Jump to content
Dogomania

Foks i zwierzyna - czyli Jupi, Milka i Łatek :)

Recommended Posts

Posted

Jak czasami się poczyta co hodowcy wypisują na siebie i w ogóle to witki opadają ;). Ja jestem zdania, że prywatne wycieczki czy nawet zapatrywania poszczególnych hodowli nie bardzo mnie interesują. O ile mają dobre psy, to naprawdę nie dbam o to ile jakiś pies zrobił lub nie zrobił championatów, kto o kim powiedział co i jak głośno na której wystawie czy ten lub tamten miot był pełen petów :lol:

Wkurzyć mnie natomiast może postawa innych, że ktoś kupił psa z jakiejś hodowli i od razu staje się jej reprezentantem - sorry, ja, a hodowla z której jest mój pies to kompletnie co innego i proszę nas ze sobą nie łączyć :p Nie mam nic do tego, że ktoś zostaje z hodowlą w dobrych stosunkach, ale nawet jeśli wziął psa z "kontrowersyjnej" w środowisku hodowli to nikomu nic do tego. Mam psy z 3 różnych hodowli na przestrzeni kilku dobrych lat i to one są tylko ważne. Nic innego.

Myślę, że takie rzeczy dzieją się każdej rasie, może w niektórych mniej lub więcej, ale tam gdzie są ludzie i pieniądze, zawsze są też nieporozumienia :diabloti:

Posted

No u nas był pojazd, że Jax jest źle wybarwiony i na pewno wcale się nie wybarwi (przyjechał biały, obecnie jest w kropki i ciągle się wybarwia) i w ogóle nikt nie doceni takiego psa w Polsce. A Jaxa siostra, swoją drogą jak bliźniaczka - jest w hodowli w Rosji i bardzo dobrze sobie radzi na wystawach (m.in. Best Puppy i BIS)

Posted

czyli tak jak myślałam :evil_lol: szczur z nieznanej nikomu hodowli, więc też jest NIKIM :diabloti: te forum było fajne dopóki nie przenieśli go na nowy silnik, na wcześniejszym nawet mój wujek się udzielał jako weterynarz i było sympatycznie. A później zaczęło się hodowanie na wystawy i gęstą sierść :) już chyba gdzieś pisałam, że jak z Gramem się ostatnio przeszłam koło ringu JRT to mi zjechali wzrokiem psa i swoje pozabierali, żeby się przypadkiem brzydotą nie zaraziły :diabloti:

Posted

O kurczę, to faktycznie ciekawe środowisko wśród JRT ;) Powiem, że ja niczego podobnego nie zauważyłam, jak rozmawiałam z hodowcami, czytałam wypowiedzi hodowców na terierkowie (forum terierze), to nigdy nikt nie napisal niczego o innym hodowcy. Nasz hodowca jak się spotkaliśmy też ani słówkiem nie napomknął. Dodatkowo jest zadowolony z tego, co robimy i będziemy robić z Jupim, poparł pomysł psiego przedszkola, frisbee tez mu się podoba. Inni hodowcy jak z nimi pisałam też raczej byli pozytywnie nastawieni na wszelką aktywność z psem, więc dla mnie takie zjawisko jest obce. Może zależy to też o tego, że foksy krotkowłose to dalej mało popularna rasa, najczęściej jeszcze użytkowana zgodnie z przeznaczeniem? Mam nadzieję, że tak będzie dalej, szkoda by było, żeby ludzie popsuli kolejną rasę.

Co do wystaw to chciałam iśc z Jupim do Katowic, jako widz, ale niestety tam nie wpuszczają psów spoza ringów.

Posted

Unbelievable napisał(a):

a zostawanie w klatce to powinno być bez komendy :razz:

Wiem, ale odruchowo dałam komendę :evil_lol: 'STOP' miało być na siad przed klatką, ale zapomniałam o tym i już nie chciałam mieszać ;)

Posted

Pies mi zaczyna głuchnąć na przywołanie :mdleje: Chyba przestało być to dla niego atrakcyjne, muszę teraz coś wymóżdżyć i chyba jednak tak często go nie przywoływać komendą 'do mnie'...

Posted

Nie znam żadnej świnki, ale królcio jest świetny :loveu:

[quote name='Tepes']
tak wgk to powiem Ci, że Jups dogada się z Aresem xD

Mówiłam :razz: To jest czubek, gdyby nie klatka, to by w ogóle nie odpoczywał. Wracamy z treningu, godzina intensywnych ćwiczeń umysłowych i zabawy, pies wchodzi do domu i patrzy się na mnie wzrokiem "no, fajnie, to co teraz robimy?" :evil_lol: Po spacerach (też intensywnych) dostaje głupawki i lata po całym domu przez 5 minut, a potem skacze po wszystkich :mdleje: Dopiero jak ja, i tylko ja go zamknę w klatce, to ewentualnie idzie spać, czasem coś wcześniej pomarudzi. Gdyby zamknął go ktokolwiek z rodziny - nie ma opcji, wył by tak długo, aż by go nie wypuścili, bo nauczył się, że to na nich działa.

Posted

Hehe, dzięki ;)

Jupi rozciął sobie łapę na jakimś dziadostwie i myślałam, że się mi wykrwawi, krew się strumieniem lała... Tylko widziałam, jak się śnieg czerwony robi. A teraz robi minę pokrzywdzonego pieseczka i myśli, że go za to wpuszczę do pokoju :diabloti: Nie ma tak dobrze, dopiero jak będę iść spać.