Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam pytanie, jaką karmę polecicie dla 3 miesięcznego szczeniaka? W tej chwili je Bozite Junior 25/12, niby wszystko ok, ale bąki straszne i lekki łupież, więc pomyślałam o zmianie, tylko nie bardzo wiem na co. Poproszę o porady :) Mały nie jest wybredny, to raczej typ odkurzacza :D

Posted

A w jakim przedziale cenowym chcesz się zmieścić? Masz jakieś ograniczenia? Jakiej rasy jest szczeniak? :) Może zacznij od górnej półki i spróbuj Acanę :) http://keko.pl/pl/karma-sucha-dla-psa-acana-puppy-junior-18kg.html - to jest puppy dla ras średnich, ale masz też dla małych i dużych, więc sobie już dobierz ;)
Jeśli nie Acana, to Orijen, Biomill, 1st Choice, Brit, Bosch, Trovet, RC (chociaż są różne zdania na temat tej karmy)

Posted

bdom no to nic nie jest okay. Bąki i łupież = gigantyczny problem. Szczególnie u szczeniora.

Orijena nie polecam, pies zadrapie się na śmierc. Spróbuj z Acaną, może PPP.

Posted

Na razie zamówiłam mu Joserę, czytam te wszystkie wątki o karmach tutaj i ciężko się zdecydować- wszystkie mają swoich zwolenników i przeciwników. :)
Jak ta karma mu nie przypasuje to spróbuję Acane, ale nie chcę też tak często zmieniać mu jadłospisu.

Posted

[quote name='Olson']bdom no to nic nie jest okay. Bąki i łupież = gigantyczny problem. Szczególnie u szczeniora.

Orijena nie polecam, pies zadrapie się na śmierc. Spróbuj z Acaną, może PPP.

A dlaczego nie polecasz ?? Każdy pies inaczej przyswaja karmy więc to co dla jednego jest złe dla innego jest dobre.

Może jego pies nie akceptuje zbóż i dlatego ma łupierz .

Bdom znalezienie dobrej karmy to czasami długa droga

Posted

Jeśli ma problemy ze skórą można spróbować husse, zawiera przecież ryby a to korzystnie wpływa na sierść. Mojej suce na acanie też znacznie poprawiła się sierść także mogę polecić obie karmy z czystym sumieniem.

Posted

Jesli chcesz karmić go suchym, to może podpasuje mu Fish4Dogs dla szczeniąt, z tym, że to duży wydatek (260 zł za 12 kg i chyba 45 zł za 1,5 kg) i głupie gramatury-albo 1,5 kg, albo 12 kg. Możesz, a nawet powinnaś wspomóc go jakimś suplementem na skórę, wybór jest ogromny-drożdże browarnicze (np. Luderland), Sanal z drożdżami, któryś z olejów (z dorsza, łososia, egipski z czarnego kminku, z wiesiołka, arganowy...), Laveta z Beaphara...
I pamiętaj, że co pies, to inna, INDYWIDUALNA reakcja na dany pokarm-jednemu posłuży, drugiemu zaszkodzi...

Posted

Dziękuje bardzo za rady, dokupię mu suplementy. Wiem, że każdy pies powinien mieć indywidualnie dobieraną dietę. Tak samo jest z kotami, mój źle wyglądał po RC, teraz je TOTW i jest super. Zobaczę jak będzie wyglądał po Joserze i wtedy zastanowię się co dalej. :)