Amber Posted November 2, 2012 Posted November 2, 2012 Faktycznie trawa ma super kolorek, wygląda jak jedno wielkie romantyczne wrzosowisko :lol: Quote
dog193 Posted November 2, 2012 Author Posted November 2, 2012 Amber napisał(a):Faktycznie trawa ma super kolorek, wygląda jak jedno wielkie romantyczne wrzosowisko :lol: :cool3: W Brynowie pracują kretyni. Byliśmy na kontroli dzisiaj jeszcze apropo tej łapy, nasza weterynarz poprosiła o te zdjęcia RTG to jej przesłałam i... Jupi ma mysz stawową :roll: Poza tym powiedziała, że na zdjęciu widać wyraźnie stan zapalny i nie ma pojęcia, czemu tamta weterynarz powiedziała, że wszystko ok. Ja już to zostawiam bez komentarza i tylko cieszę się, że jestem uparta i zrobiłam po swojemu, a nie tak jak mi większość rodziny z ojcem na czele radziła - a po co zdjęcie, a po co do kontroli, a po co to, a po co tamto, przecież zdrowy jest. Cóż, teraz mamy tabletki ArthroFos na stawy, ja się lekko podłamałam, bo to nieodwracalne i generalnie mam dość :p A portfel uparcie nie chce się regenerować :p Quote
dog193 Posted November 2, 2012 Author Posted November 2, 2012 No właśnie pani powiedziała, że nie wie, czy może o tym powiedzieć ocd, bo to choroba genetyczna, na którą foksteriery z reguły nie cierpią. Dwa, ja wiem, że genetyka tu w grę nie wchodzi. Ale zważając na sposób bycia i życia mojego psa, pani powiedziała, że bardzo możliwe, że kiedyś mały doznał jakiegoś urazu, nie dał po sobie tego znać, jakoś to się tam na dziko zagoiło i teraz zbieramy żniwa. Na zdjęciu wyraźnie widać punkcik, ja też go dostrzegłam, jak pani mi go już pokazała. http://www.picshot.pl/pfiles/245735/JUPI1.jpg - widać obrzęk i jasny punkt w środku. Quote
Unbelievable Posted November 2, 2012 Posted November 2, 2012 faktycznie... i w takim miejscu to na chłopski rozum faktycznie raczej uraz, genetycznie robi się w stawach barkowych i nie słyszałam o innym przypadku... i z tego co wiem myszy trzeba czyścić natychmiast, bo jak taka porysuje staw to jest już nieodwracalne... Quote
dog193 Posted November 2, 2012 Author Posted November 2, 2012 Teraz poczytałam o tym i właśnie też do tego doszłam, jutro pojadę do kliniki i o tym pogadam, bo dzisiaj to już nie ma sensu. Zawsze coś musi się spie*dolić :) Quote
Unbelievable Posted November 2, 2012 Posted November 2, 2012 dog193 napisał(a):Teraz poczytałam o tym i właśnie też do tego doszłam, jutro pojadę do kliniki i o tym pogadam, bo dzisiaj to już nie ma sensu. Zawsze coś musi się spie*dolić :) spoko, jak bruma będzie miała ocd to się nie zdziwię, heh... ale współczuję strasznie bo wiem jakie są koszty takich operacji... Quote
dog193 Posted November 2, 2012 Author Posted November 2, 2012 Ja jeszcze nie wiem i chyba nie chcę... No i w pierwszej lepszej klinice też tego nie wykonają, nie chcę wiedzieć, gdzie będę musiała z nim jechać. Quote
Unbelievable Posted November 2, 2012 Posted November 2, 2012 dog193 napisał(a):Ja jeszcze nie wiem i chyba nie chcę... No i w pierwszej lepszej klinice też tego nie wykonają, nie chcę wiedzieć, gdzie będę musiała z nim jechać. we wrocławiu jest dwóch świetnych ortopedów ;) dr. bieżyński miał operować brata Brumy ale się w końcu skończyło w warszawie Quote
dog193 Posted November 3, 2012 Author Posted November 3, 2012 Nasza pani weterynarz uczciwie stwierdziła, że nie jest ortopedą ani chirurgiem, więc nie potrafi ocenić, czy ta zmiana nadaje się do operowania czy nie. Według niej ten fragment jest maleńki i może być sytuacja, że po prostu się wchłonie, ale niekoniecznie. Wysłała nas do dr Gierka i myślę, że jej posłucham, bo już wczoraj się zorientowałam, że my przecież mamy świetnego ortopedę i chirurga na Śląsku i jest nim właśnie Gierek :) Skonsultuję się z nim i zobaczymy, co nam powie. Jeśli potrzebna będzie operacja to i tak będę musiała z nim pojechać do Wrocławia czy Warszawy na artroskopię, bo nie chciałabym, żeby mu staw cały otwierali... Z drugiej strony skąd wziąć na to wszystko pieniądze :/ No nic, zobaczymy, co nam powie dr Gierek. Quote
Unbelievable Posted November 3, 2012 Posted November 3, 2012 ale jak to ma się wchłonąć :roll: przecież to część chrząstki stawowej, z tego co wiem one się nie wchlaniają :hmmmm: wetem nie jestem ale mocno się tym interesowałam, jak chcesz mogę ci podesłać link do opisanego ocd i operacji brumy brata Quote
LadyS Posted November 3, 2012 Posted November 3, 2012 Jakby trzeba było Ci przyjechać do Wrocławia, to służę towarzystwem i w razie potrzeby noclegiem również ;) Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego i Jupi szybko wyzdrowieje... Quote
dog193 Posted November 3, 2012 Author Posted November 3, 2012 Wetka nam powiedziała, że to może być część chrząstki albo samej kości i że jest to na tyle małe, że istnieje taka możliwość. Ja nie wiem, bo się na tym nie znam kompletnie, więc piszę tylko, co mi powiedziano. Myślę, że Gierek będzie mi mógł więcej na ten temat powiedzieć. A brat Brumy miał to samo, co Jupik? Też mysz stawowa + stan zapalny? W internecie właśnie mysz stawowa zawsze łączy się z OCD, a u nas w grę chyba OCD nie wchodzi, tylko jakiś przedawniony uraz, w którym coś się odprysnęło. I to jeszcze w dość ciekawym miejscu. Quote
dog193 Posted November 3, 2012 Author Posted November 3, 2012 LadyS napisał(a):Jakby trzeba było Ci przyjechać do Wrocławia, to służę towarzystwem i w razie potrzeby noclegiem również ;) Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego i Jupi szybko wyzdrowieje... Dziękuję bardzo :) Ja też mam nadzieję, że to jednak nie będzie konieczne i będziemy mogły się kiedyś spotkać w lepszych okolicznościach ;) Quote
Unbelievable Posted November 3, 2012 Posted November 3, 2012 dog193 napisał(a):Wetka nam powiedziała, że to może być część chrząstki albo samej kości i że jest to na tyle małe, że istnieje taka możliwość. Ja nie wiem, bo się na tym nie znam kompletnie, więc piszę tylko, co mi powiedziano. Myślę, że Gierek będzie mi mógł więcej na ten temat powiedzieć. A brat Brumy miał to samo, co Jupik? Też mysz stawowa + stan zapalny? W internecie właśnie mysz stawowa zawsze łączy się z OCD, a u nas w grę chyba OCD nie wchodzi, tylko jakiś przedawniony uraz, w którym coś się odprysnęło. I to jeszcze w dość ciekawym miejscu. nie mam pojęcia, na pewno miał mysz stawową plus odwapnione kości, ale operacja wydaje mi się że polega na tym samym. W każdym razie zaraz ci link poślę to sobie poczytasz, Justyna mnóstwo informacji znalazła i wszystko ładnie opisała, Bucik miał artroskopowo robione Quote
Migori Posted November 3, 2012 Posted November 3, 2012 dog193 napisał(a):na artroskopię, bo nie chciałabym, żeby mu staw cały otwierali... Z drugiej strony skąd wziąć na to wszystko pieniądze :/ No nic, zobaczymy, co nam powie dr Gierek. Hej, Poczytaj o jednej i drugiej metodzie. Artroskopii są zwolennicy i przeciwnicy. Moja suka miała usuwany wyrostek dziobasty ze stawu łokciowego (dysplazja) metodą tradycyjną. Zgoiło się pięknie, po dobie od operacji już używała łapy. Rekonwalescencja po jednym, jak i drugim zabiegu jest podobna. Zakaz skakania i przesilania łapy (tia łatwo powiedzieć). Niektórzy lekarze są zdania, że lepiej staw otworzyć i dokładnie oczyścić - bo nie wszystko na RTG widać, mają lepszy dostęp i wsio lepiej widzą. A czy ranka ma 2cm czy 5cm goi się tak samo. Co do kosztów... są spore niestety. Mi też to wygląda na uraz mechaniczny, OCD pojawia się w stawach łokciowych. Trzymam kciuki Quote
evel Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Może braciszka dla Jupika? :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Amber Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 OMG :mdleje: evel, a może ty się skusisz? Taki "fajny" mix miłych ras :eviltong: Quote
evel Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Gdzież mie do takiej elytarnej krzyżówki :diabloti: A serio - ale miał ktoś qrva pomysł :mdleje: Quote
Amber Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Mix ma potencjał ;) Ja to bym się i nawet pewnie skusiła jakbym miała dom z ogrodem, za dużo czasu i pieniędzy. Ale przystałabym na suce :lol: Quote
dog193 Posted November 26, 2012 Author Posted November 26, 2012 Dzięki za pamięć ;) Jupi oczywiście przytył, Amber wygrałaś lizaka :D Już prawie 11kg waży klocek. Miał przez dwa tygodnie usztywnioną łapę, teraz stopniowo mamy zwiększać ruch. Przez 10 dni bez przerwy dostawał leki przeciwzapalne, teraz też stopniowo od nich odchodzimy. Doktor powiedział, że grzebanie mu w łapie będzie ostatecznością, bo raz on jest mały i jego łapy i kostki są małe, dwa ten odprysk też jest malutki, więc to by przypominało szukanie igły. Teraz mam obserwować, jeśli kulawizna nie ustąpi, albo powróci za jakiś czas, będzie trzeba powtórzyć zdjęcie i wtedy zdecydować co dalej. Aha, nie napisałam, że reakcja bólowa była zarówno w nadgarstku, czyli tam, gdzie miał zapalenie, ale również w łokciu... Tylko na zdjęciu łokieć był w porządku, więc nie wiadomo skąd ta reakcja. Ogólnie daje to nam już prawie 2 miesiące spacerów na smyczy, ruchu praktycznie w ogóle, to samo z zabawą, bo mieliśmy zakaz. O dziwo na sztuczki ja nie miałam weny, ale robiliśmy je, no bo coś trzeba było robić. Psa rozsadza i nie potrafię nad nim zupełnie zapanować w tym momencie, najgorzej jest u weterynarza, zupełnie nic do niego nie dociera ;) Ludzie myślą, że on się boi... ta, jasne. Piszczy non stop, nie potrafi zapanować nad emocjami, szarpie się, generalnie istna makabra. On po protu kocha weterynarza... Jak teraz okaże się, że nasza kuracja nic nie dała i trzeba będzie szukać dalej, to popełnię harakiri :mdleje: W weekend następny, jak już trochę tą łapę rozchodzi, wezmę go na zajebiście długi spacer, aż nam obu bokiem wyjdzie :D W związku z powyższym myślę, że ten uroczy mix dwóch spokojnych piesków jest akurat dla mnie :) Qrwa, musiałoby mnie po*ebać, żeby takie coś do domu wziąć :diabloti: Ale zapaleni sportowcy powinni się zakręcić wokół nich, pewnie pieseczki będą niepokonane :D Quote
Recommended Posts