Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pewnego upalnego dnia wakacji 2006 pod bramę azylu Cichy Kąt w Tarnowskich Górach podjechała ciężarówka, z której wyskoczył kierowca i oznajmił mi, iż przywiózł psa, który błąkał się w pobliskiej miejscowości, on sam natomiast bardzo się spieszy, bo jedzie z towarem, a w ogóle to on tego psa dotykał nie będzie, bo jeszcze go ugryzie albo co... Z tymi słowami otwarł dzrzwi,a ja zamarłam w oczekiwaniu na co najmniej rottweilera. Z ciezarówki wyskoczyła mała, puchata kulka:crazyeye:

Facet odjechał czym prędzej, a ja wciąż nie mogąc wyjść z szoku wzięłam ową kulkę pod pachę i wniosłam ją do azylu.
Tak właśnie trafił do nas Pascal.
Na terenie schroniska psiak został porządnie obszczekany przez bohaterkę Asanę, która gdy tylko obiekt wyzwisk odwrócił się w jej stronę dała dyla pod biuro, skąd jak z okopów mogła kontynuować bezpiecznie swój atak:razz:

Na pierwszy rzut oka przemiła kuleczka okazała się jednak psiakiem z nieprzyjemnym charakterkiem:/ Nie wiem,co ten pies przeszedł w swoim życiu, ale na pewno nie było to nic miłego.
Wrócił po kilku dniach z nieudanej adopcji. Zabrakło chęci, cierpliwości,nie wiem,czego jeszcze...Rodzina zniechęciła się do niego, bo okazał się kompletnie nieprzewidywalny. W jednej chwili domagał się pieszczenia,a w następnej znienacka chwytał głaszczącą go rękę.
W azylu tez tak postępuje. W domu bał się kiedy zapalano światło i kiedy otwierano okna. Zagubiony, zupełnie nic nie rozumiejący psiak...Wydaje się, jakby zupełnie nie wiedział, czego człowiek od niego oczekuje i czego on sam może się po człowieku spodziewać.
Nie jest już najmłodszy, ma ok. 7-8 lat.
Czy znajdzie się ktoś, kto da szansę temu nieszczęsnemu psiakowi o wielkim imieniu?
Niedawno został wykastrowany. Może to trochę pomoże mu się uspokoić.

A tak wygląda Pascal:

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Piękny piesek...To oczywiste, że skrzywdzony przez człowieka i dlatego teraz zachowuje się irracjonalnie...:( Ja wierzę, że uda się go uratować. Potrzeba tylko dobrego człowieka i spokojnego . Schron to nie miejsce dla takiego psiaczka!!! Pomóżmy znaleźć małemu domek!!!

Posted

Boże, jakie słodkie łapeczki!!! :(
Daje się pogłaskać, nie jest źle! W domowych warunkach szybko dojdzie do siebie!!! Wystarczy spojrzeć na ten pyszczek i już wszystko wiadomo!!!

Posted

Tak,łapeczki ma Pascal przesłodkie:loveu::loveu::loveu:
On cały jest śliczny,a gdyby go jeszcze wykąpać...:lol:
Pascal pozwala się głaskać,ale tak jak pisałam nigdy nie wiadomo,czy nagle nie spróbuje ugryźć. Nie jest psem łatwym,lubi mieć swoje zdanie:evil_lol: :shake:
Moje wrażenie jest takie,że on się boi zaufać i woli profilaktycznie ugryźć na wypadek,gdyby głaszcząca ręka nagle zapragnęła go skrzywdzić.
Na pewno nie nadaje się do domu z dziećmi. Myślę,że mógłby ewentualnie mieszkać z jakąś suczką.

Posted

O tak....Pascal nie jest łatwym psem...aby go lepiej poznac, zrozumiec potrzeba czasu i troszke checi...on sam jest skolowany... nie wie dlaczego trafil do schronu i czego moze sie po nas- wolontariuszach spodziewac...
miejmy jednak nadzieje ze nie pozostanie u nas dlugo bo to na prawde sliczny i kochany psiak...i nic nie moze poradzic na to ze tak bardzo boi sie zaufac ludziom...

Posted

nie wiem jak Wam ale mi to spojrzenie mowi tylko jedno..."Wez mnie,daj mi dom i spokoj...no i troszke czasu...naucz mnie ufac ludziom...prosze wez mnie!" ja tylko to w nich widze...eh...taki piekny...a jakby go wykapac to kurcze na wystawe sie nadaje :D :eviltong:

• 2 weeks later...