgórza" jest http://oriona.pl/bond.php -jakaś. Tym bardziej psy o wyglądzie chihuahua, podpisane jako pinczer są oszustwem, ale na gratce nawet nie ma za co jej zgłosić bo nie ma nigdzie ceny, ani słowa "oferuje", "sprzedam" itp. Quote
Stevie Rae Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) Zgłoszone ogłoszenia z allegro i tablicy ze śląskiego. Edit: I gotowe. Edited January 11, 2012 by Stevie Rae Quote
Olivka Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) "Witam zapraszam do rezerwacji szczeniąt rasy sznaucer miniaturowy. Szczenięta są po bardzo ładnych i rasowych rodzicach typ amerykański. Mama szczeniąt to przepiękna suczka koloru czarno srebrnego ojciec również czarno srebrny z rodowodem. Obojga rodzice do obejrzenia na miejscu. W miocie są pieski i suczki w różnych kolorach. Na zdjęciach są rodzice i szczeniaki z poprzedniego miotu. Szczeniaczki przy odbiorze będą dwa razy odrobaczone i po przeglądzie weterynaryjnym w chwili odbioru będą posiadały książeczki zdrowia. Do odbioru po 26 stycznia. ZAPRASZAM DO REZERWACJI Mieszkam w okolicach Sokołowa Podlaskiego " TO OGŁOSZENIE JEST NIEZŁE. PSEUDOHODOWCA SIĘ ZATAIŁ, ALE OD RAZU WIDAĆ Z KIM MA SIĘ DO CZYNIENIA. ZUPEŁNY BRAK ZNAJOMOŚCi GENETYKI. Edited January 11, 2012 by Olivka Quote
Stevie Rae Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Olivka - rzeczywiście. Ja dziennie mam duże ilości ogłoszeń z psiakami typu "mama rodowodowa". Tatuś z rodowodem. A szczenięta? Ano nie, ale o tym nie wspomnimy. Najgorsza tablica - http://tablica.pl/oferta/sprzedam-psy-sczeniaki-IDDpcn.html Nie sądzę, że mają rodowód, chociaż tak zaznaczył aby ominąć ustawę. Co mam zrobić? Quote
toyota Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 A może by tak zadzwonić do takiego pseuducha, który zamieścil ogłoszenie "oddam za darmo" i zapytać się o szczeniaka. Oczywiście poda wtedy cenę. Czy w takiej sytuacji, gdyby go nagrać (niektóre telefony posiadają taką opcje) i zgłosić na policję to zostanie ukarany ? Jeśli istnieje taka teoretyczna możliwość, możnaby ich straszyć, że dysponujemy nagraniem, że sprzedają zamiast oddawać za darmo i wymusić zakaz ogłaszania. Quote
kasiek12 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='Franca81']Zgłosić faceta by wypadało. Bo ten łańcuch wygląda na dość krótki. Na drugiej aukcji z kolei ON też w nie najlepszych warunkach....[/QUOTE] Franca zgłosiłam. Tego i wielu innych takich pożal się Boże "hodowców". Widzę, że w niektórych przypadkach sms'y są bardziej skuteczne niż zgłaszanie do serwisów. Nie omieszkam też powiadomić nowosądecki TOZ, bo warunki też nie wydają mi się najlepsze. Może zechcą to sprawdzić. Quote
Paulina516 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Może wypracować specjalną wiadomość dla pseudo z groźbą , i im powysyłać? Quote
Klauzunka Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 A może by tak zadzwonić do takiego pseuducha, który zamieścil ogłoszenie "oddam za darmo" i zapytać się o szczeniaka. Oczywiście poda wtedy cenę. Czy w takiej sytuacji, gdyby go nagrać (niektóre telefony posiadają taką opcje) i zgłosić na policję to zostanie ukarany ? Jeśli istnieje taka teoretyczna możliwość, możnaby ich straszyć, że dysponujemy nagraniem, że sprzedają zamiast oddawać za darmo i wymusić zakaz ogłaszania. błagam.....Toyota....nie istnieje taka możliwość, takie nagranie jest o kant dupy rozbić....czy wierzysz, że ktoś się tym zajmie? Ile osób może sobie pozwolić na takie dzwonienie? Co zrobisz z tym nagraniem? Co z tego, że Ty dzwonisz, ja dzwonię i 50 innych osób też...mamy styczeń więc mamy taki nalot, bo to czas zmian, za chwilę wszystko ucichnie i apiat od nowa Polska Ludowa, bo dostając rachunki za telefon za chwilę wszyscy stwierdzą, że nie stać ich na to i to NORMALNE! Jeszcze kilka dni i wszystko ucichnie.... Do dupy z takim dzwonieniem to powinno iść z urzędu - na już!!!!! bo taką a nie inną ustawę uchwalili... Ofensywa przeciwko nielegalnej sprzedaży zwierząt się rozpoczęła. Aby nasze działania mogły być jeszcze skuteczniejsze musimy uzyskać jak najpełniejszy obraz sytuacji. Zbieramy linki do wszelkich portali ogłoszeniowych, aukcyjnych oraz blogów i prywatnych stron gdzie można kupić zwierzęta bez rodowodu. O pomoc w tej kwestii zostaliśmy poproszeni przez posła Pawła Suskiego i Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt. SPRAWA JEST PILNA I NIE CIERPIĄCA ZWŁOKI! KAŻDY LINK SIĘ LICZY! Nie wklejajcie proszę pojedynczych ogłoszeń - chodzi nam o portale, gdzie ogłoszenia się pojawiają.Sprawa jest pilna i niecierpiąca zwłoki....super.... O pomoc w tej kwestii zostaliśmy poproszeni przez posła Pawła Suskiego i Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt.ja pomogę i wszyscy tu pomagają - a co w zamian? jakieś poparcie (w moim wolnym tłumaczeniu zostało wystosowane pismo do tych portali) czemu aukcje nadal nie znikają? Nie chcę być złośliwa, bo wiem, że na wszystko trzeba czasu, ale "z motyką na słońce"...mamy 11 stycznia.... Quote
kasiek12 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='Klauzunka']http://tablica.pl/oferta/owczarki-niemieckie-dlugowlose-IDrior.html niby za darmo a w treści cena do niewielkiej negocjacji.... Pal licho tą cenę, zobaczcie co on tu napisał: "Ojciec szczeniąt jest z rodowodem z uprawnieniami hodowlanymi, bardzo agresywny." Zakładając nawet, że ojciec jest rasowy, to kto douszcza do tego, żeby agresywny pies miał nadane uprawnienia hodowlane?!? Coś się pozmieniało i ONki teraz należą do grupy ras agresywnych? Tym bardziej, że prowadzenie hodowli lub utrzymywanie psa rasy uznawanej za agresywną wymaga przecież specjalnego zezwolenia. Świat oszalał :shake: Quote
Recommended Posts