Jump to content
Dogomania

Foks i zwierzyna - czyli Jupi, Milka i Łatek :)

Recommended Posts

Posted

[quote name='Unbelievable']wiesz, Gram w tym momencie jest zajebiście skupiającym się psem i mogłabym z nim w obi startować, bo do tego jest genialny, lepszy niż Brum teraz ;) tylko to jest wypracowane przez lata. On jak miał te kilka miesięcy to chodził ze mną bez smyczy po osiedlu i przychodził na każde słowo :) później zaczął dorastać i zrobiło się mniej ciekawie. TO jest właśnie ten terrier- żeby pracował pięknie całe życie trzeba sobie po pierwsze zasłużyć, a po drugie zapracować

ja Gramowi krzyczę puść puść :evil_lol: jak już puści to ogarnia co ma zrobić, ale nie jest to płynne, po prostu musiałabym nad tym popracować[/QUOTE]

To, że pies przychodził, a potem przestał, to nie jest kwestia tego, że jest terierem, tylko tego, że dorasta ;) A w przypadku każdego psa trzeba sobie zapracować na to, żeby był posłuszny i z nami pracował. Dziwi mnie, Unbelievable, że szerzysz ten mit "bo to dlatego, że jest terierem". Widać ja nie mam teriera w domu.

Posted

[quote name='LadyS']To, że pies przychodził, a potem przestał, to nie jest kwestia tego, że jest terierem, tylko tego, że dorasta ;) A w przypadku każdego psa trzeba sobie zapracować na to, żeby był posłuszny i z nami pracował. Dziwi mnie, Unbelievable, że szerzysz ten mit "bo to dlatego, że jest terierem". Widać ja nie mam teriera w domu.[/QUOTE]
dla mnie to nie jest mit, zwłaszcza że teraz mam dorastającego owczarka w domu i jest tysiąc razy łatwiej, ja praktycznie tego nie dostrzegam, poza tym że musiałam zacząć ją nagradzać za skupianie się przy nudnych rzeczach czego wcześniej nie musiałam robić
dorastanie takie a nie inne jest bardzo mocno związane z tym, że jest terrierem

Posted

[quote name='Unbelievable']wiesz, Gram w tym momencie jest zajebiście skupiającym się psem i mogłabym z nim w obi startować, bo do tego jest genialny, lepszy niż Brum teraz ;) tylko to jest wypracowane przez lata. On jak miał te kilka miesięcy to chodził ze mną bez smyczy po osiedlu i przychodził na każde słowo :) później zaczął dorastać i zrobiło się mniej ciekawie. TO jest właśnie ten terrier- żeby pracował pięknie całe życie trzeba sobie po pierwsze zasłużyć, a po drugie zapracować

ja Gramowi krzyczę puść puść :evil_lol: jak już puści to ogarnia co ma zrobić, ale nie jest to płynne, po prostu musiałabym nad tym popracować

No i mnie właśnie o to chodzi :) O kwestię dorastania. 7 miesięcy to nie jest najszczęśliwszy okres ;) Ale wcale nie mówię, że jest jakoś mega źle - po prostu mamy większe problemy ze skupianiem się, czasami właśnie jakiś zapach jest ciekawszy ode mnie, ale wtedy ryknę i pies najczęściej wraca po zostawioną wcześniej piłkę czy tam talerzyk i znowu jest fajnie. On dalej jest nakręcony na wszystko i lubi ze mną pracować, to się nie zmieniło.
Zobaczymy, jak to dalej będzie, ale nie zgodzę się z tym, że Jupi to terrier i koniec kropka, będzie się rozpraszał "bo to terier".

A porównywanie owczarka i teriera chyba jednak mija się z celem, bo wiadomo, że to zupełnie inne psy :)

Posted

ale mi nie chodzi o to że "to terrier więc nic z tym nie zrobisz" :diabloti: to jest tylko jedna z przyczyn takiego zachowania, z tym że według mnie dosyć bardzo istotna

właśnie porównanie z owczarkiem jest fajne, i dla mnie bardzo hm... budujące ;) i fajnie pokazuje różnice między rasami, i trudności w robieniu pewnych rzeczy z jednymi i drugimi

Posted

u nas najgorszy okres był 9-18 msc :D i akurat wtedy przypadł na zlot :lol:m teraz pies znowu sie na mnie skupia (wkońcu !:multi:) , przychodzi na wołanie jest posłuszniejszy :) tylko, że duże psy później dorastają :D a z tym wąchaniem i puszczaniem zabawki w trakcie to nie mają tylko terriery :)

Posted

Specyficzną cechą terierów właśnie jest to, że aport zazwyczaj mają świetny, dużo lepszy niż owczarki (dla których najlepszą zabawą jest uciekanie z tym aportem), i na to mi zwróciło uwagę wiele osób, na szkoleniu, a później na seminarium też. Jupi na seminarium był jednym z najlepiej aportujących psów. Wiąże się to z tym, że jak już pisałam dla owczarka najlepszą zabawą jest jak się go goni, za to terier z reguły kocha się przeciągać i szarpać.
Z tym że ja nad aportem pracowałam u niego od początku, bo też Karolina (nasza trenerka) bardzo na to zwracała uwagę.
Cała zabawa polega na tym, że teraz nagle zapachy stały się czymś bardziej interesującym. I według mnie nieważne, czy to terier, molos czy owczarek - przychodzi taki okres, w którym pies się rozprasza, i to co kiedyś wychodziło świetnie, nagle staje się problematyczne. Ja tak to widzę :) Zobaczymy, co będzie dalej, będę z małym intensywnie pracować.

Martyna, mnie po prostu rajcuje fakt, że mogę z Jupim coś osiągnąć, mimo że, a może dlatego że to foksterier z silnymi popędami :) I moim największym marzeniem związanym z nim, jest właśnie powiedzieć kiedyś, że mam najlepszego psa pod słońcem, z którym osiągnęłam bardzo wiele :)
I tak uważam, że Jupi jest świetny, mimo że często doprowadza mnie do szału i mam ochotę go zabić, to go uwielbiam za to, jaki jest, za jego radość z życia i za chęć pracy ze mną. Kocham mojego teriera i nigdy bym nie zamieniła go na psa innej rasy, gdybym miała możliwość zmiany decyzji 5 miesięcy temu, bo uważam że jest świetny - często wqrwiający, ale świetny :)

A żeby nie było tak patetycznie, to za nic nie potrafię go nauczyć zawijania zadkiem ;) Chodzić do tyłu potrafi (na pionowe strefy jeszcze nie wchodzi, ale wszystko przyjdzie z czasem ;)), ale zawijać zadkiem ni chuchu. Nie mam pojęcia, jak to osiągnąć, ręką go naprowadzać nie potrafię, a na zaznaczanie nie ma tutaj miejsca, bo zwijanie zadkiem to nie jest naturalna psia czynność i nie ma za bardzo co klikać :evil_lol:
Nasze sesje kończą się zazwyczaj tak, że mówię psu 'koniec' i muszę iść ochłonąć, żeby zaraz nie wybuchnąć :diabloti:

Posted

[quote name='dog193']
Martyna, mnie po prostu rajcuje fakt, że mogę z Jupim coś osiągnąć, mimo że, a może dlatego że to foksterier z silnymi popędami :) I moim największym marzeniem związanym z nim, jest właśnie powiedzieć kiedyś, że mam najlepszego psa pod słońcem, z którym osiągnęłam bardzo wiele :)
I tak uważam, że Jupi jest świetny, mimo że często doprowadza mnie do szału i mam ochotę go zabić, to go uwielbiam za to, jaki jest, za jego radość z życia i za chęć pracy ze mną. Kocham mojego teriera i nigdy bym nie zamieniła go na psa innej rasy, gdybym miała możliwość zmiany decyzji 5 miesięcy temu, bo uważam że jest świetny - często wqrwiający, ale świetny :)[/QUOTE]

hyhy, ja zawsze mówię że mam zajebistego psa i sukę :evil_lol: przecież ja nie mówię że masz zmieniać rasę czy cokolwiek, nie wynoszę owczarów nad wyżyny, ba, mi się z Gramem lepiej pracuje, bardziej go rozumiem, i w ogóle uwielbiam russelle całym moim małym serduszkiem :evil_lol: a Brum, cóż, też zaczyna być fajna bo jest totalnie porąbanym psem :evil_lol: ale duuuużo czasu minie zanim będzie mi się z nią pracowało tak samo dobrze jak z Gramem, mimo że zapaszki jej tak nie interesują :diabloti: ale z racji że jest rąbnięta jest jej trudno ogarnąć musk, właśnie dlatego, że jest owczarkiem, terriery mają ogarnięcie w pakiecie ;) za to z innymi "dodatkami" :diabloti: jak na przykład bardzo trudny okres dojrzewania, miłość do zapaszków i takie tam
a no i też nie będzie wiedział o jakim ogarnięciu mówię ten, który nie miał takiego owczarka, ja też nie wiedziałam że jest coś takiego :diabloti: mimo że spędziłam z różnymi trochę czasu

o jakie zawijanie ci chodzi? :hmmmm:

Posted

Tzn docelowo chodzi mi o robienie ósemek wokół nóg tyłem :D
A teraz chcę osiągnąć, żeby chodził wokół moich nóg do tyłu (złączonych nóg póki co) - ni chuchu, pies idzie tyłem prosto i ani myśli zawijać tyłkiem, tzn zakręcać :diabloti:

Posted

Amber, dziękujemy :) Brzydactwo na tamtym zdjęciu :D A tak, to też uważam, że jest niczego sobie :D
A to prawe ucho to ma swoje wzloty i upadki ;) Czasem stoi, czasem jest klapnięte.

Jeśli chodzi o miskę, to nigdy nie rozumiałam sensu uczenia psa chodzenia dookoła niej, serio :D I też nigdy tego Jupika nie uczyłam.

Posted

Skoro miska to podstawa dostawiania z zawijaniem zadkiem, niby jak miałoby to cokolwiek popsuć? Oglądał ktoś szczeniaki uczone metodą Silvii Trkman? http://www.youtube.com/watch?v=97a2JT_6sX4

Tam zaczyna się od obrotów na czymś, a później się to zachowanie wzmacnia i przenosi w taki sposób, że miska/podkładka/pudełko/cokolwiek nie są już potrzebne, bo pies ładnie zawija. A miska czy cokolwiek innego to fajny i jasny sygnał dla psa, ułatwienie dla obu stron. Mi się wiele rzeczy łatwiej uczy psa z "rekwizytami", które później wycofuję, niż na sucho, bo prędzej bym sobie w łeb strzeliła niż się doczekała, aż Zu wpadnie na jakiś kreatywny pomysł :evil_lol:

Posted

Gram na przykład ma bardzo dużą tendencję do zawijania tyłkiem za nogi przy dostawianiu zamiast stanąć równolegle do mnie, sądzę że przy uczeniu kółek tyłem z miską byłoby jeszcze gorzej, bo przecież nagradzałabym go za to :razz:

Posted

[quote name='Unbelievable']Gram na przykład ma bardzo dużą tendencję do zawijania tyłkiem za nogi przy dostawianiu zamiast stanąć równolegle do mnie, sądzę że przy uczeniu kółek tyłem z miską byłoby jeszcze gorzej, bo przecież nagradzałabym go za to :razz:[/QUOTE]

A Zu w życiu by nie wpadła na to, że ma też coś oprócz głowy i przednich łap, gdyby nie miska. I co? :) Każdy pies jest inny, nie można od razu skreślać miski, bo Gram ma tendencję do zawijania :eviltong:

Posted

[quote name='evel']A Zu w życiu by nie wpadła na to, że ma też coś oprócz głowy i przednich łap, gdyby nie miska. I co? :) Każdy pies jest inny, nie można od razu skreślać miski, bo Gram ma tendencję do zawijania :eviltong:[/QUOTE]
:mdleje: a czy ja skreślam? po prostu według mnie to nie jest najlepszy pomysł jeżeli zależy nam na ładnym równym dostawianiu, a Grama podałam jako przykład

Posted

[quote name='Unbelievable']:mdleje: a czy ja skreślam? po prostu według mnie to nie jest najlepszy pomysł jeżeli zależy nam na ładnym równym dostawianiu, a Grama podałam jako przykład[/QUOTE]

A według mnie to jest świetny pomysł do kształtowania świadomości zadu jak również do dostawiania a także docelowo do robienia ósemek tyłem. Kwestia tego, jak przewodnik to rozwiąże, na czym mu zależy i co wzmocni. I też podałam Zu jako przykład. Osochozi? :razz:

Posted

Daria, dziękujemy :) Mojemu psu czasem uda się być świetnym, czasem uda się być pięknym :D A skoczny i energiczny jest cały czas, to się zgadza :D

Przedstawię wam teraz ulubiony sposób manipulacji Jupika, na tzw 'pokrzywdzonego pieska' ;) Robi to jak mu się nudzi i zaczepki nie pomagają, albo jak mu się każe wyjść z pokoju, albo jak zabrania wejść do pokoju, albo jak się na niego nawrzeszczy :D Mnie to nie rusza w ogóle, natomiast moi rodzice i brat dają się nabrać ZAWSZE i wtedy najczęśćiej z komentarzem "kupiłaś sobie psa i w ogóle się nim nie zajmujesz i wszystkiego mu zabraniasz!" zaczynają się z pieskiem bawić, albo wołają do siebie na kanapę np :evil_lol:

:evil_lol:

Posted

A tak w ogóle, to trzymajcie za mnie jutro kciuki, mam ustny niemiecki i tak się boję, że zaraz tu padnę trupem :roll:
Tak jak przed pisemnymi nie bałam się w ogóle, tak jak już pisałam teraz zaczynają się dla mnie schody, przed ustnymi mam taki okropny lęk, nawet jak mieliśmy próbny niemiecki ustny, to normalnie mnie paraliżowało i języka w gębie zapominałam...

Posted

[quote name='Naklejka']Hahaha, Arni robi takie same miny :evil_lol: To jest okropne :evil_lol:[/QUOTE]

[quote name='omry']Avril tak samo się patrzy :D[/QUOTE]

Po pierwsze ta mina, po drugie spojrzenie, do tego skulone uszy, opuszczony ogon, opuszczona głowa, no kufa jakby całe nieszczęście tego świata skumulowało się w jednym biednym piesku :evil_lol: Dziwię się tylko rodzince, ze oni to łykają :D Mnie on takim zachowaniem może tylko wkurzyć, bo pląta się pod nogami, albo patrzy się uporczywie tym wzrokiem zbitego psa :D