skubik Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 Mam problem dostalem suczke Golden retriver w wieku 6 miesiecy ogolnie jest posłuszna ,ale mam z nią wielki problem czasem robi siku w domu (juz jeden dywan cały załatwiła) no więc jak zrobi siku to biore ja pokazuje co zrobiła i mówie ze niewolno itp i daje klapsa ,ale ona nic sobie z tego nie robi splywa to po niej jak po kaczce nieweim co robic moja mama wpada w szał .Jaka moze byc przyczyna ze ona wogole sie nie boi klapsa???? Quote
morelee Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 Ona nic nie rozumie z tego jak ją karcisz. Wyjdź na spacer i daj nagrodę jak zrobi siku plus wielkie "huraaaa! wspaniały pies!!!!!!" Nie chcę Cię martwić ale metody jakie stosujesz mogą jedynie pogłębić problem - do zwykłego, fizjologicznego sikania dojdzie sikanie behawioralne - jak się zbliżysz do psa na dywanie, tam gdzie dostawała bidulka w tyłek, nasika znowu bo właśnie sikaniem, między innymi, szczeniak okazuje uległość, mówi: "jestem mały, bezbronny piesek, nie gniewaj się na mnie". A problem jest z sikaniem czy z tym że nie boi się klapsa? Bo z twojego postu to tak jednoznacznie nie wynika. Klapsów pewniw niedługo zacznie się bać, dojdzie do ogólnego wniosku że ludzie to nic dobrego, straci zaufanie i bedzie wiecznie sikającą ze strachu kupką nieszczęścia. Quote
nathaniel Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 Uzywanie wyszukiwarki nie boli ;) http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=37850&highlight=nauka+czysto%B6ci http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=37850&highlight=nauka+czysto%B6ci http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=26556&highlight=nauka+czysto%B6ci http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=851&highlight=nauka+czysto%B6cihttp://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21434&highlight=nauka+czysto%B6ci Quote
Ika202 Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Wiecie co ja własnie nie uznaje karcenia zwierzat bo wg mnie po takich klapsach pies w końcu zacznie sie bać i kiedy tylko podniesiemy ręke do góry aby np pogłaśkac psiaka on bedzie myślał że znowu dostanie klapsa znałam kiedyś osober kltóra własnie za wszsytko co pies robił go karciła no i skończyło się tym ż epies sikał ż estrachu pod siebie ja uważam tak jak morelee trzeba nagradzać psa moja sunia ma dopiero 6 tyg. ale juz wiele się nauczyła i kiedy chce wyjść to piszczy i wie że jak sie sprawdzi to dostanie nagrode :) Quote
LALUNA Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 no więc jak zrobi siku to biore ja pokazuje co zrobiła i mówie ze niewolno itp i daje klapsa ,ale ona nic sobie z tego nie robi splywa to po niej jak po kaczce nieweim co robic moja mama wpada w szał . A wiesz pewien treser badał podobny przypadek. Robil sobie staranne notatki. Oto one. - pierwszy dzień - pies nasikał na podłogę - złapałem psa, wytarzałem mu morde w sikach i wywaliłem przez okno - drugi dzień - pies znów nasikał na podłogę - złapałem psa, wytarzałem mu morde w sikach i wywaliłem przez okno - trzecie dzień - pies znowu nasikał na podloge - złapałem psa, wytarzałem mu morde w sikach i - wywaliłem przez okno - czwarty dzień - pies nasikał na podlogę - pies sam pobiegł do sików, wytarzał sam mordkę w sikach i sam wyskoczył przez okno. Hmmmm dziwna sprawa z tym karaniem po fakcie, jakos te psy wtedy są strasznie nie kumate:hmmmm: Quote
Nurr Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 Dobry przykład LALUNA ;) Skubik, twoja suczka nie wie, za co ją karcisz. Karcenie po fakcie nie ma sensu, szczególnie w taki sposób. Postępując w ten sposób spowodujesz, że sunia straci do ciebie zaufanie, a nawet zacznie się ciebie bać. Quote
naira Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 A u mnie jest tak: - rano pobudka i pierwsze siusiu (oczywiście nie na gazety, bo to by było zbyt piękne) - 30 minut późnie kolejne siusiu j.w. - kolejne 30 min do 1 godziny znowu siusiu j.w. - a potem jeszcze kilkanaście razy (minimum), plus 2-3 kupki (maleństwo ma przemianę całkiem, całkiem) Moja rada jest następująca: - zwijaj dywany i rozkładaj kartony;) ;) ;) U mnie to pomaga - nie martwię się o straty. Quote
naira Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 A u mnie jest tak: - rano pobudka i pierwsze siusiu (oczywiście nie na gazety, bo to by było zbyt piękne) - 30 minut późnie kolejne siusiu j.w. - kolejne 30 min do 1 godziny znowu siusiu j.w. - a potem jeszcze kilkanaście razy (minimum), plus 2-3 kupki (maleństwo ma przemianę całkiem, całkiem) Moja rada jest następująca: - zwijaj dywany i rozkładaj kartony;) ;) ;) U mnie to pomaga - nie martwię się o straty. Quote
naira Posted January 25, 2007 Posted January 25, 2007 Sorry za zdublowany post. Coś mi siadło łącze i jakimś cudem wyszło 2 razy Quote
stupid-girl Posted January 26, 2007 Posted January 26, 2007 przede wszystkim wyszukiwarka :) po drugie karcic mozna tylko w trakcie - jak zlapiesz psa na siku powiedz stanowczo np ""FE! niedobry pies''. Jak juz znajdziesz mokra plame - trudno ju jest za pozno. Oba moje psy bardzo szybko nauczyly sie czystosci - jeden metoda ''gazetowa'' od razu jak go przywiozlam porozkladalam gazety po calym domu. Jak pies siknal te mokre gazety ukladalam je przy drzwiach, po dwocg dniach zalapal, ze trzeba sikac na gazety (byl maly i chory wiec musialam uwazac z wychodzeniem). Potem jak juz mogl wychodzic gazety za drzwi - pies piszczal pod drzwiami, wiec szczeniaka na rece i sik na dworze i oczywiscie pochwala. Szybko zalapal, ze sikanie na dworze jest bardzo przyjemne. Moj drugi pies za nic nie chcial sikac na gazety - w zwiazku z czym pozostala metoda bieganiowa czyli co 2 godziny + po kazdym spaniu wyjscie na dwor i chodzenie az do skutku. Jak pies sikal na dworze POCHWALY i smaki. Dostawal ciasteczko doslownie przy kazdym si i koo;) Jak nie zdazylam i zlapalam go na laniu bylo FE i zero smaka. Teraz ma 11 tygodniu - od trzech tygodni nie zdazyl mu sie sik w domu (o koo nie wspomne). Moim zdaniem najwazniejsza jest cierpliwosc+konsekwencja+pozytywna motywacja. Quote
Recommended Posts