Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Karilka']Gajos - ja zupełnie nie rozumiem Twojej postawy. Jesteś na forum, gdzie 80% stanowią kobiety i w dużej części - serio - bardzo dobrze radzą sobie z psami, z którymi często faceci sobie nie radzą.
Kobieta to nie człowiek? Czy facet to jest nad człowiek?
Paranoja.[/QUOTE]

Bardzo, ale to bardzo przepraszam jeżeli Cię uraziłem. Ja niestety miałem średnią przyjemność pracy z kobietami, którym się wydawało, że każda korekta z mojej strony jest łamaniem psów... Ale akurat tamten post był troszkę ironiczny z mojej strony :) Ale tak czy siak, przepraszam :)

• 1 month later...
Posted

Ineger napisał(a):
Poza tym jak przystało na Szownistyczną Męską Świnię uważam, że duży i mocny pies to zadanie raczej dla dużego i mocnego faceta. Kobieta zawsze jest w gorszej sytuacji, bo przecież jak taki rotweiler jej się zbiesi na spacerze, to co ona może zrobić?

To tak z ciekawości - dla kogo jest 120-kilogramowy potężny samiec bernardyna? Albo 90-kilowy kaukaz? Bo zapewniam, że nie ma bohatera, który samą siłą fizyczną takiego psa utrzyma, no chyba, że Pudzian ;)
Silne psy są dla ludzi z silnym charakterem - prawdę mówiąc w ogóle tylko dla takich są psy; reszcie poleciłabym króliczka albo żółwia, czy w ogóle zwierzę mniej "drapieżne" niż potomek wilka ;)

Ineger napisał(a):
No, ale zepsuty jamnik albo jork to chyba nieco mniejszy problem, co nie? No i z tego co piszą, to niestety amstaffy mają pewne wrodzone predyspozycje do agresji, dlatego to są psy dla doświadczonych wychowawców, tak jak owczarki kaukaskie, dogi argentyńskie albo fila braiselo(chyba dobrze napisałem), i jak wiele innych, które nie figurują na tej liście ras uznawanych za niebezpieczne.

Agresywny jamnik może być bardziej niebezpieczny dla 6-letniego dziecka niż agresywny amstaff dla dorosłego faceta, więc niestety, stwierdzenie, że mały agresywny pies nie jest groźny jest bardzo dziurawe, bo nawet i ten jamnik nie przebywa zapewne tylko w towarzystwie osób, które się przed nim łatwo obronią.
A porównywanie agresji typowej dla bullowatych do agresji przykładowo kaukaza to już zgroza ;)

Soko napisał(a):

6 lat to wybuchowy i energiczny wiek u dziecka więc nie wszystko co ona robi może się suce podobać, albo np. najpierw jej się podoba, a potem suka sobie myśli "hm, a może to ma prowadzić do tego, że mnie zaraz obedrze ze skóry?" i następnym razem postanawia zapobiec wyimaginowanemu zagrożeniu i tak w kółko..

U asta bym nie szła w tą stronę; baaardzo mało prawdopodobne, żeby dojrzały psychicznie pies tej rasy odczuwał zagrożenie ze strony dziecka - prędzej jak jest rozpuszczony, to będzie je sobie chciał uszeregować, ale nie mówiłabym o obronie, etc.